• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

    Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

    Η γύρη είναι η πιο πλήρης φυσική τροφή. Είναι ένα από τα πολλά θαύματα που μας προσφέρουν οι μέλισσες, μια πραγματικά θαυματουργή τροφή, που περιέχει πολύτιμες θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Η λήψη της σε καθημερινή βάση φέρνει θεαματικά θρεπτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.

    Η μελισσογύρη, όπως αλλιώς λέγετε, είναι η πρωτεϊνική τροφή των μελισσών, την οποία την μαζεύουν από τα λουλούδια, την πλάθουν σε μπαλίτσες και τη μεταφέρουν με τα πίσω πόδια τους στην κυψέλη. Με αυτήν τρέφονται οι ίδιες και ταΐζουν το γόνο. Για να ζήσει η μέλισσα έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες γύρης. Για να αναπτυχθούν οι υποφαρυγγικοί και οι κηρογόνοι αδένες της καθώς και οι αδένες του κεντριού, πρέπει να καταναλώσει άφθονη γύρη τις πρώτες ημέρες της ζωής της. Οι μέλισσες την ανακατώνουν με νέκταρ για να κολλήσουν τα εκατομμύρια των κόκκων της γύρης και σχηματίσουν τα σφαιρίδια που φέρνουν την κυψέλη. Νωπή, όπως τη μαζεύουν χαλάει πολύ εύκολα, αν μείνει έξω από το ψυγείο. Για να διατηρηθεί, ξεραίνεται με τη μέθοδο του διάκενου, δηλαδή με αντλίες που απορροφούν τον αέρα και σχηματίζουν κενό μέσα στο θάλαμο της αποξήρανσης και έτσι η υγρασία αφαιρείται. Είναι προϊόν πολύ υγροσκοπικό και αν μείνει έξω μετά την αποξήρανσή της (και όπως είναι γνωστή στην αγορά) απορροφά υγρασία και χαλάει, οπότε χάνει τις ευεργετικές της ιδιότητες και για αυτό πρέπει να κρατάει κανείς πάντα την ξερή μελισσογύρη μέσα σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία με σκέπασμα που εφαρμόζει (ερμητικά).
    Η γύρη έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τη μέλισσα αλλά και για τον άνθρωπο. Είναι συμπλήρωμα ενέργειας και διατροφής, πλούσια σε βιολογική υγρασία, υδατάνθρακες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, ορμόνες, ένζυμα, συνένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, καθώς και βιταμίνες A-B1-B2-B3-B5-B6-B12-C-D-E-H-K. Τα χαρακτηριστικά της είναι τα εξής:
    • Ποικιλία στο χρώμα ανάλογα με την ποσότητα μεταλλικών αλάτων, υγρασίας και ηλιοφάνειας.
    • Έντονη και ευχάριστη μυρωδιά.
    • Ποικιλία στη γεύση (όξινη, γλυκιά, πικρή, αλμυρή) ανάλογα με τα είδη λουλουδιών από τα οποία συλλέγεται.
    • Η γνήσια μελισσογύρη έχει το σχήμα ενός σπειρωτού ακανόνιστου κόκκου στο μέγεθος που έχουν οι μικροσκοπικές φακές.

    Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών
    Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μια τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Περιέχει ακόμη όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες.
    Η ρουτίνη που περιέχει ,ενισχύει τα τοιχώματα των αρτηριών, προλαμβάνοντας έτσι τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι η ελαστικότητα των αγγείων μπορεί να αυξηθεί ως και 76% με δόση των 3γρ. Ταυτόχρονα, η ίδια ουσία σε περιπτώσεις αιμορραγίας επιταχύνει το πήξιμο του αίματος, και μετριάζει το ρυθμό της καρδιάς.
    Ένα αμινοξύ, η κυστίνη, ενισχύει την τριχοφυΐα και εμποδίζει τα μαλλιά να ασπρίζουν και να πέφτουν.
    Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, και αρκετή βιταμίνη c. Περιέχει ακόμη καροτενοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη Ε.
    Τα πάνω από 5000 ένζυμα και συνένζυμα που περιέχονται στην μελισσογύρη είναι απαραίτητα για πολλές βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στον ανθρώπινο οργανισμό και την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα.
    Ένα από τα πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά της γύρης, είναι ότι περιέχει γοναδοτρόπες ορμόνες, δηλαδή φυτικές ορμόνες, που είναι οι βιολογικά δραστικές ουσίες που δρουν απ’ ευθείας στους γενετικούς αδένες. Η σπερματογένεση στον άνδρα και η εξέλιξη των ωοθυλακίων στη γυναίκα καθορίζονται από τις ορμόνες αυτές.
    Η μελισσογύρη περιέχει βιολογικά ενεργές ουσίες που επηρεάζουν θετικά τον μεταβολισμό, ελέγχουν την όρεξη, την απόθεση λίπους στον οργανισμό, τη λειτουργία των ωοθηκών και του θυρεοειδούς αδένα και γενικά προάγει την καλή φυσική κατάσταση του σώματος.
    Η γύρη βοηθά στη διανοητική λειτουργία, έχει διουρητική δράση, προστατεύει την όραση, δίνει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση. Επίσης, μετριάζει και περιορίζει σημαντικά τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, της αναιμίας, της προστατίτιδας, τις αιμορροΐδες, την δυσκοιλιότητα, την διάρροια και τις εντερίτιδες.
    Έχει βρεθεί ότι η γύρη συντελεί στην βελτίωση της γενικής κατάστασης ασθενών με γυναικολογικά καρκινώματα σε συνδυασμό με θεραπεία με ακτινοβολία. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι ασθενείς που έλαβαν γύρη και υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία υπέφεραν λιγότερο από αυτήν.
    Οι φυσικά ισορροπημένες ποσότητες βιταμινών ιχνοστοιχείων και αμινοξέων που περιέχει προσδίδουν στον άνθρωπο την ισορροπία και την αρμονία των φυσικών ικανοτήτων, εξυψώνουν το ηθικό και μειώνουν τη νευρικότητα. Η χρήση της γύρης επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα κατά της ημικρανίας, στη μείωση ή επαναφορά της όρεξης στην αδυναμία, ενώ συμβάλλει και στη μακροζωία.

    Περιέχει μία αντιβιοτική ουσία, παρόμοια με τη πενικιλίνη και επιδεικνύει βακτηριοστατική και βακτηριοκτόνα δράση σε συγκεκριμένα μικρόβια (όπως π.χ. η σαλμονέλα).
    Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες:
    Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν αλλεργίες στην γύρη ή απλά δεν την δέχονται εύκολα στο στομάχι και το πεπτικό τους σύστημα, διότι τους προκαλεί «βαρύ» στομάχι και φούσκωμα. Για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να λαμβάνουμε τη γύρη σε μικρές δόσεις αρχικά (ακόμα και κόκκο-κόκκο).
    Τρόπος χορήγησης:
    • ξεκινήστε με μικρές ποσότητες
    • μη ζεσταίνεται και μην εκθέτετε στον ήλιο την γύρη
    • κρατήστε την γύρη όσο περισσότερο μπορείτε κάτω από την γλώσσα, πριν την καταπιείτε
    • μπορείτε να την αναμείξετε με μέλι, γιαούρτι, δημητριακά, χυμούς
    • 35 γρ. γύρης την ημέρα (περίπου μία κουταλιά) ικανοποιεί τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού
    Στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω μια υπέροχη συνταγή που περιέχει γύρη. Μέχρι τότε να περνάτε καλά!!
    Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.
    Πηγές:
    http://www.melissokomia.com/pollen/index.html
    http://www.vita.gr/mindandbody/alternative/article/2362/oi-melisses-poy-therapeyoyn/
    http://melisokomia.gr/guri/
    http://proionta-tis-fisis.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6908.html

    Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

     

    Bee pollen, the flowers’ glitter – Γύρη, η χρυσόσκονη των λουλουδιών

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    29 Comments

  • Reply
    sp00nstories
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 1:51 μμ

    Πολύ ωραίο άρθρο. Αναρωτιέμαι που θα μπορούσαμε να τη βρούμε και αν πράγματι θα είναι φυσική. Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιανουαρίου, 2015 at 1:55 μμ

      γεια σου Λίλια!!
      την βρίσκεις σίγουρα σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα.
      επίσης, μπορεί να βρεις και από παραγωγούς μελιού στις λαϊκές αγορές.
      δεν θα δυσκολευτείς νομίζω.
      εγώ ευχαριστώ!! 🙂

      • Reply
        sp00nstories
        19 Ιανουαρίου, 2015 at 4:04 μμ

        Θα το κοιτάξω! Αξίζει να το ψάξω λίγο παραπάνω!! Σε ευχαριστώ Εύη μου για την άμεση απάντησή σου<3

  • Reply
    Χρυσαυγή
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 4:19 μμ

    Μπράβο σου Εύη!!!!!!
    Εξαιρετική ανάρτηση για ένα ..πως να το πω, μαγικό υλικό!
    Ανυπομονώ να δω την συνταγή σου!

    Όσο για τις φωτογραφίες, είναι επαγγελματικού επιπέδου!
    Φιλιά!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:41 μμ

    Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
    ….περιμένω συνταγή!!!!

  • Reply
    Athena CraftCookLove
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:45 μμ

    Γεια σου Εύη!! Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου! Προσωπικά την έχω χρησιμοποιήσει σε σαλάτα! Περιμένω με ανυπομονησία τη συνταγή σου! Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιανουαρίου, 2015 at 6:51 μμ

      καλησπέρα Αθηνά! καλωσόρισες!!
      χαίρομαι που την χρησιμοποιείς ήδη. η γύρη δεν πρέπει να θερμανθεί, άρα οι σαλάτες είναι μια πολύ καλή λύση.
      ευχαριστώ πολύ!

  • Reply
    lenia
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 7:31 μμ

    Εξαιρετική κ πλούσια η ανάρτησή σου όπως πάντα, Ευάκι!
    Πολλά φιλιά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμ

      ευχαριστώ Λένια μου!!!
      φιλιά!

  • Reply
    Jasmin
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 8:01 μμ

    Nice article as always, Evi!
    Bee pollen looks like something really healthy and valuable!

  • Reply
    mia maria
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:12 μμ

    Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Περιμένω με χαρά να δω τη συνταγή 🙂

  • Reply
    αρης
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:28 μμ

    Πολύ χρήσιμα όσα μας προσφέρεις μέσα από το άρθρο σου Εύη ! Πολύ δυνατή τροφή !!

    • Reply
      The Healthy Cook
      19 Ιανουαρίου, 2015 at 10:44 μμ

      είναι Άρη μου!
      εσύ την καταναλώνεις ήδη! 😉

  • Reply
    Cook Taste Live
    19 Ιανουαρίου, 2015 at 11:20 μμ

    Ήξερα ότι έχει πολλά οφέλη η γύρη, αλλά πραγματικά δεν ήξερα πως είναι τόσα πολλά! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση με πολλές πληροφορίες για αυτήν την υπερτροφή.
    Ανυπομονώ για την συνταγή!
    Η φωτογράφιση σούπερ – όπως πάντα!

  • Reply
    Χρύσα
    20 Ιανουαρίου, 2015 at 12:18 πμ

    Όποτε βλέπω αυτό το βάζο θυμάμαι τον μπαμπά μου που από πολλά χρόνια πριν τρώει κάθε μέρα την κουταλίτσα του με τη γύρη…
    Αντε, γρήγορα τη συνταγή!

    • Reply
      The Healthy Cook
      20 Ιανουαρίου, 2015 at 3:23 μμ

      χαχαχα!! έρχεται, έρχεται!! 🙂

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    20 Ιανουαρίου, 2015 at 3:06 μμ

    I love it! I used to eat it, using teaspoon,.. for health 🙂 It’s delicious!

    Ps. I’d like to invite you to join my culinary – chocolate contest !:)

    • Reply
      The Healthy Cook
      20 Ιανουαρίου, 2015 at 3:24 μμ

      thank you Marcela!!
      I’m working on it! 🙂

  • Reply
    mookies
    21 Ιανουαρίου, 2015 at 6:51 μμ

    Ααα, δεν τα ήξερα όλα αυτά Εύη! Γνώριζα ότι ήταν ευεργετικά τα προϊόντα με γύρη αλλά όχι σε αυτό το βαθμό και φυσικά ότι μπορούσες να τη βρεις και να την καταναλώσεις σε αυτή τη μορφή. Τέλεια, θα ακολουθήσει συνταγή;
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Ιανουαρίου, 2015 at 11:33 μμ

      ψήνεται, ψήνεται!!!! 😉

  • Reply
    Spitikoulia
    22 Ιανουαρίου, 2015 at 12:12 μμ

    Πρώτη φορά διαβάζω για τη γύρη!… Οι μελισσούλες κάνουν τόσο κόπο να τη φτιάξουν… ελπίζω να μην τους τη στερούμε! Αλλά τώρα που το σκέφτομαι, η μέλισσα είναι εργάτρια, ποτέ δεν σταματά να εργάζεται!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμ

      σωστά!
      αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερα φυτοφάρμακα για να μην τις σκοτώνουμε…. 🙂

  • Reply
    Chocolate Balls w/ Bee Pollen – Σοκολατένιες Μπάλες με Γύρη
    18 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:29 πμ

    […] τις ευεργετικές ιδιότητες της γύρης, μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο. Το ταχίνι, το οποίο […]

  • Reply
    Chocolate Balls w/ Bee Pollen – Σοκολατένιες Μπάλες με Γύρη
    18 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:32 πμ

    […] the beneficial properties of bee pollen, we talked in the previous article. Tahini, which is derived from sesame seeds, has a high […]

  • Leave a Reply