Home » Μαυρομάτικα Φασόλια με Άγριο Μάραθο – Black-Eyed Beans with Wild Fennel Greens

Μαυρομάτικα Φασόλια με Άγριο Μάραθο – Black-Eyed Beans with Wild Fennel Greens

A simple, but delicious, recipe from Crete with black-eyed beans and fennel

for english scroll down

Ένα αγαπημένο φαγητό της εποχής έχω να μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Μαυρομάτικα φασόλια με άγριο μάραθο, μαζεμένο από την εξοχή. Είναι η εποχή του βλέπεις, και αξίζει τον κόπο. Η μυρωδιά του και η φρεσκάδα του θα σας αποζημιώσουν.

A simple, but delicious, recipe from Crete with black-eyed beans and fennel

Αυτή την συνταγή την φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Λατρεύω την μυρωδιά του μάραθου! Συνήθως τον μαζεύω από την εξοχή γύρω από το Λαύριο, όπου πηγαίνω συχνά. Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε παντού, αλλά και πάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλλιεργήσιμο, από το σούπερ μάρκετ, ή, την λαϊκή.

Το φαγάκι αυτό είναι πολύ απλό, αλλά πεντανόστιμο!  Το είχα δει πρώτη φορά σε ένα βιβλίο με κρητικές συνταγές.

A simple, but delicious, recipe from Crete with black-eyed beans and fennel

Μαυρομάτικα Φασόλια με Άγριο Μάραθο

Χρόνος προετοιμασίας:   5 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:   40 λεπτά

Μερίδες:   6

Υλικά:

  • 500γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 90ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 300γρ. φρέσκο μάραθο (κατά προτίμηση άγριο), ψιλοκομμένο
  • 500γρ. φρέσκες τομάτες ψιλοκομμένες, ή, 600γρ. τοματάκια κονκασέ
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε μπόλικο νερό για περίπου 15-20 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
  3. Προσθέτουμε τον μάραθο και μαγειρεύουμε 2-3 λεπτά ακόμα.
  4. Προσθέτουμε τις τομάτες και σιγοβράζουμε 10 λεπτά περίπου.
  5. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα βρασμένα φασόλια, αλάτι, πιπέρι και όσο ζεστό νερό χρειαστεί για να καλυφθούν τα υλικά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να μαγειρευτούν τα φασόλια και να δέσει η σάλτσα.

 

Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Κρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Το θαύμα της κρητικής διατροφής”, Μαρία & Νίκος Ψιλάκης, Εκδόσεις Καρμάνωρ, 2001.

A simple, but delicious, recipe from Crete with black-eyed beans and fennel

This recipe I am sharing with you today is a favorite for this season; black-eyed beans with wild fennel greens. Fennel is growing everywhere in the Greek countryside this time of year. Its freshness and aroma will pay you back if you decide to go searching for it.

I love fennel and this recipe is a staple in our house every summer. Of course, store-bought fennel can also be used in this recipe.

Black-Eyed Beans with Wild Fennel Greens
Prep Time
5 mins
Cook Time
40 mins
Total Time
45 mins
 

A simple, but delicious, recipe from Crete with black-eyed beans and fennel

Course: Main Course
Cuisine: Greek
Keyword: beans, cretan cuisine, fennel, greek cuisine, greek recipe, lunch, mediterranean diet, summer recipes, wild fennel
Servings: 6
Author: Evi
Ingredients
  • 500 gr. black-eyed beans
  • 100 ml olive oil
  • 1 medium onion finely chopped
  • 300 gr. fresh fennel preferably wild, chopped
  • 500 gr. fresh chopped tomatoes or, 600gr. crushed canned tomatoes
  • salt pepper
Instructions
  1. Boil the black-eyed beans in plenty of water for about 15-20 minutes and drain.
  2. Heat the olive oil in a saucepan and add the onion. Cook until soft.
  3. Add the fennel and cook for another 2-3 minutes.
  4. Add the tomatoes and simmer for about 10 minutes.
  5. Put the boiled beans, salt, pepper and as much hot water as needed in the pot to cover the ingredients and simmer for another 10 minutes, until the beans are cooked and the sauce sets.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *






This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.