Πριν από μερικές μέρες βρέθηκα με μια σακούλα φρεσκοκομμένα κόκκινα κορόμηλα από δέντρο φίλων, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς λιπάσματα. Αναρωτιόμουν πως μπορώ να τα αξιοποιήσω. Η αλήθεια είναι πως τα κορόμηλα δεν είναι και από τα αγαπημένα μου φρούτα. Με μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα πως οι Γάλλοι είναι εκείνοι που τα χρησιμοποιούν πολύ σε τάρτες, clafoutis και μαρμελάδες. Αλλά γίνεται, λένε, και πολύ ωραίο τσάτνεϊ. Είπα λοιπόν κι εγώ να το δοκιμάσω. Τσάτνεϊ από κόκκινα κορόμηλα λοιπόν για σήμερα 🙂
Το τσάτνεϊ είναι ένα είδος γλυκόξινης μαρμελάδας λαχανικών ή/και φρούτων με αρκετά μπαχαρικά ιδανικό για την συνοδεία κυρίως πιάτων, και δη, κρεάτων. Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και είναι αρκετά διαδεδομένο στην Βρετανική κουζίνα. Τα υλικά που απαρτίζουν τέτοιες συνταγές είναι λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά, ζάχαρη και ξίδι.
Τα κορόμηλα
Τα κορόμηλα, που άλλοι τα ξέρουν σαν τζάνερα, τζερνίκια ή μπουρνέλλες, ανήκουν στην οικογένεια δέντρων του γένους prunus, καθώς δε είναι αυτοφυή, υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές τους. Οι καρποί τους ξεκινούν από πράσινοι και ξινοί και όταν ωριμάζουν είτε παραμένουν πράσινοι είτε γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι ή κιτρινοκόκκινοι ή μπορντώ.
Τα κορόμηλα θεωρούνται αποτοξινωτική και αντιγηραντική τροφή και ξεχωρίζουν για τις μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και C που περιέχουν, όπως επίσης για την ευεργετική δράση τους κατά της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων. Επιπλέον οι άφθονες φυτικές ίνες τους ξορκίζουν τη δυσκοιλιότητα (πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό). Κοινό συστατικό τους είναι και το νικοτινικό οξύ (αλλιώς νιασίνη ή Β3), μια βιταμίνη που βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από την τροφή. Βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των αντιοξειδωτικών τροφών και εκτός των άλλων προστατεύουν την καλή λειτουργία το εγκεφάλου, της καρδιάς, του νευρικού συστήματος και των ματιών, ενώ δρουν κατά της υπερτροφίας του προστάτη.
Η θερμιδική τους αξία είναι 40 Kcal ανά 100 γρ. (3 μέτρια κορόμηλα).
Τσάτνεϋ από Κόκκινα Κορόμηλα
Ingredients
- 750 γρ. κόκκινα κορόμηλα
- 400 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ¾ κουταλάκι μπούκοβο
- 7 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- ¾ κουταλιάς κόλιανδρο σε σκόνη
- ¾ κουταλιάς κύμινο σε σκόνη
- 1 κουταλιά μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
- 1 φλυτζάνι νερό
- 150 ml μηλόξιδο
- 270 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
Instructions
1
Πλύντε τα κορόμηλα, κόψτε τα σε τέταρτα και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
2
Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπούκοβο, το ξίδι, το νερό, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
3
Αφήστε τα να πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
4
Προσθέστε το μηλόξιδο και την ζάχαρη, ανακατέψτε καλά και βράστε για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
5
Μεταφέρετε το τσάτνει από κόκκινα κορόμηλα σε αποστειρωμένα βάζα.
Nutrition
-
30
Calories
-
7g
Carbohydrates
-
134mg
Sodium
-
7g
Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (35g)
Τσάτνεϋ από Κόκκινα Κορόμηλα
Ingredients
- 750 γρ. κόκκινα κορόμηλα
- 400 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ¾ κουταλάκι μπούκοβο
- 7 εκ. φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- ¾ κουταλιάς κόλιανδρο σε σκόνη
- ¾ κουταλιάς κύμινο σε σκόνη
- 1 κουταλιά μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουταλιά χοντρό αλάτι
- 1 φλυτζάνι νερό
- 150 ml μηλόξιδο
- 270 γρ. μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη
Instructions
Πλύντε τα κορόμηλα, κόψτε τα σε τέταρτα και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπούκοβο, το ξίδι, το νερό, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
Αφήστε τα να πάρουν βράση, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
Προσθέστε το μηλόξιδο και την ζάχαρη, ανακατέψτε καλά και βράστε για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Μεταφέρετε το τσάτνει από κόκκινα κορόμηλα σε αποστειρωμένα βάζα.
Nutrition
-
30 Calories
-
7g Carbohydrates
-
134mg Sodium
-
7g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (35g)
12 Comments
peps@pepi's kitchen
27 Ιουνίου, 2016 at 9:23 πμYummy! Yummy! Yummy!
Την δοκίμασα! Τέλεια είναι!!!
🙂
The Healthy Cook
3 Ιουλίου, 2016 at 4:57 μμ🙂
Ξανθή
27 Ιουνίου, 2016 at 10:08 μμTα κορόμηλα σου τα ζήλεψα έτσι κόκκινα κόκκινα, ελπίζω όταν πάω στο χωριό να έχουν ωριμάσει τα δικά μου και του χωριού όλου μιας και σχεδόν κανείς δεν τα μαζεύει.
Το chutney σου είμαι σίγουρη ότι είναι υπέροχο με τα μπαχαρικά που πρόσθεσες.
The Healthy Cook
3 Ιουλίου, 2016 at 4:58 μμευχαριστώ Ξανθή!
Αγγελική | CooKika
28 Ιουνίου, 2016 at 12:02 μμΛοιπόν, τα κορόμηλα είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα. Είχαμε μια κορομηλιά στο πατρικό μου και όλα τα μικρά της γειτονιάς σκαρφαλώναμε και τα τρώγαμε επί τόπου! Δεν ξέρω εάν θα μου περίσσευαν για να τα κάνω και chutney αλλά θα ήθελα σίγουρα να το δοκιμάσω! xxx
The Healthy Cook
3 Ιουλίου, 2016 at 5:00 μμεμένα, λοιπόν, ποτέ δεν ήταν από τα αγαπημένα μου…. αλλά τώρα όποτε ξαναβρεθώ με κορόμηλα, τσάτνεϊ θα τα κάνω!
Culinary Flavors
30 Ιουνίου, 2016 at 12:48 μμΜου αρέσουν τα chutney ειδικά αν δεν είναι καυτερά! Πολύ νόστιμο, ειδικά με ένα απαλό τυρί θα είναι καταπληκτικό. Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
3 Ιουλίου, 2016 at 5:00 μμέχεις δίκιο Κατερίνα!
σ’ ευχαριστώ!
Jasmin
1 Ιουλίου, 2016 at 12:09 πμWow, I never saw a red mirabelles before, just the yellow ones. But I guess, they taste similar – I mean yummy 🙂
I love the spice combination in this chutney, especially that you added chili flakes.Than this chutney will come handy in a flu season 😉
The Healthy Cook
3 Ιουλίου, 2016 at 5:03 μμhi Jasmin! it’s been a while 🙂
they are super yummy! and this chutney, too!!
perfect for the winter season, as you say! 😀
Marion
3 Ιουλίου, 2016 at 7:24 μμΤα chutney μου αρέσουν πολύ..τωρα τελευταία.
Και το δικό σου πρέπει να είναι πολύ ωραίο. Ωραία τα κορόμηλα.
ΦΙλιά
The Healthy Cook
4 Ιουλίου, 2016 at 10:55 μμευχαριστώ πολύ Μάριον!
σε φιλώ!