• Ελληνικά
  • English
  • Vegan/ Για χορτοφάγους/ Διατροφή/ Νηστίσιμα/ Ροφήματα/ Στο χέρι/ Συνταγές/ Χυμοί & Smoοthies

    Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο

    Σαν να ήρθε νωρίς το καλοκαιράκι… Ζεσταθήκαμε για τα καλά τις τελευταίες εβδομάδες και οι βροχές των τελευταίων ημερών δεν άλλαξαν και ιδιαίτερα την θερμοκρασία, στην Αθήνα τουλάχιστον. Κι έτσι από αρχές Μαΐου αναζητούμε δροσιστικά ποτά, σαν να είναι Ιούλιος 🙂 Η σημερινή συνταγή είναι ακριβώς αυτό: ένα δροσιστικό, αναζωογονητικό, ευεργετικό παγωμένο τσάι matcha με δυόσμο και λάιμ. Όχι μόνο θα σε δροσίσει, αλλά θα σε φροντίσει κιόλας!

    Όσοι με ακολουθείτε στο Instagram ξέρετε, πλέον, πόσο αγαπάω τον καφέ και η αλήθεια είναι πως πίνω πολύ καφέ όλη μέρα. Όμως, τα συμπτώματα της καφεΐνης δεν μου αρέσουν, και πολλές φορές με ενοχλούν. Μέχρι που άρχισα, δειλά-δειλά είναι η αλήθεια, να τον αντικαθιστώ με τσάι matcha (θα δείτε πιο κάτω γιατί), το οποίο έβλεπα τα τελευταία χρόνια να κυριαρχεί στα social media, όμως δεν του είχα δώσει την απαραίτητη προσοχή. Είχα δοκιμάσει αρκετές  φορές σε κάποιο μαγαζί ή σε εκθέσεις τροφίμων και ποτών, αλλά δεν με είχε κερδίσει, παρόλο που πάντα μου άρεσε το πράσινο τσάι και η «χορταρένια» γεύση του δεν με ενοχλεί. Μέχρι που δοκίμασα το Matcha Ninja και αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω. Κατάλαβα πως πρόκειται για ένα «καθαρό» προϊόν και πως άξιζε παραπάνω προσοχής. Μοιράζομαι μαζί σας, λοιπόν, τα ευρήματα της «έρευνας», η οποία θα διαφωτίσει και όσους δεν το γνωρίζουν.  😉

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

    Τι είναι το Matcha

    Η λέξη Matcha κυριολεκτικά σημαίνει τσάι σε σκόνη. Πρόκειται για ολόκληρα φύλλα πράσινου τσαγιού (ποικιλίας tencha) αλεσμένα σε σκόνη, με έντονο πράσινο χρώμα. Καταναλώνοντας ολόκληρο το φύλλο, και όχι μόνο το εκχύλισμά του, προσλαμβάνει κανείς 137 φορές τα αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού και 12 φορές την θρεπτική του αξία. Το matcha έχει τόσα πολλά και σημαντικά για τον οργανισμό οφέλη, που κατατάσσεται στην ειδική κατηγορία των τροφίμων-φαρμάκων.

    Παρόλο που προέρχεται από ίδιο φυτό με το πράσινο τσάι, καλλιεργείται διαφορετικά και έχει μοναδικό διατροφικό προφίλ. Οι καλλιεργητές του καλύπτουν με σκούρα πανιά τα φυτά 20-30 ημέρες πριν την σοδειά, ώστε να τους στερήσουν το ηλιακό φως. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή χλωροφύλλης, εκτινάσσοντας την περιεκτικότητα σε αμινοξέα και αντιοξειδωτικά και δίνει στο φυτό ένα πιο βαθύ πράσινο χρώμα. Αφού μαζευτούν τα φύλλα του φυτού, τρίβονται για να δημιουργηθεί η σκόνη matcha με το εντυπωσιακό χρώμα.  Εδώ είναι που ο καταναλωτής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με τα προϊόντα που αγοράζει. Στην αγορά κυκλοφορεί αλεσμένο πράσινο τσάι που δεν έχει καλλιεργηθεί με αυτό τον τρόπο και σίγουρα δεν έχει την ίδια διατροφική αξία. Η διαφορά αυτή μπορεί να εντοπιστεί και στο χρώμα, καθώς το μάτσα είναι πράσινο, ενώ τα απλά αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού είναι είτε πολύ σκούρο πράσινο είτε σχεδόν κίτρινο.

    Ευεργετικές ιδιότητες του Matcha

    Το τσάι matcha χρησιμοποιείται εδώ και 900 χρόνια στην Κίνα και στην Ιαπωνία σαν βότανο ιατρικής. Όπως είπα νωρίτερα, καταναλώνοντας matcha παίρνουμε τα θρεπτικά συστατικά ολόκληρου του φύλλου και όχι μόνο ότι καταλήγει  στο εκχύλισμά του.

    • To matcha είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ιδίως, σε κατεχίνες, τα οποία μειώνουν την φθορά των κυττάρων και προλαμβάνουν τις χρόνιες παθήσεις και τις φλεγμονές. To matcha είναι ένα από τα ισχυρότερα αντί-οξειδωτικά της φύσης με 1.537 μονάδες ORAC, 137 φορές περισσότερες από το κανονικό τσάι και 5 φορές από κάθε άλλη υπερτροφή. Περιέχει 130 φορές το ασβέστιο και 172 φορές περισσότερα ποσοστά πρωτεΐνης από κάθε άλλο τσάι. Έχει την ίδια αποτελεσματικότητα, βάσει ερευνών, με κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα, απλά χωρίς τις παρενέργειες.
    • Η υπερβολικά μεγάλη περιεκτικότητα του σε επιγαλλοκατεχίνες EGCG, ένα είδος κατεχινών με αποδεδειγμένες ισχυρές αντι-καρκινικές ιδιότητες, καθιστούν το matcha σε ένα, εν δυνάμει, σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα, το σίγουρο είναι ότι το matcha είναι ένα πολλά υποσχόμενα συστατικό που μελετάται εντατικά αυτές τις μέρες.
    • Έρευνες έχουν δείξει πως το matcha μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών του ήπατος.
    • Έχει βρεθεί πως η κατανάλωση matcha βελτιώνει την προσοχή, την μνήμη και τα αντανακλαστικά. Η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη και L-θεανίνη βοηθά στην βελτίωση διαφόρων πτυχών της λειτουργίας του εγκεφάλου.
    • Σημαντικά είναι και τα οφέλη του στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μιας και μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης LDL και των τριγλυκεριδίων, όπως και το πράσινο τσάι.
    • Εξίσου σημαντική ιδιότητα του matcha είναι η ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης θερμίδων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.
    • Βοηθάει στην φυσική αποτοξίνωση (detox) του σώματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε χλωροφύλλη.

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

    Matcha και καφεΐνη

    Ένα γραμμάριο Matcha περιέχει περίπου 20-35mg καφεΐνης όταν ένας απλός στιγμιαίος καφές περιέχει μέχρι και 80-100mg. Το matcha λόγω της καφεΐνης σε συνδυασμό με την L- θεανίνη  μπορεί και προσφέρει υψηλά επίπεδα ενέργειας, υψηλή συγκέντρωση και  πνευματική διαύγεια και ισορροπία σε αντίθεση με τον καφέ που προκαλεί εκνευρισμό, ταχυκαρδίες και αίσθημα άγχους. Η διαφορά της καφεΐνης του Matcha με του καφέ είναι ότι δίνει την ίδια ώθηση ενέργειας πολύ πιο ομαλά στον οργανισμό για περίπου 6-8 ώρες, σε αντίθεση με τον καφέ που κρατάει πολύ λιγότερο.

    Οι ποιότητες Matcha

    Για να αγοράσει κανείς matcha και για να μην κλαίει τα χρήματά του αργότερα, καλό θα είναι να είναι ενημερωμένος για τις διαφορετικές ποιότητες. Υπάρχουν 2 ποιότητες, ή αλλιώς “grades” matcha:

    • To Ceremonial grade: παράγεται από τα φύλλα της κορυφής του φυτού (που είναι πιο νεαρά και φρέσκα), τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συνήθως χρησιμοποιείται μόνο η πρώτη σοδειά (αυτή του Μαΐου) και όχι η δεύτερη του Ιουνίου. Το Ceremonial grade matcha θεωρείται το ανώτατης ποιότητας μάτσα, τόσο ατόφιο και καθαρό στη γεύση ώστε να μπορεί να καταναλωθεί σκέτο με νερό, δίχως την χρήση γλυκαντικών ή άλλων ουσιών.
    • To Culinary (ή μαγειρικό) grade: παράγεται από τα κατώτερα φύλλα που βρίσκονται στη βάση του φυτού, συνήθως προέρχεται από τη δεύτερη σοδειά (του Ιουνίου) και έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ (είναι δηλαδή πιο έντονο και πικρό στη γεύση). Ο πιο γνωστός τύπος μαγειρικού μάτσα είναι το Premium, που αφορά την ανάμειξη μαγειρικού και Ceremonial grades για να επιτευχθεί χαμηλότερο κοστολογικά προϊόν.

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

    Γιατί προτιμάω το Matcha Ninja

    Σας είπα πως με κέρδισε πολύ γρήγορα και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο! Έχει να κάνει με την ποιότητά του, η οποία αντανακλάται στην διακριτική, γλυκιά γεύση του με τις γήινες και, ελαφρώς, φρουτώδεις νότες, χωρίς καμία πικράδα ή στυφάδα στην επίγευση.

    • To Matcha Ninja είναι 100% Ceremonial grade (δηλαδή ανώτατης ποιότητας) μάτσα. Στην παρασκευή του χρησιμοποιούνται μόνο τα πιο νεαρά και φρέσκα φύλλα από την κορυφή του φυτού, τα οποία είναι πιο γλυκά (εκ φύσεως) και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
    • Είναι single-origin matcha: αυτό σημαίνει ότι δεν προέρχεται από διαφορετικούς παραγωγούς, αλλά από μια και μοναδική ιδιόκτητη φάρμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  τον πλήρη έλεγχο της ποιότητας του matcha.
    • To Matcha Ninja είναι 100% πιστοποιημένο βιολογικό και το μοναδικό στον κόσμο με τριπλή βιολογική πιστοποίηση. Τι σημαίνει αυτό? Όπως είπαμε και πριν, καταναλώνοντας matcha καταναλώνεις ουσιαστικά ολόκληρο το φύλλο του πράσινου τσαγιού σε αντίθεση με το απλό πράσινο τσάι που καταναλώνεις το εκχύλισμα αυτών. Το φυτό από το οποίο προέρχεται (Camelia Sinensis ή αλλιώς καμέλια η σινική) λειτουργεί σαν σφουγγάρι, απορροφώντας ό,τι βρίσκεται στο περιβάλλον γύρω του. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να καταναλώνει κανείς 100% βιολογικό matcha που καλλιεργείται χωρίς χημικά, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα ή εντομοκτόνα.
    • Είναι raw (ωμοφαγικό), που σημαίνει ότι δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλότερη των 40 βαθμών κατά τη διαδικασία παραγωγής του.
    • Αλέθεται για περισσότερη ώρα και πιο αργά από το παραδοσιακό μάτσα, σε μια σχεδόν μεταξένια υφή. Έτσι, το Matcha Ninja έχει την υψηλότερη διαλυτότητα (διαλύεται σε ζεστό ή κρύο νερό), δίχως την χρήση αναδευτήρα. Αυτό σημαίνει το Cold-brew matcha που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία.
    • Παρόλο που οι Ιάπωνες φημίζονται για τo ποιοτικό matcha τους, όχι λόγω της γεωγραφικής τους τοποθεσίας (άλλωστε το μάτσα δεν υπόκειται σε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), αλλά λόγω της τεχνογνωσίας τους στον τρόπο παραγωγής, το ζήτημα της ραδιενέργειας στο υπέδαφος της Ιαπωνίας μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκοσίμα το 2011 προκαλεί ανησυχία. Το Matcha Ninja διατηρώντας την υψηλή τεχνογνωσία της Ιαπωνίας (όπου και καλλιεργούνταν αρχικά), μεταφέρθηκε πλέον σε μια 100% πιστοποιημένη βιολογική φάρμα στην επαρχία Zhejiang στην Κίνα. Η περιοχή αυτή είναι παγκοσμίως διάσημη για τα αυθεντικά δέντρα τσαγιού Dragon Well, των οποίων το τσάι δημοπρατείται ετησίως υψηλότερα από τον χρυσό! Το υψηλό υψόμετρο, το υποτροπικό κλίμα και οι προβλεπόμενες εποχιακές βροχοπτώσεις αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας των φύλλων tencha που χρησιμοποιούνται στο Matcha Ninja.

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

    Τώρα που σας έκανα matcha experts  😀 πάμε να δούμε και την συνταγή που σας ετοίμασα. Πρόκειται για ένα δροσιστικό παγωμένο τσάι matcha με δυόσμο (από τον κήπο μου 😉 ) και χυμό λάιμ. Είναι τόσο εύγεστο και δροσιστικό, ιδανικό για το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας. Εγώ δεν χρησιμοποίησα γλυκαντικό. Θα σας έλεγα να το δοκιμάσετε σκέτο και εάν νομίζετε πως το χρειάζεται προσθέστε το μετά. Το Matcha Ninja δεν χρειάζεται γλυκαντικό.

     

    Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 2
    Prep Time: 5 λεπτά

    Ingredients

    • 500ml νερό
    • ½-1 κουταλάκι Matcha Ninja
    • τον χυμό από 1 λάιμ
    • τα φύλλα από 4-5 κλαδάκια δυόσμου
    • παγάκια

    Instructions

    1

    Σε ένα σέικερ, ή σε ένα βάζο με καπάκι, χτυπήστε το νερό με το matcha ninja μέχρι για να διαλυθεί.

    2

    Προσθέστε λίγα παγάκια, τον χυμό λάιμ, τα φύλλα δυόσμου (και το γλυκαντικό, εάν χρησιμοποιείτε) και ανακατέψτε ξανά.

    3

    Σερβίρετε στα ποτήρια με λίγα ακόμα παγάκια, φέτες λάιμ και φύλλα δυόσμου.

    Notes

    προαιρετικά: γλυκαντικό της αρεσκείας σας (στέβια, μέλι, σιρόπι σφενδάμου, κλπ.)

    για το σερβίρισμα: φέτες λάιμ και φύλλα δυόσμου

     

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

     

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

     

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το τσάι matcha - Everything you need to know about matcha tea

    Πηγές:

    http://time.com/5188377/matcha-tea-benefits/

    https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#section7

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    8 Comments

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    7 Μαΐου, 2018 at 8:38 πμ

    Πω πω!!! Γράφει πολύ στο φακό!!! χαχα Φανταστικές φωτογραφίες και τι χρώμα!!!!
    Πολύ ωραίο άρθρο!!
    Εξαιρετικό τσάι! Το πίνω σκέτο αλλά με τον δυόσμο και το λάιμ θα είναι πολύ δροσιστικό!!!

  • Reply
    Τάρτες Σοκολάτας με Μάτσα | The Healthy Cook – Πάστα Φλώρα
    25 Μαΐου, 2019 at 12:20 μμ

    […] καρύδα, σερβιρισμένες με μια πολύ νόστιμη κρέμα με τσάι μάτσα και μια κουταλιά σαντιγί καρύδας. Αυτή είναι η […]

  • Reply
    Τάρτες Σοκολάτας με Μάτσα | The Healthy Cook - Pasta flora Magazine
    24 Ιουνίου, 2019 at 9:19 μμ

    […] καρύδα, σερβιρισμένες με μια πολύ νόστιμη κρέμα με τσάι μάτσα και μια κουταλιά σαντιγί καρύδας. Αυτή είναι η […]

  • Reply
    Τάρτες Σοκολάτας με Μάτσα - The Healthy Cook
    17 Αυγούστου, 2020 at 8:51 πμ

    […] και καρύδα, σερβιρισμένες με μια πολύ νόστιμη κρέμα με τσάι μάτσα και μια κουταλιά σαντιγί καρύδας. Αυτή είναι η […]

  • Reply
    Matcha Chocolate Tarts (VΕG, GF, LF) - The Healthy Cook
    17 Αυγούστου, 2020 at 8:55 πμ

    […] gluten-free chocolate tarts, made with ground almonds, cocoa and coconut, served with a delicious matcha-coconut cream and a spoonful of coconut whipped cream. This is today’s recipe, which I am sure […]

  • Reply
    Matcha & Lime Panna Cotta (VΕG, GF, LF) - The Healthy Cook
    18 Αυγούστου, 2020 at 6:35 πμ

    […] haven’t  talked about Matcha for a long time. I got engaged with other obligations and, while I have so many ideas to suggest, […]

  • Reply
    Raw Homemade Matcha Tahini - The Healthy Cook
    19 Αυγούστου, 2020 at 7:34 πμ

    […] … 😉 Anyway, homemade tahini, is really something! Particularly if it is combined with matcha tea, then it becomes a nutritious […]

  • Reply
    Πανακότα με Matcha και Λάιμ - The Healthy Cook
    8 Μαρτίου, 2021 at 9:45 μμ

    […] καιρό να μιλήσουμε για Matcha. Καταπιάστηκα με άλλες υποχρεώσεις και, ενώ έχω τόσες […]

  • Leave a Reply