Η σημερινή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στους λάτρεις του καυτερού φαγητού (κάποια από Χ. μου έρχεται στο μυαλό….). Μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς με τομάτα και διάφορα μπαχαρικά. Δεν είναι η μαρμελάδα που θα φας στο πρωινό σου, αλλά αυτή που θα συνοδέψει ένα δίσκο τυριών και αλλαντικών και ένα μπουκάλι κρασί. Η καλή παρέα είναι απαραίτητη! 😉
Την συνταγή την έφτιαξα συγκεντρώνοντας ιδέες από διάφορες συνταγές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σε ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες. Κατατάσσεται πλέον στο top 5 των συνταγών μου. Πραγματικά την λάτρεψα! Είναι πολύ απλή και γρήγορη στην παρασκευή της. Η προετοιμασία δεν παίρνει πάνω από 10 λεπτά και το βράσιμο της μαρμελάδας γύρω στα 45 λεπτά, αλλά αυτό είναι λίγο σχετικό. Φροντίστε να φοράτε γάντια όταν θα καθαρίζετε τις πιπεριές και προς Θεού μην τρίψετε τα ματάκια σας για αρκετή ώρα μετά! Τα σπόρια της καυτερής πιπεριάς είναι αυτά που έχουν την μεγαλύτερη ποσότητα καψαϊκίνης, γι’αυτό και συνήθως τα αφαιρούμε. Αν πάλι εσείς έχετε αυξημένη το αίσθημα της περιπέτειας μπορείτε να τα αφήσετε. Δεν θα σας το συνιστούσα όμως…
Η καψαϊκίνη (capsaicin) είναι μια ουσία που περιέχεται στις κόκκινες πιπεριές αλλά και σε μια ποικιλία πιπεριών και φυτών που ανήκουν στο γένος Capsicum. Σύμφωνα με μελέτες, έχει αναλγητικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα αυξάνοντας τον μεταβολισμό. Η αναλγητική ιδιότητα των κόκκινων πιπεριών ήταν γνωστή εδώ από χιλιάδες χρόνια στους ινδιάνους της Καραϊβικής και οι γιατροί του Χριστόφορου Κολόμβου διαπίστωσαν την ευρύτατη χρήση τους ως αναλγητικά. Η καψαϊκίνη καταπραΰνει τους μυϊκούς πόνους, τις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις και τους πόνους στις αρθρώσεις. Έτσι άρχισε να αποτελεί το δραστικό συστατικό σε διάφορες κρέμες και αλοιφές για πόνους στους μυών που συνδέονται με την αρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη και εξαρθρώσεις. Να σημειωθεί ότι καψαϊκίνη είναι εξαιρετικά τοξική σε μεγάλες ποσότητες. Στη διατροφή η καψαϊκίνη βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις για να προκαλέσει δηλητηρίαση. Πρέπει να καταναλώσει κανείς 2 λίτρα καυτερής σάλτσας για να ξεπεράσει το τοξικό όριο. Η χρήση “καυτών” φαγητών ή η κατανάλωση καψαϊκινοειδών σε επίπεδα 10 φορές υψηλότερα από το μέσο διατροφικό επίπεδο δεν παρουσιάζει παρενέργειες στον άνθρωπο. Τα καψαϊκινοειδή μεταβολίζονται γρήγορα στο συκώτι και εκκρίνονται με τα ούρα μέσα σε λίγες ώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η κατανάλωση της ουσίας πρέπει να γίνεται με μέτρο και με παράλληλη λήψη κρασιού ή λιπαρών τροφών. Ενώ σε μικρές ποσότητες βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει τους καρκινικούς όγκους και βοηθάει στο αδυνάτισμα, όσοι καταναλώνουν μία καυτερή πιπεριά τσίλι κάθε μέρα φαίνεται πως έχουν 15% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου ενώ επιβαρύνονται σημαντικά αν πάσχουν από σπαστική κολίτιδα.
Η καυτερή πιπεριά είναι επίσης πλούσια σε καροτίνη, λουτεΐνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, καψανθίνη, καψορουμπίνη, και σε προβιταμίνες Ε, P, B1, B2, B3 (νιασίνη). Η κατανάλωση της μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, ενώ συμβάλλει στην πρόληψη λοιμώξεων, καρδιαγγειακών νοσημάτων, παθήσεων των αρθρώσεων, οφθαλμολογικών παθήσεων και γενικότερα, βελτιώνει την υγεία και διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα περίπου
Ποσότητα: αποδίδει περίπου 1 κιλό μαρμελάδα
Υλικά:
7-8 (600 γρ.) πιπεριές Φλωρίνης, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
7 (70 γρ.) κόκκινες καυτερές πιπεριές, ξεσποριασμένες και χοντροκομμένες
5 εκ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 (400γρ.) μέτριες τομάτες, ξεσποριασμένες και στραγγισμένες
400 γρ. καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές πετιμέζι (χρησιμοποίησα το άθερμο πετιμέζι Καραγγελή, το οποίο έχει απίθανη γεύση και άρωμα)
200 ml ξύδι από λευκό κρασί
1 ½ κουταλάκι σπόρους αγριοκύμινου (ή κύμινο τριμμένο)
1 ½ κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
Εκτέλεση:
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το κόλιανδρο και το αγριοκύμινο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 1 περίπου λεπτό. Μεταφέρετε τα μπαχαρικά σε ένα γουδί και σπάστε τους σπόρους.
Τοποθετείστε όλα τα υλικά μέχρι και τις τομάτες στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ, και πολτοποιήστε τα.
Μεταφέρετε το μείγμα σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και τα μπαχαρικά. Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας που και που.
Αφήστε την για λίγο να κρυώσει και μοιράστε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα. Σφραγισμένα θα διατηρηθούν περίπου 3 μήνες. Αν τα ανοίξετε, φυλάξτε τα στο ψυγείο.
Σημειώσεις:
*Διάβασα στο διαδίκτυο και το διαπίστωσα κι εγώ πως οι σπιτικές μαρμελάδες καυτερής πιπεριάς τείνουν να γίνονται λιγότερα καυτερές όσο περνάει ο καιρός. Γι’αυτό, αν φτιάξετε μια μαρμελάδα και σας φαίνεται πολύ καυτερή, αφήστε τη για λίγες μέρες και θα μαλακώσει.
*Αν θέλετε μια διαφορετική συνταγή για να αξιοποιήσετε την μαρμελάδα, δοκιμάστε αυτή: Μαύρες Φακές με Καπνιστή Μελιτζάνα και Μαρμελάδα Τσίλι
Πηγές:
http://www.healthyliving.gr/2013/10/28/kapsaikinh-idiothtes-adynaisma-parenergeies/
http://blog.doctoranytime.gr/piperia-evergetikes-idiotites/
31 Comments
Χρυσαυγη
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:04 πμΠες οτι την εχω φτιαξει ηδη!!!!!!!!!!!
Πριν καποιο χρονικο διαστημα ανακαλυψα αυτη την μαρμελαδα κι επειδη ειναι δυσσσευρετη την ετρωγα μονο σε ειδικες περιστασεις και λιγο λιγο για να μην τελειωσει! Το οτι μπορω τωρα να την φτιαξω μονη μου ειναι κατι σαν δωρο για μενα!!!!!!! Ειλικρινα!! Σε ευχαριστουμε πολυ Ευη για τη συνταγη!!!
Οι φωτογραφιες σου ειναι το κατι αλλο!! Δεν θα μπορουσαν να ειναι καλυτερες!!!!
Φιλιααααααα
The Healthy Cook
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:52 μμκι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
περιμένω νέα όταν θα την φτιάξεις! ελπίζω να σε ικανοποιήσει 🙂
createwithheart
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:55 πμΕξαιρετική συνταγή όχι μόνο για τους λάτρεις του καυτερού φαγητού, αλλά και για τους καλοφαγάδες! Συνδυάζεται τέλεια με τα πάντα και η γεύση της είναι μοναδική! Μπράβο Ευάκι μου, έκανες πάλι το θαύμα σου ???
The Healthy Cook
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:53 μμευχαριστώ Ελενάκι!! εσύ την δοκίμασες και ξέρεις πως είναι 🙂
φιλιά!
peps@pepiskitchen
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:05 πμΕλααααα και τη περιμενα με αγωνια τη συνταγη!!! Χαχαχα
Ειναι πραγματι εξαιρετικη σαλτσα και καυτερη οσο πρεπει! Τη δοκιμασα και ξερω τι λεω!!!
Θα τη φτιαξω σιγουρα. Δεν υπαρχει λογος να ξαναγορασω ετοιμη. Ειναι ετσι οπως τη θελω!!!!
Μπραβο!!! Την πετυχες!!!! Και πολυ ωραιο χρωμα!!!!
Ευχαριστω για το δωρακι Ευουλα <3
The Healthy Cook
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:54 μμμα τι λέτε τώρα!!! ευχαρίστησις μας! 😉
Ξανθή
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:24 πμΈφτιαξα την περασμένη εβδομάδα μια ίδια χωρίς ντομάτες. Οι καυτερές πιπεριές ήταν πολύ πολύ καυτερές και το αποτέλεσμα είναι πολύ καυτερό για ειδικούς ουρανίσκους.
Θα επαναλάβω με τη δική σου συνταγή.
Καλημέρα
The Healthy Cook
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:56 μμοι σπιτικές μαρμελάδες καυτερής πιπεριάς χάνουν την αψάδα τους όσο περνάει ο καιρός. και η δικιά μου μετά από 3-4 μέρες είχε μαλακώσει λίγο. δοκίμασε τη μετά από λίγες μέρες και μπορεί να έχει πιο μαλακή γεύση.
καλό βράδυ Ξανθή!
sp00nstories
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 3:00 μμΛατρεύω καυτερό!Λατρεύω, λατρεύω, λατρεύω! Και έχω μπολικες από τον κήπο μου! Καταπληκτική μαρμελαδίτσα Ευούλα!!
The Healthy Cook
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:57 μμευχαριστώωωω!!!
aris
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:12 μμΕύη μόλις ετοιμαζόμουν να σου γράψω και είδα και το δικό σου μήνυμα.
Η ιδέα σου είναι καταπληκτική και πολύ gourmet 😉
Το πετιμέζι που χρησιμοποίησες είναι πολύ πολύ νόστιμο !!!!
The Healthy Cook
15 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:57 μμαπό εσένα το είχα δει αρχικά και το δοκίμασα κι εγώ. είναι εξαιρετικό!
ευχαριστώ Άρη!!
Cook Taste Live
16 Σεπτεμβρίου, 2015 at 12:55 πμτσάτνεϋ , γλυκόξινες, καυτερές και άλλου είδους μαρμελάδες… ανήκουν στα πολύ αγαπημένα projects.
Είχα κάτι παρόμοιο στο μυαλό μου και ήθελα να το δοκιμάσω. Πολύ χαίρομαι που η συνταγή σου ήρθε την κατάλληλη στιγμή!
The Healthy Cook
19 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:51 πμωωω! περιμένω με αγωνία!!! 😉
craftcooklove
16 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:49 πμΦανταστική ιδέα !! Βέβαια δεν είμαι σούπερ φαν του πολύ αλμυρού, μάλλον θα την έκανα πιο mild !! Το χρώμα της όμως βέβαια είναι όλα τα λεφτά !! Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!!
The Healthy Cook
19 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:51 πμευχαριστώ πολύ Αθηνούλα!!
Αγγελική
16 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:15 πμΕύη μου, επειδή είμαι σε διατροφή(λέμε τώρα) και η καψαϊκίνη βοηθάει τον μεταβολισμό, θα ήθελα σε παρακαλώ όλο τον δίσκο, ως έχει!! Το καυτερό θα εξουδετερώσει τα τυράκια και το προσούτο, θα φάω και το σταφυλάκια μου και όλα θα είναι υπέροχα,χιχι!!
Το συγκεκριμένο πετιμέζι το χρησιμοποιώ κι εγώ και πράγματι έχει υπέροχη γεύση.
Πολλά φιλιά, καλημέρα!!
The Healthy Cook
19 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:53 πμναι βρε!! όλα είναι σχεδιασμένα όπως πρέπει!! χαχαχαχαχα!!!
φιλιά Αγγελικούλα!
TheoDORA's Kitchen Diaries
16 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:31 μμΌλο εκπλήξεις είσαι. Τρομερή ιδέα. Θα είναι εκπληκτική και σε μπουφέ πάρτυ με κρακεράκια και κριτσίνια. Τέλεια!
The Healthy Cook
19 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:54 πμναι, θα είναι!! με ετικέτα δίπλα για όσους δεν θέλουν να καούν!!! 😉
ευχαριστώ πολύ!!
Χρύσα
17 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:27 μμΤο sweet chilli είναι από τις αγαπημένες μου σαλτσούλες. το χρησιμοποιώ πολύ, ούτως ή άλλως… Τώρα όμως που το βλέπω και με ντομάτα, μου φαίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον!
Εμένα πάντως γενικότερα, δώσε μου έτσι όλη αυτή την πιατελίτσα, ένα καλό κρασί από δίπλα, και δεν θέλω τίποτε άλλο!
The Healthy Cook
19 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:54 πμκι εγώ, με αυτό τον δίσκο είμαι κομπλέ!!
ευχαριστώ Χρύσα μου!!
Marion
19 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:50 μμΦαίνεται φανταστική Ευη. Το χρωμα ειναι υπέροχο.
Μου αρέσουν τα καυτερά, τα ελαφρώς καυτερά όμως. Να τα αντέχω ; )
Πολύ ωραία συνταγή και πολύ όμορφη η παρουσίαση.
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 2:01 πμΕυχαριστώ πολύ!!!
Αριάδνη
19 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:11 μμΑν και δεν μου αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, επειδη ειναι δικη σου συνταγη, θα τη δοκίμαζα μαζι με 1 λιτρο κρυο νεράκι 😛
Υπέροχη παρουσίαση
Φιλιά πολλά
Καλό Σαββατοκύριακο 🙂
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:18 μμχαχαχαχαχα!! αυτό σημαίνει πολλά!!!
ευχαριστώ Αριάδνη!
tanja@the green mixer
22 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:08 μμΝα πω την αληθεια δεν τρώω ιδιαίτερα καυτερά, αν και κατά καιρούς θέλω να ανεβάζω την ένταση και δοκιμάζω διάφορα. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές για τη συνταγή (ελπίζω να την δοκιμάσω κιολας).
The Healthy Cook
23 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:28 μμΗ συνταγή μπορεί να γίνει και λιγότερο καυτερή μειώνοντας την ποσότητα της καυτερής πιπεριάς. Προσάρμοσε τη στα γούστα σου!
Φιλιά Τάνια μου!
Black Lentils w/ Aubergines & Chili Chutney - Μαύρες Φακές με Μελιτζάνα και Τσίλι
4 Αυγούστου, 2020 at 10:23 πμ[…] ΥΓ3. αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε σπιτική μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς δοκιμάστε την συνταγή μου εδώ. […]
Dried Fig Jam – Μαρμελάδα από Ξερά Σύκα
16 Σεπτεμβρίου, 2020 at 5:53 πμ[…] βιολογικό πετιμέζι και κατά προτίμηση άθερμο. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση σας είχα πει πως χρησιμοποιώ το βιολογικό, άθερμο […]
Μια Πρωτοχρονιά…Αλλιώς! – Pieces of My Mind
23 Δεκεμβρίου, 2020 at 6:54 πμ[…] καλάθι με χειοποιήτα προϊόντα, όπως μπισκότα shortbread, μαρμελάδα chili, σοκολατάκια και διάφορα […]