Ο συνδυασμός σοκολάτας – μύρτιλλων είναι πολύ αγαπημένος. Όταν μάλιστα αυτά τα δύο υλικά συνδυάζονται σε μια λαχταριστή τάρτα, τα λόγια είναι περιττά. Αυτή η τάρτα με σοκολάτα και μύρτιλλα είναι πλέον από τα αγαπημένα μου γλυκά!
Όπως σας είπα και στην προηγούμενη ανάρτηση, πρόσφατα επισκέφτηκα την Berryland και προμηθεύτηκα τα αγαπημένα μου μύρτιλλα. Η λίστα των συνταγών για να τα αξιοποιήσω, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ μεγάλη. Δεν ήξερα από ποια συνταγή να αρχίσω… Στην συγκεκριμένη τάρτα, ο συνδυασμός της σοκολατένιας βάσης με την πολύ πλούσια σε γεύση κρέμα και τα πολύ γυαλιστερά φρούτα είναι εντυπωσιακός, αλλά και συνάμα πολύ γευστικός.
Την τάρτα αυτή την έφτιαξα πιο ελαφριά, προσαρμόζοντας την αρχική συνταγή, αλλά από την άλλη δεν ήθελα να ξεφύγει πολύ από τις κλασσικές τάρτες. Δεν της ταιριάζει, νομίζω. Την βάση της την έφτιαξα με αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι. Έγινε λίγο πιο τριφτή από τις κλασσικές, αλλά εμένα μου άρεσε, είναι λίγο πιο ρουστίκ έτσι. Η αρχική συνταγή έδινε αλεύρι για όλες τις χρήσεις, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι αυτό, αλλά κοσκινισμένο.
Αυτό που κάνω κάθε φορά που φτιάχνω τάρτα (κι εδώ οι ειδικοί μπορεί να με μαλώσουν 😉 ), είναι πως, αφού φτιάξω την ζύμη, πρώτα την απλώνω στην ταρτιέρα και μετά την βάζω στο ψυγείο να παγώσει, αντί να την κάνω μπάλα, να την τυλίξω σε μεμβράνη, να την βάλω στο ψυγείο και να την ανοίξω στην ταρτιέρα παγωμένη, όπως γίνεται συνήθως. Βρίσκω πως έτσι όπως έχει μαλακώσει το βούτυρο, απλώνεται πιο εύκολα η ζύμη στην ταρτιέρα.
Τάρτα με Σοκολάτα και Μύρτιλλα
Ingredients
- για την σοκολατένια βάση:
- 140 γρ. αλεύρι ολικής από δίκοκκο σιτάρι*
- ½ φλυτζάνι (50 γρ.) κακάο σε σκόνη
- ¼ φλυτζανιού (40 γρ.) ζάχαρη καρύδας**
- μια τσιμπιά αλάτι
- 1/2 κουταλάκι baking powder
- 125 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κρόκο αυγού
- 1-2 κουταλιές κρύο νερό
- για την σάλτσα με μύρτιλλα:
- 180 γρ. φρέσκα μύρτιλλα
- 2 κουταλιές λικέρ crème de cassis
- 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
- για την κρέμα σοκολάτας:
- 140 γρ.μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα), κομμένη σε κομμάτια
- ½ φλυτζάνι (125 ml) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
- 180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- 2 κουταλιές στέβια (σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη)
Instructions
για την σοκολατένια βάση:
Προσθέστε όλα τα υλικά, μέχρι και το βούτυρο, στον κάδο του πολυμίξερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει μια ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέστε τον κρόκο αυγού και το νερό και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη.
Βγάλτε την ζύμη από το πολυμίξερ και απλώστε τη σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο με διάμετρο 19-20 εκ. Σκεπάστε τη με μια διάφανη μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βγάλτε τη από το ψυγείο και τρυπήστε την επιφάνεια της με ένα πηρούνι. Ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 15-20 λεπτά. Αφήστε τη να κρυώσει.
για την σάλτσα με μύρτιλλα:
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήστε τα να ζεσταθούν μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γυαλίσουν τα μύρτιλλα, χωρίς όμως να λιώσουν. Αφήστε την να κρυώσει.
για την κρέμα σοκολάτας:
Λιώστε την σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφήστε την να κρυώσει για λίγο.
Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος με την στέβια σε σαντιγί και όταν είναι έτοιμη προσθέστε το γιαούρτι και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατέψτε πολύ απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για να σερβίρετε, απλώστε την κρέμα σοκολάτας πάνω στην σοκολατένια βάση, φροντίζοντας να στρωθεί ομοιόμορφα και μετά απλώστε από πάνω την σάλτσα με τα μύρτιλλα.
Nutrition
-
396 Calories
-
41g Carbohydrates
-
74mg Cholesterol
-
26g Fat
-
4g Fiber
-
5g Protein
-
16g Saturated fat
-
30mg Sodium
-
19g Sugar
-
1g Trans fat
Notes
*Ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
**Ή καστανή ζάχαρη
Διατροφική αξία ανά μερίδα (110g)
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο “Pies”, της Louise Gardener, Parragon Publishing.
24 Comments
neanikon
11 Ιουλίου, 2016 at 8:31 πμΠόσο όμορφη φαίνεται και πόσο ωραία χρώματα!
Καλημέρα!!!!!!!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:47 μμευχαριστώ Άρη!
Χρυσαυγή
11 Ιουλίου, 2016 at 8:54 πμΚαλημέρα Εύη μου! Η νοστιμιά της είναι αδιαμφησβήτητη! Ξεχειλίζει !!! Φανταστικός συνδυασμός όντως η σοκολάτα με το μύρτιλο! Πάντως και η φωτογράφιση που έχεις κάνει είναι πέρα για περα εντυπωσιακή!!!!!!!!!!!!!!!! Μου έφτιαξες τη μέρα! Αλήθεια!!!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:47 μμμε τέτοια σχόλια, φτιάχνει και η δική μου μέρα 🙂
ευχαριστώ πολύ!
sp00nstories
11 Ιουλίου, 2016 at 2:29 μμΚούκλα είναι όνειρο!Συγχαρητήρια!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:46 μμ🙂
TheoDORA's Kitchen Diaries
11 Ιουλίου, 2016 at 8:37 μμΠολύ όμορφη τάρτα και με τέλειο συνδυασμό γεύσεων. Νομίζω όλα τα μούρα ταιριάζουν τέλεια με τη σοκολάτα. Χο
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:46 μμναι, ναι! ταιριάζουν τέλεια, έχεις πολύ δίκιο!
ευχαριστώ πολύ!
mia maria
12 Ιουλίου, 2016 at 9:56 πμΤι όμορφη που είναι! Νομίζω ότι δε θα ήθελα να την κόψω για να μη τη χαλάσω 🙂
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:45 μμευχαριστώ Μαράκι! 🙂
Athina
12 Ιουλίου, 2016 at 1:13 μμΠω πωωω Εύη! Τι συνδυασμός, τι συνταγή, τι food styling, τι φωτογραφίες, τι γλυκό βάσανο είναι αυτό;;!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:45 μμχαχαχαχα!!! τι υπέροχο σχόλιο είναι αυτό?! 😉
Αγγελική | CooKika
12 Ιουλίου, 2016 at 2:00 μμΠες μου τι μπορώ να πω; Μύρτιλλα, σοκολάτα και όλα αυτά σε τάρτα!
Την αγάπησα όσο και τα πιάτα σου! Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:44 μμχαχαχα!! ευχαριστώ πολύ!
peps@pepi's kitchen
12 Ιουλίου, 2016 at 11:48 μμΚαταπληκτική φωτογράφιση!! Η πιο ξεχωριστή που έχω δει με μύρτιλα!!!
Φαντάζομαι γεύση…..μύρτιλα, σοκολάτα, cassis….. !!!!!!!!!
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:43 μμάστα…. υπέροχη γεύση!
ευχαριστώ πεπίτα!
Ξανθή
13 Ιουλίου, 2016 at 12:59 πμΣτο καράβι της επιστροφής υποσχέθηκα γλυκό στον καλό μου, μύρτιλλα έχω οπότε σύντομα θα γίνει.
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:43 μμχαίρομαι! 🙂
dolmadaki
13 Ιουλίου, 2016 at 9:00 μμμου επεσε το σαγονι απ τη λαχταρα χαχαχα!!!! πρεπει να βρω μυρτιλα !!! φοβερη η τουρτα ταρτα!!! κ ιδιαιτερος συνδυασμος μυρτιλο σοκολατα
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:42 μμο συνδυασμός μύρτιλλα σοκολάτα είναι άπαιχτος!
σου έχω κι άλλον σε λίγο καιρό! μην φύγεις! χαχαχαχα!!
Ariadni St.
14 Ιουλίου, 2016 at 11:58 μμΕυη μου φαινεται λαχταριστη η ταρτα σου. Εννοειται πως ειμαι οπαδος της σοκολατας, αλλα μου αρεσουν και τα μυρτιλλα και τα κρανμπεριζζζ
The Healthy Cook
18 Ιουλίου, 2016 at 6:41 μμχαίρομαι που σου αρέσει! ευχαριστώ Αριάδνη!
maraki4
19 Ιουλίου, 2016 at 12:37 μμΤόσο μα τόσο λαχταριστή!!! Αγαπώ τα μύρτιλλα!!!!
The Healthy Cook
19 Ιουλίου, 2016 at 11:40 μμευχαριστώ!! 🙂