Σήμερα θα μιλήσουμε για το κέιλ (kale), τον σούπερ σταρ των πράσινων φυλλωδών λαχανικών. Το κέιλ που προκάλεσε φρενίτιδα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αρχικά, όταν έγιναν γνωστές οι θρεπτικές του ιδιότητες. Η φρενίτιδα εξαπλώθηκε σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα άρχισε να κάνει την εμφάνισή του δειλά – δειλά πριν περίπου 1 χρόνο. Σήμερα είναι λίγο πιο εύκολα να το βρεις, στην Αθήνα τουλάχιστον.
Η ιστορία του Κέιλ
Είναι απόγονος του άγριου λάχανου, ενός φυτού που πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη γύρω στο 600 π.Χ. από ομάδες Κελτών περιηγητών. Το κέιλ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διατροφικές συνήθειες της πρώιμης Ευρώπης, αφού αποτελούσε σημαντική καλλιέργεια κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους και ήταν ένα δημοφιλές λαχανικό που έτρωγαν οι αγρότες στον Μεσαίωνα. Άγγλοι άποικοι έφεραν λάχανο στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα του 17ου αιώνα.
Περιγραφή του Κέιλ
Το κέιλ ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών, μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το γογγύλι, το γουλί, το ραπανάκι, τη μαύρη βρούβα, το σινάπι και άλλα, όχι τόσο γνωστά λαχανικά. Καλλιεργείται εύκολα, αλλά προτιμά τα ψυχρά κλίματα τα οποία του δίνουν πιο γλυκό φύλλωμα. Κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν άλλα φυλλώδη πράσινα είναι εκτός εποχής, το κέιλ είναι σε πλήρη άνθηση, και έχει πιο πλούσια γεύση. Είναι ευέλικτο στο μαγείρεμα και μπορεί να παρασκευαστεί ακριβώς όπως το σπανάκι ή άλλα χόρτα.
Υπάρχουν πολλά είδη: Το κατσαρό (curly kale), το ornamental, το dinosaur ή Τοσκάνης και το κόκκινο. Στην Ελλάδα προσωπικά έχω δει μόνο το κατσαρό, το οποίο έχει ινώδη μίσχο και βαθύ πράσινο χρώμα. Έχει μια βαθιά, γήινη και, ίσως, ελαφρώς πικάντικη γεύση και την μεγαλύτερη θρεπτική αξία με τις λιγότερες θερμίδες από οποιαδήποτε άλλη τροφή.
Θυμάστε που στην ανάρτηση για τα λαχανάκια Βρυξελλών σας μίλησα για την βαθμολογία ANDI (συνολικός δείκτης διατροφικής πυκνότητας), η οποία μετρά βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά σε σχέση με το θερμιδικό περιεχόμενο? Το κέιλ, λοιπόν, βρίσκεται στην 1η θέση αυτής της λίστας, ως το πιο θρεπτικό και αντιοξειδωτικό λαχανικό με τις λιγότερες θερμίδες!
Θρεπτικά στοιχεία του κέιλ και οφέλη για την υγεία
Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό κέιλ (περίπου 67 γραμμάρια) περιέχει:
Βιταμίνη Α: 206% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης (από το β-καροτένιο).
Βιταμίνη Κ: 684% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Βιταμίνη C: 134% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Βιταμίνη Β6: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Μαγγάνιο: 26% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Ασβέστιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Χαλκός: 10% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Κάλιο: 9% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Μαγνήσιο: 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Επίσης περιέχει 3% ή περισσότερο της συνιστώμενης δόσης βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β3 (νιασίνη), σίδηρο και φώσφορο.
Κι όλα αυτά με συνολικά 33 θερμίδες, 6 γραμμάρια υδατάνθρακες (εκ των οποίων 2 είναι φυτικές ίνες) και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Το κέιλ περιέχει πολύ λίγο λίπος, αλλά ένα μεγάλο μέρος του λίπους σε αυτό είναι η ω-3 που ονομάζεται άλφα λινολενικό οξύ.
Πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από το καρκίνο και την αντιγήρανση μεταξύ άλλων, περιέχονται στο κέιλ, συμπεριλαμβανομένων της κερσιτίνης και της καμπφερόλης, οι οποίες έχουν πολλές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
Το κέιλ έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που έχει πολλές σημαντικούς ρόλους στον οργανισμό, για παράδειγμα, είναι απαραίτητο για την σύνθεση του κολλαγόνου αλλά και άλλων ζωτικών λειτουργιών. Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό κέιλ περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι και υψηλότερη από τα περισσότερα άλλα λαχανικά, περιέχοντας περίπου 4.5 φορές περισσότερη απ’ όσο το σπανάκι.
Περιέχει ουσίες που δεσμεύουν τα χολικά οξέα και χαμηλώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου πάροδο του χρόνου. Το μαγείρεμα του κέιλ στον ατμό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Μια μελέτη απέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού κέιλ για 12 εβδομάδες αυξάνει την HDL («καλή») χοληστερόλη κατά 27% και μειώνει τα επίπεδα της LDL κατά 10%, βελτιώνοντας παράλληλα την αντιοξειδωτική κατάσταση.
Η βιταμίνη Κ είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Είναι απολύτως κρίσιμο για την πήξη του αίματος, και το κάνει αυτό με την “ενεργοποίηση” ορισμένων πρωτεϊνών, δίνοντάς τους την ικανότητα να δεσμεύουν το ασβέστιο. Το κέιλ είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ, με ένα μόνο φλιτζάνι ωμό κέιλ να περιέχει σχεδόν 7 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Το κέιλ είναι πολύ πλούσιο σε ενώσεις που πιστεύεται ότι έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, για παράδειγμα την σουλφοραφάνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου, κατά τον σχηματισμό του σε μοριακό επίπεδο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα σταυρανθή λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου του κέιλ) μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου, αν και οι έρευνες ακόμα συνεχίζονται.
Επιπλέον, το κέιλ διαθέτει σε υψηλή περιεκτικότητα β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.
Πολλά σημαντικά μέταλλα περιέχονται στο κέιλ, μερικά από τα οποία λείπουν στη σύγχρονη διατροφή. Είναι μια καλή, φυτική πηγή ασβεστίου, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των οστών και παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα είδη των κυτταρικών λειτουργιών. Είναι επίσης μια πολύ καλή πηγή μαγνησίου, ένα εξαιρετικά σημαντικό ορυκτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες. Η λήψη μαγνησίου μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιακής νόσου. Το κέιλ περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα καλίου. Η επαρκής πρόσληψη καλίου έχει συνδεθεί με μειωμένη πίεση του αίματος και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ένα πλεονέκτημα που έχει το κέιλ σε σύγκριση με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, είναι ότι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά και μπορούν να αποτρέψουν τα μέταλλα από το να απορροφηθούν από τον οργανισμό.
Το κέιλ έχει υψηλή περιεκτηκότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με τον δραστικά μειωμένο κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Πώς να προσθέσετε περισσότερο κέιλ στη διατροφή σας
Μπορείτε να απολαύσετε το κέιλ ωμό σε σαλάτες ή σε σάντουιτς, στον ατμό, σοτέ, βραστό, ή να το προσθέσετε σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας. Για παράδειγμα, σοτάρετε φρέσκο σκόρδο και κρεμμύδια σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κέιλ και συνεχίστε να σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει. Η καλύτερη επιλογή, πάντως, είναι να το μαγειρέψετε στον ατμό για περίπου 5 λεπτά.
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ, προσθέστε μια χούφτα κέιλ και άλλα λαχανικά και φρούτα και φτιάξτε ένα νόστιμο και θρεπτικό smoothie.
Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση κέιλ
Κι επειδή «παν μέτρον άριστον», ας δούμε λίγο και τους πιθανούς κινδύνους από την υπερκατανάλωση κέιλ. Οι βήτα-αναστολείς, ένας τύπος φαρμάκου που συνήθως συνταγογραφείται σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο, όπως οι μπανάνες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όταν λαμβάνονται βήτα-αναστολείς. Η υπερβολική κατανάλωση καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για εκείνους των οποίων οι νεφροί δεν είναι πλήρως λειτουργικοί. Εάν οι νεφροί σας δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν την περίσσεια του καλίου από το αίμα, θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.
Κι επειδή οι περισσότεροι θα με ρωτήσετε που θα το βρείτε.. προς το παρόν σε κάποια πολύ ενημερωμένα καταστήματα με βιολογικές τροφές στο κέντρο της Αθήνας, ή σε κάποιες λαϊκές αγορές, π.χ. της Γλυφάδας. Αν εσείς το βρίσκετε κάπου, κάντε τον κόπο να το γράψετε σε σχόλιο ώστε να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι. Κι εγώ μαζί 😉
Update 10/01/2017: Εδώ και μερικές μέρες βρίσκω συσκευασμένο ελληνικό κέιλ σε σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη. Η τιμή του είναι 1,40 ευρώ.
Συνταγές με κέιλ θα βρείτε εδώ.
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.
Πηγές:
http://authoritynutrition.com/10-proven-benefits-of-kale/
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=38
http://www.mindbodygreen.com/0-4072/Why-Kale-Is-the-Koolest-Vegetable.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/270435.php?page=2
45 Comments
Χρυσαυγή
19 Ιανουαρίου, 2016 at 8:44 πμΕύη Μπράβο!!!!!!!!
Οι πληροφορίες που μας έδωσες είναι κατατοπιστικότατες.
Ελπίζω να βρω σύντομα κέιλ γιατί θέλω πολύ να το δοκιμάσω.
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:26 μμθα το βρίσκουμε όλο και πιο εύκολα όσο περνάει ο καιρός.
ευχαριστώ πολύ! φιλιά!
Σοφια
18 Ιανουαρίου, 2025 at 9:23 πμΚαλημερα σας. Κειλ βρισκω και πρασινο και βαθυ μωβ στην βιολογικη λαικη της Καισαριανης.
Evi Skoura
31 Ιανουαρίου, 2025 at 12:36 μμΤέλεια! Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας!
mia xara
19 Ιανουαρίου, 2016 at 9:48 πμΠολύ χρήσιμες πληροφορίες!! Δεν το έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής, νομίζω ότι έφτασε η ώρα…Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:27 μμκαλή εβδομάδα Χαρά! φιλιά!
Culinary Flavors
19 Ιανουαρίου, 2016 at 10:22 πμΝαι συνήθως αυτές οι φρενίτιδες έχουν και μια ημερομηνία λήξης. Καλό το kale αλλά εδώ στην Ελλάδα έχουμε τόσα πολλά χόρτα και λαχανικά που δε νομίζω ότι θα γίνει ο χαμός της άλλης πλευράς του Ατλαντικού. Φιλιά, καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:29 μμναι, σίγουρα. ο ίδιος χαμός δεν πρόκειται να γίνει.
πάντως καλό είναι να ξέρουμε τι είναι κι αυτό το κέιλ! 😉
σε φιλώ!
stylencritics
19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:42 πμΚαλημέρα!! Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου, έμαθα τα πάντα για το kale…το μόνο που μένει είναι να το βρω να το αγοράσω. Όπου βρεθώ κ όπου σταθώ ρωτάω, η Γλυφάδα μου πέφτει κάπως μακριά. Ευχαριστούμε!!!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 1:30 μμθα βρεις και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα στο κέντρο της Αθήνας, και αν δεν κάνω λάθος και στον Θανόπουλο.
κι εγώ ευχαριστώ! σε φιλώ!
Ξανθή
19 Ιανουαρίου, 2016 at 5:51 μμΚαλησπέρα, εμπεριστατωμένη ανάρτηση.
Το έχω ψάξει πολλές φορές αλλά δεν το έχω εντοπίσει, στα καταστήματα του κέντρου δυο φορές μου απάντησαν ότι μόλις χτες τελείωσε. Απελπίστηκα κι εγώ και κάποια φορά που θέλησα να υλοποιήσω μια συνταγή με Kale έβαλα παραπούλια.
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 10:59 μμχαχαχα!! καλά έκανες Ξανθή μου!
πάντως νομίζω πως θα το βρεις σύντομα. όσο υπάρχει ζήτηση θα αυξάνονται και οι έμποροι που θα το πουλάνε.
σε φιλώ!
peps@pepiskitchen
19 Ιανουαρίου, 2016 at 6:53 μμΠολύ ωραία ανάρτηση με όλες τις πληροφορίες για το αγαπημένο μου kale!!
Περιμένω συνταγή!!!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:00 μμευχαριστώ πεπίτα! ετοιμάζεται 😉
Ζωή
19 Ιανουαρίου, 2016 at 8:48 μμΚαλησπέρα!!!Πρώτη φορά σχολιάζω και θέλω να πω ότι έχεις κάνει φοβερή δουλειά στο blog!!! Όλες οι συνταγές καταπληκτικές!!
Δεν είμαι από Αθήνα αλλά την επισκέφτηκα πρόσφατα στις γιορτές και πήγα στην λαϊκή της Νέας Σμύρνης και βρήκα kale (!) στις τρείς μορφές του, το κλασικό, το dinosaur και το μωβ!!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:06 μμκαλησπέρα Ζωή!
καταρχάς σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! είναι πολύ σημαντικό για εμένα!
όσο για την πληροφορία σου για το κέιλ, σ΄ευχαριστώ διπλά γιατί μένω πολύ κοντά στην Νέα Σμύρνη, αλλά έχω χρόνια να επισκεφτώ την λαϊκή της αγορά. και τα τρία είδη? για φαντάσου! θα πάω να τα ψάξω! 😉
καλό σου βράδυ!
sp00nstories
19 Ιανουαρίου, 2016 at 10:28 μμΉξερα ότι κάνει πολύ καλό αλλά όχι με λεπτομέρειες!!Σε ευχαριστούμε κουκλίτσα!Εύχομαι και σε άλλες τέτοιες αναρτήσεις!
The Healthy Cook
19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:07 μμευχαριστώ Λίλια!
καλό βράδυ!
neanikon
19 Ιανουαρίου, 2016 at 11:22 μμ1000 ευχαριστούμε για όλη την πληροφορία Εύη! Είναι super λαχανικό και έχει ενδιαφέρον ως γεύση αλλά και ως υφή αφού είναι σκληρό και μπορεί να αφυδατωθεί δίνοντας μας τα διάσημα πλέον kale chips 😉
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:07 μμέτσι είναι Άρη μου!
έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα γεύση.
σ΄ευχαριστώ κι εγώ!
Ariadni St.
20 Ιανουαρίου, 2016 at 7:57 μμΕυχαριστω πολύ, θα ψαξω να το βρω!!!!!!!
Καλό απόγευμα 🙂
Σε φιλώ γλυκά!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:06 μμκι εγώ ευχαριστώ Αριάδνη!
φιλιά!
Αγγελική
21 Ιανουαρίου, 2016 at 12:00 μμΈτσι Εύη μου, να τα λέμε όλα για τις εκάστοτε διατροφικές τάσεις!
Πολύ ωραία η γεύση του και πολλές οι χρήσεις του! Περιμένω να δω την δική σου τσαχπινιά!!
Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:06 μμμου αρέσει να τα μαθαίνω όλα και να τα δοκιμάζω. ας είμαστε ενημερωμένοι και μετά επιλέγουμε τι μας αρέσει και τι όχι.
ευχαριστώ Αγγελικούλα!
φιλιά!
craftcooklove
21 Ιανουαρίου, 2016 at 11:04 μμΠολύ χρήσιμες πληροφορίες ευχαριστούμε Εύη μου!! Και εγώ θέλω οπωσδήποτε να το δοκιμάσω, έχω ακούσει τόσα πολλά!!!
The Healthy Cook
22 Ιανουαρίου, 2016 at 5:04 μμνομίζω πως θα το βρίσκουμε όλο και πιο εύκολα σιγά σιγά.
σ΄ευχαριστώ κι εγώ Αθηνούλα!
tanja@the green mixer
23 Ιανουαρίου, 2016 at 5:00 μμΠολύ χρήσιμη ανάρτηση…. αν και το πιο σημαντικό είναι που γράφεις οτι ακόμα και σε αυτό χρειάζεται μέτρο, γιατί ειναι κατι που το εχουμε ξεχασει (ή δεν ασχολουμαστε με αυτο)… εγω το βρισκω σε μαγαζί με βιολογικά στην Ηλιούπολη πάντως, δεν εχω παει στη λαϊκή να το αναζητησω (καθότιν τεμπελα)
The Healthy Cook
24 Ιανουαρίου, 2016 at 10:12 μμεννοείται πως χρειάζεται μέτρο σε όλα και ειδικά σε τέτοιες περιπτώσεις που έχουν γραφτεί τόσα πολλά.
με όλα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ενημερωνόμαστε σωστά.
να μου πεις που το βρίσκεις στην Ηλιούπολη για να το έχω υπόψιν.
μερσί!
tanja@the green mixer
24 Ιανουαρίου, 2016 at 10:50 μμΣτο βιολογικο χωριο, στην πλατεια 28ης οκτωβριου
The Healthy Cook
25 Ιανουαρίου, 2016 at 8:02 μμευχαριστώ!
Κοτοπουλο Γεμιστο με κειλ, Λιαστη Ντοματα και Μπλε Τυρι - Stavroula's Healthy Cooking
14 Φεβρουαρίου, 2016 at 3:54 μμ[…] […]
Δέσποινα
16 Μαρτίου, 2016 at 6:08 μμΕγώ βρίσκω κέιλ στη λαϊκή αγορά της Κυψέλης, κάθε Τρίτη, μόνο που μέχρι τώρα δεν ήξερα τίποτα γι’αυτό. Η ανάρτησή σου είναι κατατοπιστικότατη! Σε ευχαριστώ πολύ!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2016 at 12:47 μμκι εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ Δέσποινα για το σχόλιο και τα καλά σου λόγια!
χαίρομαι που πολλοί αναγνώστες του μπλογκ ενημερώνουν, μέσα από τα σχόλια, ο ένας τον άλλον
🙂
Kp
7 Μαΐου, 2016 at 12:22 πμΧαίρεται! Επίσης στη βιολογική λαική αγορά του Χολαργού κάθε Παρασκευή
The Healthy Cook
7 Μαΐου, 2016 at 12:40 πμΚαλημέρα!
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία!
Χαίρομαι πολύ που έχω αναγνώστες που μοιράζονται ☺
Vivi
25 Οκτωβρίου, 2016 at 7:28 μμΑυτο της φωτο έχω την εντύπωση ότι ότι το έχεις ο Σκλαβενίτης στην Πειραιώς το έχω πάρει πολλές φορές το βάζουν εκεί που λέει κατσαρο μαρούλι κ επειδή σε αυτή την ταμπέλα βάζουν κάποιες φορές την μια ένα άλλο για κατσαρο την άλλη άλλο 2 με 3 διαφορετικά θεωρούσα ότι ειναι είδος κατσαρου μαρουλιού!!! Τι μια χούφτα ένα γεμάτο πιάτο εφτιαχνα με διαφορα μέσα ??
The Healthy Cook
25 Οκτωβρίου, 2016 at 9:09 μμτέλεια!ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο Βιβή! 🙂
Μυρτω
3 Φεβρουαρίου, 2018 at 3:19 μμΕγώ το αγοράζω από τη βιολογική λαϊκή στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά…. μακάρι ν α το έτρωγε και η κόρη μου αλλά δεν πείθεται με τίποτα!!! Γνωρίζουμε αν πίνεται το ζουμί από το βράσιμο του;;;;;
Μαριαλενα
4 Αυγούστου, 2019 at 4:04 μμΤο δοκίμασα, είναι υπέροχο, είναι φτηνό, τώρα το βρίσκω στον Σκλαβενίτη από Έλληνες παραγωγούς, τα 200 γραμμάρια και κοστίζει 1,60, μόλις έμαθα ότι είναι και για αδυνάτισμα, θα το καθιέρωσω θα το πω και στους γονείς μου να το εντάξουν στην διατροφή τους, ιδιαίτερα λόγω διαβήτη και καρδιάς που έχουμε κληρονομικότητα… Υπέροχο το άρθρο σας, σαν φαν της υγιεινής διατροφής, μου αρέσουν όλα να τα δοκιμάζω…
The Healthy Cook
5 Αυγούστου, 2019 at 10:40 μμΚι εγώ από εκεί το αγοράζω τελευταίως!
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! 🙂
GIOTA
18 Ιανουαρίου, 2020 at 1:43 μμΚαλησπέρα σας! Το βρίσκω σταθερά σε λαική Σαββάτου της Καλαμαριάς με 0,50€ το ματσακι, ποσότητα διόλου ευκαταφρόνητη!
The Healthy Cook
18 Ιανουαρίου, 2020 at 10:17 μμΣας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!
Σίγουρα θα φανεί χρήσιμο σε όσους το ψάχνουν στην περιοχή σας.
Κουνουπίδι με Κουρκουμά, Κέιλ και Κινόα - The Healthy Cook
18 Αυγούστου, 2020 at 9:01 πμ[…] δεν βρίσκετε κέιλ στην περιοχή σας μπορείτε να το αντικαταστήσετε με […]
Σπιτικές Πίτες για σάντουιτς με Κέιλ - The Healthy Cook
14 Σεπτεμβρίου, 2020 at 8:49 πμ[…] Αυτή είναι η συνταγή που ακολουθεί την ανάρτηση με τις θρεπτικές ιδιότητες του κέιλ, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες. Όσοι δεν μπορείτε να […]
Homemade Kale Wraps - The Healthy Cook
14 Σεπτεμβρίου, 2020 at 8:51 πμ[…] for delicious, healthy and quick sandwiches. This is the recipe that follows the post about the nutritional benefits of kale, but others will follow soon. Those who cannot find kale, have in mind that you can replace it with […]