• Ελληνικά
  • English
  • Food Blog Awards 2015/ Vegan/ Για χορτοφάγους/ Μαρμελάδες, κ.α./ Νηστίσιμα/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

    Μαρμελάδα από Ξερά Βερίκοκα

    Πριν από λίγο καιρό είχα αναρτήσει την συνταγή για την μαρμελάδα από ξερά σύκα και ειλικρινά εξεπλάγην από την απήχηση που είχε. Σκεφτόμουν πως οι αναγνώστες ίσως να ήταν  λίγο επιφυλακτικοί  σε τέτοιου είδους συνταγή, όμως έκανα λάθος. Την έφτιαξαν πολλοί και μου είπαν τα καλύτερα. Το να παίρνεις τέτοιου είδους μηνύματα από αναγνώστες σου είναι πολύ ενθαρρυντικό! Να μου στέλνετε λοιπόν, μην διστάζετε! 😉

    #apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

    Έτσι, λοιπόν, είπα να φτιάξω άλλη μια παρόμοια συνταγή, για να σας δώσω το έναυσμα να πειραματιστείτε κι εσείς λίγο παραπάνω. Μαρμελάδα από ξερά βερίκοκα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης αλλά με πετιμέζι, και αρωματισμένη με λικέρ αμαρέτο. Μία ακόμη εύκολη, γρήγορη και υγιεινή μαρμελάδα, χωρίς βράσιμο, για το πρωινό σας. Για να την τρώτε χωρίς τύψεις! Είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν την επεξεργασμένη ζάχαρη. Την γλυκιά της γεύση την παίρνει από τα φυσικά σάκχαρα των βερίκοκων, το πετιμέζι (χρησιμοποιώ βιολογικό, άθερμο πετιμέζι) και από τον χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο μουλιάζω τα βερίκοκα.

    #apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

    Η μαρμελάδα αυτή, όπως και όλες οι άλλες συνταγές στην κατηγορία «χειροποίητα βρώσιμα δώρα», είναι μια πολύ καλή ιδέα για δώρα φτιαγμένα από τα χεράκια σας για τις γιορτές που πλησιάζουν. Φτιάξτε τη, βάλτε τη σε ένα από τα πολύ πρακτικά βάζα που θα βρείτε στο ΙΚΕΑ και δωρίστε τη σε αγαπημένα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε, αλλά για μένα, τα δώρα που έχουν γίνει με κόπο, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία! Στο ΙΚΕΑ μπορείτε να αγοράσετε και αυτές τις υπέροχες ετικέτες που βλέπετε στις φωτογραφίες. Θα τις βρείτε σε μια συσκευασία με ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Σε μία συσκευασία θα βρείτε και αυτούς τους πολύ όμορφους σπάγκους, για να τις στερεώσετε στα δώρα σας.

    #apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

    Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και , καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή υγεία της καρδιάς. Τα ξερά βερίκοκα, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε β-καροτένιο από ότι τα ωμά, και χαμηλή θερμιδική αξία (17 θερμίδες/ένα).

    Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α που συμβάλει στην καλή λειτουργία των ματιών και την καλή υγεία του δέρματος. Εμπεριέχουν επίσης καροτενοειδή (β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη), τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και στα οποία οφείλεται και το πορτοκαλί τους χρώμα. Τα ώριμα καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καροτενοειδή. Το λυκοπένιο μάλιστα έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

    Επιπλέον, τα βερίκοκα αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C και φλαβονοειδών. Ως εκ τούτου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα , και εμποδίζουν την οξείδωση της LDL-«κακής» χοληστερίνης. Στα διατροφικά πλεονεκτήματα πρέπει να περιληφθεί και η νιασίνη.

    Οι ποσότητες του λικέρ αμαρέτο και του πετιμεζιού που σας δίνω είναι και σε αυτήν την συνταγή ενδεικτικές. Καλό θα είναι να δοκιμάσετε την μαρμελάδα την ώρα που την πολτοποιείτε, ώστε να πετύχετε την γλυκύτητα και το άρωμά της, αυξομειώνοντας λίγο τις ποσότητες αυτών των δύο υλικών.

    Dried Apricot Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Βερίκοκα

    Συνολικός χρόνος:   30 λεπτά μούλιασμα και 10 λεπτά για την παρασκευή της μαρμελάδας

    Μερίδες:   26 κουταλιές περίπου (550 γρ. μαρμελάδας)

    Υλικά:  

    • 300 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
    • 300 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (περίπου 3 πορτοκάλια)
    • το ξύσμα από τα πορτοκάλια
    • 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
    • 3- 3 ½ κουταλιές βιολογικό πετιμέζι, κατά προτίμηση άθερμο
    • 2-3 κουταλιές λικέρ αμαρέτο*
    • 70 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα (προαιρετικό)

    Εκτέλεση:

    1. Σε ένα μπωλάκι, προσθέστε τα κομμένα βερίκοκα και τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού  και μουλιάστε τα για 30 περίπου λεπτά, ώστε να μαλακώσουν. Στραγγίστε τα αλλά κρατήστε τον χυμό.
    2. Στον κάδο του μούλτι προσθέστε τα βερίκοκα, το ξύσμα και τον χυμό. Πολτοποιείστε την μαρμελάδα προσθέτοντας όσο πετιμέζι και αμαρέτο θέλετε, ώστε να πετύχετε την γεύση που επιθυμείτε.
    3. Όταν η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη, μπορείτε, αν θέλετε, να προσθέσετε σε αυτήν τα αμύγδαλα φιλέ. Δίνουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Μπορείτε να το δοκιμάσετε πρώτα σε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας.
    4. Μεταφέρετε την μαρμελάδα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και φυλάξτε τη στο ψυγείο. Έχω βρει πολύ πρακτικό το ειδικό χωνί για μαρμελάδες που βλέπετε στην φωτογραφία. Κάνετε την δουλειά σας καθαρά και γρήγορα.

     

    Σημειώσεις:

    *Αν δεν θέλετε να προσθέσετε αλκοόλ, αντικαταστείστε το με ίδια ποσότητα χυμό πορτοκαλιού.

    ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ!   🙂

    #apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

     

    #apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

     

    Dried Apricot Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Βερίκοκα

     

    Πηγές:

    http://www.onmed.gr/diatrofi/item/307027-ta-6-apoxiramena-frouta-pou-mporeite-na-trote-choris-enoches

    http://www.queen.gr/well-being/DIATROFH-DIAITES/item/76858-verikoka-poia-ta-ofeli-toy-stin-ygeia-mas-kai-pos-na-ta-syntireite-sosta#ixzz3sKrzerQQ

    #apricots, #jam, #driedapricots, #healthy,#no addedsugar

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    12 Comments

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    30 Νοεμβρίου, 2015 at 12:18 μμ

    Τι ωραία ιδέα!!! Αυτό είναι ιδανικό για εμένα την ανεπρόκοπη που δε φροντίζω ποτέ να ψωνίζω και να φτιάξω μαρμελάδα την εποχή που πρέπει. Τέλειο!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:01 μμ

      είδες, για όλα έχουμε λύσεις!!
      χεχεχε!! 😉

  • Reply
    Stavroula
    30 Νοεμβρίου, 2015 at 12:26 μμ

    Ωραια συνταγουλα!! Απλή, εύκολη, θρεπτικη. Τέλεια!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:01 μμ

      ευχαριστώωω!!! 🙂

  • Reply
    Αγγελική
    30 Νοεμβρίου, 2015 at 1:19 μμ

    Τι ωραία πρόταση!! Έχω λατρέψει τις μαρμελάδες της στιγμής και χωρίς ζάχαρη!
    Και πόσο τέλειο δωράκι για τις γιορτές!
    Θα δοκιμαστεί άμεσα, ευχαριστούμε!! Πολλά φιλιά 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:03 μμ

      κι εγώ τις έχω λατρέψει!!
      φιλιά Αγγελικούλα!!

  • Reply
    sp00nstories
    30 Νοεμβρίου, 2015 at 2:32 μμ

    Τα καλύτερα δώρα είναι αυτά που έχεις αφιερώσει χρόνο και αγάπη. Φοβερή η μαρμελαδίτσα σου!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:04 μμ

      συμφωνώ!!
      φιλιά πολλά!!

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    30 Νοεμβρίου, 2015 at 2:37 μμ

    Αααααχχχχ τέλεια και αυτή η ιδέα!!! Είχα φτιάξει τη μαρμελάδα από ξερά σύκα και μου άρεσε πάρα πολύ!!!! Θα δοκιμάσω και αυτή!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:04 μμ

      ελπίζω να σου αρέσει το ίδιο!
      φιλιά!!

  • Reply
    mia maria
    2 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:44 πμ

    Έχει το ΙΚΕΑ χωνί για μαρμελάδες; Δεν το ήξερα και θέλω να το πάρω οπωσδήποτε!
    Πολύ ωραία η μαρμελάδα, νομίζω ότι θα μου αρέσει ακόμα περισσότερο από το σύκο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Δεκεμβρίου, 2015 at 10:05 μμ

      είδες Μαρία μου πόσο βολικό είναι!
      πολύ το έχω χαρεί!
      ευχαριστώ πολύ! 🙂

    Leave a Reply