Επιστροφή στην παράδοση σήμερα με ένα αγαπημένο φαγητό πολλών, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα. Μετά από αυτά με καβούρι και ρύζι και σάλτσα με κρόκο Κοζάνης, επέλεξα να φτιάξω μια πιο παραδοσιακή συνταγή, κι έτσι γέμισα τα ντολμαδάκια με πλιγούρι, ντομάτα, μπόλικο κρεμμύδι και κύμινο. Πρόκειται για μια συνταγή από τα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα από την Ρόδο, όμως παρόμοιες συναντάει κανείς και στην Κρήτη. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα συνταγών με ντολμάδες και ντολμαδάκια. Σιγά σιγά θα δοκιμάσουμε κι άλλες παρέα.
Την συγκεκριμένη την βρήκα στο βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, «Η Ελλάδα της Γεύσης». Κάτι πολύ ενδιαφέρον που αναφέρεται στο βιβλίο είναι πως στην Κάλυμνο (την οποία δεν έχω επισκεφτεί ακόμα) και πιθανόν και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, τα αμπελόφυλλα τα αποξηραίνουν περνώντας τα σε μια κλωστή σαν στεφάνι και αφήνοντάς τα κρεμασμένα μερικές εβδομάδες για να ξεραθούν τελείως. Είναι πολύ εύθραυστα μετά, αλλά μόλις μουσκέψουν και ανακτήσουν τους χυμούς τους είναι πάλι αρωματικά και νόστιμα.
Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, που δεν την είχα ξανακούσει, είναι ότι στην Ρόδο και στην Νίσυρο χρησιμοποιούνται και τα φύλλα των κυκλάμινων για το τύλιγμα ντολμάδων (και οι βολβοί τους γίνονται γλυκό του κουταλιού!).
Και για να μην ξεχνιόμαστε, διαβάστε εδώ για τις πολύτιμες ευεργετικές ιδιότητες των αμπελόφυλλων καθώς και πληροφορίες για την διατήρησή τους. Αυτά που χρησιμοποίησα εγώ τα είχα αγοράσει φρέσκα και αφού τα ζεμάτισα, τα φύλαξα στην κατάψυξη. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμπελόφυλλα σε άλμη.
Το πλιγούρι που χρησιμοποίησα σε αυτή την συνταγή είναι της εταιρείας The Trinity Farm, που πολύ ευγενικά μου έστειλαν να δοκιμάσω. Είναι προϊόν βιολογικής και βιοδυναμικής γεωργίας. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε.
Να σας θυμίσω βέβαια πως τρέχει και ο διαγωνισμός για την κλήρωση ενός τυχερού που θα κερδίσει ένα αντίτυπο του ανανεωμένου βιβλίου “Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική” της Χρύσας Παραδείση. Μην αμελήσετε να πάρετε μέρος!
Ντολμαδάκια με Πλιγούρι & Κύμινο
Ingredients
- 300 γρ. αμπελλόφυλλα
- 220 γρ. πλιγούρι
- 700 γρ. περίπου ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 850 γρ. ώριμες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη
- 125 ml ελαιόλαδο και ακόμη (+3-4 κουταλιές επιπλέον για το μαγείρεμα)
- 2 κουταλάκια κύμινο σε σκόνη
- 1 φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
- ½ φλιτζάνι περίπου ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
- χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Instructions
Αναμειγνύετε το πλιγούρι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, και το λάδι σε ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και το κύμινο και ανακατεύετε καλά. Σκεπάζετε και αφήνετε το πλιγούρι να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες. Αφού φουσκώσει προσθέτετε το δυόσμο και τον άνηθο.
Εντωμεταξύ, αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα ή αμπελόφυλλα σε άλμη, τα πλένετε καλά και τα ζεματάτε σε μεγάλη κατσαρόλα (ή και τμηματικά, αν χρειάζεται) για 3-4 λεπτά. Στραγγίζετε και ξεπλένετε αμέσως με κρύο νερό. Αφήνετε στην άκρη όσα είναι πολύ μικρά ή σκισμένα.
Τυλίγετε τα ντολμαδάκια (δείτε την φωτογραφία αν χρειάζεστε οδηγίες) βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλλο.
Στρώνετε στον πάτο μιας κατσαρόλας τα πολύ μικρά ή σκισμένα φύλλα που έχετε φυλάξει και τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, σε στρώσεις.
Ρίχνετε τον χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλύψετε ίσα-ίσα τα ντολμαδάκια.
Βάζετε από πάνω ένα αναποδογυρισμένο πιάτο για να κρατηθούν στην θέση τους όσο βράζουν και σκεπάζετε την κατσαρόλα.
Τα σιγοβράζετε μέχρι να πιουν το νερό τους, για περίπου 40 λεπτά. Αποσύρετε από την φωτιά και σερβίρετε. Συνοδεύονται ωραιότατα με γιαούρτι.
Nutrition
-
283 Calories
-
35g Carbohydrates
-
15g Fat
-
9g Fiber
-
6g Protein
-
2g Saturated fat
-
36mg Sodium
-
7g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (254g)
Συνταγή προσαρμοσμένη από το βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα, « Η Ελλάδα της Γεύσης», εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003.
14 Comments
dolmadaki
11 Απριλίου, 2016 at 8:35 πμωωωωωωωω εναλακτικα ντολμαδακια!! πρεπει να ειναι πολυ ωραια!
The Healthy Cook
11 Απριλίου, 2016 at 11:10 πμΕίναι Αναστασία!! ?
Ξανθή
11 Απριλίου, 2016 at 10:16 πμΠολύ ωραία!! Αν κατάλαβα καλά από τη φωτογραφία τα έχεις βάλει σε καλάθι;;
The Healthy Cook
11 Απριλίου, 2016 at 11:13 πμΑν εννοείς την φωτογραφία που δείχνει πως τα τυλίγουμε είναι από παλαιότερη συνταγή. Αυτά τα είχα μαγειρέψει στον ατμό τότε, γι αυτό φαίνεται το καλάθι. ?
peps@pepiskitchen
11 Απριλίου, 2016 at 5:25 μμΤρελλαίνομαι για ντολμαδάκια!!!!?
Πολύ ωραία ιδέα με το πλιγούρι, τη ντομάτα, το κύμινο και με τόσο κρεμμύδι θα είναι γλύκα!!!
The Healthy Cook
11 Απριλίου, 2016 at 7:49 μμΕίναι πεπίτα! Ευχαριστώ! ☺
TheoDORA's Kitchen Diaries
12 Απριλίου, 2016 at 2:05 μμΤι νόστιμα που είναι τα ντολμαδάκια αμπελόφυλλο! Πολύ πρωτότυπη εκδοχή. Ό,τι πρέπει και για τους νηστεύοντες!
The Healthy Cook
13 Απριλίου, 2016 at 5:23 μμσωστά, μέρες που είναι!
ευχαριστώ κοριτσάκι μου!
Marion
12 Απριλίου, 2016 at 8:43 μμΣούπερ ντολμαδάκια.
Ωραία θα είναι με το κύμινο και τα υπόλοιπα μυρωδικά.
Τα φρέσκα αμπελόφυλλα είναι πιο ωραία, αλλά στην ανάγκη καλά είναι και της άλμης..
Α…ωραία ποτήρια 😉
Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
13 Απριλίου, 2016 at 5:22 μμβρήκα φρέσκα αμπελόφυλλα σήμερα στην λαϊκή!! 😉
ευχαριστώ Μάριον!! φιλιά!
Beauty Follower
13 Απριλίου, 2016 at 11:35 πμΓια να μην βαριομαστε να τρώμε ντολμαδάκια 😉
ΥΓ
Mου εκαναν δωρο τον ντολμαδοπαρασκεστη (μην γελάς) ευκαιρια να τον δοκιμασω.
The Healthy Cook
13 Απριλίου, 2016 at 5:21 μμτο ομολογώ, γέλασα! 😀
με γεια! εγκαινίασέ τον με αυτά!!!
neanikon
15 Απριλίου, 2016 at 8:46 πμΝα πω την αλήθεια τα ντολμαδάκια δεν πολύ μου αρέσουν. Βλέπω όμως την εκδοχή με το πλιγούρι που μας προτείνεις και το σκέφτομαι!
Εξαιρετικές φωτογραφίες Εύη, καθαρό θέμα, δυνατά χρώματα, σωστός φωτισμός!
Ευχές για ένα όμορφο Σ/Κ 🙂 !!!
The Healthy Cook
17 Απριλίου, 2016 at 4:39 μμαν σου αλλάξω γνώμη για τα ντολμαδάκια με αυτή τη συνταγή θα είμαι πολύ χαρούμενη!
σ’ ευχαριστώ Άρη!! 🙂