• Ελληνικά
  • English
  • Ζυμαρικά/ Λαχανικά/ Σούπες/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

    Η σημερινή συνταγή είναι μια άκρως γευστική, μυρωδάτη και χορταστική σούπα. Είναι μια παραλλαγή της γνωστής μας κρεμμυδόσουπας, ενισχυμένη με ποικιλία μανιταριών και ένα νέο ζυμαρικό, το τραχανότο.

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

    Εδώ και καιρό είχα στο μυαλό μου να φτιάξω μια σούπα με διάφορα μανιτάρια και σκεφτόμουν πως να την “στήσω”. Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου υλικά, όμως, μια σκέτη σούπα μανιταριών μου φαινόταν πολύ ανιαρό πιάτο. Σκέφτηκα, λοιπόν, να προσθέσω τραχανότο, ένα νέο ζυμαρικό από σιτάρι γιαούρτι και γάλα, το οποίο είχα δει σε διάφορες συνταγές στο διαδίκτυο και ήθελα να δοκιμάσω. Την ημέρα που είχα σκοπό να αρχίσω τις δοκιμές, τσουπ, δημοσιεύει η Κατερίνα από το Culinary Flavors την συνταγή της για την κλασσική  γαλλική κρεμμυδόσουπα!! Αυτό ήταν!! Η τέλεια έμπνευση!! Ακολούθησα, εν μέρει, την συνταγή της Κατερίνας, πρόσθεσα και τα υπόλοιπα υλικά, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Μια σούπα πλούσια, χορταστική, γεμάτη γεύσεις και αρώματα!

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

     

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

    Χρησιμοποίησα 3 ειδών μανιτάρια. Τα κοινά, φρέσκα λευκά μανιτάρια που βρίσκουμε παντού και δύο ειδών αποξηραμένα, κανθαρέλλες και bolets, ή porcini Χιλής. Εσείς προσθέστε ότι ποικιλία μανιταριών σας αρέσει. Αν δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα, ή αν δεν τα βρίσκετε εύκολα, χρησιμοποιήστε περισσότερα φρέσκα. Τα αποξηραμένα, όμως, προσθέτουν έξτρα γεύση και άρωμα στο πιάτο.

    Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

    chanterelles dried mushrooms

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

    bolets dried mushrooms

    Όσο για το τραχανότο, αν δεν μπορείτε να το βρείτε (δείτε εδώ τα σημεία πώλησης), χρησιμοποιήστε ζυμαρικό για σούπες της αρεσκείας σας, όπως τραχανά, κριθαράκι, κλπ. Απλά έχετε στο νου σας πως ανάλογα με τι ζυμαρικό θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να υπολογίσετε και τον χρόνο που χρειάζεται να βράσει. Το τραχανότο θέλει μόνο 5 λεπτά βράσιμο. Αν κάποιο άλλο ζυμαρικό θέλει περισσότερο χρόνο θα πρέπει να το προσθέσετε στο φαγητό λίγο νωρίτερα.

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

    trahanoto

    Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

    Χρόνος προετοιμασίας:   40-45 λεπτά

    Μερίδες:   4, ως κυρίως πιάτο

    Υλικά:

    • 1 φλυτζάνι βραστό νερό
    • 25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας
    • 2,5 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 1 κουταλιά βούτυρο
    • 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
    • 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
    • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες, ή, λιωμένες
    • 250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
    • 1 κουταλάκι ξανθιά ζάχαρη
    • 1 λίτρο ζωμό βοδινού, ζεστό (οι χορτοφάγοι χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών)
    • ½ φλυτζάνι τραχανότο
    • 1/3 φλυτζανιού λευκό ξηρό κρασί
    • 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
    • ψωμί σε φέτες
    • ½ – ¾ φλυτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας

    Εκτέλεση:

    1. Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο μπωλ με το βραστό νερό και αφήστε τα σκεπασμένα για 20 λεπτά περίπου. Στίψτε τα καλά με τα χέρια σας αλλά μην πετάξετε το νερό.
    2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και την ζάχαρη και σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου.
    3. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό. Χαμηλώστε λίγο την φωτιά και αφήστε τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.
    4. Ρίξτε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου.
    5. Προσθέστε το νερό των μανιταριών και τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το κρασί και το μπράντι.
    6. Αφήστε να πάρει πάλι μια βράση και ρίξτε το τραχανότο, αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
    7. Ανάψτε το γκριλ. Απλώστε τριμμένο τυρί πάνω στις φέτες ψωμιού και ψήστε μέχρι να πάρει το τυρί χρώμα, 3-4 λεπτά.
    8. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί πάνω της.

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    350 22.1 3.5 14.0 5.2 15.1 6.2

    17.6

     

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

     

    Onion Soup with Mushrooms & Trahanoto – Κρεμμυδόσουπα με Μανιτάρια & Τραχανότο

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    34 Comments

  • Reply
    Drunk Tomato
    3 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:26 μμ

    Ένα απόλυτα πλούσιο πιάτο θρεπτικά υγειινά αλλά και εύκολο χωρίς δυσκολίες !

  • Reply
    Αριάδνη
    3 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:28 μμ

    δεν εχω δοκιμασει να κανω τραχανότο, αλλα με ιντριγκάρει πολύ και η συνταγη σου!
    Καλό ξημέρωμα, καλό μήνα
    Σε φιλώ 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:13 μμ

      δοκίμασέ το Αριάδνη! είναι πολύ καλό!
      καλό μήνα και σε σένα!

  • Reply
    χρυσαυγη
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:54 πμ

    Ευη εφτιαξες μια καταπληκτικη σουπα!!!! Δεν εχω λογια δηλαδη. Ολα μου αρεσουν ανεξαιρετως σε αυτην. Πολυ του γουστου μου!!

    Δεν μπορω να μην σχολιασω ωστοσο και την ωραια σου κοκκινη κατσαρολα!! 🙂

    Καλο βραδυ κοριτακι!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:15 μμ

      ευχαριστώ πολύ μικρή μου!!
      χαίρομαι που σου αρέσει! και η σούπα και η κατσαρόλα!! 😉

  • Reply
    peps
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:30 πμ

    Εξαιρετική σούπα με υλικά που μ’ αρέσουν πολύ!!!!!!!!!!
    Πλούσια σε γεύση….φαντάζομαι!!!

    Έχεις τέτοια κατσαρόλα?????? τη θέλω για φωτογράφιση χαχαχαχα

    Καλημέρα Ευούλα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:17 μμ

      πλούσια δεν λες τίποτα!!
      νόμιζα πως την θυμόσουν την κατσαρόλα 🙂

  • Reply
    tanja@the green mixer
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:54 πμ

    Δεν εχω δοκιμάσει τραχανότο, ούτε σούπα κρεμμυδιών, μόνο μανιτατόσουπα, που σε διαβεβαιω δεν είναι τόσο βαρετή όσο νομίζεις.
    Η δική σου 3 σε 1 εκδοχή μου αρέσει εξίσου, μου κάνει πολύ χουχουλιάρικο comfort food φαγητό ιδανικό για μια κρύα μέρα.
    Συμφωνώ με την peps για την κατσαρόλα (μα ποσά κιλά είναι μαζί με την σούπα? κάνεις και γυμναστική παράλληλα)

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:19 μμ

      όπως το λες Τάνια μου!!
      είναι πολύ χουχουλιάρικο πιάτο!
      όσο για την κατσαρόλα…. κάνω σίγουρα γυμναστική!! είναι πολύ βαριά!! χεχε!

  • Reply
    mia maria
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:08 πμ

    Πολύ ωραία η σούπα. Τραχανότο δεν έχω δοκιμάσει, ευκαιρία είναι!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:20 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει Μαρία μου!!

  • Reply
    Ξανθή
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:20 πμ

    Αυτό το τραχανότο το ακούω αλλά δεν το έχω βρει πουθενά, έχεις την καλοσύνη να μου πεις που το βρίσκεις.

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:21 μμ

      σου στέλνω μήνυμα Ξανθή μου!

  • Reply
    αρης
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:48 πμ

    και εγώ πρώτη φορά ακούω το τραχανότο !! Εξαιρετική πρόταση και πανέμορφες φωτογραφίες !!!

  • Reply
    Αθηνά
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:53 μμ

    τρελαίνομαι για μανιτάρια και κρεμμύδια! Πολύ όμορφη η πρότασή σου! Και μου αρέσει πολύ που αναλύεις τα θρεπτικά συστατικά! Ευχαριστούμε πολύ!Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:22 μμ

      εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αθηνά μου!! 🙂

  • Reply
    Αγγελική
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:21 μμ

    Εντάξει, δεν έχω πολλά να πω…Απλά τέλειο! Και εγώ το τραχανότο δεν το έχει δει κάπου στην αγορά αλλά με ή χωρίς σίγουρα θα την δοκιμάσω σύντομα!
    Φιλιά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:24 μμ

      κοκκινίζω….. χαχαχα!!!
      δοκίμασέ τη και θα με θυμηθείς! 😉
      ευχαριστώ Αγγελική μου!!

  • Reply
    Ερμιόνη
    4 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:00 μμ

    Προσωπικά ενθουσιάστηκα με τη σούπα σου Εύη μου!
    Τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το τραχανότο, συνδυαζόμενα πρέπει να δημιουργούν μια απίστευτα δυνατή γεύση!
    Ωραίο πιάτο… χειμωνιάτικο και άκρως καταπραϋντικό!
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:54 πμ

      έχει πράγματι πολύ πλούσια και γεμάτη γεύση!!
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! χαίρομαι που σου άρεσε!

  • Reply
    justsunday
    5 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:24 μμ

    Ευη φανταστικη η σουπα σου, συνδυασες αψογα τοσο υπεροχα υλικα!! Θα την δοκιμασω σιγουρα!!!
    Φιλια!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:56 πμ

      καλωσόρισες!! 🙂
      χαίρομαι που σου αρέσει!!
      περιμένω εντυπώσεις!

  • Reply
    mookies
    5 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:57 μμ

    Η τρία σε ένα σούπα σου πρέπει να έγινε πεντανόστιμη Εύη μου! Μόνο την κρεμυδόσουπα και την μανιταρόσουπα να βάλεις μαζί έχεις εγγυημένα αποτελέσματα. Πραγματικά πετυχημένη η έμπνευσή σου! Το τραχανότο δεν το έχω δοκιμάσει, παρόλο που το έχω δει σε μερικές συνταγές, για να πω την αλήθεια δεν το έψαξα ακόμα, φαίνεται να ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά.
    Φιλιά

    • Reply
      The Healthy Cook
      6 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:57 πμ

      ευχαριστώ Μίνα μου!!
      Φιλιά!!

  • Reply
    Beauty Follower
    5 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:40 μμ

    Δύο σε ένα! Νοστιμιά 🙂

  • Reply
    sundayspoon
    6 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:56 πμ

    Ομολογώ ότι ο τραχανάς είναι ένα υλικό που δεν έχω δουλέψει ιδιαίτερα, αν και κάποια στιγμή στο μέλλον σίγουρα θα καταπιαστώ και μαζί του. Παρόλα αυτά η σούπα σου, μέσα από τις εξαιρετικές φωτογραφίες, φαίνεται άκρως δελεαστική! Δεν θα έλεγα όχι σε μια μερίδα… 🙂
    Φιλιά!

  • Reply
    Marcela (tortadellafiglia)
    7 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:56 μμ

    I LOVE onion soup! You made it so perfectly! I wish I could eat it right now!

  • Reply
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    14 Οκτωβρίου, 2015 at 7:03 μμ

    Ο,τι πρέπει για τα κρύα βράδια. Στον καναπέ, τυλιγμένη σε κουβέρτα με ένα μπολ από το αυτό φανταστικό φαγητό!

    • Reply
      The Healthy Cook
      14 Οκτωβρίου, 2015 at 11:09 μμ

      αυτό έκανα σήμερα! 😉 παρόλο που δεν είχε κρύο…. χεχε!

    Leave a Reply