Vegan/ Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Νηστίσιμα/ Πρωινά/ Σνακς/ Στο χέρι/ Συνταγές/ Χειροποίητα Βρώσιμα Δώρα

Vegan Cinnamon & Tahini Rolls – Ρολά με Κανέλα και Ταχίνι (Ταχινόπιτες)

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

for english scroll down

Αυτά είναι τα ελληνικά ρολά κανέλας, στην υγιεινή εκδοχή τους. Γιατί έχουμε κι εμείς ρολά κανέλας, χρόνια τώρα, 😉 απλά τα λέμε ταχινόπιτες. Είναι παραδοσιακή συνταγή της Κύπρου και των Δωδεκανήσων και φτιάχνονται με ταχίνι, μέλι και κανέλα, ή/και σουσάμι. Η δική μου εκδοχή για ρολά με κανέλα και ταχίνι, περιλαμβάνει ψιλοκομμένο καρύδι και άθερμο πετιμέζι, αντί για μέλι. Τρώγονται ιδανικά όσο είναι χλιαρά, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι. Αλλά είναι πολύ νόστιμα και σε θερμοκρασία δωματίου.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

Πρόκειται για μια λίγο χρονοβόρα συνταγή, μόνο και μόνο για το άνοιγμα της ζύμης, γιατί η γέμιση είναι παιχνιδάκι. Παραδοσιακά ψήνονταν στο ξυλόφουρνο, αλλά θα βρείτε συνταγές που αναφέρουν ψήσιμο σε αντικολλητικό τηγάνι. Εγώ τα έψησα στον φούρνο και έγιναν αφράτα και μοσχομυριστά!

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

Το βιολογικό άθερμο πετιμέζι (σας έχω πει κι άλλες φορές πως χρησιμοποιώ αυτό) είναι ένα μαγικό προϊόν. Η συμπύκνωση του μούστου για την παραγωγή του επιτυγχάνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αρώματα του σταφυλιού, κάτι που αποδεικνύεται από το ανοιχτό χρώμα του και από το μεθυστικό άρωμά. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

Ρολά με Κανέλα και Ταχίνι (Ταχινόπιτες)

Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα

Χρόνος ψησίματος:   45 λεπτά

Μερίδες:   10 ταχινόπιτες

Υλικά:

ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά στιγμής 8 γρ.
  • 1 ½ φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, σουρωμένο (3 πορτοκάλια περίπου)
  • ½ κουταλάκι αλάτι

γέμιση:

  • ½ γεμάτο φλυτζάνι ψιλικομμένα καρύδια
  • 300 γρ. ταχίνι
  • 120 γρ. βιολογικό άθερμο πετιμέζι
  • ½ γεμάτο κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
  • ½ γεμάτο κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι  γαρύφαλλο σε σκόνη

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ, αναμειγνύετε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνετε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τη μαγιά και τον χυμό πορτοκαλιού. Με μια ξύλινη κουτάλα δουλεύετε το αλεύρι από το τοίχωμα του μπωλ προς την λακούβα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη. Ζυμώνετε με τα χέρια την ζύμη μέσα στο μπωλ, μέχρι να γίνει λεία, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι αν χρειαστεί. Πλάθετε την ζύμη σε μπάλα, σκεπάζετε το μπωλ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου.
  2. Εντωμεταξύ, ετοιμάζετε την γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το ταχίνι, το πετιμέζι και τα μπαχαρικά. Ζεσταίνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνετε στην άκρη.
  3. Χωρίζετε την ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια, στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ-πονγκ. Ανοίγετε ένα-ένα κομμάτι πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε στενόμακρες λωρίδες 23-25 εκ. Αλείφετε την επιφάνεια της ζύμης με περίπου 2 κουταλιές από το μείγμα ταχινιού, πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο καρύδι, τυλίγετε την ζύμη σε σφιχτό κύλινδρο και τέλος σχηματίζετε ένα σαλιγκάρι.
  4. Τοποθετείτε τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο c, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σερβίρετε τα ρολά με κανέλα και ταχίνι είτε χλιαρά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, περιχυμένα με λίγο ακόμα άθερμο πετιμέζι.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

These are the Greek cinnamon rolls in their healthy version; they are called tahinopites. It is a traditional recipe of Cyprus and the Dodecanese. These rolls are made with tahini, honey and cinnamon, and / or sesame. My own version of cinnamon and tahini rolls, contains finely cut walnuts and unheated grape syrup instead of honey. Ideally it is eaten warm, poured with a little bit of unheated grape syrup. But it is very tasty at room temperature, as well.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

It is a bit time-consuming recipe, to roll the dough and eberything, but making the filling is a piece of cake. Traditionally these rolls are baked in the wood  oven, but you will also find recipes that said nonstick pan. I baked them in the oven and were fluffy and flavorfull!

Organic unheated grape syrup (I have told you before that I use that one) is a magical product. The concentration of the must for its production is achieved at low temperatures, thus retaining all the nutrients and flavors of the grape, which is shown by the light color and wonderfull aroma. It is rich in calcium and iron.

Vegan-Cinnamon-&-Tahini-Rolls – Ρολά-με-Κανέλα-και-Ταχίνι-(Ταχινόπιτες)

[yumprint-recipe id=’44’]
Share on Social Media
  •   
  •   
  •   
  •   

Δείτε επίσης

21 Σχόλια

  • Απάντηση
    neanikon
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 8:24 πμ

    Πόσο υπέροχα! Τι ωραία υλικά και τι όμορφα που δείχνουν! Πραγματικά θα ήθελα να απλώσω το χέρι μου μες την οθόνη 🙂

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα Εύη!!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:22 μμ

      ευχαριστώ Άρη μου!
      καλή εβδομάδα!

  • Απάντηση
    Αγγελική | CooKika
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 8:40 πμ

    Τα λαχτάρισα πρωί πρωί!!
    Αφράτα και γεμάτα αρώματα και θρεπτικά συστατικά, τι καλύτερο για ένα “δυνατό” πρωινό ξεκίνημα!
    Φιλάκια πολλά Εύη μου, xxx!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:23 μμ

      είναι πραγματικά πολύ μυρωδάτα 🙂
      ευχαριστώ Αγγελικούλα!
      φιλιά

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 11:33 πμ

    Φανταστική συνταγή. Είδα στο ίνσταγκραμ την προαναγγελία της και ήμουν περίεργη να την διαβάσω. Καλά, η φωτογράφιση δεν χρειάζεται να πω πόσο πολύ μου αρέσει!! Μπράβο Εύη!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:24 μμ

      ευχαριστώωω! 🙂

  • Απάντηση
    dolmadaki
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 11:50 πμ

    καλημερα!! τι ωραιες που ειναι! και οι φωτο υπεροχες!!! ωραια ιδεα για μας που δεν μας ενθουσιαζει το ταχινι σκετο !

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:24 μμ

      θα σου αρέσουν! είμαι σίγουρη! 😉

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 12:07 μμ

    Υπέροχα είναι!!!!
    Φαντάζομαι γεύση και άρωμα με 1 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού και με το συγκεκριμένο πετιμέζι….αααααχχχχχ θα τα φτιάξω σίγουρα!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:26 μμ

      ακόμα δεν τα έφτιαξες???? 😀 😀 😀

  • Απάντηση
    Vasia
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 12:19 μμ

    Μπορούμε να τις καταψύξουμε; Αν ναι, σε ποιο στάδιο; Αφού ψηθούν ή πριν; Ή είναι καλύτερα να κόψουμε τη συνταγή στα δύο; Επίσης, διατηρούνται εκτός ψυγείου για κανά δυό μέρες; Ευχαριστώ!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      10 Οκτωβρίου, 2016 at 4:30 μμ

      Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει. Θα το κάνω όμως σύντομα.
      Αν το δοκιμάσετε πριν από εμένα, θα χαρώ να μάθω το αποτέλεσμα.
      Πάντως αν θέλετε να φτιάξετε την μισή δόση, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
      Εκτός ψυγείου διατηρούνται, σε αεροστεγές κουτί, για 4-5 ημέρες.
      Καλά μαγειρέματα! 🙂

  • Απάντηση
    Ξανθή
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 6:45 μμ

    Ένα να δοκιμάσω μόνο!!!
    Μπήκαμε σε δίαιτα γλυκών.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Οκτωβρίου, 2016 at 10:36 μμ

      όταν τα ξαναφτιάξω θα σου φέρω! 🙂

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    10 Οκτωβρίου, 2016 at 10:30 μμ

    Υπέροχη συνταγή!
    Υγιεινή και παράλληλα υπερνόστιμη. Όλα τα υλικά μου αρέσουν τόσο μα τόσο πολύ που δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτά τα ρολάκια θα τα λατρέψω.
    Πολύ ενδιαφέρουσες και οι συνοδευτικές πληροφορίες 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Οκτωβρίου, 2016 at 10:39 μμ

      ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! χαίρομαι που σου αρέσουν!

  • Απάντηση
    Cook Taste Live
    13 Οκτωβρίου, 2016 at 1:06 πμ

    Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ότι οι ταχινόπιτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα ελληνικά ρολά κανέλας!
    Πάντως μόνο η σκέψη τους και οι φωτογραφίες σου μου ανοίγουν την όρεξη. Τα υλικά είναι ένα προς ένα (ειδικά το ταχίνι και το πετιμέζι). Θρεπτικά και συγχρόνως τόσο νόστιμα!
    Πολύ ωραία ιδέα Ευάκι!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Οκτωβρίου, 2016 at 10:42 μμ

      μα δεν είναι? και καλύτερα μην σου πω! 😉
      ευχαριστώ πολύ Ευάκι!

  • Απάντηση
    Pamela Helen
    7 Νοεμβρίου, 2018 at 9:22 μμ

    Μολις τα φουρνισα και μαντέψτε! Τα τύλιξα λαθος ? ειμαι να σκασω. Θα δουμε τι θα βγει. Κατα ταλκα ειναι υπέροχη συνταγή. Φιλακια πολλα.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Νοεμβρίου, 2018 at 9:25 μμ

      Ωχ, τι κρίμα.. Ε, την επόμενη φορά θα γίνουν τέλεια! ?

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      7 Νοεμβρίου, 2018 at 9:26 μμ

      Καλοφάγωτα!

    Αφήστε το σχόλιό σας

    setPostViews(get_the_ID());