Και ήρθε η ώρα για το κυρίως πιάτο του εορταστικού μενού, που δεν είναι άλλο από έναν γευστικότατο σολομό με πατάτες, ψητά σκόρδα και σάλτσα με εστραγκόν. Ένα πραγματικά πεντανόστιμο πιάτο, που οι καλεσμένοι σας θα λατρέψουν.
Τον σολομό τον αγαπώ πολύ! Δεν μοιάζει σαν τα άλλα ψάρια, έχει μια ιδιαίτερη δική του γεύση και είναι πολύ θρεπτικός. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή, με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ισορροπημένων και απορροφημένων πρωτεϊνών, ενώ περιέχει σε σημαντικές ποσότητες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά τα πολύτιμα και απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, σου δίνει τόσες πολλές επιλογές για να τον μαγειρέψεις, που μια καλή συνταγή δεν είναι ποτέ αρκετή! Αυτή τη φορά διάλεξα τον σολομό του καταστήματος τροφίμων του ΙΚΕΑ και ειλικρινά ενθουσιάστηκα. Πολύ γευστικός και λιγότερο λιπαρός από τους άλλους που έχω δοκιμάσει. Ήταν ότι έπρεπε για αυτή την συνταγή. Για περισσότερες πληροφορίες για τον σολομό διαβάστε εδώ.
Όσο για το πολυαγαπημένο μου εστραγκόν, είναι ένα βότανο αρωματικό, με πολλές εφαρμογές στη μαγειρική. Η μυρωδιά του θυμίζει γλυκόριζα. Είναι πηγή των βιταμινών Α και C, ιωδίου, αλλά και εξαιρετική πηγή καλίου. Στην ανάρτηση «Κάσιους με Κουρκουμά, Εστραγκόν & Σπόρους Chia» θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.
Το πιάτο που σας προτείνω σήμερα είναι το πιο απαιτητικό σε χρόνο από τα υπόλοιπα του μενού. Πιστέψτε, όμως, το αξίζει πραγματικά! Τα ψητά σκόρδα δίνουν στον σολομό μια πιο γλυκιά και πιο γήινη νότα, ενώ το εστραγκόν δίνει το καταπληκτικό του άρωμα.
Όσο για τον ζωμό ψαριού, ένα θα σας πω: είναι μια συνταγή που πρέπει να κρατήσετε! Οι αναλογίες που σας δίνω βγάζουν σχεδόν την διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα χρειαστείτε, οπότε την υπόλοιπη μπορείτε να την καταψύξετε για επόμενη χρήση.
Όπως σας έχω ήδη πει, στα πλαίσια των Food Blog Awards 2015, μαγειρεύω και σερβίρω με σκεύη και είδη σερβιρίσματος ΙΚΕΑ, τα οποία βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν τις αναρτήσεις. Για την σημερινή ανάρτηση , τα τραπεζομάντηλα μέσης και τα πιάτα ανέδειξαν το φαγητό με τον καλύτερο τρόπο! Αν θέλετε να ρίξετε πάλι μια ματιά στα υπόλοιπα πιάτα του μενού που έχουν ήδη δημοσιευθεί κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:
Ορεκτικό με Πατατοσαλάτα και Ρέγκα
Ας δούμε τώρα την συνταγή:
Συνολικός χρόνος: 1 ώρα & 30 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά:
για τον ζωμό ψαριού (500ml περίπου):
- το κεφάλι και τα κόκκαλα του ψαριού
- 15 γρ. βούτυρο
- 1 πράσο, καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 1 μαραθόριζα, καθαρισμένη και χοντροκομμένη
- 6-7 κλωναράκια μαϊντανού
- 1 φύλλο δάφνης
- 180 ml λευκό ξηρό κρασί
- 10 κόκκους λευκό πιπέρι
- 1 λίτρο νερό
για τον σολομό:
- 6 φιλέτα σολομού, περίπου 180-200γρ. το καθένα
- 600 γρ. πατάτες baby, καθαρισμένες
- 4 κεφάλια σκόρδα
- 2 κουταλιές ξερό εστραγκόν
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 250 ml ζωμό ψαριού
- 140 ml κρέμα γάλακτος 20% λιπαρά (για μαγειρική)
- 1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
- 30 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομμάτια
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αφαιρέστε τα κόκκαλα και, αν θέλετε, το δέρμα, από τα φιλέτα του σολομού, αλατίστε τα και βάλτε τα στην άκρη.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
- Ξεχωρίστε τις σκελίδες των σκόρδων, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε. Βάλτε τις σε ένα ταψί και πασπαλίστε τις με 1 κουταλιά ξερό εστραγκόν, το λάδι και 2 κουταλιές νερό. Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε τα για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν και κρυώσουν, χωρίστε τα στη μέση και τα καθαρίστε τα μισά και πολτοποιήστε τα. Τα άλλα μισά αφήστε τα στην άκρη.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο και σοτάρετε το πράσο και την μαραθόριζα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το πιπέρι, και 1 λίτρο νερό. Αφήστε το να βράσει, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 15-20 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό. Προσθέστε το πιπέρι το τελευταίο 10λεπτο. Αποσύρετε από την φωτιά και αφήστε τον ζωμό να κρυώσει πριν τον σουρώσετε.
- Κόψτε τις πατάτες σε λεπτές φέτες. Βράστε τις, σε αλατισμένο νερό, για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν. Σουρώστε τις προσεκτικά και βάλτε τις στην άκρη.
- Με ένα πινέλο, λαδώστε τα φιλέτα του σολομού με το λάδι από το ταψί που ψήσατε τα σκόρδα και πασπαλίστε τα με ½ κουταλιά από το ξερό εστραγκόν. Καλύψτε τα φιλέτα με φέτες πατάτες, έτσι ώστε η μία φέτα να καλύπτει την άλλη, λαδώστε και πάλι με το λάδι από τα σκόρδα και ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε τον σολομό στους 180ο C, για περίπου 20 λεπτά και μετά μεταφέρετε το ταψί στο γκριλ και ψήστε άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα οι πατάτες.
- Βάλτε τα 250ml ζωμού σε μια μέτρια κατσαρόλα και αφήστε τον να πάρει βράση. Προσθέστε τον πουρέ σκόρδου και την κρέμα γάλακτος και αφήστε να βράσει μέχρι να πήξει. Αποσύρετε από την φωτιά, προσθέστε το υπόλοιπο εστραγκόν, τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε τον σολομό ζεστό, με λίγη από την σάλτσα και διακοσμείτε με 2-3 ψητά σκόρδα.
ΥΓ. Η σημερινή συνταγή αναρτήθηκε στο πλαίσιο των “Food Blog Awards 2015”του “ΒΗΜΑgourmet”, και συγκεκριμένα για την υποψηφιότητά μου στην κατηγορία “ Best Design & Site Architecture”. Για να με ψηφίσετε, συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας στο facebook και πατήστε εδώ. Η ψήφος σας θα είναι έγκυρη αν πατήσετε “like” κάτω από το κείμενο. Μπορείτε να ψηφίσετε μια φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο. Ευχαριστώ! 🙂
18 Comments
peps@pepiskitchen
19 Νοεμβρίου, 2015 at 7:30 πμΕξαιρετικό πιάτο!!!!! Πεντανόστιμο!!!
Η σάλτσα είναι όλα τα λεφτά!!!
Υπέροχο το μενού σου Ευούλα!!!
Σ’ ευχαριστώ!!!
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:44 μμ🙂
tanja@the green mixer
19 Νοεμβρίου, 2015 at 9:56 πμΤρελαίνομαι για σολωμό!!! Δεν ήξερα οτι το ΙΚΕΑ εχει και τέτοια συσκευασία, μόνο τα κομμένα φιλετάκια ήξερα. Φανταστικό φαγητό, τυχεροί οι καλεσμένοι που σε γίορτασαν. Μου άρεσει πολύ η λεπτομέρεια του τραπεζιού με την πρασινάδα (λόλα είναι ή kale?)
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:46 μμείναι καλλωπιστικό λάχανο. το βρίσκεις στα φυτώρια.
ευχαριστώ Τάνια μου!
katerina@delightfularea
19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:36 μμΠολύ καλή επιλογή! Ωραία υλικά! Μου έχεις προκαλέσει το ενδιαφέρον καθώς βλέπω το μενού σου να χτίζεται! Μπράβο!!
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:47 μμευχαριστώ πολύ Κατερίνα! 🙂
Αγγελική
19 Νοεμβρίου, 2015 at 12:56 μμΕντάξει Εύη, κάθε πιάτο είναι και καλύτερο!! Τόσο που έχω αγωνία να δω τι άλλο ακολουθεί!
Ο συγκεκριμένος σολομός μ’αρέσει και μένα αρκετά. Μου θύμισε ακριβώς την γεύση αυτού που έτρωγα μανιωδώς στην Στοκχόλμη. Η σάλτσα φαίνεται “τρομακτικά” νόστιμη!! Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:48 μμναι, ο σολομός είναι πολύ καλός!
και η σάλτσα είναι όπως τα λες. 🙂
ευχαριστώ Αγγελικούλα!
Eugenia
19 Νοεμβρίου, 2015 at 1:24 μμDelicious! I can’t wait to see the rest of the menu 😉
The Healthy Cook
19 Νοεμβρίου, 2015 at 3:49 μμthank you dear!! 😉
sp00nstories
19 Νοεμβρίου, 2015 at 7:21 μμκορίτσαρε έχεις πάρει φόρα και μας έχεις τρελάνει με τις νοστιμιές σου!
The Healthy Cook
22 Νοεμβρίου, 2015 at 4:18 μμ🙂
craftcooklove
23 Νοεμβρίου, 2015 at 9:58 πμΠω πω η σάλτσα φαίνεται απλά φανταστική!! Άσε που τρελαίνομαι για σολωμό! Πολλά φιλιά!!
The Healthy Cook
23 Νοεμβρίου, 2015 at 5:50 μμκι εσύ? μπορώ να τρώω σολομό κάθε μέρα!
ευχαριστώ! 🙂
Beauty Follower
24 Νοεμβρίου, 2015 at 1:29 μμΩραιο και αυτο!!!
The Healthy Cook
28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:47 μμμερσί!!
Stavroula
24 Νοεμβρίου, 2015 at 7:51 μμΟκ οι καλεσμένοι δεν πρέπει να ειχαν παράπονο… Μενου εστιατορίου τριων αστερων! Μπράβο για ολα!
The Healthy Cook
28 Νοεμβρίου, 2015 at 5:47 μμευχαριστώ πολύ Σταυρούλα! 🙂