Home » Οι Δικές μου Κολοκυθόπιτες – Zucchini Rolls

Οι Δικές μου Κολοκυθόπιτες – Zucchini Rolls

zucchini rolls served on plates

for english scroll down

Κολοκυθόπιτες my way για σήμερα! 🙂 Κρατσανιστό φύλλο κρούστας, με βιολογικά κολοκύθια και διάφορα ιδιαίτερα υλικά που δίνουν έξτρα γεύση. Χωρίς τυρί, γιατί ήθελα να τις δοκιμάσω έτσι, αν και νηστίσιμες δεν είναι έτσι όπως σας τις παρουσιάζω. Όμως, με μια μικρή αλλαγή, μπορούν να γίνουν.

Παρ’ όλα αυτά, εάν είσαι από αυτούς που δεν μπορούν να διανοηθούν πίτα χωρίς τυρί,  άνετα μπορείς να προσθέσεις. Δεν θα έβαζα φέτα όμως, αλλά μια ωραία γραβιέρα. Θα είναι και πάλι πολύ νόστιμες. Εάν τις δοκιμάσεις, στείλε μήνυμα. 😉

zucchini rolls served on plates

Έφτιαξα, που λες, αυτές τις κολοκυθόπιτες όταν ξαφνικά βρέθηκα με ένα σωρό κολοκύθια από το μποστάνι φίλων, βιολογικά. Δεν ήθελα την κλασική και λατρεμένη κολοκυθόπιτα, οπότε σκέφτηκα να δοκιμάσω κάτι άλλο. Έχουν πολύ πλούσια και γεμάτη γεύση, που την προσφέρουν οι ξηροί καρποί, τα μυρωδικά, το κύμινο και ο τραχανάς (χρησιμοποίησα ολικής).

Ο τραχανάς είναι και το μόνο υλικό ζωικής προέλευσης στην συνταγή. Η νηστίσιμη (ή vegan) εκδοχή της, λοιπόν, θα μπορούσε να γίνει με αλεσμένο μπαγιάτικο ψωμί, ή, νιφάδες βρώμης, ή, φαγόπυρου, κ.α. Επίσης, ο νηστίσιμος τραχανάς λαχανικών είναι μια πολύ ωραία ιδέα! Σκέφτεσαι κάτι άλλο?

Όπως καταλαβαίνεις, είναι  μια συνταγή που εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί στα δικά σου γούστα, όπως άλλωστε όλες οι πίτες.

zucchini rolls served on plates

Οι Δικές μου Κολοκυθόπιτες

Μερίδες:   8

Χρόνος προετοιμασίας:   45 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   40-45 λεπτά

Υλικά:

  • 4 μεγάλα κολοκύθια (τα μεγάλα που βάζουμε στις πίτες), περίπου 2300γρ., κομμένα σε μέτριες φέτες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
  • 130γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 130γρ. κάσιους, χοντροκομμένα
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 φλυτζάνι τραχανά, κατά προτίμηση ολικής*
  • 5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 16 φύλλα κρούστας
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετούμε τα κομμένα σε φέτες κολοκύθια σε ένα μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190ο C αέρα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρουμε και αυτά σε μπωλ.
  3. Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, το σκόρδο, το κύμινο, το θυμάρι, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  4. Αλείφουμε ένα φύλλο με ελαιόλαδο και πάνω του τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο και το λαδώνουμε και αυτό. Τα διπλώνουμε στα δύο (διπλώνουμε δηλαδή την μακριά του πλευρά), και απλώνουμε στο μάκρος (στην μακριά πλευρά και πάλι) 3-4 κουταλιές γέμιση. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα και διπλώνουμε σε μακρόστενο ρολό. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
  5. Αλείφουμε τις κολοκυθόπιτες με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
  6. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 40-45 λεπτά.

Σημείωση:

*Για την νηστίσιμη εκδοχή δείτε την εισαγωγή.

zucchini rolls served on plates

Zucchini Rolls

Zucchini rolls, my way!  🙂 Crispy phylo, with organic zucchinis and various other ingredients that give extra flavor. They don’t have cheese, because I wanted to try them like this, although they are not vegan. But, with a little twist, they can be done.

However, if you are one of those people who cannot imagine a pie without cheese, you can easily add. I would not put feta, but a nice graviera. It would match perfectly.

I made these zucchini rolls, when I suddenly found myself with a bunch of organic zucchinis from a friends’ garden. For a reason, I did not want the classic and beloved Greek zucchini pie, so I thought of trying something else. These zucchini rolls have a very rich and full flavor, offered by nuts, herbs, cumin and trahanas (I used whole wheat).

Trahanas is the only material of animal origin in the recipe. The fasting (or vegan) version, could be made if you substitute trahanas with ground stale bread, or oatmeal, or buckwheat, etc. By the way, this tricolored veggie trahanas is a wonderful substitute to regular trahanas! Are you thinking of any other ideas?

As you can understand, it is a recipe that can be easily adapted to your taste, like all pies are.

Zucchini Rolls
Prep Time
45 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
1 hr 25 mins
 

A delicious version of zucchini pie, with nuts, herbs and trahanas.

Course: Brunch, dinner, Main Course, Side Dish
Cuisine: Greek
Keyword: greek pies, greek recipe, pie, pita, zucchini, zucchini rolls
Servings: 8
Author: Evi
Ingredients
  • 4 large zucchini about 2300gr., cut into medium slices
  • 2 medium onions finely chopped
  • 3 large cloves of garlic minced
  • 1 tablespoon olive oil
  • 130 gr. almonds coarsely chopped
  • 130 gr. cashews coarsely chopped
  • 1 teaspoon cumin
  • 1 cup of trahana preferably whole wheat *
  • 5-6 sprigs of fresh thyme leaves only
  • salt pepper
  • 16 phylo sheets
  • extra olive oil
  • sesame seeds for sprinkling
Instructions
  1. Place the sliced zucchini in a large pan lined with parchment paper and coat them with olive oil. Bake them in a preheated oven at 190o C air mode, for about 20 minutes, until they soften and golden. Leave them to cool a bit, chop them finely and put them in a large bowl.
  2. Heat the olive oil in a pan and sauté the onions in it, until softened. Transfer them to the bowl.
  3. Add the nuts, garlic, cumin, thyme, trachana, salt and pepper and mix well.
  4. Coat a phylo sheet with olive oil and place another phylo on top of it and coat this on, as well, with olive oil. Fold them in half (ie fold the long side), and spread 3-4 tablespoons of the filling on the long side. Turn the edges inwards and fold into an elongated roll. Place them in a pan lined with parchment paper. Repeat until the rest of ingredients.
  5. Coat the zucchini rolls with olive oil and sprinkle with sesame seeds.
  6. Bake them in a preheated oven, at 200o C, for 40-45 minutes.
Recipe Notes

* For the vegan version see the introduction.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.