Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα «ταπεινό» λαχανικό, την ρέβα. Αυτή την ρίζα που, πολλοί δεν γνωρίζουν πως τρώγεται, και που ακόμα λιγότεροι την χρησιμοποιούν στην μαγειρική τους. Θα φτιάξουμε ένα υγιεινό ντιπ ρέβας και θα μάθουμε λίγα περισσότερα γι’ αυτό το λαχανικό. Από τους αρχαίους χρόνους η ρέβα, γνωστή και ως γογγύλι, χρησιμοποιείτο όπως η σημερινή πατάτα, σαν συνοδευτικό σε όλα τα εδέσματα.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες του, οι οποίες διακρίνονται από το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των ριζών. Οι πιο γνωστές, ίσως στην Ελλάδα είναι εκείνες που είναι μακριές υπόλευκου χρώματος και οι στρογγυλές, με μωβ-κόκκινες αποχρώσεις και διάμετρο από 5-20 εκατοστά.
Έχει ελαφρώς πικάντικη γεύση και αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά δώρα της φύσης. Xρησιμοποιούνται σε σαλάτες, φρέσκα ή βρασμένα, σε σούπες, σε πουρέ, κ.α. Στην Ευρώπη, οι Γάλλοι τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ και τα εκτιμούν ιδιαίτερα. Στην Αλσατία – Λωραίνη τα γογγύλια sauerkraut είναι ένα διάσημο πιάτο, ιδίως στην πόλη Colmar, όπου αρωματίζεται με κεδρόσπορους και σερβίρεται με χοιρινό.
Στη χημική τους σύνθεση περιλαμβάνονται βιταμίνες, υδατάνθρακες, ανόργανα άλατα και ειδικά μια σπάνια ουσία, η γλυκοραφανίνη, η οποία μετατρέπεται από το ανθρώπινο σώμα στην αντιοξειδωτική ουσία σουλφοραφάνη. Η σουλφοραφάνη έχει ισχυρές αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.
Η γλουκοραφανίνη βρίσκεται σχεδόν σε όλους τους τύπους των λάχανων, αλλά σε βιολογικά σημαντικές ποσότητες είναι παρούσα μόνο στις ρέβες ή γογγύλια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το γογγύλι έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, σχεδόν διπλάσια από τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το λάχανο. Επίσης είναι πρωταθλητής σε περιεκτικότητα ασκορβικού οξέος.
Επιπλέον, τα γογγύλια έχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β5, B3 (νιασίνη), καροτίνη, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, νάτριο, θείο, μαγγάνιο και μια μικρή ποσότητα ιωδίου.
Περιλαμβάνουν, επίσης, μια σειρά από απαραίτητα ανόργανα άλατα του ανθρώπινου σώματος, γεγονός που του προσδίδει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αποτελεσματικές ενάντια σε λοιμώξεις, ασθένειες του δέρματος και βρογχίτιδα. Δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου. Το μαγνήσιο, που περιέχουν, βοηθά τα οστά να συσσωρεύσουν ασβέστιο.
Επίσης, η ρέβα καθαρίζει και θεραπεύει προβλήματα του στομάχου, τη γαστρίτιδα τη σπαστική κολίτιδα (δυσκοιλιότητα) και προβλήματα των εντέρων. Έχει αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.
Πιάτα από γογγύλι ή ρέβα, συνιστώνται για τους διαβητικούς και για άτομα παχύσαρκα. Καθώς έχουν λίγες θερμίδες θεωρείται μια ευνοϊκή τροφή για την απώλεια βάρους.
Βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και την τόνωση της δραστηριότητας του γαστρεντερικού σωλήνα. Ο χυμός από φρέσκια ρίζα, χρησιμοποιείται ως αποχρεμπτικό και διουρητικό.
Η συνταγή που σας προτείνω ώστε να βάλετε την ρέβα στην διατροφή σας είναι πολύ ελαφριά, γρήγορη και εύκολη. Πρόκειται για ένα ντιπ με στραγγιστό γιαούρτι, τριμμένη ρέβα και λίγα υλικά ακόμη. Ας την δούμε:
Υγιεινό Ντιπ Ρέβας
Ingredients
- 380 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
- 160 γρ. ρέβα, τριμμένη
- 2 κουταλιές μουστάρδα Dijon
- 1-2 κουταλιές ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
Instructions
Σε ένα μπωλ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά.
Προσθέτετε το αλάτι και το φρσκοτριμμένο λευκό πιπέρι κατά βούληση.
Το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν σερβίρετε.
Διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 5 ημέρες.
Nutrition
-
6 Calories
-
1g Carbohydrates
-
51mg Sodium
-
1g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (16g)
ΥΓ. Όσοι από εσάς έχετε εγγραφεί να λαμβάνετε κάθε νέα συνταγή με email, θα διαπιστώσατε σήμερα πως αυτό το email είναι διαφορετικό. Δεν ήθελα πλέον το ψυχρό και κοφτό μήνυμα που υπήρχε μέχρι τώρα, ήθελα να έχει πιο πολύ από το Healthy Cook, να είναι πιο αντιπροσωπευτικό. Θα ήθελα πολύ να μου πείτε την γνώμη σας, αν σας αρέσει ή όχι και αν έχετε κάτι να παρατηρήσετε.
Αν πάλι δεν έχετε εγγραφεί ακόμα στην λίστα των συνδρομητών, μπορείτε να το κάνετε αμέσως τώρα πατώντας εδώ και θα λαμβάνετε δωρεάν email με κάθε νέα συνταγή.
Πηγή:
http://www.fytokomia.gr/permalink/4116.html
12 Comments
peps@pepiskitchen
26 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:52 πμΜάθαμε λοιπόν και για τη ρέβα!!!!
Εύκολο και υγιεινό ντιπάκι με λίγα υλικά αλλά φαντάζομαι πλούσιο σε γεύση!!
Θα το δοκιμάσω σύντομα!!!
Μου άρεσε πολύ το μέιλ με την ανάρτηση!!
🙂
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:24 μμείναι πράγματι γευστικότατο!!
ευχαριστώ πεπίτα!
Ξανθή
26 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:56 πμΚαλημέρα, αυτά τα λευκά τα δοκίμασα πριν λίγες μέρες σε σαλάτα αλλά δεν μας είπαν κάτι, εμπλουτίζοντας τα έτσι πιστεύω ότι θα είναι νόστιμα. Τα μεγαλύτερα αυτά με το μωβ χρώμα τα έχω βάλει σε φέτες μέσα σε χειμωνιάτικο μπριάμ και τριμμένο σε σαλάτα λίγο πιο νόστιμο μας φάνηκε.
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:25 μμσε μπριάμ θα ταιριάζει. σκέτο δεν λέει και πολλά.
φιλιά Ξανθή μου!
Χρυσαυγή
26 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:06 πμΔεν έχει τυχει να χρησιμοποιήσω ρέβα..
Πανεύκολο το ντιπ! Φανταστικές και γήινες και οι φωτογραφίες σου Εύη!
Είμαι ήδη εγγεγραμμένη στα μέιλ και όντως ήταν διαφορετικό και πολύ καλύτερο!!
Φιλιαααααααααααααα
The Healthy Cook
26 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:25 μμχαίρομαι! ευχαριστώ! 🙂
Marion
27 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:31 μμΠολύ εύκολο ντιπ Εύη.
Και τα θρεπτικά στοιχεία που έχει πολλά.
Ωραίο το mail που έρχεται. Εχει πιο πολύ από το Healthy Cook όπως είπες 😉
Φιλιά πολλά 🙂
The Healthy Cook
28 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:45 μμευχαριστώ Μάριον! φιλιά πολλά!
neanikon
28 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:21 μμΚαλησπέρα!!!
Δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ρέβα, αλλά μου φαίνεται τόσο νόστιμο αυτό που μας προτείνεις!
(έκανα και εγώ subscribe, για να δω το νέο mail 🙂
Καλή εβδομάδα Εύη!
The Healthy Cook
29 Φεβρουαρίου, 2016 at 6:17 μμωωω, ευχαριστώ!!! 😉
Αγγελική | CooKika
2 Μαρτίου, 2016 at 12:49 μμΤην ρέβα την βλέπω αλλά δεν την ακουμπάω και δεν ξέρω το γιατί! Λες να την δοκιμάσω για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης;
Καλέ, γιατί δεν είχα γραφτεί νωρίτερα στα email; Done !!
Φιλάκια!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:02 μμχαχαχαχ!! μερσί!