Παρόλο που είμαι άνθρωπος χωρίς ιδιαίτερες παραξενιές στο φαγητό και γενικά τρώω τα πάντα, θα εξομολογηθώ πως την παραδοσιακή μαγειρίτσα την έχω φάει μόνο μια φορά στην ζωή μου…. Κι αυτό μόνο γιατί τα εντόσθια ήταν τόσο που ψιλοκομμένα που δεν καταλάβαινες και πολύ τι έτρωγες… Αφήστε που ήμουν και μικρή τότε.. Τα εντόσθια είναι οι μοναδικές τροφές που δεν μπορώ να φάω με τίποτα, όπως κι αν έχουν μαγειρευτεί. Είπα λοιπόν κι εγώ να δοκιμάσω την μαγειρίτσα με μανιτάρια για τους συμπάσχοντες και για τους χορτοφάγους και vegans. Αυτή την μαγειρίτσα λοιπόν θα μπορούσα να την τρώω συνέχεια. Ξέρω πως δεν ανακάλυψα την Αμερική με αυτή τη συνταγή, κυκλοφορούν πολλές στο διαδίκτυο και σε βιβλία μαγειρικής. Αλλά μια και την δοκίμασα είπα να την μοιραστώ μαζί σας. Είναι προσαρμοσμένη από αυτή του Ηλία Μαμαλάκη.
Πέρα από την παραδοσιακή εκδοχή με το αυγολέμονο που αγαπώ πολύ, σας προτείνω και την vegan εκδοχή, χωρίς αυγά. Την δοκίμασα και ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα. Είναι ιδανική όχι μόνο για τους vegans αλλά και για όσους αποφεύγουν τα αυγά για λόγους υγείας. Εδώ πρέπει να πω πως ο κύριος Μαμαλάκης σημειώνει πως μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πιο ελαφρύ αυγολέμονο μόνο με ασπράδια αυγών. Οπότε, διαλέξτε και πάρτε!
Η σούπα αυτή, που λέτε, έχει αντίδια και μαρούλια. Τα αντίδια ανήκουν στην οικογένεια των ραδικιών, μαζί με το σταμναγκάθι κ.α., και έχουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες. Είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Α, Β1, Β2 και καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο και μαγνήσιο. Η αφθονία τους σε β – καροτίνη θωρακίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την ανάπτυξη των «ελεύθερων ριζών», συμβάλλοντας στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Το ραδίκι θεωρείται ένα εξαιρετικό διουρητικό. Επίσης είναι πολύ καλό τονωτικό, χωνευτικό και αποτοξινωτικό. Ιδανικό για τον καθαρισμό του αίματος, είναι χολαγωγό, υπακτικό, τονωτικό, αντιρευματικό. Ελαττώνει τη χοληστερίνη και το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας. Δρα ευεργετικά σε ότι αφορά τη λειτουργία των αδένων, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως (δυσμηνόρροια). Ως χολαγωγό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φλεγμονή ή τη συμφόρηση του ήπατος και της χοληδόχου κύστεως. Σε περίπτωση χολολιθίασης, αν οι πέτρες είναι μεγάλες ή αν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού το χρησιμοποιήσετε.
Το μαρούλι, ίσως το πιο κοινό λαχανικό για σαλάτες, έχει κι αυτό μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, καροτενοειδή, σε βιταμίνες Α, Β, C και E, ενώ λόγω της χλωροφύλλης, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαγγάνιο που περιέχει, βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ το χρώμιο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, οι φυτικές ίνες του, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στη λειτουργία της πέψης. Αν σκεφτείτε και τις πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες των μανιταριών, θα συνειδητοποιήσετε πως έχετε ένα πιάτο δυναμίτη!!
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Μερίδες: 4
Υλικά:
- 500 γρ. διάφορα μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια (χρησιμοποίησα λευκά και πλευρώτους)
- 3-4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- ¼ φλυτζάνι (55 γρ.) ρύζι νυχάκι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- 100 γρ. φύλλα μαρουλιού (περίπου ¼ μαρούλι), χοντροκομμένα
- τα τρυφερά μέρη από 500 γρ. αντίδια (300-350 γρ.) χοντροκομμένα
- 30 γρ. άνηθο (1/4 ματσάκι περίπου) ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
για το αυγολέμονο:
- 3 μεσαία αυγά (χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους)
- τον χυμό από 2 λεμόνια
vegan εκδοχή (χωρίς αυγά):
- τον χυμό από 2 λεμόνια
- 2 κουταλιές κορν φλαουρ
Εκτέλεση:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν λίγο και να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα χόρτα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε 2-3 φλυτζάνια νερό και όσο αλάτι θέλουμε και αφήνουμε να βράσει, για περίπου 30 λεπτά.
για το αυγολέμονο:
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και μόλις αφρατέψουν ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε 1-2 κουτάλες από το ζουμί της σούπας μέσα στα αυγά και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη σούπα και η μαγειρίτσα σας είναι έτοιμη.
για την vegan εκδοχή:
- Ανακατεύουμε τις 2 κουταλιές κορν φλάουρ μέσα στον χυμό λεμονιού και ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση και είναι έτοιμο.
Αν αποφασίσετε να φτιάξετε αυτή την μαγειρίτσα με μανιτάρια για το Πάσχα εύχομαι να την ευχαριστηθείτε! Σας εύχομαι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!! Εμείς θα τα ξαναπούμε την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
||||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη | |
με αυγολέμονο | 368.9 | 17.0 | 3.0 | 31.0 | 4.8 | 10.3 | 3.3 | 123.8mg |
vegan | 336.6 | 20.4 | 2.9 | 27.9 | 3.7 | 6.1 | 3.3 | 1.0mg |
Πηγές:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/13389
Magiritsa (Greek: μαγειρίτσα) is a Greek soup made from lamb offal, associated with the Easter (Pascha) tradition of the Greek Orthodox Church. Accordingly, Greek-Americans and Greek-Canadians sometimes call it “Easter soup”, “Easter Sunday soup”, or “Easter lamb soup”. Magiritsa is eaten to break the fast of the Greek Orthodox Great Lent, the 40 days before Easter. Its role and ingredients result from its association with the roasted lamb traditionally served at the Paschal meal; in its traditional form, magiritsa simply consists of all the offal removed from the lamb before roasting, and subsequently flavored with seasonings and sauces. Prepared by Greeks on Holy Saturday along with the next day’s lamb, magiritsa is consumed immediately after the Pascha midnight Divine Liturgy. The dish is particularly thick and filling, making it a satisfying meal for breaking the fast. (info from Wikipedia).
Since offal is the only food I could never eat, I decided to try the vegetarian and vegan versions of the soup, made with mushrooms. This recipe is adapted from the one of a famous Greek chef, Elias Mamalakis.
Beyond the traditional version with the egg and lemon sauce (avgolemono), which I love very much, I suggest a vegan version without eggs, as well. I tried the latter for the first time and I admit that surprised me pleasantly. It is ideal not only for vegans but also for those who avoid eggs for health reasons. Here I must say that Mr. Mamalakis note that we can prepare a lighter egg/lemon with only egg whites only. So, choose your favorite!
33 Comments
peps@pepi's kitchen
3 Απριλίου, 2015 at 9:40 πμΤέλεια!!!! Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε. .τη vegan φυσικά!!! 😉
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:34 μμΦυσικά!!
tanja@the green mixer
3 Απριλίου, 2015 at 12:12 μμΑ ναι μια μαγειρίτσα που θα τρωγα και εγώ, την vegan εκδοχή χωρίς τα αυγά!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:36 μμΏστε κι εσύ τη vegan…
cookika
3 Απριλίου, 2015 at 12:57 μμΜιαμ!! Ομολογώ ότι η παραδοσιακή μαγειρίτσα μ’αρέσει πάρα πολύ και είναι από τα φαγητά που περιμένω με λαχτάρα να φάω το Πάσχα αλλά ξέρω πολλούς μου μοιράζονται την άποψή σου.
Μια φίλη μου λοιπόν ετοίμασε την μαγειρίτσα με τα μανιτάρια και ήταν εκπληκτική! Συνταγή δεν πήρα γι’ αυτό όμως φρόντισες! Θα δοκιμάσω σίγουρα την δική σου, μετά το Πάσχα όμως,χι χι !
Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:37 μμΤέλεια!!! Φιλιά Αγγελικούλα!
άρης
3 Απριλίου, 2015 at 1:44 μμΚαλησπέρα Εύη !!!!!
Αν και δεν μου αρέσει καθόλου η μαγειρίτσα, την δική σου εκδοχή ευχαρίστως να δοκίμαζα !! Μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια και φυσικά όλα τα ζαρζαβατικά που έβαλες !!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:40 μμΣυμπάσχων κι εσύ; Μια χαρά θα την περάσουμε εμείς με τα μανιτάρια!!
sp00nstories
3 Απριλίου, 2015 at 2:38 μμΟυάου! Μου αρέσει και φλερτάρω πολύ με την ιδέα να την κάνω αντί την κλασσική!Είσαι Θεά!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:41 μμdolmadaki
3 Απριλίου, 2015 at 6:01 μμφοβερη ιδεα για μας που δεν τρωμε μαγειριτσα!!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:42 μμΤελικά είμαστε πολλοί… Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι με τους οποίους το συζήταγα ήταν φανατικοί! Για φαντάσου!
ΕΛΕΝΑ
3 Απριλίου, 2015 at 6:17 μμΕγώ την κλασσική μαγειρίτσα δεν την τρώω, έλα όμως που την τρώνε οι 3 άντρες μου, οπότε αναγκαστικά την μαγειρεύω όποτε δεν προθυμοποιείτε κάποιος άλλος να την κάνει.
Φτιάχνω όμως πάντα λίγη με μανιτάρια για μένα.
Βάζω μόνο πλευρώτους και νομίζω η vegan εκδοχή της μαγειρίτσας είναι σούπερ νόστιμη!
Καλό απόγευμα!
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:44 μμΝαι είναι!! Στέκει μια χαρά και χωρίς το αυγολέμονο!!
Ευχαριστώ Ελενα!
theonewithallthetastes
3 Απριλίου, 2015 at 9:31 μμΕύη μου, καθότι και η δική μου σχέση με τα εντόσθια είναι ανύπαρκτη, λέω ναι στην εναλλακτική μαγειρίτσα σου!
Πρέπει να δοκιμάσω κάποια στιγμή την εκδοχή με τα μανιτάρια γιατί κάτι μου λέει ότι θα μου αρέσει πολύ!
Νομίζω ότι εγώ θα προτιμήσω αυτή για το αναστάσιμο τραπέζι και θα αφήσω τη μάνα να φτιάξει την κλασική εκδοχή 🙂
Σε φιλώ
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:44 μμΕλπίζω να σου αρέσει Ερμιόνη μου!
Φιλιά!
Ariadni St.
3 Απριλίου, 2015 at 11:23 μμΑυτες οι εναλλακτικές μαγειριτσες μου αρεσουν πάρα πολύ όμως!
Καλό ξημέρωμα 🙂
The Healthy Cook
3 Απριλίου, 2015 at 11:45 μμΕυχαριστώ Αριάδνη! Επίσης!!
TheoDORA's Kitchen Diaries
4 Απριλίου, 2015 at 4:34 μμΧα,χα. Συμφωνώ απόλυτα. Δεν έχω φάει ποτέ μαγειρίτσα. Αυτή τη συνταγή όμως θα ήθελα να τη δοκιμάσω. Pinned!
The Healthy Cook
6 Απριλίου, 2015 at 11:30 πμΧαίρομαι που σου αρέσει Θεοδώρα!!
Ευχαριστώ!
Χρύσα
5 Απριλίου, 2015 at 10:19 μμΕγώ την τρώω την κλασική μαγειρίτσα βέβαια (χωρίς έντερα όμως, μόνο συκωτάκι), αλλά τη εκδοχή με τα μανιτάρια τη συνηθίζαμε πολύ στο πατρικό μου, ανεξαρτήτως Πάσχα, και τη λατρεύω! Και μάλιστα, η μαμά μου την κάνει πάντα έτσι, όπως αυτή, και εννοείται στη vegan της μορφή, καθώς το αβγολέμονο μας απωθεί οικογενειακώς.
Μπορώ λοιπόν να πω με βεβαιότητα ότι αυτή η σούπα είναι τέλεια!
The Healthy Cook
6 Απριλίου, 2015 at 11:32 πμΝαι, ναι, τέλεια!!!
mookies
6 Απριλίου, 2015 at 7:01 μμΠαρόλο που εγώ τρελαίνομαι για την μαγειρίτσα (η μαμά τα ψιλοκόβει τα κρεατάκια), αυτή η εναλλακτική εκδοχή με μανιτάρια μοιάζει πεντανόστιμη και σίγουρα ευπρόσδεκτη από αυτούς που δεν τρώνε την παραδοσιακή, και είναι πολλοί!
Φιλιά
The Healthy Cook
6 Απριλίου, 2015 at 11:57 μμναι, είναι πολλοί τελικά!
χαίρομαι που σου αρέσει Μίνα μου, παρόλο που είσαι πιστή στην παραδοσιακή μαγειρίτσα!
φιλιά!
Beauty Follower
6 Απριλίου, 2015 at 8:40 μμΔεν εχω φαει ποτέ μου μαγειρίτσα… ειναι η πρωτη φορα που σκεφτομαι να φτιαξω, αφου ειδα την δική σου εκδοχη!
The Healthy Cook
6 Απριλίου, 2015 at 11:58 μμε ναι, ήρθε η ώρα να τη δοκιμάσεις έστω κι έτσι!!
Cecilia
7 Απριλίου, 2015 at 6:40 μμI love greek recipes. This one I definitely will try. Well, there was actually a time in my life where I spoke and understood the Greek language, such a beautiful language! Greetings to you!
The Healthy Cook
7 Απριλίου, 2015 at 6:53 μμhello Cecilia!!
thank you so much for your kind comment!
greetings from Greece 🙂
Culinary Flavors
9 Απριλίου, 2015 at 8:20 πμΌπως και συ οτιδήποτε σε εντόσθιο κολυμπάει σε μία θάλασσα λαχανικών δεν με συγκινεί καθόλου. έχω φτιάξει και εγώ τέτοια μαγειρίτσα και πραγματικά ήταν εκπληκτική όπως φαίνεται και η δική σου! Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
The Healthy Cook
16 Απριλίου, 2015 at 11:05 μμΕυχαριστώ Κατερίνα μου! Χρόνια πολλά!!
Marcela (tortadellafiglia)
10 Απριλίου, 2015 at 12:51 πμyummy! i am so hungry right now…
The Healthy Cook
16 Απριλίου, 2015 at 11:04 μμ2 Broke Vegans – Gluten-Free Vegan Recipes On A Budget
11 Απριλίου, 2015 at 8:21 πμ[…] μαγειρίτσα με μανιτάρια, όπως αυτή του Μαμαλάκη, της Εύης, του Green Chef και η ..Μανιταρίτσα της […]