Για σήμερα σας έχω ένα από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά για να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι που φεύγει: τσιζκέικ με μύρτιλλα. (Και για να γλυκαθούν οι νικητές, οι πικραμένοι και οι… προβληματισμένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών…) Ένα γλυκό που, αν και δεν περιέχει σοκολάτα, είναι πολύ ψηλά στην λίστα των γλυκών που φτιάχνω και ξαναφτιάχνω. Πέρα από πολύ όμορφο στην όψη (μα δεν είναι?), είναι δροσιστικό, ελαφρύ και καθόλου λιγωτικό. Νομίζω πως αν το δοκιμάσετε μία φορά, μετά δεν θα το αλλάζετε!
Ένα επιπλέον θετικό στοιχείο είναι πως περιέχει μύρτιλλα, τα οποία αγαπώ πολύ. Το τσιζκέικ μπορεί να γίνει και με ανάμεικτα φρούτα του δάσους και νομίζω θα είναι το ίδιο ωραίο. Την συνταγή την είχα βρει πολλά χρόνια πριν σε ένα πολωνικό μπλογκ, το Mata Cukierenka. Όπως σας είπα και πιο πάνω, την έχω φτιάξει πάρα πολλές φορές, αλλά η συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα είναι η light εκδοχή της πρωτότυπης. Έτσι μπορούν να την απολαύσουν και όσοι δεν θέλουν να καταναλώνουν πολλές θερμίδες. Είναι εύκολο στην παρασκευή και δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Η αναμονή είναι λίγο ενοχλητική γιατί ανυπομονείς να το δοκιμάσεις!
Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα ( και 4-5 ώρες αναμονής)
Μερίδες: 12
Υλικά:
για την ζύμη:
- 100 γρ. μπισκότα digestive (7 μπισκότα περίπου)
- ½ φλυτζάνι (55 γρ.) νιφάδες βρώμης
- 3 κουταλιές (45 γρ.) καστανή ζάχαρη
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 πρέζα αλάτι
- μερικές σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας
για την κρέμα με μύρτιλλα:
- 5 φύλλα ζελατίνας
- ¼ φλυτζανιού νερό
- 400 γρ. τυρί κρέμα χαμηλών λιπαρών (χρησιμοποίησα ένα με 11% λιπαρά)
- 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα
- 1 φλυτζάνι (170 γρ.) στέβια σε σκόνη, σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- 300 γρ. κατεψυγμένα μύρτιλλα (να τα έχετε αποψύξει και στραγγίξει)
για την κρέμα σαντιγί:
- 1 φλυτζάνι (250 ml) φυτική κρέμα, κρύα από το ψυγείο
- 1 ½ κουταλιά στέβια σε σκόνη, σε αναλογία 1:1 με τη ζάχαρη
- 250 γρ. περίπου φρέσκα μύρτιλλα, για την διακόσμηση
- ξύσμα λεμονιού σε λωρίδες, για την διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
για την βάση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C.
- Βάλτε τα μπισκότα στο μούλτι και κάντε τα σκόνη.
- Σε ένα μπωλ προσθέστε όλα τα υλικά για την ζύμη και ανακατέψτε τα καλά. Στρώστε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 22 εκ. και ψήστε για 12-15 λεπτά. Βγάλτε τη από το φούρνο και αφού κρυώσει τελείως βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα με τα μύρτιλλα.
για την κρέμα με μύρτιλλα:
- Μουλιάστε την ζελατίνη στο ¼ φλυτζανιού νερό για περίπου 10 λεπτά και μετά βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί.
- Πολτοποιήστε τα μύρτιλλα στο μούλτι.
- Σε ένα μπωλ ή στον κάδο του μίξερ ανακατέψτε καλά το τυρί κρέμα, την φυτική κρέμα, την στέβια και τον χυμό λεμονιού. Προσθέστε τα πολτοποιημένα μύρτιλλα και ανακατέψτε.
- Ρίξτε σιγά σιγά στο μείγμα την λιωμένη ζελατίνη, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήστε το μείγμα για λίγα λεπτά να σταθεί και θα αρχίσει να πήζει.
- Βγάλτε την βάση από το ψυγείο και ρίξτε την κρέμα, απλώνοντάς τη ομοιόμορφα. Βάλτε την φόρμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Είναι καλύτερα όμως να την αφήσετε όλη νύχτα.
για την κρέμα σαντιγί:
- Αφού παγώσει το γλυκό, χτυπήστε την παγωμένη φυτική κρέμα με την στέβια μέχρι να γίνει σαντιγί.
- Απλώστε την ομοιόμορφα πάνω από το γλυκό και παγώστε μέχρι να σερβίρετε. Πριν το ξεφορμάρετε, περάστε με ένα μαχαίρι γύρω-γύρω το γλυκό για να ξεκολλήσει από την φόρμα.
- Διακοσμήστε το τσιζκέικ με φρέσκα μύρτιλλα και αν θέλετε, ξύσμα λεμονιού σε μικρές λωρίδες.
*Σημείωση: έχω δοκιμάσει να φτιάξω την κρέμα με τα μύρτιλλα με φρέσκα φρούτα αντί για κατεψυγμένα, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο. Στην γεύση δεν είχε μεγάλη διαφορά, αλλά τα κατεψυγμένα φρούτα είναι πιο ζουμερά και δίνουν ωραιότερο, ομοιόμορφο και πιο έντονο χρώμα στο γλυκό.
Εύχομαι να το απολαύσετε!
31 Comments
craftcooklove
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:28 πμΦανταστικό, πανέμορφο και πεντανόστιμο το cheesecake !! Αγαπώ μύρτιλλα και έχω κάποια κατεψυγμένα…. να ένας όμορφος τρόπος να τα αξιοποιήσω !! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα Εύη μου & ευχαριστούμε για το γλυκάκι!!
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:19 μμθα χαρώ πολύ να μάθω πως σας φάνηκε αν το δοκιμάσεις!!
φιλιά και ευχαριστώ!
Mrs Virginia Gerazouni
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:13 πμΦαίνεται υπέροχο και είναι πολύ ωραίες πι φωτογραφίες σου!!! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:20 μμχαίρομαι που σου αρέσει Βιργινία!! περιμένω εντυπώσεις!!
καλό βράδυ!
peps@pepi's kitchen
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 8:28 πμΑαααααααααχχχχχχχ τι ωραία που είναι να ξυπνάω και να βλέπω αυτό το υπέροχο γλυκό με τα αγαπημένα μου μύρτιλα. Μα είναι πολύ όμορφο!!!!!
Και είναι πολύ νόστιμο και δροσιστικό……χιχιχι το χω δοκιμάσει!!!
Το χρώμα του με τρελλαίνει!!!
Bonjour Ευούλα!!
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:20 μμναι, αυτό το χρώμα με τρελαίνει κι εμένα!!
ευχαριστώ πεπίτα!
ΧΧ
Decofairy
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:38 πμΔείχνει υπέροχο, δροσιστικό και χορταστικό!!! Μου άνοιξες την ορεξη, φιλη! 🙂
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:22 μμείναι όλα αυτά και κάτι παραπάνω!! trust me!! 😉
ευχαριστώ κοριτσάκι μου!!
Αγγελική
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 9:58 πμΑχ τι είδαν τα ματάκια μου πρωί πρωί…Εντάξει, μπορεί έξω να έχει τόση μαυρίλα αλλά μόλις μου έφτιαξες την μέρα – μη σου πω τη βδομάδα- μου!!
Δεν χρειάζεται να σχολιάσω το cheesecake, είναι απλά ονειρεμένο!!
Καλημέρα Εύη μου, σε φιλώ!!
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:23 μμαυτό ακριβώς ήθελα!! να σας φτιάξω την ημέρα!!
ευχαριστώ! ΧΧ
sp00nstories
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:38 πμΑχ και Βαχ! Την ξέρεις την έκφραση?Μου βγήκαν τα μάτια έξω που το είδα χαχαχα!!Θέλω ένα τεράστιοοο κομμάτι από αυτό το Θεϊκό γλυκό!!Καλή εβδομάδα Εύη μου!
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:23 μμπαραπάνω θα σου στείλω! δώσε διεύθυνση!! 😉
dolmadaki
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:33 μμτι υπεροχο χρωμα απ τα μυρτιλα!!! υπεροχο γλυκο !!!!
The Healthy Cook
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:24 μμευχαριστώ πολύ Αναστασία μου!
aris
21 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:44 μμΜα τι χρώματα είναι αυτά Εύη !! Το γλυκό φαίνεται υπέροχο. Και είναι και πιο ελαφρύ από τα κλασσικά cheesecakes 😉
The Healthy Cook
23 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:25 μμευχαριστώ Άρη!!
Marcela (tortadellafiglia)
22 Σεπτεμβρίου, 2015 at 7:04 πμYUM! I love blueberry cheesecakes! I made one few months ago 🙂
The Healthy Cook
23 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:26 μμThanks Marcela! I know you love blueberries, as much as I do! 🙂
Culinary Flavors
22 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:35 μμΔείχνει εξαιρετικό και σε γεύση και σε εμφάνιση! Φιλιά!
The Healthy Cook
23 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:28 μμμερσί!!! 🙂
Beauty Follower
22 Σεπτεμβρίου, 2015 at 10:15 μμΕιναι! ΕΙναι! Ειναι (πανεμορφο)!
Με μερικά κεράκια θα ηταν τελιο για τουρτα γεννεθλίων (μου) lol 😉
Καλό βράδυ!
The Healthy Cook
23 Σεπτεμβρίου, 2015 at 6:29 μμχαχαχαχα!!! το ‘πιασα το υπονοούμενο!! 😉
Marion
25 Σεπτεμβρίου, 2015 at 2:46 μμΕίναι υπέροχο στην όψη Ευη.
Τα μύρτιλλα ειναι κι εμένα τα αγαπημένα μου.
Λαχταριστό!!!
The Healthy Cook
25 Σεπτεμβρίου, 2015 at 3:35 μμευχαριστώ πολύ Μάριον!!
Χρυσαυγή
26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 5:50 μμΟκ, δεν ξέρεις τι να κάνεις με αυτό το γλυκό. Να το φας ή να το στολίσεις???
Το χρώμα του είναι σαν ψεύτικο!! Δεν υπάρχει απλά!!!
Είμαι σίγουρη ότι είναι κάτι παραπάνω από τέλειο. Δεν μπορεί να μην είναι!!!!!!!!!!!!!!
Φιλιά πολλά Εύη μου!
The Healthy Cook
26 Σεπτεμβρίου, 2015 at 11:07 μμείναι! από τα ωραιότερα γλυκά που έχω φτιάξει!
ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγή μου! πάντα γλυκομίλητη!
Chrysa
29 Οκτωβρίου, 2015 at 6:06 μμΑπό που προμυθευεστε τα μυρτυλλα φρεσκα;;; Είχα βρει σε ένα βιολογικό μαγαζί αλλά ήταν κατεψυγμένα και μικρά και ή γεύση τους πολύ ξινή.
The Healthy Cook
29 Οκτωβρίου, 2015 at 6:14 μμΚαλησπέρα Χρύσα.
Φέτος έχει ο Βασιλόπουλος φρέσκα μύρτλλα καθημερινά, όμως σε ορισμένα καταστήματα. Τα δικά μου τα πήρα από αυτό του Ελληνικου. Επίσης, μπορεί να βρεις στον Μπαλασκα.
Έχω βρει φρέσκα και σε κάποια βιολογικά μαγαζιά.
Ελπίζω να σε βοήθησα.
GReat blueberries
11 Δεκεμβρίου, 2015 at 8:51 μμΓεια σας.
Είμαστε παραγωγοί μύρτιλλων και έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε από το καλοκαίρι να πουλάμε φρέσκα μύρτιλλα από το site μας με αποστολή σε όλη την Ελλάδα.
Θα χαρούμε να ρίξετε μια ματιά… http://www.GReatblueberries.gr
The Healthy Cook
14 Δεκεμβρίου, 2015 at 4:53 μμχαίρομαι γι αυτό! δεν είναι εύκολο να τα βρεις στην αγορά.
καλή επιτυχία!
GReat blueberries
14 Δεκεμβρίου, 2015 at 7:13 μμΕυχαριστούμε.
Στόχος μας είναι να κάνουμε τα μύρτιλλα γνωστά στους Έλληνες με προσιτές τιμές. Ακολουθήστε μας στο facebook για να μαθαίνετε τα νέα μας.