Τα κάστανα, οι λιχουδιές του δάσους, με την πλούσια γεύση τους, απογειώνουν κάθε πιάτο, αλμυρό ή γλυκό. Αυτή η σούπα με κάστανα, μανιτάρια και horseradish, θα σας γεμίσει και θα σας ζεστάνει τις χειμωνιάτικες μέρες. Η γήινη γεύση από τα μανιτάρια και τα κάστανα δένει τέλεια με την πικάντικη συνοδευτική σάλτσα από κατσικίσιο τυρί, ραπανάκια και horseradish.
Τα κάστανα, λοιπόν, αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, μονοακόρεστων λιπαρών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος καθώς και ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου νατρίου και καλίου. Eίναι πλούσια σε υδατάνθρακες (45.5 g /100 g) και φυτικές ίνες ( 8.1 g /100 g), γεγονός που τα καθιστά μια τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, διατηρώντας έτσι χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η σύστασή του, χαμηλά λιπαρά, μηδενική χοληστερόλη, χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, υψηλή σε κάλιο, χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά υψηλής ποιότητας με καλή σχέση αμινοξέων και υψηλό ποσοστό σε πολυακόρεστα, καθιστούν τα κάστανα τροφή ισορροπημένη, υψηλής θρεπτικήςκαι ενεργειακής αξίας. Είναι πλήρης τροφή, ιδανική για παιδιά στην ανάπτυξη, για όσους αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες και για αθλητές. Επίσης, όπως όλοι οι ξηροί καρποί, τα κάστανα συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και της κόπωσης καθώς και στη μείωση της κακής-LDL χοληστερόλης.
Περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την ενέργεια και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Συγκεκριμένα, περιέχει θειαμίνη, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6, που βοηθούν στο μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και φυλικό οξύ. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά αν είστε χορτοφάγος μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε τα κάστανα στη διατροφή σας για να εξασφαλίσετε ότι παίρνετε μια επαρκή πρόσληψη, μια κοινή ανησυχία για χορτοφάγους και vegans.
Λόγω της υψηλής θερμιδικής τους αξίας (τα 100γρ περιέχουν 213 θερμίδες) πολλοί τα αποφεύγουν, χάνοντας έτσι πολλές από τις θρεπτικές τους ουσίες. Σε σύγκριση, όμως, με τους άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα έχουν τις λιγότερες θερμίδες. Αναλυτικά, τα καρύδια περιέχουν 646 Kcal/100 g, τα φιστίκια 596 Kcal/100 g, τα αμύγδαλα 591 Kcal/100 g.
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας ( γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).
Στην σούπα χρησιμοποίησα 3 ειδών μανιτάρια. Τα κοινά, λευκά, φρέσκα μανιτάρια και 2 ειδών αποξηραμένα για πιο έντονη γεύση, κανθαρέλλες και μπόλετς (μπορείτε να δείτε φωτογραφίες τους εδώ). Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και διαφόρων ειδών φρέσκα, συνολικού βάρους 500 γρ. Ότι σας αρέσει.
Επίσης, τα κάστανα τα έψησα στο φούρνο, όπως σας είπα στην χθεσινή ανάρτηση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βρασμένα.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Μερίδες: 4, σαν ορεκτικό
Υλικά:
- 450 γρ. φρέσκα μανιτάρια της αρεσκείας σας, κομμένα σε φέτες
- 20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας
- 120 γρ. κάστανα μαγειρεμένα, χοντροκομμένα
- 70 γρ. ραπανάκια
- 100 γρ. κατσικίσιο τυρί
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 2 κουταλιές ξινόγαλα, 1.5% λιπαρά
- 3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά horseradish
- αλάτι, πιπέρι
- επιπλέον ραπανάκια σε λεπτές ροδέλες για την διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Μουλιάζετε τα αποξηραμένα μανιτάρια (αν χρησιμοποιήσετε) σε χλιαρό νερό για 20 λεπτά περίπου. Στραγγίζετε και φυλάτε τον ζωμό τους.
- Τρίβετε τα ραπανάκια στο μούλτι και στη συνέχεια προσθέτετε το κατσικίσιο τυρί, 1 κουταλιά ξινόγαλα, το horseradish, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και φυλάτε την σάλτσα στο ψυγείο.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύετε μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτετε τα κάστανα και τα μανιτάρια και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε για 10 λεπτά περίπου και προσθέτετε τον ζωμό. Αφήνετε να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για άλλα 5 λεπτά.
- Περνάτε το μείγμα στο μπλέντερ, μαζί με την 1 κουταλιά ξινόγαλα, αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρετε σε μπωλ, γαρνίροντας με μια κουταλιά από το μείγμα του τυριού και του horseradish και ραπανάκι σε ροδέλες.
Καλή σας απόλαυση!!
Συνταγή προσαρμοσμένη από την ελληνική έκδοση του περιοδικού ELLE á table, Χειμώνας 2008-9.
ΥΓ 1. Όποιος από εσάς μαντέψει αν μου αρέσουν, ή όχι, οι σούπες, κερδίζει βραβείο!! 🙂
ΥΓ 2. Την Κυριακή είχα την τύχη να δω την συνταγή μου για αλμυρό κέικ με σπανάκι και λιαστές ντομάτες τυπωμένη στο ΒΗΜΑ Gourmet. Πάρτε μια γεύση εδώ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ | |||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
268.0 | 22.5 | 8.2 | 14.3 | 6.9 | 15.7 | 2.7 | 26.6mg |
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.
Πηγή:
38 Comments
tanja@the green mixer
10 Μαρτίου, 2015 at 9:46 πμΚαλημέρα!!! Πολύ ιδιαίτερο πιάτο, τα κάστανα τα έχω συνδυάσει σα σνακ, μερες με κρύο δίπλα στο τζάκι και μασούλημα και ότι έχει να κάνει με την χρήση τους στη μαγειρική με ξενίζει αλλά και με ιντριγκάρει ταυτόχρονα.
Πολύ όμορφες φωτογραφίες!
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 2:24 μμδοκίμασε τη σούπα αυτή και θα αλλάξεις γνώμη! 😉
mia maria
10 Μαρτίου, 2015 at 9:58 πμΟι σούπες μας αρέσουν πολύ…και σε σένα φαντάζομαι 😉
Πολύ ιδιαίτερη η σούπα σου, φαίνεται νοστιμότατη!
Πολλά συγχαρητήρια για το κέικ σου στο ΒΗΜΑ Gourmet!
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 2:25 μμχαχαχα!! κερδίζεις το δώρο!!
ευχαριστώ πολύ!
Αγγελική
10 Μαρτίου, 2015 at 10:28 πμΣυγχαρητήρια Εύη μου, τόσο για την υπέροχη σούπα και την αναλυτική περιγραφή των θρεπτικών συστατικών των καστάνων όσο και για τη δημοσίευση στο BHMA Gourmet!!
Μου άρεσε τόσο η φράση ” οι λιχουδιές του δάσους” …
Φιλιά πολλά!!
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 2:26 μμκαι μένα….. 😉
ευχαριστώωωω!!!
Beauty Follower
10 Μαρτίου, 2015 at 10:48 πμΤι ομορφα που την έχεις σερβίρει και φαινονται σε διαφορετικα επιπεδα τα υλικα!
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 2:27 μμτέτοια υλικά πρέπει να τα αναδεικνύεις! 🙂
justsunday
10 Μαρτίου, 2015 at 1:15 μμεισαι η πιοκαλη δασκαλα εβη μου!!!πρωτα μας εδειξες πως θακαθαριζουμε ευκολα τα καστανα και σημερα πως να κανουμε μια θεικη σουπα με καστανα!!!!!η σουπα σου ειναι ακρως δελεαστικη και γκουρμε,ιδιαιτερη….τελεια ειναι!!!!!!αψογη και ολοκληρωμενη αναρτηση οπως παντα!!!!
πολλα φιλια!!
kikitchen
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 2:28 μμχαίρομαι που σου αρέσει Κικίτσα!!
φιλιά!
craftcooklove
10 Μαρτίου, 2015 at 1:53 μμΝα τη και η σουπίτσα!! Την λατρεύω με τα κάστανα. Επικροτώ και την χρήση horseradish! Δίνει πολύ γεύση !! Εύγε για ακόμα μία φορά και για την εξαιρετική παρουσίαση!! Φιλιά!!
The Healthy Cook
10 Μαρτίου, 2015 at 2:30 μμτο horseradish ταιριάζει πραγματικά πάρα πολύ! δίνει άλλη γεύση.
ευχαριστώ πολύ Αθηνούλα!
neanikon
10 Μαρτίου, 2015 at 3:59 μμΚαλησπέρα Εύη !!!
Πάρα πολύ ωραία υλικά !! Και ένα ωραίο πιάτο !!
Πολλά Μπράβο για την συμμετοχή σου στο BHMA Gourmet !!!
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 1:43 μμευχαριστώ πολύ Άρη!!
sp00nstories
10 Μαρτίου, 2015 at 5:43 μμΚαλησπέρα Εύη μου…υπέροχο πιάτο!
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 1:44 μμ🙂
Χρύσα
10 Μαρτίου, 2015 at 7:40 μμΉμουν σίγουρη ότι τα χθεσινά κάστανα θα γίνονταν κάτι πολύ πολύ καλό!
Και δεν με διέψευσες καθόλου!
Ταιριάζουν υπέροχα με τα μανιτάρια, και μου αρέσει που χρησιμοποίησες horseradish!
Μπράβο και πάλι μπράβο για τη δημοσίευση της συνταγής σου στο ΒΗΜΑ Gourmet! Και σε πολλές πολλές ακόμα!
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 1:44 μμευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Χρύσα μου!!
Ερμιόνη
10 Μαρτίου, 2015 at 8:06 μμΛοιπόν καταρχήν σου αρέσουν οι σούπες! Μάντεψα σωστά;
Η συγκεκριμένη πάντως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και είναι σίγουρα από τις πιο πρωτότυπες που έχω δει εδώ και αρκετό καιρό.
Είναι νομίζω ιδανική για τα τελευταία κρύα της εποχής.
Πολλά μπράβο και για τη συνταγή σου! Τι όμορφο να βλέπεις τη δουλειά σου σε ένα τόσο γνωστό έντυπο μαγειρικής!
Φιλιά
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 1:45 μμχαχαχα!! κερδίζεις κι εσύ δώρο!!!
ευχαριστώωωω!!!
Χρυσαυγή
11 Μαρτίου, 2015 at 12:20 μμΣούπα έγιναν τελικά τα κάστανα!!!!
Πολύ καλή επιλογή!!! Τρελαίνομαι για καστανόσουπα και η δικιά σου μαζί με τα μανιτάρια που δίνουν την αίσθηση του κρέατος στο στόμα είμαι σίγουρη ότι θα είναι φανταστική.
Ξεπροβοδίζεις τέλεια το χειμώνα !!! Τόσο τέλεια που λες ρε παιδί μου να διαρκέσει λίγο ακόμα αν είναι να τρώμε τέτοια φαγητά θαλπωρής!!
Φιλιά πολλά κοριτσάκι!
Καλημέρες πολλές!!!!!!!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 1:49 μμακριβώς! τα κάστανα τα λατρεύω και τώρα που τελειώνει η εποχή τους με έχει πιάσει μανία!!! 🙂
ευχαριστώ κοριτσάκι! φιλιά!!
Magda
11 Μαρτίου, 2015 at 2:13 μμΤρελαίνομαι για κάστανα! Είναι τόσο γευστικά, γήινα και ιδανικά για σούπες. Με horseradish δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να τα ταιριάξω οπότε σε ευχαριστώ για την πρωτότυπη και ξεχωριστή ιδέα Εύη.
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 5:26 μμχαίρομαι πολύ που σου αρέσει Μάγδα!! 🙂
peps@pepi's kitchen
11 Μαρτίου, 2015 at 3:30 μμΤι εμφανίσιμη σουπίτσα!!!!!!!!!!!!!!
Τι υπέροχος συνδυασμός…κάστανα, μανιτάρια, καυτερό horseradish!!!!!!!!
Τρελλαίνομαι!!!
Μπράβο και για τη συνταγή σου στο περιοδικό!!!
The Healthy Cook
11 Μαρτίου, 2015 at 5:27 μμήμουν σίγουρη ότι εσένα θα σου άρεσε αυτή η σούπα λόγω του horseradish! 😉
ευχαριστώ!
mookies
11 Μαρτίου, 2015 at 8:46 μμΗ σούπα φαίνεται εξαιρετική, τα συστατικά με τις γήινες γεύσεις, ταιριάζουν υπέροχα μεταξύ τους και ναι, είμαι σίγουρη ότι λατρεύεις τις σούπες. Είναι το είδος της συνταγής με κάστανα που είμαι σίγουρη θα μου αρέσει πολύ!
Συγχαρητήρια για τη δημοσίευση της συνταγής σου στο ΒΗΜΑ Gourmet!
φιλιά
The Healthy Cook
12 Μαρτίου, 2015 at 12:55 πμευχαριστώ Μίνα μου!!
χαίρομαι που σου αρέσει!
Cook Taste Live
11 Μαρτίου, 2015 at 10:21 μμπολύ φινετσάτη και ιδιαίτερη η σουπίτσα σου Ευάκι.
ο μόνος λόγος που θέλω να κρατήσει λίγο ακόμα ο χειμώνας είναι για να μπορούμε να γευόμαστε με τόσο ωραίο τρόπο τις διάφορες ‘λιχουδιές!’
δεν έχω φτιάξει ποτέ σούπα με κάστανα, έτσι όπως βλέπω την δικιά σου όμως είμαι σίγουρη πως θα ναι νοστιμότατη!
The Healthy Cook
12 Μαρτίου, 2015 at 12:56 πμείναι Ευάκι! δοκίμασε τη!!
καλό σου βράδυ!
Αριάδνη
12 Μαρτίου, 2015 at 12:58 πμδεν μπορουσα να φανταστω πως υπάρχει τετοια σουπίτσα! Φαινεται τελεια!!!!!!!
Καλο ξημερωμα Ευη, φιλια!
The Healthy Cook
12 Μαρτίου, 2015 at 1:14 πμεπίσης!! 🙂
Jasmin
12 Μαρτίου, 2015 at 2:11 πμI have to admit – I never ever had similar soup, so if I come across some chestnuts, I’ll definitiely gonna try your recipe!
The Healthy Cook
13 Μαρτίου, 2015 at 1:44 πμyou do that dear Jasmin! and let me know! 🙂
Culinary Flavors
12 Μαρτίου, 2015 at 9:32 πμΈχω φτιάξει και εγώ σούπα με κάστανα και πραγματικά ήταν απρόσμενα καταπληκτική. Είμαι σίγουρη ότι και η δική σου είναι τέλεια, χορταστική και αρωματική με τα μανιτάρια! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
13 Μαρτίου, 2015 at 1:45 πμευχαριστώ Κατερίνα μου!
φιλιά!!
sundayspoon
12 Μαρτίου, 2015 at 1:12 μμΠαρόλο που αγαπώ ιδιαίτερα τα μανιτάρια και ο συνδυασμός τους με κάστανο είναι τέλειος, δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ μαζί με ραπανάκι. Η συνταγή μού κέντρισε το ενδιαφέρον και πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω! Πολύ όμορφες και οι φωτογραφίες! Άκρως ατμοσφαιρικές!
Φιλιά!
The Healthy Cook
13 Μαρτίου, 2015 at 1:46 πμχαίρομαι που σου αρέσει Αναστασία!!
φιλιά και καλό βράδυ!