Home » Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

for english scroll down

Η γύρη είναι η πιο πλήρης φυσική τροφή. Είναι ένα από τα πολλά θαύματα που μας προσφέρουν οι μέλισσες, μια πραγματικά θαυματουργή τροφή, που περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η λήψη της σε καθημερινή βάση φέρνει θεαματικά θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.

Η μελισσογύρη, όπως αλλιώς λέγετε, είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών, την οποία την μαζεύουν από τα λουλούδια, την πλάθουν σε μπαλίτσες και τη μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη. Με αυτήν τρέφονται οι ίδιες και ταΐζουν το γόνο. Για να ζήσει η μέλισσα έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες γύρης. Για να αναπτυχθούν οι υποφαρυγγικοί και οι κηρογόνοι αδένες της καθώς και οι αδένες του κεντριού, πρέπει να καταναλώσει άφθονη γύρη τις πρώτες ημέρες της ζωής της. Οι μέλισσες την ανακατώνουν με νέκταρ για να κολλήσουν τα εκατομμύρια των κόκκων της γύρης και σχηματίσουν τα σφαιρίδια που φέρνουν την κυψέλη. Νωπή, όπως τη μαζεύουν χαλάει πολύ εύκολα, αν μείνει έξω από το ψυγείο. Για να διατηρηθεί, ξεραίνεται με τη μέθοδο του διάκενου, δηλαδή με αντλίες που απορροφούν τον αέρα και σχηματίζουν κενό μέσα στο θάλαμο της αποξήρανσης και έτσι η υγρασία αφαιρείται. Είναι προϊόν πολύ υγροσκοπικό και αν μείνει έξω μετά την αποξήρανσή της (και όπως είναι γνωστή στην αγορά) απορροφά υγρασία και χαλάει, οπότε χάνει τις ευεργετικές της ιδιότητες και για αυτό πρέπει να κρατάει κανείς πάντα την ξερή μελισσογύρη μέσα σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία με σκέπασμα που εφαρμόζει (ερμητικά).
Η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τη μέλισσα αλλά και για τον άνθρωπο. Είναι συμπλήρωμα ενέργειας και διατροφής, πλούσια σε βιολογική υγρασία, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα, συνένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, καθώς και βιταμίνες A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K. Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:
• Ποικιλία στο χρώμα ανάλογα με την ποσότητα μεταλλικών αλάτων, υγρασίας και ηλιοφάνειας.
• Έντονη και ευχάριστη μυρωδιά.
• Ποικιλία στη γεύση (όξινη, γλυκιά, πικρή, αλμυρή) ανάλογα με τα είδη λουλουδιών από τα οποία συλλέγεται.
• Η γνήσια μελισσογύρη έχει το σχήμα ενός σπειρωτού ακανόνιστου κόκκου στο μέγεθος που έχουν οι μικροσκοπικές φακές.

Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών
Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μια τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Περιέχει ακόμη όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες.
Η ρουτίνη που περιέχει ,ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών, προλαμβάνοντας έτσι τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η ελαστικότητα των αγγείων μπορεί να αυξηθεί ως και 76% με δόση των 3γρ. Ταυτόχρονα, η ίδια ουσία σε περιπτώσεις αιμορραγίας επιταχύνει το πήξιμο του αίματος, και μετριάζει το ρυθμό της καρδιάς.
Ένα αμινοξύ, η κυστίνη, ενισχύει την τριχοφυΐα και εμποδίζει τα μαλλιά να ασπρίζουν και να πέφτουν.
Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, και αρκετή βιταμίνη c. Περιέχει ακόμη καροτενοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη Ε.
Τα πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα που περιέχονται στην μελισσογύρη είναι απαραίτητα για πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό και την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα.
Ένα από τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της γύρης, είναι ότι περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, δηλαδή φυτικές ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απ’ ευθείας στους γενετικούς αδένες. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται από τις ορμόνες αυτές.
Η μελισσογύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.
Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, έχει διουρητική δράση, προστατεύει την όραση, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση. Επίσης, μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, της αναιμίας, της προστατίτιδας, τις αιμορροΐδες, την δυσκοιλιότητα, την διάρροια και τις εντερίτιδες.
Έχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στην βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν.
Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα. Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα κατά της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.

Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία, παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα).
Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες:
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες στην γύρη ή απλά δεν την δέχονται εύκολα στο στομάχι και το πεπτικό τους σύστημα, διότι τους προκαλεί «βαρύ» στομάχι και φούσκωμα. Για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να λαμβάνουμε τη γύρη σε μικρές δόσεις αρχικά (ακόμα και κόκκο-κόκκο).
Τρόπος χορήγησης:
• ξεκινήστε με μικρές ποσότητες
• μη ζεσταίνεται και μην εκθέτετε στον ήλιο την γύρη
• κρατήστε την γύρη όσο περισσότερο μπορείτε κάτω από την γλώσσα, πριν την καταπιείτε
• μπορείτε να την αναμείξετε με μέλι, γιαούρτι, δημητριακά, χυμούς
• 35 γρ. γύρης την ημέρα (περίπου μία κουταλιά) ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω μια υπέροχη συνταγή που περιέχει γύρη. Μέχρι τότε να περνάτε καλά!!
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.
Πηγές:
http://www.melissokomia.com/pollen/index.html
http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/2362/oi-melisses-poy-therapeyoyn/
http://melisokomia.gr/guri/
http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6908.html

Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

Pollen is the most complete natural food. It is one of the many wonders that bees offer us, a truly miraculous food that contains valuable nutrients and healing properties. Consuming pollen in a daily basis can bring spectacular nutritious and therapeutic effects.
Bee pollen, is the protein food, which bees gather from the flowers, they mold into balls and carry it with their hind legs in the hive. With this they feed themselves and the brood. In order to survive, the bee needs large amounts of pollen. To develop their kerogen glands, as well as the glands of the sting, the bee should consume abundant pollen in the first days of her life. The bees scramble pollen with nectar, in order to stick millions of grains of pollen and form the beads that they bring in the hive. Fresh as collected, the pollen spoils easily if left out of the refrigerator. To maintain, it is dried with pumps which suck the air and form a vacuum inside the chamber of the drying and thus the moisture is removed. It is a very hygroscopic product and if left out after desiccation (and as is known in the market) absorbs moisture and spoils, thereby it loses its beneficial properties; that’s why you should always keep the dried bee pollen in glass container with airtight lid that applies really tight.
Pollen has high nutritional value for the bee, as well as for humans. It is energy and food supplement, rich in biological moisture, carbohydrates, fatty acids, proteins, vitamins, amino acids, hormones, enzymes, co-enzymes, minerals and vitamins A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K. The features are as follows:
• diversity in color, depending on the amount of minerals, moisture, and sunlight.
• intense and pleasant smell.
• variety in taste (sour, sweet, bitter, salty), depending on the types of flowers the pollen is collected.
• Original bee pollen has the shape of a threaded irregular grain and the size of tiny lentils.

Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών
The composition of bee pollen, similar to that of honey and royal jelly, is highly complex; the analysis shows that it contains a huge amount of nitrogenous materials in the form of proteins, minerals and vitamins. Moreover, it contains all essential amino acids which our body is unable to synthesize, and, in the case of the pollen, these are obtained from a natural source, which is preferable from synthetic formulas.
Rutin, contained in the bee pollen, strengthens the walls of arteries, thus preventing heart attacks and strokes. Laboratory research has shown that the elasticity of blood vessels may be increased up to 76%, at a dose of 3 g. Simultaneously in cases of bleeding, the same substance accelerates blood clotting, and mitigates the heart rate.
An amino acid, cystine, strengthens hair growth and prevents hair from whitening and falling.
It contains a significant amount of B vitamins, and enough vitamin C. Moreover, pollen contains carotenoids transformed into vitamin A by the body, as well as vitamin E.
The more than 5000 enzymes and coenzymes contained in bee pollen are necessary for many biochemical reactions carried out in the human body, and the assimilation and absorption of food through the digestive system.
One of the very important features of pollen is that it contains gonadotrophic hormones, i.e. plant hormones, which are biologically active substances that act directly on the gonads. Spermatogenesis in the man and the development of follicles in the woman are determined by these hormones.
Bee pollen contains biologically active substances that influence metabolism, control appetite, the deposition of fat in the body, the function of the ovaries and thyroid gland and generally promotes the fitness of the body.
Pollen helps in mental function, it is diuretic, protects eyesight, gives euphoria, increases confidence and improves sexual situation. Also, mitigates and substantially reduces the problems of menopause, anemia, prostatitis, hemorrhoids, constipation, diarrhea, and enteritis.
It has been found that pollen contributes to improving the general condition of patients with gynecological carcinomas in combination with radiation therapy. There are also reports that patients consumed pollen and were subjected to radiation, suffered less from this.
The naturally balanced vitamins, minerals and amino acids contained in the bee pollen, impart to humans the balance and harmony of physical abilities, elevate morale and reduce nervousness. The use of pollen brought amazing results against migraine, in reducing or restoring appetite in weakness, and in contribution to longevity.

Bee pollen contains an antibiotic substance, similar to penicillin and exhibits bacteriostatic and bactericidal effect on specific germs (such as Salmonella).
Possible side effects:
Some people may develop allergies to pollen or simply do not readily accept it in the stomach and digestive system, because it causes ‘heavy’ stomach and bloating to them. To avoid such cases, as much as possible, we must take the pollen in small doses at first (even grain by grain).
Method of consumption:
• Start with small amounts
• Do not heat or expose the bee pollen to the sun
• hold pollen under the tongue, as much as possible, before swallowing
• you can mix it with honey, yogurt, cereals, juices
• 35 g. pollen a day (about one tablespoon) satisfy the daily needs of the human body

In the next post I’ll have for you a wonderful recipe that contains pollen. Until then, have fun!!

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.
Sources:
http://www.melissokomia.com/pollen/index.html
http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/2362/oi-melisses-poy-therapeyoyn/
http://melisokomia.gr/guri/
http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6908.html

27 comments

 1. sp00nstories says:

  Πολύ ωραίο άρθρο. Αναρωτιέμαι που θα μπορούσαμε να τη βρούμε και αν πράγματι θα είναι φυσική. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!!

  • γεια σου Λίλια!!
   την βρίσκεις σίγουρα σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
   επίσης, μπορεί να βρεις και από παραγωγούς μελιού στις λαϊκές αγορές.
   δεν θα δυσκολευτείς νομίζω.
   εγώ ευχαριστώ!! 🙂

   • sp00nstories says:

    Θα το κοιτάξω! Αξίζει να το ψάξω λίγο παραπάνω!! Σε ευχαριστώ Εύη μου για την άμεση απάντησή σου<3

 2. Μπράβο σου Εύη!!!!!!
  Εξαιρετική ανάρτηση για ένα ..πως να το πω, μαγικό υλικό!
  Ανυπομονώ να δω την συνταγή σου!

  Όσο για τις φωτογραφίες, είναι επαγγελματικού επιπέδου!
  Φιλιά!

 3. Γεια σου Εύη!! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου! Προσωπικά την έχω χρησιμοποιήσει σε σαλάτα! Περιμένω με ανυπομονησία τη συνταγή σου! Φιλιά

  • καλησπέρα Αθηνά! καλωσόρισες!!
   χαίρομαι που την χρησιμοποιείς ήδη. η γύρη δεν πρέπει να θερμανθεί, άρα οι σαλάτες είναι μια πολύ καλή λύση.
   ευχαριστώ πολύ!

 4. Ήξερα ότι έχει πολλά οφέλη η γύρη, αλλά πραγματικά δεν ήξερα πως είναι τόσα πολλά! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση με πολλές πληροφορίες για αυτήν την υπερτροφή.
  Ανυπομονώ για την συνταγή!
  Η φωτογράφιση σούπερ – όπως πάντα!

 5. Χρύσα says:

  Όποτε βλέπω αυτό το βάζο θυμάμαι τον μπαμπά μου που από πολλά χρόνια πριν τρώει κάθε μέρα την κουταλίτσα του με τη γύρη…
  Αντε, γρήγορα τη συνταγή!

 6. mookies says:

  Ααα, δεν τα ήξερα όλα αυτά Εύη! Γνώριζα ότι ήταν ευεργετικά τα προϊόντα με γύρη αλλά όχι σε αυτό το βαθμό και φυσικά ότι μπορούσες να τη βρεις και να την καταναλώσεις σε αυτή τη μορφή. Τέλεια, θα ακολουθήσει συνταγή;
  Φιλιά

 7. Spitikoulia says:

  Πρώτη φορά διαβάζω για τη γύρη!… Οι μελισσούλες κάνουν τόσο κόπο να τη φτιάξουν… ελπίζω να μην τους τη στερούμε! Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, η μέλισσα είναι εργάτρια, ποτέ δεν σταματά να εργάζεται!

  • σωστά!
   αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα φυτοφάρμακα για να μην τις σκοτώνουμε…. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.