Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Κέικ & Μάφινς/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

Date & Walnut Cake – Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

for english scroll down

Για αυτές τις χουχουλιάρικες, φθινοπωρινές, βροχερές Κυριακές, (που πολύ θα μου λείψουν φέτος, μια και δεν θα υπάρχει χρόνος για χουχούλιασμα..) είναι αυτό το κέικ. Ή για αυτά τα απογεύματα που γυρίζεις κατάκοπη και θες ένα ζεστό ρόφημα να σε τονώσει για να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου. Όπως και να έχει, αυτό το κέικ με χουρμάδες και καρύδια ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις και μπορεί να γίνει το αγαπημένο σου. Χορτοφαγικό, υγιεινό και χωρίς ζάχαρη… δεν έχεις λόγο να μην το φτιάξεις. 😉

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

Οι χουρμάδες ταιριάζουν πολύ με τα καρύδια, μιας και έχουν και τα δύο γήινη γεύση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύ νόστιμο, αφράτο και υγρό κέικ,

Με αυτή την συνταγή κατάφερα να λύσω τον γρίφο με τον οποίο πολλοί από εσάς θα έχετε βρεθεί αντιμέτωποι. Πως αντικαθιστώ την ζάχαρη με μέλι σε ένα κέικ? Δεν είναι τόσο απλό, όσο το να βάλουμε την ίδια ποσότητα σε μέλι και τέλος. Υπάρχουν και κάποια άλλα σημεία που πρέπει να προσέξουμε ώστε να έχουμε σίγουρη επιτυχία στην παρασκευή μας. Έκανα έρευνα και δοκιμές και έχω ετοιμάσει ένα άρθρο με tips που θα σας βοηθήσουν σε κάθε σας παρόμοια απόπειρα. Μέχρι τότε ας δούμε το κέικ με χουρμάδες και καρύδια:

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

Κέικ με Χουρμάδες και Καρύδια

Χρόνος προετοιμασίας:   35 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   50 λεπτά

Μερίδες:   26-28 κομμάτια περίπου

Υλικά:

  • 240 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
  • ½ φλυτζάνι λάδι καρύδας
  • ½ φλυτζάνι μέλι*
  • 1 ¼ φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου
  • ¼ φλυτζανιού νερό
  • 1 φλυτζάνι απύρηνους χουρμάδες, ψιλοκομμένους
  • ½ φλυτζάνι καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ, ή καφέ εσπρέσο
  • 2 κουταλιές κακάο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ, διαμέτρου 23 εκ. περίπου.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι, τον καφέ και το κακάο. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και τέλος προσθέτουμε τους χουρμάδες. Αφήνουμε να σταθούν 20 λεπτά περίπου.
  3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος, το λάδι καρύδας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά και τέλος προσθέτουμε τα καρύδια.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C, για 50 λεπτά περίπου.

Σημείωση:

*Εάν αντικαταστήσετε το μέλι με σιρόπι σφενδάμου θα έχετε την vegan εκδοχή αυτού του κέικ.

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

 For these autumn, rainy Sundays, (which I will miss this year, since there will be no time for me to cocooning..) is this cake for. Or, for those afternoons you come back home and you need a hot drink to stimulate you so you’ll keep up with your obligations. Whatever it is, this date and walnut cake matches perfectly and might become your favorite. Vegetarian, healthy and sugar-free … you have no reason not to try it. 😉

Υγιεινό κέικ με χουρμάδες & καρύδια - Healthy date & walnut cake

Dates fit very well with walnuts, since they both have earthy flavors. The end result is a very delicious, fluffy and moist cake.

With this recipe I managed to solve the puzzle with which many of you might have been confronted. How do I replace sugar with honey on a cake? It’s not as simple as putting the same amount of honey and that’s it. There are some other things that you have to be careful with to have a success in your experiment. I did research and tests and I have prepared an article with tips that will help you in any such attempt. Let’s see the date and walnut cake:

[yumprint-recipe id=’74’]
Share on Social Media
  •   
  •   
  •   
  •   

Δείτε επίσης

7 Σχόλια

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    4 Οκτωβρίου, 2017 at 8:42 πμ

    Φανταστικό κέικ Εύη! Και τέλεια χειμωνιάτικη φωτογράφηση. Μπράβο σου! Περιμένω εν αγωνίως να διαβάσω το άρθρο σου για το μέλι και τη ζάχαρη! Σε καλημερίζω!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    4 Οκτωβρίου, 2017 at 1:28 μμ

    Πολύ ωραία φωτογράφιση!! Ζεστά και φθινοπωρινά χρώματα!
    Το κέικ είναι φανταστικό!!! Ελαφρύ, υγιεινό και με λίγες θερμίδες! Θα το φτιάξω!

  • Απάντηση
    Ξανθή
    4 Οκτωβρίου, 2017 at 10:39 μμ

    Κάτι ήξερα που αγόρασα σήμερα χουρμάδες και λάδι καρύδας.

  • Απάντηση
    mia maria
    5 Οκτωβρίου, 2017 at 12:04 πμ

    Πολύ ωραίο! Μοσχομυρωδάτο!

  • Απάντηση
    dolmadaki
    9 Οκτωβρίου, 2017 at 10:26 μμ

    υπεροχο!!! μου θυμιζει χριστουγεννιατικο κεικ – λιγο ταυλικα λιγο η φωτογραφια- !! μ αρεσει!

  • Απάντηση
    Maria G.
    3 Νοεμβρίου, 2019 at 7:46 μμ

    Εξαιρετικό κέικ με υπέροχο συνδυασμό υλικών. Το εχω φτιάξει πολλες φορές και ενθουσίασε.
    Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε για το μοίρασμα της συνταγής.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      4 Νοεμβρίου, 2019 at 1:53 πμ

      Σας ευχαριστώ κι εγώ για τα καλά σας λόγια! Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει! ?

    Αφήστε το σχόλιό σας

    setPostViews(get_the_ID());