• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Σούπες/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Τσουκνιδόσουπα

    Τώρα που γνωρίζετε τα πάντα για την τσουκνίδα, ήρθε η στιγμή να την εντάξουμε στην διατροφή μας. Η σημερινή μου πρόταση είναι η τσουκνιδόσουπα, μια εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη σούπα και πάνω από όλα πολύ θρεπτική.

    Η πιο διαδεδομένη συνταγή με τσουκνίδα στην Ελλάδα είναι η τσουκνιδόπιτα. Αν όμως θέλετε κάτι γρήγορο, απλό και χωρίς πολλά λιπαρά και θερμίδες δοκιμάστε αυτή τη σούπα. Θα σας ζεστάνει και θα γεμίσει με χρώμα τις μουντές μέρες του χειμώνα.

    Όπως είπαμε και στην ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες της τσουκνίδας, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδηρο, σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σε λιπαρά οξέα, σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η σούπα μας περιέχει, πέρα από όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα και βόριο από τις πατάτες και το σέλερι.

    Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

    Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την φρέσκια τσουκνίδα μια και τα φύλλα της τσιμπάνε. Μέχρι να την ζεματίσετε καλό είναι να φοράτε χοντρά γάντια κουζίνας για να μην τσιμπηθείτε. Αφού ζεματιστεί, η τσουκνίδα δεν τσιμπάει. Αν τυχόν και τσιμπηθείτε και σας πιάσει φαγούρα, δείτε εδώ πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.

    Τσουκνιδόσουπα

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 4-6
    Συνολικός χρόνος: 30 λεπτά

    Υλικά

    • 150 γρ. τσουκνίδα (χωρίς τα κοτσάνια)
    • 25 γρ. βούτυρο
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
    • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
    • 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
    • 1.5 λίτρο ζεστό νερό
    • 0.5 λίτρο από το νερό της τσουκνίδας
    • αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
    • ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά (και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)
    • λίγο σχοινόπρασο, για το σερβίρισμα

    Εκτέλεση

    1

    Αφού πλύνετε την τσουκνίδα και κόψετε τα κοτσάνια της, ζεματίστε τη σε βραστό νερό για 2 λεπτά περίπου. Στραγγίστε τη, αλλά κρατήστε 500 ml από το ζουμί της.

    2

    Μόλις κρυώσει λίγο, χοντροκόψτε τη με ένα μαχαίρι.

    3

    Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σέλερι.

    4

    Προσθέστε τις πατάτες, χαμηλώστε την φωτιά, σκεπάστε και αφήστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

    5

    Προσθέστε το 1.5 λίτρο ζεστό νερό και τα 500 ml από το ζουμί της τσουκνίδας και δυναμώστε την φωτιά ώστε να πάρουν βράση. Μετά χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε μέχρι οι πατάτες και το σέλερι να έχουν μαλακώσει αρκετά.

    6

    Προσθέστε την τσουκνίδα, όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε και συνεχίστε το σιγανό βράσιμο για 3-4 λεπτά ακόμα.

    7

    Πολτοποιήστε την σούπα και τέλος προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά.

    8

    Σερβίρετε ζεστή με λίγο επιπλέον γιαούρτι και 2-3 φυλλαράκια σχοινόπρασο.

    Διατροφικός πίνακας

    • 169 Ενέργεια
    • 21g Υδατάνθρακες
    • 9mg Χοληστερίνη
    • 8g Λίπος
    • 3g Φυτικές ίνες
    • 4g Πρωτεΐνες
    • 3g Κορεσμένα λίπη
    • 69mg Νάτριο
    • 6g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Aπό την ώρα που θα προσθέσετε την τσουκνίδα στην κατσαρόλα, προσέξτε μην την παραβράσετε, γιατί θα χάσει το ζωντανό της χρώμα, την γεύση της και την θρεπτική της αξία.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (499g)

     

    Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

     

    Nettle Soup – Τσουκνιδόσουπα

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    22 Comments

  • Απάντηση
    Ξανθή
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:19 μμ

    Μένει να βρω τσουκνίδες, οι οποίες βέβαια στο χωριό θα έχουν κυριεύσει το σύμπαν αλλά…

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:55 μμ

      εγώ βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς μου πολύ συχνά.
      έλα καμιά βόλτα! 😉

  • Απάντηση
    peps@pepiskitchen
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:24 μμ

    Προκλητική!!!!
    Μα τι χρώματα!!!
    Ελπίζω να βρω στη λαική για να τη φτιάξω!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:56 μμ

      δεν έχει απίθανο χρώμα? κάτι έχω πάθει με τα πράσινα φαγητά φέτος! χαχαχα!!!

  • Απάντηση
    Αθηνά
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:53 μμ

    Φανταστικό χρώμα έχει η σούπα, την φοβάμαι στον χειρισμό την τσουκνίδα, έχω φοβία από μικρή που τσιμπιόμουν συνεχώς και έψαχνα μολόχες χα χα !!! Πάντως μόνο και μόνο για την θρεπτική της αξία, αξίζει να την δοκιμάσω… Πολλά φιλιά!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:57 μμ

      αν την πιάσεις με τα γάντια της κουζίνας (αυτά τα χοντρά που πλένουμε τα πιάτα) δεν έχεις κανέναν φόβο!
      είναι πανεύκολο! πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσεις!
      φιλιά και ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    νικη
    15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:46 μμ

    Πολύ πρωτότυπη σούπα,μπράβο!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:58 μμ

      καλωσόρισες Νίκη! ευχαριστώ πολύ! 🙂

  • Απάντηση
    katerina@delightfularea.com
    16 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:10 πμ

    τέλεια συνταγή, υπέροχο χρώμα, πάντα ενδιαφέρουσα επιλογή υλικών!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:58 μμ

      ευχαριστώ Κατερινάκι!!

  • Απάντηση
    Αγγελική
    16 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:23 μμ

    Μα τι ζωντανό χρώμα!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τσουκνίδα, κι εγώ έχω την φοβία από τα παιδικά βιώματα. Αλλά, όπως λέει και η Πέπη, είναι ιδιαιτέρως προκλητική!
    Φιλάκια!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      16 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:58 μμ

      είναι η άτιμη!

  • Απάντηση
    Culinary Flavors
    18 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:51 πμ

    Εξαιρετικό χρώ μα και ασυνήθιστη πρώτη ύλη! Είμαι περίεργη!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:28 πμ

      το χρώμα είναι πολύ προκλητικό, αλλά και η γεύση δεν πάει πίσω!

  • Απάντηση
    neanikon
    18 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:37 μμ

    Είναι τέλεια η πρότασή σου Εύη! Τέλεια! Αξιοποιείς υπέροχα μία σπουδαία τροφή που η φύση μας δίνει απλόχερα!
    Ευχαριστούμε!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      19 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:30 πμ

      όπως τα λες Άρη. είναι από τα πολύτιμα υλικά που η φύση μας δίνει απλόχερα και εμείς δεν του δίνουμε σημασία!
      ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    sp00nstories
    2 Μαρτίου, 2016 at 3:05 μμ

    Δεν παίζεσαι…<3

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:04 μμ

      χαχαχαχα!!! <3

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    3 Μαρτίου, 2016 at 2:47 μμ

    Χαζευα προχτες το μικροσκοπικο “μποστάνι” του πατέρα μου, και ανάμεσα σε αυτό που είχε σπείρει είχε ξεπεταχτει τσουκνίδα και σκέφτηκα την σούπα σου (μπορεί να μην γράφω πολύ τελευταία, αλλά διαβάζω).

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:05 μμ

      αυτό μου φτάνει!! 😉

  • Απάντηση
    dolmadaki
    19 Φεβρουαρίου, 2017 at 4:14 μμ

    πωωωωω τι υπεροχο χρωμα! και τι πρωτοτυπη και ενδιαφερουσα σουπα!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      27 Φεβρουαρίου, 2017 at 7:00 μμ

      ευχαριστώ ντολμαδάκι μου!

    Αφήστε το σχόλιό σας