(σημείωση: λόγω τεχνικού προβλήματος το άρθρο αυτό έπρεπε να δημοσιευτεί ξανά)
Η granola έχει κερδίσει πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδανικό πρωινό, αλλά και χορταστικό και θρεπτικό σνακ. Είναι ένα πολύπλευρο μείγμα από υδατάνθρακες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, μυρωδικά και μπαχαρικά, ξηρά φρούτα, κάποιο γλυκαντικό και κάποιο έλαιο. Σήμερα θα δούμε μαζί πως φτιάχνω γκρανόλα με ότι έχω στο ντουλάπι μου.
Η γκρανόλα μπορεί να φτιαχτεί με χίλια δυο υλικά και συνδυασμούς. Μπορεί, επίσης να καλύψει κάθε διατροφική ανάγκη ή προτίμηση (vegan, paleo, gluten-free, κλπ). Στο πρωινό συνδυάζεται με γιαούρτι ή γάλα (φυτικό ή ζωικό), ξινόγαλα, κεφίρ, ενώ σαν σνακ μπορεί να φαγωθεί και σκέτη.
Τα δημητριακά λειτουργούν σαν βάση στην οποία ακουμπάνε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι δίνουν το τραγανό στοιχείο που δίνει πόντους στην γκρανόλα, αλλά και πρωτεΐνη, ώστε να είναι πιο χορταστική. Τα ξερά φρούτα κάνουν αντίθεση με τους ξηρούς καρπούς δίνοντας πιο μαλακές υφές αλλά και γλυκιά γεύση. Οι φυτικές ίνες από τους σπόρους βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου, ενώ τα μπαχαρικά είναι τόσο ευεργετικά.
Η σωστή αναλογία των υλικών είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη granola ότι υλικό κι αν περιέχει. Γλυκιά ή αλμυρή, με φρούτα ή χωρίς, με ξηρούς καρπούς ή χωρίς, όπως και εάν την θέλετε ακολουθείστε αυτές τις αναλογίες και δεν θα απογοητευτείτε.
Εννοείτε πως τα υλικά που αναφέρω είναι ενδεικτικά για να σας βοηθήσουν να «χτίσετε» τον δικό σας συνδυασμό.
Πώς φτιάχνω Granola με ότι έχω στο ντουλάπι μου
Βασικές αναλογίες:
4 μέρη στερεά υλικά προς 1 μέρος υγρά υλικά
Στερεά υλικά: (3 μέρη δημητριακά +1 μέρος ξηρούς καρπούς ή σπόρους) + Υγρά υλικά: (1/2 μέρος έλαια + ½ -3/4 μέρος γλυκαντικό)
Δημητριακά:
Ποσότητα: 3 φλυτζάνια
Ενδεικτικά: Νιφάδες βρώμης, σίκαλης, κριθαριού, σιταριού, καμούτ, κ.α. νιφάδες ή κόκκοι φαγόπυρου, νιφάδες ή σπόροι κινόα, κεχρί, ποπ αμάρανθου, κ.α.
Ξηροί Καρποί και /ή Σπόροι:
Ποσότητα: 1 φλυτζάνι
Ξηροί Καρποί: Αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, πέκανς, κάσιους, φιστίκια, φιστίκια Αιγίνης, μακαντάμια, κ.α.
Σπόροι: Κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σπόροι τσία, σουσάμι (λευκό ή ολικής), κάνναβη, κ.α.
Μυρωδικά – Μπαχαρικά – Εκχυλίσματα:
Ποσότητα: 1-2 κουταλάκι ξερά μπαχαρικά ή/και 1/8 -1 κουταλάκι εκχύλισμα, ανάλογα με το είδος του. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας, αλλά ¼ -1/2 κουταλάκι εκχύλισμα αμυγδάλου γιατί είναι πιο δυνατό.
Μυρωδικά/Μπαχαρικά, κλπ: κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο, κακάο, σκόνη εσπρέσο, και καγιέν, καπνιστή πάπρικα, θυμάρι, δεντρολίβανο, κάρυ, μάραθο, κ.α. για αλμυρή γκρανόλα.
Εκχυλίσματα: βανίλια, αμύγδαλο, καρύδα, μπανάνα, ρούμι, καφέ, πορτοκάλι, σοκολάτα, ροδόνερο, ανθόνερο, κ.α.
Σημείωση: Είναι σημαντικό να προσθέτετε ¾ -1 κουταλάκι αλάτι στην γκρανόλα σας για να ενισχύει και να ισορροπεί τα αρώματα και τις γεύσεις.
Γλυκαντικά:
Ποσότητα: ½ φλυτζάνι περίπου, ανάλογα με το πόσο γλυκιά την θέλετε. Εννοείτε πως εάν φτιάχνετε αλμυρή γκρανόλα η ποσότητα του γλυκαντικού θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά.
Γλυκαντικά: μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης, μελάσα, ζάχαρη καρύδας, πετιμέζι, κ.α.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του γλυκαντικού με πουρέ φρούτου χωρίς ζάχαρη, όπως πουρέ μήλου, αχλαδιού, μπανάνας, κ.α.
Έλαια και Βούτυρα:
Ποσότητα: ¼ – ½ φλυτζάνι
‘Ελαια & Βούτυρα: ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο, γκι, έλαια ξηρών καρπών, όπως αμυγδάλου, φουντουκιού, ηλιέλαιο, φιστικέλαιο, κ.α.
Ξερά Φρούτα (τα προσθέτουμε πάντα αφού έχουμε ψήσει την γκρανόλα):
Ποσότητα: 1 φλυτζάνι περίπου, ανάλογα με το πόσο γλυκιά την θέλουμε
Ξερά φρούτα: σταφίδες, μύρτιλα, κράνμπερις, βύσσινα, κεράσια, ράσμπερις, φράουλες, γκότζι μπέρις, ιπποφαές, ζαχαρωμένο τζίντζερ, ανανά, παπάγια, ακτινίδιο, ρόδι, σύκα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, μάνγκο, μήλο, αχλάδι, βερίκοκο, μπανάνα. κ.α.
Κάποια από αυτά χρειάζονται να τα ψιλοκόψουμε πριν τα προσθέσουμε.
Προαιρετικά υλικά:
Καρύδα: ½ φλυτζάνι νιφάδες καρύδας, ή 1/3 φλυτζάνι τριμμένη καρύδα
Ξύσμα από εσπεριδοειδή: το προσθέτουμε στα υγρά υλικά πριν τα αναμείξουμε.
Κακάο: ¼ – ½ φλυτζάνι, το οποίο προσθέτουμε στα στερεά υλικά.
Κακάο νιμπς ή σταγόνες σοκολάτας: όση ποσότητα θέλουμε, την οποία προσθέτουμε αφού η γκρανόλα έχει ψηθεί και κρυώσει.
Τσάι Μάτσα: 2-3 κουταλάκια τα οποία προσθέτουμε, κατά προτίμηση, αφού βγάλουμε την γκρανόλα από τον φούρνο και ανακατεύουμε καλά.
Χρήσιμες οδηγίες:
- Όσο πιο πολύ γλυκαντικό βάλετε στο μείγμα τόσο πιο «συμπαγής» θα βγει η γκρανόλα. Θα μπορείτε μετά εσείς να την σπάσετε σε μικρό ή μεγάλα κομμάτια, όπως σας αρέσει. Κάποιοι αρέσκονται σε αυτό ακριβώς το είδος γκρανόλα. Εάν και εσείς θέλετε να το επιτύχετε πιέστε το μείγμα μέσα στο ταψί πριν το ψήσετε και μην το ανακατέψετε αμέσως αφού το βγάλετε από τον φούρνο, αλλά αφήστε να κρυώσει και μετά το σπάτε σε κομμάτια. Εάν δεν σας αρέσει έτσι, ανακατέψτε καλά μόλις την βγάλετε από τον φούρνο για να σπάσουν τα κομμάτια που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί και μειώστε λίγο το γλυκαντικό. Πολλοί προσθέτουν και ένα ελαφρά χτυπημένο ασπράδι αυγού όταν αναμειγνύουν τα υλικά πριν το ψήσιμο. Κάνει την γκρανόλα πιο «μπισκοτένια».
- Μην φοβηθείτε να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς υλικών. Απλά κρατήστε τις αναλογίες και μην αλλάζετε τις ποσότητες. Όμως, έχετε στο μυαλό σας πως κάποια γλυκαντικά (όπως η αγαύη) είναι πιο γλυκά από κάποια άλλα, άρα εκεί θα πρέπει να προσαρμόσετε την ποσότητα.
- Μην το παρακάνετε στα μπαχαρικά και στα αρωματικά. Κάποια από αυτά είναι αρκετά δυνατά. Για παράδειγμα, για ένα ταψί γκρανόλα μισό κουταλάκι κανέλα είναι αρκετό, ενώ γ ενώ για πιο δυνατά μπαχαρικά όπως το κάρδαμο, το γαρύφαλλο, κ.α. θα πρέπει να ξεκινήσετε από ¼ κουταλάκι. Επίσης, κάποια αρωματικά σαν το ανθόνερο για παράδειγμα, είναι τόσο δυνατά που 1/8 κουταλάκι είναι υπέρ αρκετό.
- Η σωστή θερμοκρασία ψησίματος είναι σημαντική για την επιτυχία της γκρανόλα σας. Ψήστε την σε θερμοκρασία 150-180o C, και ανακατεύεται συχνά το μείγμα ώστε να ψηθεί και να πάρει χρώμα ομοιόμορφα.
- Το πότε θα προσθέσετε κάποια υλικά έχει, επίσης, σημασία. Οι ξηροί καρποί που θα χρησιμοποιήσετε είναι καλό να είναι ωμοί ώστε να ψηθούν και να καβουρδιστούν στο ψήσιμο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, τα ξερά φρούτα πρέπει να μπαίνουν στο μείγμα μετά το ψήσιμο.
5 τρόποι για να απολαύσεις την γκρανόλα:
- Φτιάξτε ένα παρφέ γιαουρτιού, πασπαλίζοντας την γκρανόλα πάνω από το αγαπημένο σας γιαούρτι και προσθέστε φρέσκα φρούτα.
- Πασπαλίστε την γκρανόλα πάνω από το αγαπημένο σας smoothie bowl.
- Προσθέστε την πάνω από μια λαχταριστή chia pudding.
- Απολαύστε την ως ένα υγιεινό σνακ.
- Ανακατέψτε την με σπιτικό κεφίρ, ή ξινόγαλα.
Εάν έχετε έναν αγαπημένο συνδυασμό υλικών για γκρανόλα, ή εάν έχετε κάτι να προσθέσετε, γράψτε το στα σχόλια.
Καλή επιτυχία!
Δείτε και μερικές προτάσεις για γκρανόλα:
Μυρωδάτη Granola με Μήλο & Λιναρόσπορο
Granola με καρύδα, σοκολάτα και καφέ
Σπιτική Granola με Ξερά Βύσσινα
No Comments