• Ελληνικά
  • English
  • Κρέας/ Υγιεινά Γεύματα

    Τσίλι κον Kάρνε

    Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μέρη μακρινά. Θα φτάσουμε μέχρι την αμερικανική ήπειρο και θα δοκιμάσουμε ένα πασίγνωστο και παραδοσιακό πιάτο, το τσίλι κον κάρνε. Παρόλο που όλοι το έχουμε στο μυαλό μας ως κλασσική μεξικάνικη συνταγή, το τσίλι κον κάρνε έχει ανακηρυχθεί ως το επίσημο πιάτο την πολιτείας του Τέξας, από το 1977.

    Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

    Είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου έθνικ συνταγές. Πρόκειται για ένα απλό και εύκολο πιάτο. Επιπλέον, είναι πολύ υγιεινό. Μας προσφέρει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνης, σύνθετους υδατάνθρακες, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, λυκοπένιο, βιταμίνες και άλλα μέταλλα. Σερβίρεται με ρύζι και ξινή κρέμα (ή γιαούρτι), πάνω σε τορτίγια, σε καλαμποκόψωμο, σε σπαγγέτι, σαν ντιπ και γενικά είναι ένα πολύπλευρο πιάτο. Περιέχει μοσχαρίσιο κιμά, φασόλια (κυρίως κόκκινα και ενίοτε λευκά), μπαχαρικά, τομάτα και φυσικά καυτερή πιπεριά. Παραδοσιακά είναι καυτερό πιάτο. Εσείς , βέβαια, μπορείτε να το κάνετε όσο καυτερό θέλετε. Στην συνταγή που σας δίνω είναι τόσο καυτερό όσο μπορούν να αντέξουν οι περισσότεροι. Σερβίροντάς το με ρύζι, το κάψιμο του μαλακώνει πολύ.

    Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

    Τα δοκίμασα και πάνω σε μικρά πιτάκια από κέιλ, σαν ένα κέρασμα σε φίλους που ήρθαν ξαφνικά και ήταν καταπληκτικά! Σερβίρετέ τα έτσι, μαζί με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και θα με θυμηθείτε! Βέβαια, στις φωτογραφίες δεν βλέπετε γιαούρτι, γιατί όταν τα έστησα ωραία  ωραία να τα φωτογραφίσω συνειδητοποίησα πως μου είχε τελειώσει…. Φανταστείτε λοιπόν και ένα μπωλ με γιαούρτι κάπου εκεί ανάμεσα…  🙂

    Είναι σημαντικό να αφήσετε το φαγητό να σιγοβράσει για όση ώρα σας λέω, δηλαδή περίπου 1 ώρα, ώστε να χυλώσει ωραία η σάλτσα και να έχετε τέλειο αποτέλεσμα.

    Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

    Τσίλι κον Kάρνε

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Serves: 8 – 10
    Total Time: 1 ώρα και 30 λεπτά

    Ingredients

    • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο
    • 800 γρ. τοματάκια κονκασέ
    • 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
    • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
    • 5 μέτριες σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
    • 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
    • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
    • 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
    • 3-4 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
    • 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
    • 1 κονσέρβα (των 400 γρ.) κόκκινα φασόλια, σουρωμένα και ξεπλυμένα
    • ½ κονσέρβα (των 200 γρ.) καλαμπόκι (προαιρετικό)
    • 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
    • 1 ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
    • 1 κουταλάκι κανέλλα
    • 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
    • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
    • αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
    • ¾ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο

    Instructions

    1

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

    2

    Προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα , το σέλερι, τις πιπεριές και αφήστε τα μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά.

    3

    Δυναμώστε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετέ τον μέχρι να πάρει όλος ο κιμάς χρώμα, ανακατεύοντας, για περίπου 5 λεπτά.

    4

    Προσθέστε το κύμινο, την πάπρικα και την κανέλα και ανακατέψτε καλά.

    5

    Προσθέστε τα ντοματάκια, τον πελτέ ντομάτας, το ξύδι, την ζάχαρη, τα φασόλια, το καλαμπόκι και τις καυτερές πιπεριές και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά.

    6

    Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να χυλώσει η σάλτσα, ανακατεύοντας που και που. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό κάποια στιγμή.

    7

    5 λεπτά πριν το σβήσετε προσθέστε τον μαϊντανό.

    8

    Σερβίρετε με ρύζι (εγώ προτίμησα καστανό) και στραγγιστό γιαούρτι ή ξινή κρέμα.

    Nutrition

    • 274 Calories
    • 24g Carbohydrates
    • 39mg Cholesterol
    • 14g Fat
    • 6g Fiber
    • 16g Protein
    • 4g Saturated fat
    • 216mg Sodium
    • 8g Sugar
    • 1g Trans fat

    Notes

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (341g)

     

    Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

     

    Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

     

    Chili Con Carne – Τσίλι κον κάρνε

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    18 Comments

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    1 Μαρτίου, 2016 at 7:08 πμ

    Δεν περίμενα οτι θα έβλεπα ανάρτηση με τσιλι κον κάρνε και θα ήθελα να το φτιάξω!!! Έχω δοκιμάσει σε εστιατόρια και δεν μου άρεσε καθόλου, άσε που ήταν πολύ βαρύ. Το σπιτικό όμως θα ‘ναι άααααλλο πράγμα!!!!!
    Μ’εχει ξετρελλάνει κι αυτή η φωτο που αχνίζει το φαγητό!!!!!
    Πω πω….θα γίνει χαμός με τα μεξικάνικα και τα ινδονησιακά!!!!
    Άντε…καλημέρα!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      1 Μαρτίου, 2016 at 11:24 μμ

      είμαι περίεργη, θα σου αρέσει όταν το δοκιμάσεις?
      ευχαριστώ πεπίτα! καλό μήνα!

      • Reply
        peps@pepiskitchen
        7 Μαρτίου, 2016 at 3:42 μμ

        …μολις έφαγα…..είναι φανταστικό!!!! απίθανη γεύση!!!!!!!!!!!! μπράβο!!!!

        • Reply
          The Healthy Cook
          7 Μαρτίου, 2016 at 5:48 μμ

          σ’ ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες την συνταγή μου! ξέρω ότι δεν το είχες σε υπόληψη αυτό το πιάτο 🙂

  • Reply
    Ξανθή
    1 Μαρτίου, 2016 at 11:46 πμ

    Καλά όλες οι φωτογραφίες υπέροχες και δελεαστικές αλά αυτή πάνω στα πιτάακια εμε΄να με κέρδισε!!
    Καλό μήνα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      1 Μαρτίου, 2016 at 11:25 μμ

      έχεις δίκιο. ταίριαζαν τέλεια οι γεύσεις!
      ευχαριστώ και καλό μήνα!

  • Reply
    Beauty Follower
    1 Μαρτίου, 2016 at 9:05 μμ

    Χορταστικες φωτογραφιες!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Reply
      The Healthy Cook
      1 Μαρτίου, 2016 at 11:25 μμ

      🙂

  • Reply
    dolmadaki
    2 Μαρτίου, 2016 at 8:19 πμ

    ποσο μου αρεσει αυτο το φαι!!! με τηγανιτες πατατουλες διπλα η μεσα σε τορτιγιες η ψωμακι!!! σλουρπ!!! εξαιρετικες φωτογραφιες μου τρεχουν τα σαλια κ μονο που τις βλεπω!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:02 μμ

      ευχαριστώ πολύ Αναστασία!! 🙂

  • Reply
    Αγγελική | CooKika
    2 Μαρτίου, 2016 at 1:01 μμ

    Έτσι, καυτερά να ανοίγουν οι μύτες!!χαχα!!
    Οι φωτογραφίες, ειδικά η αχνιστή, σκίζουν!! Μπράβο Εύη, τέλεια ανάρτηση!!
    Φιλάκια xxxx

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:03 μμ

      έτσι!! ευχαριστώ κοριτσάκι μου!!

  • Reply
    sp00nstories
    2 Μαρτίου, 2016 at 2:59 μμ

    Μου αρέσει πολύ αλλά και αν δεν μου άρεσε, έτσι όπως το παρουσίασες κούκλα πάλι θα το ήθελα!!Τέλειο!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:03 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει! 🙂

  • Reply
    tanja@the green mixer
    3 Μαρτίου, 2016 at 2:23 μμ

    Τέλειο φαγητο και πολύ ομορφη παρουσίαση…….

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:04 μμ

      μερσί!! 🙂

  • Reply
    neanikonaris
    5 Μαρτίου, 2016 at 8:27 μμ

    Τι ωραίο φαγητο! Αλλά και τι εκπληκτικές φωτογραφίες Εύη!!!!! Αυτή που αχνίζει το φαγητό είναι απίθανη, φαταστική! Μπράβο και ξανά μπράβο !!!!!!!!!

    Μία ολοκληρωμένη και άψογη ανάρτηση! Από κάθε άποψη!

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:06 μμ

      ευχαριστώ πολύ Άρη!

    Leave a Reply