• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Επιδόρπια/ Πρωινά/ Στο χέρι/ Συνταγές

    Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι

    Το στραγγιστό γιαούρτι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου υλικά. Είναι τόσες πολλές οι συνταγές που μπορείς να δημιουργήσεις με αυτό, που παρόλο που το χρησιμοποιώ συχνά, πολλές φορές εκπλήσσομαι με τις δυνατότητές του. Το παρφέ γιαουρτιού μπανόφι τρώγεται και σαν πρωινό αλλά και σαν ένα ελαφρύ επιδόρπιο. 

    Greek Yogurt Banoffee Parfait – Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι

    Στην ουσία πρόκειται για μια συνταγή εμπνευσμένη από το αγαπημένο γλυκό πολλών, το μπανόφι, αλλά στην υγιεινή εκδοχή του. Η μπισκοτένια ζύμη αντικαθίσταται από μια πολύ γρήγορη και εύκολη τραγανή γκρανόλα και η καραμέλα με μια πολύ πιο υγιεινή καραμέλα από χουρμάδες και όχι από ζάχαρη.

    Όταν η αγαπημένη μου φίλη Σταυρούλα μου ζήτησε να γράψω  μια συνταγή για το μπλογκ της Healthy Cooking, αμέσως σκέφτηκα αυτή την συνταγή, που συνδυάζει την υγιεινή διατροφή με την απόλαυση! Για να την δείτε επισκεφτείτε το πολύ ενδιαφέρον μπλογκ της Σταυρούλας εδώ. Είμαι σίγουρη ότι θα ανακαλύψετε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές και συμβουλές διατροφής.

    Greek Yogurt Banoffee Parfait – Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι

     

    Greek Yogurt Banoffee Parfait – Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι

     

    Greek Yogurt Banoffee Parfait – Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι

    Greek Yogurt Banoffee Parfait
    Serves 4
    This Greek yogurt banoffee parfait is either a luscious breakfast or a light dessert
    Write a review
    Print
    Prep Time
    15 min
    Cook Time
    15 min
    Total Time
    30 min
    Prep Time
    15 min
    Cook Time
    15 min
    Total Time
    30 min
    467 calories
    77 g
    5 g
    14 g
    13 g
    3 g
    279 g
    161 g
    54 g
    0 g
    9 g
    Nutrition Facts
    Serving Size
    279g
    Servings
    4
    Amount Per Serving
    Calories 467
    Calories from Fat 122
    % Daily Value *
    Total Fat 14g
    22%
    Saturated Fat 3g
    15%
    Trans Fat 0g
    Polyunsaturated Fat 2g
    Monounsaturated Fat 7g
    Cholesterol 5mg
    2%
    Sodium 161mg
    7%
    Total Carbohydrates 77g
    26%
    Dietary Fiber 6g
    26%
    Sugars 54g
    Protein 13g
    Vitamin A
    3%
    Vitamin C
    10%
    Calcium
    28%
    Iron
    11%
    * Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
    Ingredients
    1. 2 bananas cut into thin slices
    2. 2 cups Greek strained yogurt 2% fat
    3. 1-2 tablespoons grated chocolate (to garnish)
    Date caramel
    1. ½ cup (75 g.) pitted, chopped dates
    2. ½ cup (125 ml) of fresh milk, 1.5% fat
    3. a few drops of vanilla extract
    4. 1 pinch fleur de sel
    Crunchy granola
    1. 1/3 cup (50 g.) chopped almonds (or other nuts)
    2. 1 tablespoon quinoa (optional, it makes a crunchier granola)
    3. ¾ cup (60 g.) rolled oats
    4. 1 tablespoon olive oil
    5. 1 pinch fleur de sel (optional)
    6. 1 tablespoon honey
    Instructions
    1. Prepare date caramel: Add to food processor all ingredients and puree until smooth.
    2. Transfer the mixture into a saucepan, over medium-low heat, and stir for about 10 minutes, until it thickens, becomes golden brown and reduced by half in volume.
    3. Leave it aside to cool.
    4. Prepare the granola: In a nonstick skillet, over medium heat, roast almonds, oats and quinoa, for about 5 minutes, until golden brown and flavorful. Stir constantly with a wooden spoon.
    5. Add olive oil and salt and mix well.
    6. Finally add honey and turn off the fire. Mix thoroughly to coat all ingredients with honey.
    7. Leave it aside to cool.
    8. Prepare the yogurt parfait layering in every glass in this order: about 2 tablespoons of granola, a few banana slices, about 1 teaspoon of date caramel and 1 heaped tablespoon yogurt. Repeat.
    9. At the end sprinkle yogurt with a bit of granola, some grated chocolate and 1-2 banana slices and serve.
    Notes
    1. -You can prepare yogurt banoffee parfait the night before, in a mason jar, and keep it in the refrigerator. The next day you can carry it comfortably in your office. Have in mind that granola will not be as crunchy as it is if you consume immediately.
    2. -To keep bananas from turning brown, coat them with some fresh lemon juice.
    Adapted from Top with Cinnamon
    beta
    calories
    467
    fat
    14g
    protein
    13g
    carbs
    77g
    more
    Adapted from Top with Cinnamon
    The Healthy Cook https://thehealthycook.gr/
    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    19 Comments

  • Reply
    peps@pepiskitchen
    8 Φεβρουαρίου, 2016 at 7:42 πμ

    ααααααααχχχχχχχχχχ τρελλαίνομαι για μπανόφι και σίγουρα θέλω να δοκιμάσω και την υγιεινή του εκδοχή!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:20 μμ

      θα σου αρέσει πολύ!! 🙂

  • Reply
    dolmadaki
    8 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:21 πμ

    δεν υπαρχει καλυτερο απο γιαουρτι με φρεσκα φρουτα!! πολυ καλη ιδεα το στυλ μπανοφι!

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:20 μμ

      μερσί ντολμαδάκι!
      φιλιά πολλά!

  • Reply
    stavroulakriki
    8 Φεβρουαρίου, 2016 at 5:51 μμ

    Εχω άτομα που το εφτιαξαν ηδη και εχουν ξετρελαθει 🙂 Ευχαριστω για τη συνεργασια! 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:21 μμ

      χαίρομαι πολύ γι’ αυτό!!
      κι εγώ ευχαριστώ! 🙂

  • Reply
    Αγγελική
    9 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:28 πμ

    Απλά υπέροχο! Πιστεύω θα μου αρέσει περισσότερο από το κλασικό!! xxx

    • Reply
      The Healthy Cook
      9 Φεβρουαρίου, 2016 at 4:23 μμ

      χαχαχα!!! λες? το εύχομαι!
      ευχαριστώ Αγγελικούλα! σε φιλώ!

  • Reply
    Beauty Follower
    9 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:01 μμ

    Μ αρεσει πολύ το μπανοφι, και το γιαουρτι!
    Πολύ ωραια πρόταση 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:53 μμ

      χαίρομαι πολύ! μερσί! 😉

  • Reply
    sp00nstories
    11 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:37 πμ

    Τέλεια και αυτή η light εκδοχή του^^

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:52 μμ

      μερσί! 😉

  • Reply
    katerina@delightfularea.com
    11 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:27 πμ

    Έχω όλα τα υλικά!! Τέλεια εναλλακτική πρόταση για το απογευματινό μου γιαουρτάκι με αποξηραμένα φρούτα-μέλι-καρυδια. Θα το κάνω σήμερα κι όλας! Ευχαριστώ Εύη!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      12 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:52 μμ

      τέλεια!!
      κι εγώ ευχαριστώ! 🙂

  • Reply
    jasmincookbook
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:57 πμ

    This is a true dessert for me – I love all the ingredients you listed, and I have them all in my pantry, hurray. Now I’ll just have to wait for the morning to come 🙂

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:54 μμ

      hahaha!! yes, but you will have sweet dreams!! 😉
      thanks Jasmin!

  • Reply
    Greek Yogurt Healthy Banoffee Parfait
    14 Μαρτίου, 2016 at 12:13 μμ

    […] Source:The Healthy Cook […]

  • Reply
    Παρφέ Γιαουρτιού με Σοκολάτα & Φρέσκα Φρούτα - The Healthy Cook
    7 Σεπτεμβρίου, 2020 at 4:17 μμ

    […] ξέρετε πως το αγαπώ πολύ. Η αρχή έγινε με το Παρφέ Γιαουρτιού Μπανόφι, το οποίο πραγματικά αγαπήσατε και μετά το «Τράιφλ» με […]

  • Reply
    Chocolate Greek Yogurt Parfait with Fresh Fruits - The Healthy Cook
    7 Σεπτεμβρίου, 2020 at 4:19 μμ

    […] yoghurt. Those who follow my blog know that I love Greek yogurt very much. It all started with Yogurt Banoffee Parfait which all of you loved, and after that came the Lemon and Yogurt “Cheesecake”, a really light […]

  • Leave a Reply