• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Γλυκά/ Εορταστικές Συνταγές/ Μικρές αμαρτίες/ Συνταγές

    Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

    Προειδοποίηση no.1: Αυτή η τάρτα με σοκολάτα και κάστανα ΔΕΝ είναι υγιεινή.  Είναι, όμως, ένα από αυτά τα γλυκά που με την πρώτη μπουκιά σε απογειώνουν. Από αυτά τα γλυκά που τρως την κάθε κουταλιά αργά, γιατί θέλεις να νιώσεις και να απολαύσεις όλα τα διαφορετικά αρώματα, υφές και γεύσεις που σου προσφέρει.  Οι στρώσεις από καραμέλα, κρέμα κάστανου και σοκολάτα, καθώς και η μπισκοτένια βάση από αλεύρι φαγόπυρου, παντρεύουν ιδανικά τις γήινες με τις γλυκιές γεύσεις. Α! Να μην ξεχάσω! Δεν περιέχει γλουτένη!   😉

    Προειδοποίηση no.2:  Έχει πολύ δουλειά. Στην ουσία πρέπει να ετοιμάσετε την βάση, την καραμέλα, την κρέμα κάστανου και την γκανάζ. Χρειάζεται πολύ χρόνο, αλλά πιστέψτε με, αξίζει κάθε λεπτό που θα της αφιερώσετε!

    Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

     

    Αποφάσισα να την φτιάξω όταν τυχαία έπεσα πάνω στην αρχική συνταγή σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο. Τον συνδυασμό σοκολάτας – κάστανου τον αγαπώ πολύ και η συνταγή ήταν πολλά υποσχόμενη. Η μίνιμαλ εμφάνισή της, που έρχεται σε αντίθεση με την τόσο πλούσια γεύση της, ήταν μια πρόκληση για μένα. Σας έχω εκφράσει πολλές φορές την λατρεία μου στην ζαχαροπλαστική.  Το ότι ακολουθώ μια διατροφή πιο υγιεινή απ’ ότι παλιότερα και επιλέγω πιο «καθαρές» τροφές στην καθημερινότητά μου, δεν σημαίνει πως δεν κάνω κι εγώ τις ατασθαλίες μου που και που. Αν δεν το παραδεχόμουν δεν θα ήμουν ειλικρινής μαζί σας. Οι ατασθαλίες μου όμως είναι για κάτι τέτοια γλυκά, που δεν μου προσφέρουν απόλαυση μόνο όταν τα δοκιμάζω, αλλά και όταν τα φτιάχνω.  Και θέλω να μοιραστώ μαζί σας και αυτή μου την πλευρά.   🙂

    Δεν είχα σκοπό να αλλάξω τίποτα από την αρχική συνταγή, γι’ αυτό και δεν είχα αποφασίσει αν θα την δημοσιεύσω. Αλλά στην πορεία χρειάστηκε να αλλάξω λίγο την βάση της και να απλοποιήσω κάποια πράγματα και το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο. Στην αρχική συνταγή έλεγε πως αφήνεις την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, όπως γίνεται συνήθως με αυτές τις ζύμες, αλλά δυστυχώς η ζύμη μετά δεν άνοιγε και τριβόταν πάρα πολύ. Αναγκάστηκα να λιώσω λίγο ακόμα βούτυρο και να την ξαναζυμώσω, για να γίνει πιο μαλακιά και ελαστική, αλλά δεν την ξαναέβαλα στο ψυγείο, την έστρωσα στην φόρμα κατευθείαν, και βγήκε τέλεια. Το στρώσιμο της ζύμης στην φόρμα θέλει λίγο προσοχή, καθώς, το τοίχωμά της πρέπει να είναι 4,5 – 5 εκ. ψηλό. Θα πρέπει να το χτίσετε λίγο λίγο.

    Στην συνέχεια χρειάστηκε να απλοποιήσω και μερικά άλλα, γιατί βλέπετε την ώρα που ήμουν χωμένη στα μπωλ, τις σπάτουλες , τις ζυγαριές και τα κατσαρόλια, χάλασε και η ηλεκτρική κουζίνα…. Και όχι, δεν τα παράτησα..  Μόλις τελείωσα με τα %^@#!, άναψα το μικρό γκαζάκι που φτιάχνουμε τον καφέ και τελείωσα το γλυκό. Σιγά μην το άφηνα στη μέση!

    Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

    Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 12
    Συνολικός χρόνος: 2 ½ ώρες

    Υλικά

    • Βάση από φαγόπυρο:
    • 240 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
    • 10 γρ. σκόνη κακάο
    • 2 μέτρια αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
    • 140 γρ. βούτυρο, λιωμένο
    • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
    • ¼ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
    • ¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
    • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
    • 1 τσιμπιά αλάτι
    • Καραμέλα:
    • 250 γρ. ζάχαρη
    • 280 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 2 τσιμπιές αλάτι
    • Κρέμα Κάστανου:
    • 250 γρ. πουρέ κάστανου (δείτε εδώ πως μπορείτε να τον φτιάξετε μόνοι σας)
    • 200 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 100 γρ. βρασμένα & καθαρισμένα κάστανα
    • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
    • 120 γρ. σοκολάτα (72% κακάο), κομμένη σε κομμάτια
    • 1 κουταλιά ρούμι ή μπράντι
    • Γκανάζ:
    • 150 γρ. σοκολάτα (72% κακάο), κομμένη σε κομμάτια
    • 225 ml κρέμα γάλακτος (34% λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
    • 1 τσιμπιά αλάτι

    Εκτέλεση

    Βάση από φαγόπυρο:

    1

    Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε το αλεύρι φαγόπυρου και καβουρδίστε το για 5 – 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα και να μυρίσει σαν καβουρδισμένοι ξηροί καρποί.

    2

    Αποσύρετε από την φωτιά και κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ για να κρυώσει.

    3

    Κοσκινίστε μέσα στο μπωλ και το κακάο και προσθέστε το βούτυρο. Ζυμώστε λίγο μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο από το αλεύρι και προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το ξύσμα.

    4

    Ανακατέψτε λίγο ακόμα τη ζύμη με τα χέρια σας και προσθέστε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.

    5

    Στρώστε την ζύμη σε φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 24 εκ., προσέχοντας το τοίχωμα της ζύμης να έχει ύψος 4.5 – 5 εκ.

    6

    Τρυπήστε όλη την επιφάνεια της ζύμης, και τα πλαϊνά, με ένα πηρούνι.

    7

    Βρέξτε πολύ ελαφρά ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, στραγγίστε το καλά και απλώστε το πάνω στην ζύμη, καλύπτοντας τη.

    8

    Ψήστε την βάση σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175ο C για 20 λεπτά και ελέγξτε αν το χαρτί ξεκολλάει από την ζύμη. Αν όντως ξεκολλάει, αφαιρέστε το και ψήστε την βάση για άλλα 15 λεπτά.

    9

    Αφήστε την να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

    Καραμέλα:

    10

    Όσο η βάση κρυώνει, ετοιμάστε την καραμέλα, βάζοντας την ζάχαρη σε ένα κασταρολάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να λιώσει. Αφήστε τη να λιώσει τελείως και να γίνει καραμέλα, με σκούρο καφέ χρώμα.

    11

    Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέστε το τυρί κουταλιά – κουταλιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα (με προσοχή για να μην καείτε). Ανακατέψτε καλά ώστε να μην μείνουν καθόλου κομματάκια τυριού στην καραμέλα.

    12

    Ρίξτε την καραμέλα πάνω στην ψημένη βάση και αφήνετε να κρυώσει.

    Κρέμα κάστανου:

    13

    Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατέψτε τον πουρέ κάστανου το ρούμι και το μασκαρπόνε.

    14

    Σε ένα άλλο μικρό μπωλ ανακατέψτε τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε τα στο μείγμα με πουρέ-τυριού και ανακατέψτε καλά είτε με ένα σύρμα, ή με ένα μίξερ χειρός για πιο φίνο αποτέλεσμα.

    15

    Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και προσθέστε τη στην κρέμα κάστανου ανακατεύοντας καλά.

    16

    Απλώστε την κρέμα κάστανου ομοιόμορφα πάνω στην, κρύα πια, καραμέλα.

    Γκανάζ:

    17

    Σε σκεύος μπεν-μαρί προσθέστε την κρέμα γάλακτος την σοκολάτα και το αλάτι, ανακατεύοντας που και που. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, ανακατέψτε καλά και απλώστε ομοιόμορφα την γκανάζ πάνω στην κρέμα κάστανου.

    18

    Βάλτε την τάρτα για 30 λεπτά στο ψυγείο πριν σερβίρετε.

    Διατροφικός πίνακας

    • 692 Ενέργεια
    • 75g Υδατάνθρακες
    • 132mg Χοληστερίνη
    • 41g Λίπος
    • 5g Φυτικές ίνες
    • 9g Πρωτεΐνες
    • 24g Κορεσμένα λίπη
    • 219mg Νάτριο
    • 45g Σάκχαρα
    • 1g Ακόρεστα λίπη

    Σημειώσεις

    Η τάρτα γίνεται όλο και καλύτερη όσο μένει. Την δεύτερη μέρα ήταν καλύτερη και την τρίτη ακόμα πιο καλή.

    Εγώ δεν την ξαναέβαλα στο ψυγείο. Τον χειμώνα δεν νομίζω πως χρειάζεται.

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (185g)

     

     

    Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

     

    Buckwheat Chocolate Chestnut Tart – Τάρτα με Σοκολάτα και Κάστανα (χωρίς γλουτένη)

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    29 Comments

  • Απάντηση
    peps@pepiskitchen
    22 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:48 πμ

    Εντυπωσιακή, πληθωρική, σοκολατένια, αρωματική, χορταστική, πλούσια σε γεύση και…ελαφριά!!!!
    Δοκίμασα μια κομματάρα και ξέρω τι λέω!!! Περίμενα τη συνταγή με αγωνία!!
    Πολύ μου άρεσε το καβούρδισμα του φαγόπυρου!!!
    Μπράβο Ευούλα!!!

    • Απάντηση
      peps@pepiskitchen
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:51 πμ

      Α! Ξέχασα….η καραμέλα με το μασκαρπόνε είναι όλα τα λεφτά!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:06 μμ

      αυτό το ελαφριά μου άρεσε φαντάζομαι εννοείς πως δεν σε λιγώνει, γιατί κατά τα άλλα ελαφριά δεν είναι! 😀
      ευχαριστώ πεπίτα μου!

      • Απάντηση
        peps@pepiskitchen
        23 Φεβρουαρίου, 2016 at 7:34 πμ

        Ναι αυτο εννοουσα! Παρόλο που είναι πλούσια σε υλικά, δεν σε λιγώνει καθόλου!!!!

        • Απάντηση
          The Healthy Cook
          24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:34 πμ

          συμφωνώ 🙂

  • Απάντηση
    Ξανθή
    22 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:50 πμ

    Πολύ δελεαστική πρόταση για αρχή εβδομάδος. Δεν θα μπορούσα να τη φτιάξω ομολογώ αδυναμία σε τέτοιου είδους γλυκά αλλά μικρό κομμάτι ευχαρίστως θα δοκίμαζα.
    Καλή εβδομάδα.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:05 μμ

      ευχαριστώ Ξανθή! καλή εβδομάδα!

  • Απάντηση
    Αγγελική | CooKika
    22 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:04 πμ

    Σε παρακαλώ, πες μου ότι έχει μείνει λίγο έστω μισό κομμάτι….
    Πρέπει να είναι υπέροχη η γεύση της καθώς τα υλικά είναι ένα και ένα!!
    Πολλά φιλιά!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:04 μμ

      δυστυχώς όχι…. αν και πολύ θα το ήθελα! 🙂
      ευχαριστώ! πολλά φιλιά!

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    22 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:08 μμ

    Δηλώνω συγκλονισμένη !!!!
    Τρέμω σύγκορμη από την επιθυμία να δοκιμάσω αυτή την τάρτα.
    Δεν έχω λόγια Εύη για την συνταγή, την άψογη εκτέλεση, τα εκπληκτικά σου πιάτα και την πολύ όμορφη φωτογράφιση του καφέ γλυκού σε μπλε φόντο!!! Θερμότατα συγχαρητήρια όχι μόνο για όλη την προσπάθεια αλλά και για τον πολύ ανθρώπινο πρόλογό σου!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:02 μμ

      χαχαχαχαχα!!! σ’ ευχαριστώ συγκλονισμένο μου κορίτσι! 🙂

  • Απάντηση
    Beauty Follower
    22 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:52 μμ

    πωπω!
    Σοκο-τελεια!
    Τι κι αν δεν ειναι υγιεινη 😉

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      23 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:19 πμ

      😉

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    23 Φεβρουαρίου, 2016 at 7:16 μμ

    Νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο Εύη όταν λες ότι η συγκεκριμένη τάρτα θέλει το χρόνο της αλλά ότι τον αξίζει και με το παραπάνω!
    Η κρέμα κάστανου δεν είναι από τις αγαπημένες μου ομολογώ! Σε συνδυασμό με σοκολάτα όμως μου αρέσει πολύ και το ότι μπαίνει στο παιχνίδι και καραμέλα με ενθουσιάζει! Εντωμεταξύ τι φοβερή η καραμέλα με μασκαρπόνε!
    Υπέροχο γλυκό Εύη, μας λαχτάρισες για τα καλά 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:35 πμ

      η καραμέλα με το μασκαρπόνε είναι το ατού αυτής της τάρτας. έχει απίθανη γεύση!
      ευχαριστώ Ερμιόνη μου! 🙂

  • Απάντηση
    Χρύσα
    23 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:59 μμ

    Μου αρέσει που ενέδωσες στην αμαρτία, και μας παρουσίασες αυτή την, ομολογουμένως αμαρτωλή τάρτα! Μου αρέσει επίσης αυτή η καραμέλα με το μασκαρπόνε, που, ούτε φανταζόμουν ότι υπάρχει! Μου αρέσει τέλος κι αυτή η φωτογράφηση με τo china blue concept, το οποίο είναι ιδιαιτέρως της μόδας φέτος!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:36 πμ

      ευχαριστώ πολύ! 🙂

  • Απάντηση
    neanikon
    23 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:00 μμ

    Πω πω Εύη το έχεις αποτυπώσει τόσο τέλεια στο φακό! Πως γίνεται να μη γυαλίζει καθόλου;;;
    Στο είπα και στο instagram, εξαιρετική η πρώτη φωτό!

    Και φυσικά υπερλαχταριστό 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:37 πμ

      ξέρω και από μακιγιάζ! χεχεχε!! 😀
      ευχαριστώ Άρη!

  • Απάντηση
    mia maria
    24 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:30 πμ

    Υπέροχη! Σοκολάτα, κρέμα κάστανου και μασκαρπόνε! Δε θέλω τίποτα άλλο. Έμεινε κανένα κομματάκι; 😉

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      24 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:38 πμ

      πολύ θα το ήθελα….. 😉

  • Απάντηση
    Ariadni St.
    24 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:31 μμ

    Είναι μοναδική, δεν εχω δοκιμασει κατι αντίστοιχο!
    Καλό απόγευμα!
    Σε φιλώ 🙂

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      25 Φεβρουαρίου, 2016 at 10:46 μμ

      χαίρομαι που σου αρέσει! καλό σου βράδυ!

  • Απάντηση
    TheoDORA's Kitchen Diaries
    26 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:28 μμ

    Πόσο λαχταριστό γλυκό! Μου αρέσει πολύ που δίνεις και συνταγή για σπιτικό πουρέ κάστανο. Του εμπορίου συνήθως έχουν πολύ ζάχαρη και χάνεται η γεύση. Αξίζει να το φτιάξεις και μετά να πάρεις ένα κουτάλι και να αρχίσεις να τρως από την πιατέλα.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      28 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:44 μμ

      χαχαχα!! δεν λες τίποτα!
      ευχαριστώ!

  • Απάντηση
    sp00nstories
    2 Μαρτίου, 2016 at 3:02 μμ

    Ένα μεγαααάλο κομμάτι για μένα!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:04 μμ

      έγινε!! 😉

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    3 Μαρτίου, 2016 at 2:25 μμ

    Δεν γίνεται να τρώμε όλο υγιεινά, χρειάζεται και να ξεφευγουμε που και που. Ή μάλλον τρώμε υγιεινά γενικά, αλλά στα γλυκά δεν κάνουμε εκπτώσεις………….
    YOLO

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      6 Μαρτίου, 2016 at 11:05 μμ

      καλά τα λες!! 😉

    Αφήστε το σχόλιό σας