• Ελληνικά
  • English
  • Αλμυρά/ Για χορτοφάγους/ Εορταστικές Συνταγές/ Ζυμαρικά/ Λαχανικά/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Σπιτικά Ραβιόλι με Παντζάρι

    Homemade beetroot ravioli, filled with spinach and stamnotyri with black truffle, served with chives and red grapefruit zest

    Η συνταγή που σας έχω ετοιμάσει σήμερα, για σπιτικά ραβιόλι με παντζάρι, η γέμισή τους, αλλά και ο τρόπος σερβιρίσματος που σας προτείνω,  είναι τόσο ωραία που θέλω πραγματικά να την δοκιμάσετε. Είμαι σίγουρη πως θα την λατρέψετε, όπως και εγώ! 

    Homemade beetroot ravioli, filled with spinach and stamnotyri with black truffle, served with chives and red grapefruit zest

    Κατά την διάρκεια της αναγκαστικής παραμονής μας στο σπίτι οι περισσότεροι έχουμε παραπάνω χρόνο στην διάθεσή μας, κι έτσι η απόφαση να κάνουμε σπιτικά ζυμαρικά είναι πιο εύκολη. Πιστέψτε με, η απόλαυση μετά αξίζει τον λίγο παραπάνω χρόνο που θα διαθέσετε. 🙂

    Homemade beetroot ravioli, filled with spinach and stamnotyri with black truffle, served with chives and red grapefruit zest

    Η συνταγή για την ζύμη είναι πολύ απλή. Και εννοείται πως μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε κι άλλου είδους ζυμαρικά, όχι μόνο ραβιόλι. Τα σπιτικά ραβιόλι είναι πιο χρονοβόρα επειδή είναι γεμιστά, ενώ οι ταλιατέλες, κλπ. είναι σίγουρα πιο γρήγορα. Αν, όμως, δοκιμάσετε αυτά τα ραβιόλι, θα με θυμηθείτε!

     

    Homemade beetroot ravioli, filled with spinach and stamnotyri with black truffle, served with chives and red grapefruit zest

    Για την ακρίβεια, η αφορμή για αυτή την συνταγή είναι το κίτρινο σταρένιο αλεύρι Λήμνου της οικογένειας Ποριάζη. Ιδανικό για ψωμί, πίτες, σπιτικά ζυμαρικά και πίτσα, δεν περιέχει συντηρητικά και βελτιωτικά (πολύ σημαντικό για εμένα) και παράγεται από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου “Λήμνος”. 

    Homemade beetroot ravioli, filled with spinach and stamnotyri with black truffle, served with chives and red grapefruit zest

    Όσον αφορά την γέμιση, είναι πολύ απλή, αλλά ονειρεμένη. Περιέχει σπανάκι, αυγό, σκόρδο και ένα σταμνοτύρι με μαύρη τρούφα που βρίσκω στο σούπερ μάρκετ. Ο συνδυασμός είναι υπέροχος. Αν για κάποιο λόγο δεν βρίσκεται αυτό το τυρί, μπορείτε να βάλετε μυζήθρα ή ξινομυζήθρα, κατίκι, τσαλαφούτι και οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο τυρί, ή συνδυασμό αυτών. Δόξα τω Θεώ, η ποικιλία των ελληνικών τυριών είναι τεράστια. 😉

    Homemade beetroot ravioli, filled with spinach and stamnotyri with black truffle, served with chives and red grapefruit zest

    Ο τρόπος σερβιρίσματος που σας προτείνω για τα σπιτικά ραβιόλι με παντζάρι είναι εξίσου απλός: περιχύνουμε με πολύ λίγο λιωμένο βούτυρο, και πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο, ξύσμα από κόκκινο γκρέιπφρουτ και λίγη τριμμένη γραβιέρα. Άλλωστε τα ραβιόλι δεν θέλουν και πολλά πολλά για να αναδειχτούν. Πολύ γιάμι σας λέω!

    Homemade beetroot ravioli, filled with spinach and stamnotyri with black truffle, served with chives and red grapefruit zest

    Περιμένω να τα δοκιμάσετε και να μου στείλετε φωτογραφίες!  😉

    Σπιτικά Ραβιόλι με Παντζάρι

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    ζυμαρικά, ραβιόλι, υγιεινά γεύματα ελληνική, μεσογειακή
    Serves: 4-5
    Prep Time: 1 ώρα Total Time: 1 ώρα και 30 λεπτά

    Σπιτικά ραβιόλι με παντζάρι, γεμισμένα με σταμνοτύρι αρωματισμένο με μαύρη τρούφα και σπανάκι, σερβιρισμένα με λίγο λιωμένο βούτυρο, ξύσμα από κόκκινο γκρέιπφρουτ και σχοινόπρασο

    Ingredients

    • για την ζύμη:
    • • 350γρ. κίτρινο σταρένιο αλεύρι Λήμνου Οικογένειας Ποριάζη
    • • 200γρ. μαγειρεμένα παντζάρια, πολτοποιημένα (εγώ αγόρασα τα έτοιμα μαγειρεμένα στον ατμό)
    • • 2 αυγά
    • • 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο
    • • ¼ κουταλάκι αλάτι
    • για την γέμιση:
    • • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
    • • 300γρ. σπανάκι
    • • 250 σταμνοτύρι με μαύρη τρούφα*
    • • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
    • • 1 κρόκο
    • • αλάτι, πιπέρι
    • για το σερβίρισμα:
    • • περίπου 2 κουταλάκια λιωμένο βούτυρο για κάθε πιάτο
    • • σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
    • • ξύσμα γκρέιπφρουτ
    • • τριμμένη γραβιέρα

    Instructions

    1

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και τα ανακατεύουμε λίγο με το εξάρτημα Κ σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα παντζάρια και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Αν η ζύμη μας είναι αρκετά υγρή προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, αν είναι στεγνή προσθέτουμε λίγο ακόμα παντζάρι.

    2

    Βάζουμε το εξάρτημα για την ζύμη και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει. Την κάνουμε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

    3

    Εάν δεν έχουμε μίξερ, αναμειγνύουμε τα παντζάρια με το ελαιόλαδο, τα αυγά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει. Την κάνουμε μια μπάλα και την τυλίγουμε με μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.

    4

    Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση. Σοτάρουμε το σπανάκι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπωλ.

    5

    Ξετυλίγουμε την ζύμη και την κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια. Την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, με την ειδική μηχανή για ζυμαρικά ή με έναν πλάστη, όσο πιο λεπτή γίνεται, ώστε να βλέπουμε το χέρι μας μέσα από αυτήν. Αλευρώνουμε και την ζύμη, όπως και την μηχανή.

    6

    Με την μηχανή ξεκινάμε από το 1 και περνάμε το ένα κομμάτι ζύμης 2-3 φορές. Συνεχίζουμε με το 2, με τον ίδιο τρόπο και μετά με το 3 και πάει λέγοντας. Αφήνουμε την ανοιγμένη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.

    7

    Βάζουμε 1 κουταλάκι από την γέμιση πάνω στην ανοιγμένη ζύμη με απόσταση μερικά εκατοστά το ένα από το άλλο. Σκεπάζουμε με ένα άλλο κομμάτι ανοιγμένης ζύμης, σφραγίζουμε την ζύμη γύρω από την γέμιση με τα δάχτυλά μας, βγάζοντας τον αέρα από μέσα.

    8

    Κόβουμε τα σπιτικά ραβιόλι με το ειδικό εργαλείο (στρογγυλό ή τετράγωνο), ή αν δεν έχουμε με ένα κουπ-πατ για μπισκότα, κάνοντας γραμμές στην άκρη με τα δόντια ενός πιρουνιού.

    9

    Τοποθετούμε τα έτοιμα ραβιόλι σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και έχουμε αλευρώσει.

    10

    Μαγειρεύουμε τα ραβιόλι ρίχνοντας τα προσεκτικά σε αλατισμένο νερό που βράζει, για 2-3 λεπτά. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.

    11

    Σερβίρουμε αμέσως περιχύνοντας με λίγο λιωμένο βούτυρο, και πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο, ξύσμα από κόκκινο γκρέιπφρουτ και λίγη τριμμένη γραβιέρα.

    Nutrition

    • 489 Calories
    • 57g Carbohydrates
    • 125mg Cholesterol
    • 18.7g Fat
    • 4g Fiber
    • 23g Protein
    • 8.9g Saturated fat
    • 452mg Sodium
    • 4g Sugar
    • 9.8g Unsaturated fat

    Notes

    * Αν για κάποιο λόγο δεν βρίσκεται αυτό το τυρί, μπορείτε να βάλετε μυζήθρα ή ξινομυζήθρα, κατίκι, τσαλαφούτι και οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο τυρί, ή συνδυασμό αυτών.

    Εάν θέλετε κι άλλες συνταγές με ζυμαρικά, πατήστε εδώ.

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    1 Comment

  • Reply
    Τάρτα με Σφολιάτα, σαν Ανοιξιάτικος Κήπος - The Healthy Cook
    13 Ιουνίου, 2023 at 8:07 μμ

    […] χρώμα στο φαγητό μου. Μπορείτε να δείτε για παράδειγμα εδώ και […]

  • Leave a Reply