Η γύρη είναι η πιο πλήρης φυσική τροφή. Είναι ένα από τα πολλά θαύματα που μας προσφέρουν οι μέλισσες, μια πραγματικά θαυματουργή τροφή, που περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η λήψη της σε καθημερινή βάση φέρνει θεαματικά θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η μελισσογύρη, όπως αλλιώς λέγετε, είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών, την οποία την μαζεύουν από τα λουλούδια, την πλάθουν σε μπαλίτσες και τη μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη. Με αυτήν τρέφονται οι ίδιες και ταΐζουν το γόνο. Για να ζήσει η μέλισσα έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες γύρης. Για να αναπτυχθούν οι υποφαρυγγικοί και οι κηρογόνοι αδένες της καθώς και οι αδένες του κεντριού, πρέπει να καταναλώσει άφθονη γύρη τις πρώτες ημέρες της ζωής της. Οι μέλισσες την ανακατώνουν με νέκταρ για να κολλήσουν τα εκατομμύρια των κόκκων της γύρης και σχηματίσουν τα σφαιρίδια που φέρνουν την κυψέλη. Νωπή, όπως τη μαζεύουν χαλάει πολύ εύκολα, αν μείνει έξω από το ψυγείο. Για να διατηρηθεί, ξεραίνεται με τη μέθοδο του διάκενου, δηλαδή με αντλίες που απορροφούν τον αέρα και σχηματίζουν κενό μέσα στο θάλαμο της αποξήρανσης και έτσι η υγρασία αφαιρείται. Είναι προϊόν πολύ υγροσκοπικό και αν μείνει έξω μετά την αποξήρανσή της (και όπως είναι γνωστή στην αγορά) απορροφά υγρασία και χαλάει, οπότε χάνει τις ευεργετικές της ιδιότητες και για αυτό πρέπει να κρατάει κανείς πάντα την ξερή μελισσογύρη μέσα σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία με σκέπασμα που εφαρμόζει (ερμητικά).
Η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τη μέλισσα αλλά και για τον άνθρωπο. Είναι συμπλήρωμα ενέργειας και διατροφής, πλούσια σε βιολογική υγρασία, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα, συνένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, καθώς και βιταμίνες A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K. Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:
• Ποικιλία στο χρώμα ανάλογα με την ποσότητα μεταλλικών αλάτων, υγρασίας και ηλιοφάνειας.
• Έντονη και ευχάριστη μυρωδιά.
• Ποικιλία στη γεύση (όξινη, γλυκιά, πικρή, αλμυρή) ανάλογα με τα είδη λουλουδιών από τα οποία συλλέγεται.
• Η γνήσια μελισσογύρη έχει το σχήμα ενός σπειρωτού ακανόνιστου κόκκου στο μέγεθος που έχουν οι μικροσκοπικές φακές.
Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μια τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Περιέχει ακόμη όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες.
Η ρουτίνη που περιέχει ,ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών, προλαμβάνοντας έτσι τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η ελαστικότητα των αγγείων μπορεί να αυξηθεί ως και 76% με δόση των 3γρ. Ταυτόχρονα, η ίδια ουσία σε περιπτώσεις αιμορραγίας επιταχύνει το πήξιμο του αίματος, και μετριάζει το ρυθμό της καρδιάς.
Ένα αμινοξύ, η κυστίνη, ενισχύει την τριχοφυΐα και εμποδίζει τα μαλλιά να ασπρίζουν και να πέφτουν.
Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, και αρκετή βιταμίνη c. Περιέχει ακόμη καροτενοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη Ε.
Τα πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα που περιέχονται στην μελισσογύρη είναι απαραίτητα για πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό και την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα.
Ένα από τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της γύρης, είναι ότι περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, δηλαδή φυτικές ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απ’ ευθείας στους γενετικούς αδένες. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται από τις ορμόνες αυτές.
Η μελισσογύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.
Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, έχει διουρητική δράση, προστατεύει την όραση, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση. Επίσης, μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, της αναιμίας, της προστατίτιδας, τις αιμορροΐδες, την δυσκοιλιότητα, την διάρροια και τις εντερίτιδες.
Έχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στην βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν.
Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα. Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα κατά της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.
Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία, παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα).
Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες:
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες στην γύρη ή απλά δεν την δέχονται εύκολα στο στομάχι και το πεπτικό τους σύστημα, διότι τους προκαλεί «βαρύ» στομάχι και φούσκωμα. Για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να λαμβάνουμε τη γύρη σε μικρές δόσεις αρχικά (ακόμα και κόκκο-κόκκο).
Τρόπος χορήγησης:
• ξεκινήστε με μικρές ποσότητες
• μη ζεσταίνεται και μην εκθέτετε στον ήλιο την γύρη
• κρατήστε την γύρη όσο περισσότερο μπορείτε κάτω από την γλώσσα, πριν την καταπιείτε
• μπορείτε να την αναμείξετε με μέλι, γιαούρτι, δημητριακά, χυμούς
• 35 γρ. γύρης την ημέρα (περίπου μία κουταλιά) ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού
Στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω μια υπέροχη συνταγή που περιέχει γύρη. Μέχρι τότε να περνάτε καλά!!
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.
Πηγές:
http://www.melissokomia.com/pollen/index.html
http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/2362/oi-melisses-poy-therapeyoyn/
http://melisokomia.gr/guri/
http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6908.html
29 Comments
sp00nstories
19 Ιανουαρίου, 2015 at 1:51 μμΠολύ ωραίο άρθρο. Αναρωτιέμαι που θα μπορούσαμε να τη βρούμε και αν πράγματι θα είναι φυσική. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 1:55 μμγεια σου Λίλια!!
την βρίσκεις σίγουρα σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
επίσης, μπορεί να βρεις και από παραγωγούς μελιού στις λαϊκές αγορές.
δεν θα δυσκολευτείς νομίζω.
εγώ ευχαριστώ!! 🙂
sp00nstories
19 Ιανουαρίου, 2015 at 4:04 μμΘα το κοιτάξω! Αξίζει να το ψάξω λίγο παραπάνω!! Σε ευχαριστώ Εύη μου για την άμεση απάντησή σου<3
Χρυσαυγή
19 Ιανουαρίου, 2015 at 4:19 μμΜπράβο σου Εύη!!!!!!
Εξαιρετική ανάρτηση για ένα ..πως να το πω, μαγικό υλικό!
Ανυπομονώ να δω την συνταγή σου!
Όσο για τις φωτογραφίες, είναι επαγγελματικού επιπέδου!
Φιλιά!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:23 μμευχαριστώ πολύ!!
peps@pepi's kitchen
19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:41 μμΠολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
….περιμένω συνταγή!!!!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:51 μμ😉
Athena CraftCookLove
19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:45 μμΓεια σου Εύη!! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου! Προσωπικά την έχω χρησιμοποιήσει σε σαλάτα! Περιμένω με ανυπομονησία τη συνταγή σου! Φιλιά
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:51 μμκαλησπέρα Αθηνά! καλωσόρισες!!
χαίρομαι που την χρησιμοποιείς ήδη. η γύρη δεν πρέπει να θερμανθεί, άρα οι σαλάτες είναι μια πολύ καλή λύση.
ευχαριστώ πολύ!
lenia
19 Ιανουαρίου, 2015 at 7:31 μμΕξαιρετική κ πλούσια η ανάρτησή σου όπως πάντα, Ευάκι!
Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμευχαριστώ Λένια μου!!!
φιλιά!
Jasmin
19 Ιανουαρίου, 2015 at 8:01 μμNice article as always, Evi!
Bee pollen looks like something really healthy and valuable!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:42 μμIt is Jasmin! It really is!!
mia maria
19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:12 μμΠολύ χρήσιμη ανάρτηση! Περιμένω με χαρά να δω τη συνταγή 🙂
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:43 μμευχαριστώ! 🙂
αρης
19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:28 μμΠολύ χρήσιμα όσα μας προσφέρεις μέσα από το άρθρο σου Εύη ! Πολύ δυνατή τροφή !!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:44 μμείναι Άρη μου!
εσύ την καταναλώνεις ήδη! 😉
Cook Taste Live
19 Ιανουαρίου, 2015 at 11:20 μμΉξερα ότι έχει πολλά οφέλη η γύρη, αλλά πραγματικά δεν ήξερα πως είναι τόσα πολλά! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση με πολλές πληροφορίες για αυτήν την υπερτροφή.
Ανυπομονώ για την συνταγή!
Η φωτογράφιση σούπερ – όπως πάντα!
The Healthy Cook
20 Ιανουαρίου, 2015 at 3:22 μμευχαριστώ Εύη!!
Χρύσα
20 Ιανουαρίου, 2015 at 12:18 πμΌποτε βλέπω αυτό το βάζο θυμάμαι τον μπαμπά μου που από πολλά χρόνια πριν τρώει κάθε μέρα την κουταλίτσα του με τη γύρη…
Αντε, γρήγορα τη συνταγή!
The Healthy Cook
20 Ιανουαρίου, 2015 at 3:23 μμχαχαχα!! έρχεται, έρχεται!! 🙂
Marcela (tortadellafiglia)
20 Ιανουαρίου, 2015 at 3:06 μμI love it! I used to eat it, using teaspoon,.. for health 🙂 It’s delicious!
Ps. I’d like to invite you to join my culinary – chocolate contest !:)
The Healthy Cook
20 Ιανουαρίου, 2015 at 3:24 μμthank you Marcela!!
I’m working on it! 🙂
mookies
21 Ιανουαρίου, 2015 at 6:51 μμΑαα, δεν τα ήξερα όλα αυτά Εύη! Γνώριζα ότι ήταν ευεργετικά τα προϊόντα με γύρη αλλά όχι σε αυτό το βαθμό και φυσικά ότι μπορούσες να τη βρεις και να την καταναλώσεις σε αυτή τη μορφή. Τέλεια, θα ακολουθήσει συνταγή;
Φιλιά
The Healthy Cook
21 Ιανουαρίου, 2015 at 11:33 μμψήνεται, ψήνεται!!!! 😉
Spitikoulia
22 Ιανουαρίου, 2015 at 12:12 μμΠρώτη φορά διαβάζω για τη γύρη!… Οι μελισσούλες κάνουν τόσο κόπο να τη φτιάξουν… ελπίζω να μην τους τη στερούμε! Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, η μέλισσα είναι εργάτρια, ποτέ δεν σταματά να εργάζεται!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμσωστά!
αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα φυτοφάρμακα για να μην τις σκοτώνουμε…. 🙂
Chocolate Balls w/ Bee Pollen – Σοκολατένιες Μπάλες με Γύρη
18 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:29 πμ[…] τις ευεργετικές ιδιότητες της γύρης, μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Το ταχίνι, το οποίο […]
Chocolate Balls w/ Bee Pollen – Σοκολατένιες Μπάλες με Γύρη
18 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:32 πμ[…] the beneficial properties of bee pollen, we talked in the previous article. Tahini, which is derived from sesame seeds, has a high […]