Για χορτοφάγους/ Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Επιδόρπια/ Συνταγές

Chocolate Blueberry Pie – Τάρτα με Σοκολάτα και Μύρτιλλα

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

for english scroll down

Ο συνδυασμός σοκολάτας – μύρτιλλων είναι πολύ αγαπημένος. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο υλικά συνδυάζονται σε μια λαχταριστή τάρτα, τα λόγια είναι περιττά. Αυτή η τάρτα με σοκολάτα και μύρτιλλα είναι πλέον από τα αγαπημένα μου γλυκά!

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

Όπως σας είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, πρόσφατα επισκέφτηκα την Berryland και προμηθεύτηκα τα αγαπημένα μου μύρτιλλα. Η λίστα των συνταγών για να τα αξιοποιήσω, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ μεγάλη. Δεν ήξερα από ποια συνταγή να αρχίσω…  Στην συγκεκριμένη τάρτα, ο συνδυασμός της σοκολατένιας βάσης με την πολύ πλούσια σε γεύση κρέμα και τα πολύ γυαλιστερά φρούτα είναι εντυπωσιακός, αλλά και συνάμα πολύ γευστικός.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

Την τάρτα αυτή την έφτιαξα πιο ελαφριά, προσαρμόζοντας την αρχική συνταγή, αλλά από την άλλη δεν ήθελα να ξεφύγει πολύ από τις κλασσικές τάρτες. Δεν της ταιριάζει, νομίζω. Την βάση της την έφτιαξα με αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι. Έγινε λίγο πιο τριφτή από τις κλασσικές, αλλά εμένα μου άρεσε, είναι λίγο πιο ρουστίκ έτσι. Η αρχική συνταγή έδινε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι αυτό, αλλά κοσκινισμένο.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

Αυτό που κάνω κάθε φορά που φτιάχνω τάρτα (κι εδώ οι ειδικοί μπορεί να με μαλώσουν 😉 ), είναι πως, αφού φτιάξω την ζύμη, πρώτα την απλώνω στην ταρτιέρα και μετά την βάζω στο ψυγείο να παγώσει, αντί να την κάνω μπάλα, να την τυλίξω σε μεμβράνη, να την βάλω στο ψυγείο και  να την ανοίξω στην ταρτιέρα παγωμένη, όπως γίνεται συνήθως. Βρίσκω πως έτσι όπως έχει μαλακώσει το βούτυρο, απλώνεται πιο εύκολα η ζύμη στην ταρτιέρα.

Τάρτα με Σοκολάτα και Μύρτιλλα

Χρόνος προετοιμασίας:   40 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   20 λεπτά

Μερίδες:   8

Υλικά:

για την σοκολατένια βάση:

  • 140 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι*
  • ½ φλυτζάνι (50 γρ.) κακάο σε σκόνη
  • ¼ φλυτζανιού (40 γρ.) ζάχαρη καρύδας**
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1-2 κουταλιές κρύο νερό

για την σάλτσα με μύρτιλλα:

  • 180 γρ. φρέσκα μύρτιλλα
  • 2 κουταλιές λικέρ crème de cassis
  • 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

για την κρέμα σοκολάτας:

  • 140 γρ.μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα), κομμένη σε κομμάτια
  • ½ φλυτζάνι (125 ml) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
  • 180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 2 κουταλιές στέβια (σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)

Εκτέλεση:

για την σοκολατένια βάση:

  1. Προσθέστε όλα τα υλικά, μέχρι και το βούτυρο, στον κάδο του πολυμίξερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέστε τον κρόκο αυγού και το νερό και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
  2. Βγάλτε την ζύμη από το πολυμίξερ και απλώστε τη σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο με διάμετρο 19-20 εκ. Σκεπάστε τη με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Βγάλτε τη από το ψυγείο και τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 15-20 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει.

για την σάλτσα με μύρτιλλα:

  1. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήστε τα να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γυαλίσουν τα μύρτιλλα, χωρίς όμως να λιώσουν. Αφήστε την να κρυώσει.

για την κρέμα σοκολάτας:

  1. Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήστε την να κρυώσει για λίγο.
  2. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος με την στέβια σε σαντιγί και όταν είναι έτοιμη προσθέστε το γιαούρτι και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε πολύ απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Για να σερβίρετε, απλώστε την κρέμα σοκολάτας πάνω στην σοκολατένια βάση, φροντίζοντας να στρωθεί ομοιόμορφα και μετά απλώστε από πάνω την σάλτσα με τα μύρτιλλα.

 

Σημειώσεις:

*Ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

**Ή καστανή ζάχαρη

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Pies”, της Louise Gardener, Parragon Publishing.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

The chocolate-blueberry combination is one of my very favorites. Especially when these two materials are combined in a delicious tart, words are unnecessary. This chocolate and blueberry tart is now one of my favorite desserts!

As I said in previous post, I recently visited Berryland and purchased a lot of fresh blueberries. The list of recipes for using them, as you understand, is endless. I did not know from which recipe to begin … In this pie, the combination of chocolate pie dough, rich filling and glistening blueberries is impressive, and really tasty.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

I made the pie lighter by adjusting the original recipe, but on the other hand I did not want to escape far from the classic tarts; I think it doesn’t fit in this particular one. I used whole wheat emmer flour on the pie dough. It is a bit sanded this way, but I liked it; it is a little more rustic. The original recipe calls for all-purpose flour, so you can use this instead, but sifted.

Chocolate-Blueberry-Pie – Τάρτα-με-Σοκολάτα-και-Μύρτιλλα

What I do every time I make a tart (the experts might scold me now 😉 ) is that, when I make the dough, I firstly roll the dough in the tart pan and then I put  the pan in the refrigerator to freeze, rather than do form a ball with it, wrap it, then put it in the refrigerator and roll it in the tart pan frozen, as usual. I find that as the butter has softened, the dough spreads more easily in the tart pan.

Chocolate Blueberry Pie

[yumprint-recipe id=’32’] Enjoy!

Share on Social Media
  •   
  •   
  •   
  •   

Δείτε επίσης

24 Σχόλια

  • Απάντηση
    neanikon
    11 Ιουλίου, 2016 at 8:31 πμ

    Πόσο όμορφη φαίνεται και πόσο ωραία χρώματα!
    Καλημέρα!!!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:47 μμ

      ευχαριστώ Άρη!

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    11 Ιουλίου, 2016 at 8:54 πμ

    Καλημέρα Εύη μου! Η νοστιμιά της είναι αδιαμφησβήτητη! Ξεχειλίζει !!! Φανταστικός συνδυασμός όντως η σοκολάτα με το μύρτιλο! Πάντως και η φωτογράφιση που έχεις κάνει είναι πέρα για περα εντυπωσιακή!!!!!!!!!!!!!!!! Μου έφτιαξες τη μέρα! Αλήθεια!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:47 μμ

      με τέτοια σχόλια, φτιάχνει και η δική μου μέρα 🙂
      ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
    sp00nstories
    11 Ιουλίου, 2016 at 2:29 μμ

    Κούκλα είναι όνειρο!Συγχαρητήρια!

  • Απάντηση
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    11 Ιουλίου, 2016 at 8:37 μμ

    Πολύ όμορφη τάρτα και με τέλειο συνδυασμό γεύσεων. Νομίζω όλα τα μούρα ταιριάζουν τέλεια με τη σοκολάτα. Χο

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:46 μμ

      ναι, ναι! ταιριάζουν τέλεια, έχεις πολύ δίκιο!
      ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
    mia maria
    12 Ιουλίου, 2016 at 9:56 πμ

    Τι όμορφη που είναι! Νομίζω ότι δε θα ήθελα να την κόψω για να μη τη χαλάσω 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:45 μμ

      ευχαριστώ Μαράκι! 🙂

  • Απάντηση
    Athina
    12 Ιουλίου, 2016 at 1:13 μμ

    Πω πωωω Εύη! Τι συνδυασμός, τι συνταγή, τι food styling, τι φωτογραφίες, τι γλυκό βάσανο είναι αυτό;;!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:45 μμ

      χαχαχαχα!!! τι υπέροχο σχόλιο είναι αυτό?! 😉

  • Απάντηση
    Αγγελική | CooKika
    12 Ιουλίου, 2016 at 2:00 μμ

    Πες μου τι μπορώ να πω; Μύρτιλλα, σοκολάτα και όλα αυτά σε τάρτα!
    Την αγάπησα όσο και τα πιάτα σου! Πολλά φιλιά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:44 μμ

      χαχαχα!! ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    12 Ιουλίου, 2016 at 11:48 μμ

    Καταπληκτική φωτογράφιση!! Η πιο ξεχωριστή που έχω δει με μύρτιλα!!!
    Φαντάζομαι γεύση…..μύρτιλα, σοκολάτα, cassis….. !!!!!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:43 μμ

      άστα…. υπέροχη γεύση!
      ευχαριστώ πεπίτα!

  • Απάντηση
    Ξανθή
    13 Ιουλίου, 2016 at 12:59 πμ

    Στο καράβι της επιστροφής υποσχέθηκα γλυκό στον καλό μου, μύρτιλλα έχω οπότε σύντομα θα γίνει.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:43 μμ

      χαίρομαι! 🙂

  • Απάντηση
    dolmadaki
    13 Ιουλίου, 2016 at 9:00 μμ

    μου επεσε το σαγονι απ τη λαχταρα χαχαχα!!!! πρεπει να βρω μυρτιλα !!! φοβερη η τουρτα ταρτα!!! κ ιδιαιτερος συνδυασμος μυρτιλο σοκολατα

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:42 μμ

      ο συνδυασμός μύρτιλλα σοκολάτα είναι άπαιχτος!
      σου έχω κι άλλον σε λίγο καιρό! μην φύγεις! χαχαχαχα!!

  • Απάντηση
    Ariadni St.
    14 Ιουλίου, 2016 at 11:58 μμ

    Ευη μου φαινεται λαχταριστη η ταρτα σου. Εννοειται πως ειμαι οπαδος της σοκολατας, αλλα μου αρεσουν και τα μυρτιλλα και τα κρανμπεριζζζ

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      18 Ιουλίου, 2016 at 6:41 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει! ευχαριστώ Αριάδνη!

  • Απάντηση
    maraki4
    19 Ιουλίου, 2016 at 12:37 μμ

    Τόσο μα τόσο λαχταριστή!!! Αγαπώ τα μύρτιλλα!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Ιουλίου, 2016 at 11:40 μμ

      ευχαριστώ!! 🙂

    Αφήστε το σχόλιό σας

    setPostViews(get_the_ID());