Διατροφή

Kale, the leafy greens’ superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

 

Kale, the leafy greens' superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

for english scroll down

Σήμερα θα μιλήσουμε για το κέιλ (kale), τον σούπερ σταρ των πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Το κέιλ που προκάλεσε φρενίτιδα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αρχικά, όταν έγιναν γνωστές οι θρεπτικές του ιδιότητες. Η φρενίτιδα εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα άρχισε να κάνει την εμφάνισή του δειλά – δειλά πριν περίπου 1 χρόνο. Σήμερα είναι λίγο πιο εύκολα να το βρεις, στην Αθήνα τουλάχιστον.

Η ιστορία του Κέιλ

Είναι απόγονος του άγριου λάχανου, ενός φυτού που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη γύρω στο 600 π.Χ. από ομάδες Κελτών περιηγητών. Το κέιλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες της πρώιμης Ευρώπης, αφού αποτελούσε σημαντική καλλιέργεια κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους και ήταν ένα δημοφιλές λαχανικό που έτρωγαν οι αγρότες στον Μεσαίωνα. Άγγλοι άποικοι έφεραν λάχανο στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 17ου αιώνα.

Kale, the leafy greens' superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

Περιγραφή του Κέιλ

Το κέιλ ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το γογγύλι, το γουλί, το ραπανάκι, τη μαύρη βρούβα, το σινάπι και άλλα, όχι τόσο γνωστά λαχανικά. Καλλιεργείται εύκολα, αλλά προτιμά τα ψυχρά κλίματα τα οποία του δίνουν πιο γλυκό φύλλωμα.  Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν άλλα φυλλώδη πράσινα είναι εκτός εποχής, το κέιλ είναι σε πλήρη άνθηση, και  έχει πιο πλούσια γεύση. Είναι ευέλικτο στο μαγείρεμα και μπορεί να παρασκευαστεί ακριβώς όπως το σπανάκι ή άλλα χόρτα.

Υπάρχουν πολλά είδη: Το κατσαρό (curly kale), το ornamental, το dinosaur ή Τοσκάνης και το κόκκινο. Στην Ελλάδα προσωπικά έχω δει μόνο το κατσαρό, το οποίο έχει ινώδη μίσχο και βαθύ πράσινο χρώμα. Έχει μια βαθιά, γήινη και, ίσως, ελαφρώς πικάντικη γεύση και την μεγαλύτερη θρεπτική αξία με τις λιγότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Kale, the leafy greens' superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

photo: www.googglet.com

Θυμάστε που στην ανάρτηση για τα λαχανάκια Βρυξελλών σας μίλησα για την βαθμολογία ANDI (συνολικός δείκτης διατροφικής πυκνότητας), η οποία μετρά βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά  σε σχέση με το θερμιδικό περιεχόμενο? Το κέιλ, λοιπόν, βρίσκεται στην 1η θέση αυτής της λίστας, ως το πιο θρεπτικό και αντιοξειδωτικό λαχανικό με τις λιγότερες θερμίδες!

Θρεπτικά στοιχεία του κέιλ και οφέλη για την υγεία

Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό κέιλ (περίπου 67 γραμμάρια) περιέχει:

Βιταμίνη Α: 206% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (από το β-καροτένιο).

Βιταμίνη Κ: 684% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιταμίνη C: 134% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Βιταμίνη Β6: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγγάνιο: 26% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Ασβέστιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Χαλκός: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Κάλιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Μαγνήσιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Επίσης περιέχει 3% ή περισσότερο της συνιστώμενης δόσης βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο και φώσφορο.

Κι όλα αυτά με συνολικά 33 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες (εκ των οποίων 2 είναι φυτικές ίνες) και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Το κέιλ περιέχει πολύ λίγο λίπος, αλλά ένα μεγάλο μέρος του λίπους σε αυτό είναι η ω-3 που ονομάζεται άλφα λινολενικό οξύ.

Πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από το καρκίνο και την αντιγήρανση μεταξύ άλλων, περιέχονται στο κέιλ, συμπεριλαμβανομένων της κερσιτίνης και της καμπφερόλης, οι οποίες έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

Το κέιλ έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που έχει πολλές σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό, για παράδειγμα, είναι απαραίτητο για την σύνθεση του κολλαγόνου αλλά και άλλων ζωτικών λειτουργιών. Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό κέιλ περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και υψηλότερη από τα περισσότερα άλλα λαχανικά, περιέχοντας περίπου 4.5 φορές περισσότερη απ’ όσο το σπανάκι.

Περιέχει ουσίες που δεσμεύουν τα χολικά οξέα και χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου πάροδο του χρόνου. Το μαγείρεμα του κέιλ στον ατμό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Μια μελέτη απέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού κέιλ για 12 εβδομάδες αυξάνει την HDL («καλή») χοληστερόλη κατά 27% και μειώνει τα επίπεδα της LDL κατά 10%, βελτιώνοντας παράλληλα την αντιοξειδωτική κατάσταση.

Kale, the leafy greens' superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Είναι απολύτως κρίσιμο για την πήξη του αίματος, και το κάνει αυτό με την “ενεργοποίηση” ορισμένων πρωτεϊνών, δίνοντάς τους την ικανότητα να δεσμεύουν το ασβέστιο. Το κέιλ είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, με ένα μόνο φλιτζάνι ωμό κέιλ να περιέχει σχεδόν 7 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Το κέιλ είναι πολύ πλούσιο σε ενώσεις που πιστεύεται ότι έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, για παράδειγμα την σουλφοραφάνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου, κατά τον σχηματισμό του σε μοριακό επίπεδο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου του κέιλ) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου, αν και οι έρευνες ακόμα συνεχίζονται.

Επιπλέον, το κέιλ διαθέτει σε υψηλή περιεκτικότητα β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Πολλά σημαντικά μέταλλα περιέχονται στο κέιλ, μερικά από τα οποία λείπουν στη σύγχρονη διατροφή. Είναι μια καλή, φυτική πηγή ασβεστίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα είδη των κυτταρικών λειτουργιών. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ένα εξαιρετικά σημαντικό ορυκτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες. Η λήψη μαγνησίου μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιακής νόσου. Το κέιλ περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα καλίου. Η επαρκής πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με μειωμένη πίεση του αίματος και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ένα πλεονέκτημα που έχει το κέιλ σε σύγκριση με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και μπορούν να αποτρέψουν τα μέταλλα από το να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Το κέιλ έχει υψηλή περιεκτηκότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τον δραστικά μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

Πώς να προσθέσετε περισσότερο κέιλ στη διατροφή σας

Μπορείτε να απολαύσετε το κέιλ ωμό σε σαλάτες ή σε σάντουιτς, στον ατμό, σοτέ, βραστό, ή να το προσθέσετε σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας. Για παράδειγμα, σοτάρετε φρέσκο σκόρδο και κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κέιλ και συνεχίστε να σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Η καλύτερη επιλογή, πάντως, είναι να το μαγειρέψετε στον ατμό για περίπου 5 λεπτά.

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή  στο μπλέντερ, προσθέστε μια χούφτα κέιλ και άλλα λαχανικά και φρούτα και φτιάξτε ένα νόστιμο και θρεπτικό smoothie.

Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση κέιλ

Κι επειδή «παν μέτρον άριστον», ας δούμε λίγο και τους πιθανούς κινδύνους από την υπερκατανάλωση κέιλ. Οι βήτα-αναστολείς, ένας τύπος φαρμάκου που συνήθως συνταγογραφείται σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, όπως οι μπανάνες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όταν λαμβάνονται βήτα-αναστολείς. Η υπερβολική κατανάλωση καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για εκείνους των οποίων οι νεφροί δεν είναι πλήρως λειτουργικοί. Εάν οι νεφροί σας δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν την περίσσεια του καλίου από το αίμα, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

Κι επειδή οι περισσότεροι θα με ρωτήσετε που θα το βρείτε.. προς το παρόν σε κάποια πολύ ενημερωμένα καταστήματα με βιολογικές τροφές στο κέντρο της Αθήνας, ή σε κάποιες λαϊκές αγορές, π.χ. της Γλυφάδας. Αν εσείς το βρίσκετε κάπου, κάντε τον κόπο να το γράψετε σε σχόλιο ώστε να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι. Κι εγώ μαζί 😉

Update 10/01/2017: Εδώ και μερικές μέρες βρίσκω συσκευασμένο ελληνικό κέιλ σε σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη. Η τιμή του είναι 1,40 ευρώ.

Συνταγές με κέιλ θα βρείτε εδώ.

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Kale, the leafy greens' superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

Today we will talk about Kale, the superstar of green leafy vegetables. Kale caused a frenzy on the other side of the Atlantic, initially, when its nutritional properties became known. The frenzy spread slowly across the world, but in Greece it began to make its appearance about 1 year ago. Today is a bit easier to find it, at least in Athens.

History of Kale

Kale is a descendant of the wild cabbage, a plant that is believed to have originated in Asia Minor and moved to Europe around 600 BC by groups of Celts travelers. Kale played an important role in the dietary habits of early Europe, as an important crop in ancient Roman times and was a popular vegetable among peasants in the Middle Ages. English settlers brought cabbage to the United States in the 17th century.

Description of Kale

Kale belongs to the family of crucifers, along with broccoli, cauliflower, cabbage, Brussels sprouts, turnip, radish and other not so well known vegetables. It grows easily but prefers cold climates which give sweeter leaves. During the winter months, when other leafy greens are out of season, kale is in full bloom, and has richer taste. It is versatile in cooking and may be prepared exactly as spinach or other greens.

There are many types: The curly, the ornamental, the dinosaur or Tuscan red. In Greece personally I have only seen the curly one, which has fibrous stems and deep green color. It has a deep, earthy and, perhaps, slightly spicy flavor and higher nutritional value with fewer calories than any other food.

Kale, the leafy greens' superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

photo: dieteticsdaisy.wordpress.com

Remember that in the post about Brussels sprouts I told you about the ANDI score (overall nutritional density index), which measures vitamins, minerals and phytonutrients in relation with their caloric content? Well, kale is placed in the first position of this list, as the most nutritious and antioxidant vegetable with fewer calories!

Nutrients and health benefits of kale

A single cup of raw kale (about 67 grams or 2.4 ounces) contains:

Vitamin A: 206% of the RDA (from beta-carotene).

Vitamin K: 684% of the RDA.

Vitamin C: 134% of the RDA.

Vitamin B6: 9% of the RDA.

Manganese: 26% of the RDA.

Calcium: 9% of the RDA.

Copper: 10% of the RDA.

Potassium: 9% of the RDA.

Magnesium: 6% of the RDA.

Then it contains 3% or more of the RDA for Vitamin B1 (Thiamin), Vitamin B2 (Riboflavin), Vitamin B3 (Niacin), Iron and Phosphorus.

This is coming with a total of 33 calories, 6 grams of carbs (2 of which are fiber) and 3 grams of protein.

Kale contains very little fat, but a large portion of the fat in it is the omega-3 fatty acid called alpha linolenic acid.

Very powerful antioxidants that protect against cancer and anti-aging inter alia, are contained in kale, including quercitin and kaempferol, which have many beneficial effects on health.

Kale is extremely high in vitamin C, an antioxidant that has many important roles in the body, for example, is necessary for the synthesis of collagen and other vital functions. A single cup of raw kale contains more vitamin C than an orange and higher than most other vegetables, containing about 4.5 times more than vitamin C than spinach.

It contains substances that bind bile acids and lowering cholesterol levels in the body. This should lead to a reduced risk of heart disease over time. In cooking, steaming kale is particularly effective. A study has shown that daily consumption of kale juice for 12 weeks increases the HDL («good”) cholesterol by 27% and reduces LDL levels by 10% while improving antioxidant status.

Kale, the leafy greens' superstar – Κέιλ, ο σούπερ σταρ των πράσινων λαχανικών

Vitamin K is an important nutrient. It is absolutely critical for blood clotting, and it does so with the “activation” of certain proteins, giving them the ability to bind calcium. Kale is one of the best sources of vitamin K; a single cup of raw kale contains almost seven times the recommended daily amount.

Kale is very rich in compounds that are believed to have a protective effect against cancer, for example, sulforaphane, a substance that has been shown to help in the fight against cancer, during the formation at the molecular level. Studies have shown that cruciferous vegetables (including kale) can significantly reduce the risk of many cancers, although investigations are still continuing.

Moreover, kale has a high content of beta-carotene, an antioxidant that is converted by the body into vitamin A.

Many important minerals contained in kale, some of which are lacking in modern diets. It is a good plant source of calcium, a nutrient that is very important for bone health, and plays an important role in all kinds of cellular functions. It is also a very good source of magnesium, an extremely important mineral that most people do not take in sufficient quantities. Magnesium intake can help to protect against the type 2 diabetes and heart disease. Kale also contains a significant amount of potassium. Sufficient potassium intake has been associated with decreased blood pressure and lower risk of heart disease. An advantage that kale has in comparison with green leafy vegetables such as spinach is that it is low in oxalate; substances found in some plants and can prevent minerals from being absorbed by the body.

Kale is high in lutein and zeaxanthin, nutrients that have been linked to drastically reduced risk of macular degeneration and cataracts.

How to add more kale to your diet

You can enjoy kale raw in salads or sandwiches, steamed, sautéed, boiled, or add it to soups and casseroles. For example, sauté fresh garlic and onions in olive oil until soft. Add kale and continue to sauté until soft. The best option, however, is steam it for about five minutes.

In a food processor or blender, add a handful of kale and other vegetables and fruits and make a delicious and nutritious smoothie.

Potential health risks from eating kale

And because balance is the key, let’s look a little at the potential risk of overconsumption of kale. Beta-blockers, a type of drug commonly prescribed to patients with heart disease may increase potassium levels in the blood. Foods high in potassium, such as bananas should be eaten in moderation, when taking beta-blockers. Excessive potassium consumption can be harmful to those whose kidneys are not fully functional. If your kidneys are unable to remove the excess potassium from the blood, could be fatal.

Looking for kale recipes? Click here.

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

Πηγές – Sources:

http://www.mylifeontheraw.com/%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%80-5-%CF%80%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8E%CE%B4%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BD%CE%BF-1-%CF%84%CE%BF-ka/

http://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-kale/

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=38

http://www.mindbodygreen.com/0-4072/Why-Kale-Is-the-Koolest-Vegetable.html

http://www.medicalnewstoday.com/articles/270435.php?page=2

Share on Social Media
 •   
 •   
 •   
 •   

Δείτε επίσης

40 Σχόλια

 • Απάντηση
  Χρυσαυγή
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 8:44 πμ

  Εύη Μπράβο!!!!!!!!
  Οι πληροφορίες που μας έδωσες είναι κατατοπιστικότατες.
  Ελπίζω να βρω σύντομα κέιλ γιατί θέλω πολύ να το δοκιμάσω.

  Φιλιά πολλά!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:26 μμ

   θα το βρίσκουμε όλο και πιο εύκολα όσο περνάει ο καιρός.
   ευχαριστώ πολύ! φιλιά!

 • Απάντηση
  mia xara
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 9:48 πμ

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες!! Δεν το έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής, νομίζω ότι έφτασε η ώρα…Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:27 μμ

   καλή εβδομάδα Χαρά! φιλιά!

 • Απάντηση
  Culinary Flavors
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 10:22 πμ

  Ναι συνήθως αυτές οι φρενίτιδες έχουν και μια ημερομηνία λήξης. Καλό το kale αλλά εδώ στην Ελλάδα έχουμε τόσα πολλά χόρτα και λαχανικά που δε νομίζω ότι θα γίνει ο χαμός της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Φιλιά, καλή εβδομάδα!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:29 μμ

   ναι, σίγουρα. ο ίδιος χαμός δεν πρόκειται να γίνει.
   πάντως καλό είναι να ξέρουμε τι είναι κι αυτό το κέιλ! 😉
   σε φιλώ!

 • Απάντηση
  stylencritics
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:42 πμ

  Καλημέρα!! Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου, έμαθα τα πάντα για το kale…το μόνο που μένει είναι να το βρω να το αγοράσω. Όπου βρεθώ κ όπου σταθώ ρωτάω, η Γλυφάδα μου πέφτει κάπως μακριά. Ευχαριστούμε!!!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:30 μμ

   θα βρεις και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα στο κέντρο της Αθήνας, και αν δεν κάνω λάθος και στον Θανόπουλο.
   κι εγώ ευχαριστώ! σε φιλώ!

 • Απάντηση
  Ξανθή
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 5:51 μμ

  Καλησπέρα, εμπεριστατωμένη ανάρτηση.
  Το έχω ψάξει πολλές φορές αλλά δεν το έχω εντοπίσει, στα καταστήματα του κέντρου δυο φορές μου απάντησαν ότι μόλις χτες τελείωσε. Απελπίστηκα κι εγώ και κάποια φορά που θέλησα να υλοποιήσω μια συνταγή με Kale έβαλα παραπούλια.

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 10:59 μμ

   χαχαχα!! καλά έκανες Ξανθή μου!
   πάντως νομίζω πως θα το βρεις σύντομα. όσο υπάρχει ζήτηση θα αυξάνονται και οι έμποροι που θα το πουλάνε.
   σε φιλώ!

 • Απάντηση
  peps@pepiskitchen
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 6:53 μμ

  Πολύ ωραία ανάρτηση με όλες τις πληροφορίες για το αγαπημένο μου kale!!
  Περιμένω συνταγή!!!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:00 μμ

   ευχαριστώ πεπίτα! ετοιμάζεται 😉

 • Απάντηση
  Ζωή
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 8:48 μμ

  Καλησπέρα!!!Πρώτη φορά σχολιάζω και θέλω να πω ότι έχεις κάνει φοβερή δουλειά στο blog!!! Όλες οι συνταγές καταπληκτικές!!
  Δεν είμαι από Αθήνα αλλά την επισκέφτηκα πρόσφατα στις γιορτές και πήγα στην λαϊκή της Νέας Σμύρνης και βρήκα kale (!) στις τρείς μορφές του, το κλασικό, το dinosaur και το μωβ!!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:06 μμ

   καλησπέρα Ζωή!
   καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! είναι πολύ σημαντικό για εμένα!
   όσο για την πληροφορία σου για το κέιλ, σ΄ευχαριστώ διπλά γιατί μένω πολύ κοντά στην Νέα Σμύρνη, αλλά έχω χρόνια να επισκεφτώ την λαϊκή της αγορά. και τα τρία είδη? για φαντάσου! θα πάω να τα ψάξω! 😉
   καλό σου βράδυ!

 • Απάντηση
  sp00nstories
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 10:28 μμ

  Ήξερα ότι κάνει πολύ καλό αλλά όχι με λεπτομέρειες!!Σε ευχαριστούμε κουκλίτσα!Εύχομαι και σε άλλες τέτοιες αναρτήσεις!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:07 μμ

   ευχαριστώ Λίλια!
   καλό βράδυ!

 • Απάντηση
  neanikon
  19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:22 μμ

  1000 ευχαριστούμε για όλη την πληροφορία Εύη! Είναι super λαχανικό και έχει ενδιαφέρον ως γεύση αλλά και ως υφή αφού είναι σκληρό και μπορεί να αφυδατωθεί δίνοντας μας τα διάσημα πλέον kale chips 😉

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:07 μμ

   έτσι είναι Άρη μου!
   έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα γεύση.
   σ΄ευχαριστώ κι εγώ!

 • Απάντηση
  Ariadni St.
  20 Ιανουαρίου, 2016 at 7:57 μμ

  Ευχαριστω πολύ, θα ψαξω να το βρω!!!!!!!
  Καλό απόγευμα 🙂
  Σε φιλώ γλυκά!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:06 μμ

   κι εγώ ευχαριστώ Αριάδνη!
   φιλιά!

 • Απάντηση
  Αγγελική
  21 Ιανουαρίου, 2016 at 12:00 μμ

  Έτσι Εύη μου, να τα λέμε όλα για τις εκάστοτε διατροφικές τάσεις!
  Πολύ ωραία η γεύση του και πολλές οι χρήσεις του! Περιμένω να δω την δική σου τσαχπινιά!!
  Πολλά φιλιά!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:06 μμ

   μου αρέσει να τα μαθαίνω όλα και να τα δοκιμάζω. ας είμαστε ενημερωμένοι και μετά επιλέγουμε τι μας αρέσει και τι όχι.
   ευχαριστώ Αγγελικούλα!
   φιλιά!

 • Απάντηση
  craftcooklove
  21 Ιανουαρίου, 2016 at 11:04 μμ

  Πολύ χρήσιμες πληροφορίες ευχαριστούμε Εύη μου!! Και εγώ θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσω, έχω ακούσει τόσα πολλά!!!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:04 μμ

   νομίζω πως θα το βρίσκουμε όλο και πιο εύκολα σιγά σιγά.
   σ΄ευχαριστώ κι εγώ Αθηνούλα!

 • Απάντηση
  tanja@the green mixer
  23 Ιανουαρίου, 2016 at 5:00 μμ

  Πολύ χρήσιμη ανάρτηση…. αν και το πιο σημαντικό είναι που γράφεις οτι ακόμα και σε αυτό χρειάζεται μέτρο, γιατί ειναι κατι που το εχουμε ξεχασει (ή δεν ασχολουμαστε με αυτο)… εγω το βρισκω σε μαγαζί με βιολογικά στην Ηλιούπολη πάντως, δεν εχω παει στη λαϊκή να το αναζητησω (καθότιν τεμπελα)

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   24 Ιανουαρίου, 2016 at 10:12 μμ

   εννοείται πως χρειάζεται μέτρο σε όλα και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις που έχουν γραφτεί τόσα πολλά.
   με όλα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ενημερωνόμαστε σωστά.
   να μου πεις που το βρίσκεις στην Ηλιούπολη για να το έχω υπόψιν.
   μερσί!

   • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    24 Ιανουαρίου, 2016 at 10:50 μμ

    Στο βιολογικο χωριο, στην πλατεια 28ης οκτωβριου

    • Απάντηση
     The Healthy Cook
     25 Ιανουαρίου, 2016 at 8:02 μμ

     ευχαριστώ!

 • Απάντηση
  Δέσποινα
  16 Μαρτίου, 2016 at 6:08 μμ

  Εγώ βρίσκω κέιλ στη λαϊκή αγορά της Κυψέλης, κάθε Τρίτη, μόνο που μέχρι τώρα δεν ήξερα τίποτα γι’αυτό. Η ανάρτησή σου είναι κατατοπιστικότατη! Σε ευχαριστώ πολύ!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   17 Μαρτίου, 2016 at 12:47 μμ

   κι εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ Δέσποινα για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια!
   χαίρομαι που πολλοί αναγνώστες του μπλογκ ενημερώνουν, μέσα από τα σχόλια, ο ένας τον άλλον
   🙂

 • Απάντηση
  Kp
  7 Μαΐου, 2016 at 12:22 πμ

  Χαίρεται! Επίσης στη βιολογική λαική αγορά του Χολαργού κάθε Παρασκευή

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   7 Μαΐου, 2016 at 12:40 πμ

   Καλημέρα!
   Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία!
   Χαίρομαι πολύ που έχω αναγνώστες που μοιράζονται ☺

 • Απάντηση
  Vivi
  25 Οκτωβρίου, 2016 at 7:28 μμ

  Αυτο της φωτο έχω την εντύπωση ότι ότι το έχεις ο Σκλαβενίτης στην Πειραιώς το έχω πάρει πολλές φορές το βάζουν εκεί που λέει κατσαρο μαρούλι κ επειδή σε αυτή την ταμπέλα βάζουν κάποιες φορές την μια ένα άλλο για κατσαρο την άλλη άλλο 2 με 3 διαφορετικά θεωρούσα ότι ειναι είδος κατσαρου μαρουλιού!!! Τι μια χούφτα ένα γεμάτο πιάτο εφτιαχνα με διαφορα μέσα ??

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   25 Οκτωβρίου, 2016 at 9:09 μμ

   τέλεια!ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο Βιβή! 🙂

 • Απάντηση
  Μυρτω
  3 Φεβρουαρίου, 2018 at 3:19 μμ

  Εγώ το αγοράζω από τη βιολογική λαϊκή στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά…. μακάρι ν α το έτρωγε και η κόρη μου αλλά δεν πείθεται με τίποτα!!! Γνωρίζουμε αν πίνεται το ζουμί από το βράσιμο του;;;;;

 • Απάντηση
  Μαριαλενα
  4 Αυγούστου, 2019 at 4:04 μμ

  Το δοκίμασα, είναι υπέροχο, είναι φτηνό, τώρα το βρίσκω στον Σκλαβενίτη από Έλληνες παραγωγούς, τα 200 γραμμάρια και κοστίζει 1,60, μόλις έμαθα ότι είναι και για αδυνάτισμα, θα το καθιέρωσω θα το πω και στους γονείς μου να το εντάξουν στην διατροφή τους, ιδιαίτερα λόγω διαβήτη και καρδιάς που έχουμε κληρονομικότητα… Υπέροχο το άρθρο σας, σαν φαν της υγιεινής διατροφής, μου αρέσουν όλα να τα δοκιμάζω…

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   5 Αυγούστου, 2019 at 10:40 μμ

   Κι εγώ από εκεί το αγοράζω τελευταίως!
   Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! 🙂

 • Απάντηση
  GIOTA
  18 Ιανουαρίου, 2020 at 1:43 μμ

  Καλησπέρα σας! Το βρίσκω σταθερά σε λαική Σαββάτου της Καλαμαριάς με 0,50€ το ματσακι, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη!

  • Απάντηση
   The Healthy Cook
   18 Ιανουαρίου, 2020 at 10:17 μμ

   Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
   Σίγουρα θα φανεί χρήσιμο σε όσους το ψάχνουν στην περιοχή σας.

  Αφήστε το σχόλιό σας

  setPostViews(get_the_ID());