Home » Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

for english scroll down

Καλή χρονιά και πάλι!! Τα λαχανάκια Βρυξελλών, αυτά τα μικροσκοπικά λαχανικά, που πολλοί από εσάς δεν τα έχετε σε υπόληψη, είναι μια πραγματικά θαυματουργή τροφή. Σήμερα θα αναλύσουμε τις ευεργετικές τους ιδιότητες και στην επόμενη ανάρτηση θα σας έχω μια συνταγή για ένα τόσο νόστιμο και εύκολο πιάτο, που θα σας αλλάξει την γνώμη για αυτά.

Ιστορία:

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ετήσια φυτά της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα (Brassica). Εικάζεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην αρχαία Ρώμη, αν και οι πρώτες αναφορές γίνονται το 16ο αιώνα. Αργότερα, μεταφέρθηκαν στο Βέλγιο και καλλιεργήθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, από όπου πήραν και το όνομά τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, διαδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Στις μέρες μας καλλιεργούνται σε όλη την Ευρώπη (περισσότερο στην Ολλανδία) και τις Η.Π.Α (περισσότερο στην Καλιφόρνια).

Το φυτό:

Καλλιεργούνται τον χειμώνα και ευδοκιμούν σε ψυχρές καιρικές συνθήκες.  Ένα καλά ανεπτυγμένο φυτό φθάνει περίπου 90 εκατοστά σε ύψος. Τα λαχανάκια αναπτύσσονται σε όλο το μήκος του βλαστού, αρχίζοντας από τη βάση και συνεχίζοντας προς τα πάνω.  Για να αναπτυχθούν ομοιόμορφα τα λαχανάκια, η άκρη του μίσχου κόβεται μόλις αρχίσουν να αναπτύσσονται τα λαχανάκια στην βάση του.

Έψαξα και βρήκα φωτογραφία από το φυτό για να δείτε πως αναπτύσσονται. Δεν είναι εντυπωσιακό?

Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή
photo: www.specialtyproduce.com

Θρεπτικά στοιχεία και οφέλη για την υγεία:

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μεταξύ των 20 κορυφαίων  πιο θρεπτικών τροφών σε σχέση με την βαθμολογία ANDI (συνολικός δείκτης διατροφικής πυκνότητας), η οποία μετρά βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά  σε σχέση με το θερμιδικό περιεχόμενο.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, παντοθενικό οξύ), αντιοξειδωτικά και μέταλλα (μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο) πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και χοληστερίνη, ενώ το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τέλος, αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του USDA (United States Department of Agriculture), ένα φλιτζάνι ωμά λαχανάκια Βρυξελλών (περίπου 88 γραμμάρια) περιέχει μόνο 38 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 8 γραμμάρια υδατανθράκων (συμπεριλαμβανομένων 3 γραμμάρια σακχάρων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών) και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης . Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού λαχανάκια Βρυξελλών σας προσφέρει το 195% της βιταμίνης Κ, 125% της βιταμίνης C, και 10% ή περισσότερο της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Β-6, του φολικού οξέως, Ω-3 λιπαρών οξέων, καλίου και μαγγανίου που χρειάζεται ο οργανισμός σας την ημέρα.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, μειώνει τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα μέσω της δέσμευσης των χολικών οξέων (τα οξέα που εκκρίνονται από τη χολή κατά τη διαδικασία της πέψης). Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξημένη απέκκριση χολικών αλάτων αλλά και της πηκτίνης που περιέχεται σε αυτά. Από την άλλη πλευρά, περιέχουν υψηλά ποσοστά αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντερικού σωλήνα, και σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου παχέως εντέρου και τη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

Υψηλή είναι και η περιεκτικότητά τους σε ισχυρά φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση, που βοηθούν στην καταστολή του οξειδωτικού στρες. Πρόκειται για μια διαδικασία που, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τον καρκίνο και άλλες επικίνδυνες νόσους. Στην πραγματικότητα, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια αποθήκη φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, όπως θειοκυανικά, ινδόλες, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και σουλφοραφάνη. Μαζί, αυτά τα φυτοχημικά προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, του παχέος εντέρου, και του ενδομητρίου. Η ουσία σουλφοραφάνη και η ουσία ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία αλληλεπιδρά με τη βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη, προστατεύουν, επίσης, από τον καρκίνο του μαστού.

Στη σουλφοραφάνη οφείλονται και άλλες σημαντικές ευεργετικές δράσεις, καθώς πιθανολογείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Με όσο περισσότερη σουλφοραμάνη ‘οπλιστούν’ τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη η άμυνα απέναντι στις βλαβερές του επιδράσεις. Επίσης, νεότερες έρευνες έρχονται να προσθέσουν ότι τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των Σταυρανθών, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α που περιέχουν, ωφελούν επιπρόσθετα την υγεία των ματιών, καθώς ενισχύουν την ποιότητα της όρασης κατά τις νυχτερινές ώρες. Επιπρόσθετο προστατευτικό ρόλο παίζουν και τα καροτένια που περιέχονται.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση χρόνιων και έντονων φλεγμονών, με τη βοήθεια μιας σειράς θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Η ουσία γλυκοζινόλη, αποτελεί τον κατεξοχήν ρυθμιστή της εμφάνισης φλεγμονών, στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην αντιφλεγμονώδη δράση τους συμβάλλουν, επίσης, τα Ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη Κ που περιέχουν.

Ορισμένα ένζυμα και χημικές ουσίες (γλυκοζινόλη και ισοθειοκυανάτες), που περιέχουν τα λαχανάκια Βρυξελλών, εκτός από την αντιφλεγμονώδη τους δράση, λειτουργούν υποστηρικτικά σε ενδεχόμενη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων. Η ρύθμιση της συχνότητας και έντασης εμφάνισης των φλεγμονών, μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενες καρδιακές προσβολές, ισχαιμική καρδιοπάθεια και αρτηριοσκλήρυνση. Περαιτέρω δε, η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε χοληστερόλη, απομακρύνει και το ενδεχόμενο να φράξουν οι αρτηρίες.

Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

Επίσης, λόγω της Βιταμίνης C και του καλίου που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες, προσδίδουν επιπλέον οφέλη για την προστασία από τη σιωπηρή νόσο της οστεοπόρωσης, ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικά για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.

Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C, όταν καταναλώνονται σε φυσική μορφή (σε φρέσκα προϊόντα, σε αντίθεση με τα συμπληρώματα) ή εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της καταστροφής του δέρματος που προκαλείται από τον ήλιο και τη ρύπανση, στη μείωση των ρυτίδων και στη βελτίωση της συνολικής υφής του δέρματος. Η βιταμίνη C παίζει ένα ζωτικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, το κύριο σύστημα υποστήριξης του δέρματος. Μπορεί τα εσπεριδοειδή να είναι τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη βιταμίνη C, αλλά τα λαχανάκια Βρυξελλών παρέχουν ένα εντυπωσιακό ποσοστό: 75 χιλιοστόγραμμα ανά φλιτζάνι, (πάνω από 100% των ημερήσιων αναγκών σας). Η βιταμίνη Α είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγιή επιδερμίδα, η οποία περιέχεται, κι αυτή, στα λαχανάκια Βρυξελλών.

Όπως τόνισα και πριν, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει σπουδαίο ρόλο για υγεία των οστών ενισχύοντας τον σχηματισμό τους. Επαρκή επίπεδα της βιταμίνης Κ στον οργανισμό περιορίζουν την νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου, προλαμβάνουν ή τουλάχιστον καθυστερούν την έναρξης της νόσου του Alzheimer.

Επιλογή και αποθήκευση:

Τα καλής ποιότητα λαχανάκια Βρυξελλών είναι συμπαγή και έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από κιτρινισμένα ή μαραμένα φύλλα και δεν θα πρέπει να είναι ανοιγμένα ή μαλακά στην υφή. Αποφύγετε αυτά που έχουν διατρήσεις στα φύλλα τους, καθώς αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι έχουν αφίδες που κατοικούν μέσα. Εάν τα λαχανάκια Βρυξελλών πωλούνται χύμα, επιλέξτε ίσου μεγέθους για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα.

Κρατήστε ακαθάριστα στο χώρο λαχανικών του ψυγείου σας. Αποθηκεύοντας τα σε μια πλαστική σακούλα μπορούν να διατηρηθούν για 10 ημέρες. Αν θέλετε να τα καταψύξετε, τα βράζετε πρώτα στον ατμό για τρία έως πέντε λεπτά. Έτσι θα κρατήσουν στην κατάψυξη για ένα περίπου χρόνο.

Εσείς έχετε εντάξει τα λαχανάκια στην διατροφή σας, και αν ναι, πως τα μαγειρεύετε?

Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

Happy New Year everyone! Brussels sprouts, these tiny vegetables, many of you do not think well of, it is a truly miraculous food. Today we will analyze their beneficial properties and in the next post I’ll have a recipe for such a delicious and easy dish that will change your opinion about them.

History:

Brussels sprouts are part of the cruciferous vegetable family. Presumably they were first cultivated in ancient Rome, although the first references made in the 16th century. Later transferred to Belgium and cultivated near the capital, Brussels, where they got their name. In the rest of Europe, they spread during the First World War. Nowadays, they are grown throughout Europe (mostly in the Netherlands) and the USA (mostly in California).

The plant:

They are grown in the winter and thrive in cold weather. A well-developed plant reaches about 90 cm in height. The sprouts are grown throughout the length of the stem starting from the bottom and moving upwards. To evenly grow sprouts, the tip of the stem is cut just when sprouts start to grow at the bottom.

I searched and found a photo of the plant so you can see how it grown. Isn’t impressive?

Nutrients and health benefits:

Brussels sprouts are among the top 20 most nutritious foods in regards to ANDI score (Aggregate Nutrient Density Index), which measures vitamin, mineral and phytonutrient content in relation to caloric content.

They are very nutritious, and contain enough fiber, vitamins (A, C, K, B6, folic acid, riboflavin, thiamine, pantothenic acid), antioxidants and metals (manganese, magnesium, potassium, phosphorus, calcium, copper, iron) very useful and beneficial for the human body. They contain no fat and cholesterol and their sodium percentage is extremely low. Finally, they are a good source of protein.

According to the USDA database (United States Department of Agriculture), a cup of raw Brussels sprouts (about 88 grams) contains only 38 calories, 0 grams fat, 8 grams of carbohydrates (including 3 grams of sugar and 2 grams of fiber) and 3 grams of protein. The consumption of a cup of sprouts offer 195% of vitamin C, 125% of vitamin C, and 10% or more of vitamin A, vitamin B-6, folic acid, omega-3 fatty acids, potassium and manganese your body needs daily.

Their high content in soluble fiber lowers blood cholesterol levels by binding bile acids (the acids secreted by the bile in the digestive process). This action is mainly due to the increased secretion of bile salts and pectin contained in them. On the other hand, Brussels sprouts have a high content of insoluble fiber, which helps in better functioning of the intestinal tract, and, according to recent studies, contribute significantly to the prevention of colon cancer, while reducing constipation.

Brussels Sprouts, the miraculous food – Λαχανάκια Βρυξελλών, η θαυματουργή τροφή

High is their content of flavonoids, as well, with powerful antioxidant properties, which help to suppress oxidative stress. It is a process which, if left unchecked, can pave the way for cancer and other dangerous diseases. In fact, Brussels sprouts are repository flavonoid antioxidants, such as thiocyanates, indoles, lutein, zeaxanthin, and sulforaphane. Together, these phytochemicals offer protection against prostate, colon and endometrium cancers. The substance sulforaphane, as well as indole-3-carbinol which interacts with vitamin C and inhibits certain enzymes that cause mutation, also protect against breast cancer.

Sulforaphane has more significant beneficial effects, as it is probable that protects the cells of the eye against ultraviolet radiation. With the more sulforaphane the cells of the retina are “armed” before the exposure to the sun, the greater the defense against his harmful effects. Also, recent research come to add that vegetables belonging to the crucifers family, such as Brussels sprouts, because of their large amounts of vitamin A, additionally benefit eye health, and enhance the quality of vision at night. Additional protective role play the carotenes contained in them.

Brussels sprouts contribute significantly to combating chronic and intense inflammation, with the help of a range of nutrients they contain. The substance glucosinolate, is the prime regulator of occurrence of inflammation in the body. In its anti-inflammatory activity omega-3 fatty acids and vitamin K contained in sprouts, contribute as well.

Some enzymes and chemicals (glucosinolate and isothiocyanates) contained in Brussels sprouts, other than the anti-inflammatory activity, is supportive to a possible damage to the blood vessels. Regulating the frequency and intensity of appearance of inflammation can prevent possible heart attacks, ischemic heart disease and atherosclerosis. Furthermore, the low level of cholesterol, removes the possibility of clogged arteries.

Moreover, vitamin C and potassium contained in large amounts, confer additional benefits to protect against the silent disease, osteoporosis, and provide protection against coronary heart disease; they are also beneficial for the balance of body fluids and blood pressure.

The antioxidant activity of vitamin C, when consumed in natural form (in fresh produce as opposed to supplements) or applied topically, may help fight skin damage caused by sun and pollution, reduce wrinkles and in improving overall skin texture. Vitamin C plays a vital role in the formation of collagen, the main support system of the skin. Maybe the citrus fruit are the first that come to mind when you think of vitamin C, but Brussels sprouts provide an impressive rate: 75 milligrams per cup (over 100% of your daily needs). Vitamin A is also essential for healthy skin and is present, as well, in Brussels sprouts.

As I said before, Brussels sprouts are very rich in vitamin K. Vitamin K plays an important role in bone health by enhancing their formation. Adequate levels of vitamin K in the body limit neuronal damage in the brain and therefore prevent or at least delay the onset of the Alzheimer disease.

Selection and storage:

The good quality Brussels sprouts are compact and have a bright green color. They should be free of yellowed or wilted leaves and should not be puffy or soft in texture. Avoid those that have holes in their leaves, as this may indicate that aphids are living through. If Brussels sprouts sold individually, select the same size to ensure even cooking.

Keep unwashed and untrimmed Brussels sprouts in the vegetable compartment of the refrigerator. Stored in a plastic bag, they can be kept for 10 days. If you want to freeze Brussels sprouts, steam them first for between three to five minutes. They will keep in the freezer for up to one year.

Are you including Brussels sprouts in your diet, and if yes, how do you cook them usually?

Note: The ideas and information presented in this blog are for informational purposes only and in no case can replace the advice of a specialist in nutrition and health. Before starting any diet or exercise or before adding a special food in your daily intake, you should contact a specialist doctor or dietitian; especially if you suffer from a serious illness.

 

Πηγές – Sources:

http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13809

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/6515/laxanakia-apo-tis-vryxelles-thwrakizoyn-tin-ygeia.html

http://www.nutrition-and-you.com/brussel-sprouts.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=10

http://www.medicalnewstoday.com/articles/284765.php

18 comments

 1. Ξανθή says:

  Καλή και νόστιμη Χρονιά.
  Τον τελευταίο μήνα τα έχω τιμήσει ιδιαίτερα αυτά τα λαχανάκια και ετοιμάζομαι για την επόμενη δοκιμή.
  Φιλιά

  • The Healthy Cook says:

   ααα, χαίρομαι!!
   μου αρέσει που το πρώτο σχόλιο ήταν θετικό!! 🙂
   φιλιά Ξανθή!!

 2. Καλημέρα και καλή αρχή για το 2016!!
  Όπως πάντα, μια ανάρτηση ενημερωτική και επεξηγηματική! Όντως είναι εντυπωσιακό το πως φυτρώνουν και μεγαλώνουν.
  Λοιπόν, λαχανάκια είχα δοκιμάσει μικρή σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό και τα βρήκα απαίσια. Έκτοτε δεν τα έχω ξαναδοκιμάσει και ξέρω πως κάνω μεγάλο λάθος. Θα τους δώσω μια ευκαιρία!
  Πολλά φιλιά!

 3. Χρύσα says:

  Καλή Χρονιά Εύη!
  Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με αρκετό κόσμο που ξέρω, μου αρέσουν πολύ, αρκεί να είναι σωστά μαγειρεμένα. Σε ζεστή σαλάτα, μαζί με λίγο μπέικον (πάει το υγιεινό του πράγματος, ξέρω…) είναι ό,τι πρέπει!
  Δεν είχα ιδέα ότι είναι τόσο πολύ υγιεινά!
  Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τις χρήσιμες πληροφορίες!

  • The Healthy Cook says:

   η αλήθεια να λέγεται, με το μπέικον ταιριάζουν πολύ 😉
   χαίρομαι που σου αρέσουν! stay tuned για την συνταγή!
   κι εγώ ευχαριστώ Χρύσα μου!

 4. Άντε…αφού είναι τόσο θρεπτικά θα τους δώσω μια ευκαιρία ακόμα!!
  Περιμένω με αγωνία την συνταγή!!

  Καλή Χρονιά!!!

 5. neanikon says:

  Είναι τέλεια Εύη, τα τσακίζω και σε λίγο ξεκινά η εποχή τους! Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, περιμένουμε την συνταγή. Εγώ απλά τα κόβω στο δύο και τα ρίχνω στη σαλάτα αλλά είμαι σίγουρος πως μπορούν αξιοποιηθούν καλύτερα ..

  Στου στέλνω πολλές ευχές για ένα όμορφο και δημιουργικό 2016!!!!!!!!!!!1

  • The Healthy Cook says:

   την καλύτερη δουλειά κάνεις! αν τα περάσεις και λίγο από τον ατμό θα είναι καλύτερα!
   πολλές ευχές και από μένα Άρη μου! ευχαριστώ! 🙂

  • The Healthy Cook says:

   καλή χρονιά Κατερίνα μου!!
   χαίρομαι που σου αρέσουν. στον φούρνο μου αρέσουν και εμένα!!

 6. Καλή χρονιά Ευάκο! Να συνεχίσεις να είσαι τόσο δημιουργική (και ακόμα περισσότερο) μέσα στο 16, υγιής και με πολλές χαρές!

  Εντυπωσιακότατα ιντιντ τα λαχανάκια, δεν το είχα ξαναδεί το φυτό. Ούτε ήξερα για τα τόσα θρεπτικά συστατικά του. Καλά που έχουμε και σένα να τα ξετρυπώνεις και να μας ενημερώνεις! 😀

  • The Healthy Cook says:

   ευχαριστώ Ευάκι! καλή χρονιά και σε σένα με όλα τα καλά!
   μα δεν είναι πολύ εντυπωσιακό? σούπερ τροφή και αυτή!

 7. Marion says:

  Α εγώ είμαι φαν των λαχανακίων ..χιχι
  Μου αρέσουν πάρα πολύ… οπου τα βρω τα τρωω… αλλά κι εγω τα φτιάχνω αρκετά συχνά.
  Δεν ήξερα ότι έχουν τόσα πολλά καλά στοιχεία.
  Και η φωτογραφία που δείχνει πως φυτρώνουν εξαιρετική. Δεν είχα δει ποτέ.
  Ευχαριστούμε Ευη 🙂

  Καλή χρονιά 🙂

  • The Healthy Cook says:

   ωωω, χαίρομαι που σου αρέσουν! μαζευόμαστε πολλοί τελικά! 🙂
   καλή χρονιά Μάριον! ευχαριστώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.