Προειδοποίηση no.1: Αυτή η τάρτα με σοκολάτα και κάστανα ΔΕΝ είναι υγιεινή. Είναι, όμως, ένα από αυτά τα γλυκά που με την πρώτη μπουκιά σε απογειώνουν. Από αυτά τα γλυκά που τρως την κάθε κουταλιά αργά, γιατί θέλεις να νιώσεις και να απολαύσεις όλα τα διαφορετικά αρώματα, υφές και γεύσεις που σου προσφέρει. Οι στρώσεις από καραμέλα, κρέμα κάστανου και σοκολάτα, καθώς και η μπισκοτένια βάση από αλεύρι φαγόπυρου, παντρεύουν ιδανικά τις γήινες με τις γλυκιές γεύσεις. Α! Να μην ξεχάσω! Δεν περιέχει γλουτένη! 😉
Προειδοποίηση no.2: Έχει πολύ δουλειά. Στην ουσία πρέπει να ετοιμάσετε την βάση, την καραμέλα, την κρέμα κάστανου και την γκανάζ. Χρειάζεται πολύ χρόνο, αλλά πιστέψτε με, αξίζει κάθε λεπτό που θα της αφιερώσετε!
Αποφάσισα να την φτιάξω όταν τυχαία έπεσα πάνω στην αρχική συνταγή σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Τον συνδυασμό σοκολάτας – κάστανου τον αγαπώ πολύ και η συνταγή ήταν πολλά υποσχόμενη. Η μίνιμαλ εμφάνισή της, που έρχεται σε αντίθεση με την τόσο πλούσια γεύση της, ήταν μια πρόκληση για μένα. Σας έχω εκφράσει πολλές φορές την λατρεία μου στην ζαχαροπλαστική. Το ότι ακολουθώ μια διατροφή πιο υγιεινή απ’ ότι παλιότερα και επιλέγω πιο «καθαρές» τροφές στην καθημερινότητά μου, δεν σημαίνει πως δεν κάνω κι εγώ τις ατασθαλίες μου που και που. Αν δεν το παραδεχόμουν δεν θα ήμουν ειλικρινής μαζί σας. Οι ατασθαλίες μου όμως είναι για κάτι τέτοια γλυκά, που δεν μου προσφέρουν απόλαυση μόνο όταν τα δοκιμάζω, αλλά και όταν τα φτιάχνω. Και θέλω να μοιραστώ μαζί σας και αυτή μου την πλευρά. 🙂
Δεν είχα σκοπό να αλλάξω τίποτα από την αρχική συνταγή, γι’ αυτό και δεν είχα αποφασίσει αν θα την δημοσιεύσω. Αλλά στην πορεία χρειάστηκε να αλλάξω λίγο την βάση της και να απλοποιήσω κάποια πράγματα και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Στην αρχική συνταγή έλεγε πως αφήνεις την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, όπως γίνεται συνήθως με αυτές τις ζύμες, αλλά δυστυχώς η ζύμη μετά δεν άνοιγε και τριβόταν πάρα πολύ. Αναγκάστηκα να λιώσω λίγο ακόμα βούτυρο και να την ξαναζυμώσω, για να γίνει πιο μαλακιά και ελαστική, αλλά δεν την ξαναέβαλα στο ψυγείο, την έστρωσα στην φόρμα κατευθείαν, και βγήκε τέλεια. Το στρώσιμο της ζύμης στην φόρμα θέλει λίγο προσοχή, καθώς, το τοίχωμά της πρέπει να είναι 4,5 – 5 εκ. ψηλό. Θα πρέπει να το χτίσετε λίγο λίγο.
Στην συνέχεια χρειάστηκε να απλοποιήσω και μερικά άλλα, γιατί βλέπετε την ώρα που ήμουν χωμένη στα μπωλ, τις σπάτουλες , τις ζυγαριές και τα κατσαρόλια, χάλασε και η ηλεκτρική κουζίνα…. Και όχι, δεν τα παράτησα.. Μόλις τελείωσα με τα %^@#!, άναψα το μικρό γκαζάκι που φτιάχνουμε τον καφέ και τελείωσα το γλυκό. Σιγά μην το άφηνα στη μέση!
Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)
Ingredients
- Βάση από φαγόπυρο:
- 240 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
- 10 γρ. σκόνη κακάο
- 2 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 140 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
- 1 τσιμπιά αλάτι
- Καραμέλα:
- 250 γρ. ζάχαρη
- 280 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 τσιμπιές αλάτι
- Κρέμα Κάστανου:
- 250 γρ. πουρέ κάστανου (δείτε εδώ πως μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας)
- 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. βρασμένα & καθαρισμένα κάστανα
- 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 120 γρ. σοκολάτα (72% κακάο), κομμένη σε κομμάτια
- 1 κουταλιά ρούμι ή μπράντι
- Γκανάζ:
- 150 γρ. σοκολάτα (72% κακάο), κομμένη σε κομμάτια
- 225 ml κρέμα γάλακτος (34% λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 τσιμπιά αλάτι
Instructions
Βάση από φαγόπυρο:
Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το αλεύρι φαγόπυρου και καβουρδίστε το για 5 – 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει σαν καβουρδισμένοι ξηροί καρποί.
Αποσύρετε από την φωτιά και κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ για να κρυώσει.
Κοσκινίστε μέσα στο μπωλ και το κακάο και προσθέστε το βούτυρο. Ζυμώστε λίγο μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο από το αλεύρι και προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το ξύσμα.
Ανακατέψτε λίγο ακόμα τη ζύμη με τα χέρια σας και προσθέστε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.
Στρώστε την ζύμη σε φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ., προσέχοντας το τοίχωμα της ζύμης να έχει ύψος 4.5 – 5 εκ.
Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της ζύμης, και τα πλαϊνά, με ένα πηρούνι.
Βρέξτε πολύ ελαφρά ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά και απλώστε το πάνω στην ζύμη, καλύπτοντας τη.
Ψήστε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C για 20 λεπτά και ελέγξτε αν το χαρτί ξεκολλάει από την ζύμη. Αν όντως ξεκολλάει, αφαιρέστε το και ψήστε την βάση για άλλα 15 λεπτά.
Αφήστε την να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Καραμέλα:
Όσο η βάση κρυώνει, ετοιμάστε την καραμέλα, βάζοντας την ζάχαρη σε ένα κασταρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να λιώσει. Αφήστε τη να λιώσει τελείως και να γίνει καραμέλα, με σκούρο καφέ χρώμα.
Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε το τυρί κουταλιά – κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα (με προσοχή για να μην καείτε). Ανακατέψτε καλά ώστε να μην μείνουν καθόλου κομματάκια τυριού στην καραμέλα.
Ρίξτε την καραμέλα πάνω στην ψημένη βάση και αφήνετε να κρυώσει.
Κρέμα κάστανου:
Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τον πουρέ κάστανου το ρούμι και το μασκαρπόνε.
Σε ένα άλλο μικρό μπωλ ανακατέψτε τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε τα στο μείγμα με πουρέ-τυριού και ανακατέψτε καλά είτε με ένα σύρμα, ή με ένα μίξερ χειρός για πιο φίνο αποτέλεσμα.
Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και προσθέστε τη στην κρέμα κάστανου ανακατεύοντας καλά.
Απλώστε την κρέμα κάστανου ομοιόμορφα πάνω στην, κρύα πια, καραμέλα.
Γκανάζ:
Σε σκεύος μπεν-μαρί προσθέστε την κρέμα γάλακτος την σοκολάτα και το αλάτι, ανακατεύοντας που και που. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, ανακατέψτε καλά και απλώστε ομοιόμορφα την γκανάζ πάνω στην κρέμα κάστανου.
Βάλτε την τάρτα για 30 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβίρετε.
Nutrition
-
692 Calories
-
75g Carbohydrates
-
132mg Cholesterol
-
41g Fat
-
5g Fiber
-
9g Protein
-
24g Saturated fat
-
219mg Sodium
-
45g Sugar
-
1g Trans fat
Notes
Η τάρτα γίνεται όλο και καλύτερη όσο μένει. Την δεύτερη μέρα ήταν καλύτερη και την τρίτη ακόμα πιο καλή.
Εγώ δεν την ξαναέβαλα στο ψυγείο. Τον χειμώνα δεν νομίζω πως χρειάζεται.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (185g)
29 Comments
peps@pepiskitchen
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:48 πμΕντυπωσιακή, πληθωρική, σοκολατένια, αρωματική, χορταστική, πλούσια σε γεύση και…ελαφριά!!!!
Δοκίμασα μια κομματάρα και ξέρω τι λέω!!! Περίμενα τη συνταγή με αγωνία!!
Πολύ μου άρεσε το καβούρδισμα του φαγόπυρου!!!
Μπράβο Ευούλα!!!
peps@pepiskitchen
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:51 πμΑ! Ξέχασα….η καραμέλα με το μασκαρπόνε είναι όλα τα λεφτά!!!
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:06 μμαυτό το ελαφριά μου άρεσε φαντάζομαι εννοείς πως δεν σε λιγώνει, γιατί κατά τα άλλα ελαφριά δεν είναι! 😀
ευχαριστώ πεπίτα μου!
peps@pepiskitchen
23 Φεβρουαρίου, 2016 at 7:34 πμΝαι αυτο εννοουσα! Παρόλο που είναι πλούσια σε υλικά, δεν σε λιγώνει καθόλου!!!!
The Healthy Cook
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:34 πμσυμφωνώ 🙂
Ξανθή
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:50 πμΠολύ δελεαστική πρόταση για αρχή εβδομάδος. Δεν θα μπορούσα να τη φτιάξω ομολογώ αδυναμία σε τέτοιου είδους γλυκά αλλά μικρό κομμάτι ευχαρίστως θα δοκίμαζα.
Καλή εβδομάδα.
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:05 μμευχαριστώ Ξανθή! καλή εβδομάδα!
Αγγελική | CooKika
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:04 πμΣε παρακαλώ, πες μου ότι έχει μείνει λίγο έστω μισό κομμάτι….
Πρέπει να είναι υπέροχη η γεύση της καθώς τα υλικά είναι ένα και ένα!!
Πολλά φιλιά!
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:04 μμδυστυχώς όχι…. αν και πολύ θα το ήθελα! 🙂
ευχαριστώ! πολλά φιλιά!
Χρυσαυγή
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:08 μμΔηλώνω συγκλονισμένη !!!!
Τρέμω σύγκορμη από την επιθυμία να δοκιμάσω αυτή την τάρτα.
Δεν έχω λόγια Εύη για την συνταγή, την άψογη εκτέλεση, τα εκπληκτικά σου πιάτα και την πολύ όμορφη φωτογράφιση του καφέ γλυκού σε μπλε φόντο!!! Θερμότατα συγχαρητήρια όχι μόνο για όλη την προσπάθεια αλλά και για τον πολύ ανθρώπινο πρόλογό σου!!!
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:02 μμχαχαχαχαχα!!! σ’ ευχαριστώ συγκλονισμένο μου κορίτσι! 🙂
Beauty Follower
22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:52 μμπωπω!
Σοκο-τελεια!
Τι κι αν δεν ειναι υγιεινη 😉
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
23 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:19 πμ😉
Ερμιόνη
23 Φεβρουαρίου, 2016 at 7:16 μμΝομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο Εύη όταν λες ότι η συγκεκριμένη τάρτα θέλει το χρόνο της αλλά ότι τον αξίζει και με το παραπάνω!
Η κρέμα κάστανου δεν είναι από τις αγαπημένες μου ομολογώ! Σε συνδυασμό με σοκολάτα όμως μου αρέσει πολύ και το ότι μπαίνει στο παιχνίδι και καραμέλα με ενθουσιάζει! Εντωμεταξύ τι φοβερή η καραμέλα με μασκαρπόνε!
Υπέροχο γλυκό Εύη, μας λαχτάρισες για τα καλά 🙂
The Healthy Cook
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:35 πμη καραμέλα με το μασκαρπόνε είναι το ατού αυτής της τάρτας. έχει απίθανη γεύση!
ευχαριστώ Ερμιόνη μου! 🙂
Χρύσα
23 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:59 μμΜου αρέσει που ενέδωσες στην αμαρτία, και μας παρουσίασες αυτή την, ομολογουμένως αμαρτωλή τάρτα! Μου αρέσει επίσης αυτή η καραμέλα με το μασκαρπόνε, που, ούτε φανταζόμουν ότι υπάρχει! Μου αρέσει τέλος κι αυτή η φωτογράφηση με τo china blue concept, το οποίο είναι ιδιαιτέρως της μόδας φέτος!
The Healthy Cook
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:36 πμευχαριστώ πολύ! 🙂
neanikon
23 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:00 μμΠω πω Εύη το έχεις αποτυπώσει τόσο τέλεια στο φακό! Πως γίνεται να μη γυαλίζει καθόλου;;;
Στο είπα και στο instagram, εξαιρετική η πρώτη φωτό!
Και φυσικά υπερλαχταριστό 🙂
The Healthy Cook
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:37 πμξέρω και από μακιγιάζ! χεχεχε!! 😀
ευχαριστώ Άρη!
mia maria
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:30 πμΥπέροχη! Σοκολάτα, κρέμα κάστανου και μασκαρπόνε! Δε θέλω τίποτα άλλο. Έμεινε κανένα κομματάκι; 😉
The Healthy Cook
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:38 πμπολύ θα το ήθελα….. 😉
Ariadni St.
24 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:31 μμΕίναι μοναδική, δεν εχω δοκιμασει κατι αντίστοιχο!
Καλό απόγευμα!
Σε φιλώ 🙂
The Healthy Cook
25 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:46 μμχαίρομαι που σου αρέσει! καλό σου βράδυ!
TheoDORA's Kitchen Diaries
26 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:28 μμΠόσο λαχταριστό γλυκό! Μου αρέσει πολύ που δίνεις και συνταγή για σπιτικό πουρέ κάστανο. Του εμπορίου συνήθως έχουν πολύ ζάχαρη και χάνεται η γεύση. Αξίζει να το φτιάξεις και μετά να πάρεις ένα κουτάλι και να αρχίσεις να τρως από την πιατέλα.
The Healthy Cook
28 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:44 μμχαχαχα!! δεν λες τίποτα!
ευχαριστώ!
sp00nstories
2 Μαρτίου, 2016 at 3:02 μμΈνα μεγαααάλο κομμάτι για μένα!!!!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:04 μμέγινε!! 😉
tanja@the green mixer
3 Μαρτίου, 2016 at 2:25 μμΔεν γίνεται να τρώμε όλο υγιεινά, χρειάζεται και να ξεφευγουμε που και που. Ή μάλλον τρώμε υγιεινά γενικά, αλλά στα γλυκά δεν κάνουμε εκπτώσεις………….
YOLO
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:05 μμκαλά τα λες!! 😉