Τα scones είναι παραδοσιακά αγγλικά γλυκά ψωμάκια – κέικ, τα οποία συντροφεύουν το πρωινό, αλλά και το απογευματινό τσάι των Άγγλων. Η ζύμη τους είναι βουτυράτη και αφράτη και τρώγονται, συνήθως, με έξτρα βούτυρο, μαρμελάδα, πηχτή κρέμα γάλακτος (clotted cream), μέλι, κ.α. Τα υγιεινά scones με ξερά σύκα και παπαρουνόσπορο έχουν ελάχιστο βούτυρο, ξυνόγαλα, και αρωματίζονται με ξύσμα λεμονιού και λίγο τζίντζερ. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, λόγω των σύκων αλλά και του αλευριού ολικής άλεσης και έχουν πολύ λιγότερα λιπαρά και θερμίδες.
Τα σύκα, φρέσκα και αποξηραμένα, είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φρέσκα σύκα έχουν χαμηλή θερμιδική αξία με τα 100 γραμ. να έχουν μόλις 74 θερμίδες. Τα αποξηραμένα έχουν περισσότερες θερμίδες (τα 100 γραμ. έχουν 249 θερμίδες), αλλά είναι μοναδική πηγή μετάλλων όπως είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, το κάλιο, το μαγγάνιο, ο σίδηρος, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Το κάλιο είναι το στοιχείο εκείνο που ελέγχοντας τη ροή του αίματος «διαχειρίζεται» κατά κάποιον τρόπο τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Ο χαλκός, από την άλλη, είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ενώ ο σίδηρος απαιτείται για την κυτταρική οξείδωση. Το ασβέστιο τέλος είναι κύριος παράγοντας για την πυκνότητα των οστών. Το χλωρογενικό οξύ που περιέχουν βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου και γλυκόζης στο αίμα ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, είναι μια πραγματική “αποθήκη” ενέργειας.
Και στις δύο μορφές τους, τα σύκα περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β, η οποία λειτουργεί ως αρωγός του ρυθμού μεταβολισμού του ατόμου, ενώ η τρυπτοφάνη, που περιέχουν, απαλλάσσει τον άνθρωπο από τις διαταραχές του ύπνου και κυρίως την αϋπνία, ενώ ανακουφίζει από την κούραση και τονώνει τη μνήμη. Τα σύκα προτείνονται σε ανθρώπους που πάσχουν από αναιμία, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε σίδηρο, ενώ η πηκτίνη που περιέχουν βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Τέλος, το «γάλα» που βγάζουν τα φύλλα της συκιάς είναι ιδανικό καταπραϋντικό για τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες.
Ο παπαρουνόσπορος προσθέτει χρώμα και τραγανή υφή στις ζύμες. Προσφέρει όμως και θρεπτικά συστατικά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες. Περιέχει μικρές ποσότητες νιασίνης (βιταμίνης Β3) και φολικού οξέως, αλλά το σημαντικότερο είναι πως μόλις 1 κουταλάκι του γλυκού παπαρουνόσπορου παρέχει μετρήσιμες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Ένα κουταλάκι του γλυκού σπόρους παπαρούνας έχει 4 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία συνδυάζονται για την κατασκευή των οστών. Το ασβέστιο είναι αναγκαίο και για άλλες ζωτικές λειτουργίες, όπως η τόνωση των νευρικών ερεθισμάτων και των συσπάσεων των μυών, συμπεριλαμβανομένων των μυών της καρδιάς, ενώ ο φώσφορος είναι απαραίτητος στην παραγωγή ενέργειας και τον σχηματισμό του DNA. Ο ψευδάργυρος απαιτείται για την υποστήριξη της δομής των πρωτεϊνών και για την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων, γι’ αυτό επηρεάζει πολλές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων της φυσιολογικής και νευρολογικής ανάπτυξης.
Η διαδικασία παρασκευής των scones είναι απλή και γρήγορη. Διατηρούνται μαλακά για αρκετές μέρες αν τα φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο.
Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά
Μερίδες: 8
Υλικά:
- 220 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης (1 ¾ φλυτζανιού)
- 2 κουταλάκια baking powder
- ¼ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 40 γραμ. αποξηραμένα σύκα (3-4 σύκα), ψιλοκομμένα
- 1 ½ κουταλάκι παπαρουνόσπορο
- ½ φλυτζάνι ξυνόγαλα 1,5% λιπαρά
- 1 αυγό
- 40 γραμ. βούτυρο(3 κουταλιές), λιωμένο
- 50 γραμ. φρέσκο τζίντζερ ( 1 κουταλιά), τριμμένο
- το ξύσμα από ένα λεμόνι
- 3 ½ κουταλιές καστανή ζάχαρη
- μέλι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190οC. Στρώνετε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Πασπαλίζετε τα ψιλοκομμένα σύκα με ελάχιστο αλεύρι έτσι ώστε να μην κολλάει το ένα κομμάτι με το άλλο.
- Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι, το baking powder, τη σόδα, το 1 κουταλάκι παπαρουνόσπορο και τα σύκα.
- Σε ένα άλλο μπωλ, ανακατεύετε το βούτυρο με το αυγό και τις 3 κουταλιές ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτετε το ξυνόγαλα, το τζίντζερ και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε.
- Κάνετε μια λακουβίτσα στο μείγμα των στερεών υλικών και προσθέτετε το μείγμα των υγρών. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, χωρίς να το παρακάνετε. Η ζύμη θα είναι μαλακιά και θα κολλάει.
- Απλώνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο της κουζίνας και το αλευρώνετε ελαφρά. Ρίχνετε την ζύμη πάνω στο αλευρωμένο χαρτί και φτιάχνετε ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 20 εκ. περίπου. Πασπαλίστε το ελαφρά με λίγο αλεύρι και στρώστε την επιφάνεια με τα χέρια σας.
- Αναποδογυρίζετε το δίσκο στο ταψάκι σας και χαράξτε το με ένα αλευρωμένο μαχαίρι σε 8 κομμάτια. Πασπαλίζετε τη ζύμη σας με το υπόλοιπο ½ κουταλάκι ζάχαρη και το υπόλοιπο ½ κουταλάκι παπαρουνόσπορο.
- Ψήνετε για 15-17 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και μετά κόβετε τα 8 κομμάτια.
Σερβίρετε τα υγιεινά scones με αποξηραμένα σύκα και παπαρουνόσπορο με λίγο μέλι και θα έχετε ένα υπέροχο και ελαφρύ συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι σας, ενώ με ένα ποτήρι γάλα κάνουν ένα υπέροχο πρωινό.
Έχω να σας πω και ένα νέο! Την περασμένη εβδομάδα είχα την χαρά να συνεργαστώ με ένα εξαιρετικό νέο μπλογκ, το οποίο σας δίνει ιδέες για τον γάμο των ονείρων σας, το TheWeddingDream.gr. Το μπλογκ τους φιλοξενεί μια μίνι συνέντευξη και την συνταγή μου για τις Μπάρες Γιαουρτιού με Φιστίκια Αιγίνης και Φράουλες. Επισκεφτείτε το, χαρείτε τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις του και αν θέλετε στηρίξτε και την σελίδα τους στο facebook.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
173.1 | 29.2 | 8.3 | 5.5 | 2.9 | 5.3 | 3.9 |
32.0mg |
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.
Πηγές:
http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/10875
http://healthyeating.sfgate.com/benefits-poppy-seeds-5632.html
36 Comments
άρης
5 Μαρτίου, 2015 at 12:26 μμΕύη καλημέρα. Άλλη μία όμορφη πρόταση !! Ωραίες και αναλυτικές φωτογραφίες και το γλυκάκι άψογα σερβιρισμένο !! Με το μέλι φαίνεται ακόμα πιο λαχταριστό 🙂
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 1:08 πμευχαριστώ Άρη μου!! καλό βράδυ!
sp00nstories
5 Μαρτίου, 2015 at 1:10 μμΚαλημέρα Εύη μου με τα ωραία σου!Πολύ καλή παρουσίαση και η συνταγή είναι εξαιρετική!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 1:08 πμευχαριστώ πολύ Λίλια!! 🙂
peps@pepi's kitchen
5 Μαρτίου, 2015 at 1:26 μμΘέλω να καλέσω τις φίλες μου για τσάι!!!!!!!!!!!!!!!!!
Είναι υπέροχα και το σερβίτσιο κλέβει τη παράσταση!!
<3
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 1:09 πμ<3
Beauty Follower
5 Μαρτίου, 2015 at 2:21 μμΤι ωραια που πέφτει το μέλι απο πάνω τους…
πόσο ομορφο σερβίτσιο!
http://beautyfollower.blogspot.gr
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 1:10 πμταιριάζουν πολύ με το μέλι!!! ευχαριστώ!
Magda
5 Μαρτίου, 2015 at 2:55 μμΑχ τί όμορφο σερβίτσιο! Και τα scones ακόμα πιο όμορφα.
ΥΓ Έχουμε την ίδια ζυγαριά 😉 Ikea foreva!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 1:11 πμεγγύηση!!! χαχαχαχα!!! ευχαριστώω!!!
Αγγελική
5 Μαρτίου, 2015 at 3:00 μμΤόσο μα τόσο εμφανίσιμα αυτά τα scones! Έλεγα πόσο καιρό τώρα να φτιάξω αλλά σκεφτόμουν τις τζάμπα έξτρα θερμίδες. Τώρα όμως όλα αλλάζουν…
Κυριακάτικο πρωινό => check!
Το σερβίτσιο, το μέλι που κυλάει πάνω τους, η μπουκίτσα στο πιρούνι με έκαναν να λαχταρώ την οθόνη μου,χαχα.
Σε φιλώ!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 1:11 πμπεριμένω να μου πεις εντυπώσεις!!
φιλιά!!
Cook Taste Live
5 Μαρτίου, 2015 at 10:44 μμκαλά σκέφτομαι το “κριτσίνισμα” από το τα σποράκια του σύκου και του παπαρουνόσπορου και τρελαίνομαι! φοβερός συνδυασμός. Και φρεσκό τριμμένο τζίντζερ, και υγιεινό και λιγότερες θερμίδες? Δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει καλύτερο αυτό το scone, χτύπησε ταβάνι :))
π.σ. Το σερβίτσιο είναι πραγματικά υπέροχο! βγαλμένο κανονικά από Αγγλικό tea room!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 1:13 πμείδες οι τζιντζερόφιλοι που εστιάζουν???
ευχαριστώ Ευάκι!!
tanja@the green mixer
6 Μαρτίου, 2015 at 10:19 πμΔεν έχω φάει ποτέ όμως! Ωραία η πιο υγιεινή εκδοχή τους, ωραίο και το σερβίτσιο του τσαγιού, πολύ σικ!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:15 μμευκαιρία να τα δοκιμάσεις Τάνια μου!!! 😉
ευχαριστώ!
lenia
6 Μαρτίου, 2015 at 10:50 πμΦανταστικό γλυκάκι! Τυγχάνω φανατική οπαδός των σύκων οπότε είναι απολύτως του γούστου μου!
Γλυκιές καλημέρες, Ευάκι!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:16 μμχαίρομαι που σου αρέσει!!
καλό σ/κ Λένια μου!!
craftcooklove
6 Μαρτίου, 2015 at 1:16 μμΤα scones τα αγάπησα από τότε που τα δοκίμασα να τα φτιάξω και εγώ…Η δική σου εκδοχή είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά που θέλουμε να τρώμε οπότε θα την δοκιμάσω σιγουράκι!! Φιλιά πολλά!!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:17 μμκαι τα δικά σου ήταν υπέροχα!!
ευχαριστώ Ευάκι!!
Jasmin
6 Μαρτίου, 2015 at 1:21 μμLovely scones recipe, Evi.
Figs and poppy seeds with honey are great combination!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:18 μμyes they are Jasmin! thank you!! 🙂
justsunday
6 Μαρτίου, 2015 at 1:56 μμμπραβο εβη για την τοσο ολοκληρωμενη και πληρη αναρτηση σου!!!!τελεια τα scones σου….ζηλεψα το σερβιτσιο σου,αχαχ!!!!
πολλα φιλια!!
kikitchen
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:19 μμχαχαχα!! δεν περίμενα να έχει τέτοια επιτυχία το σερβίτσιο!!
ευχαριστώ Κικίτσα! φιλιά πολλά!!
Ερμιόνη
6 Μαρτίου, 2015 at 6:03 μμΤα scones τα συμπαθώ ιδιαιτέρως γιατί είναι εύκολα και γρήγορα και όταν συνδυαστούν με υλικά όπως μέλι, μαρμελάδα ή ένα ωραίο τυρί, είναι ιδανικά για πρωινό.
Τα σύκα δεν τα συμπαθώ πολύ πρέπει να πω, αλλά υποθέτω ότι μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο φρούτο σε αποξηραμένη μορφή, οπότε μια χαρά!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:20 μμναι, βέβαια μπορείς να τα αντικαταστήσεις!
καλό σ/κ Ερμιόνη μου!!
mookies
6 Μαρτίου, 2015 at 7:21 μμΠραγματικά υπέροχα αυτά τα scones, ότι πρέπει για το απογευματινό τσάι ή καφέ για μένα αλλά μπορώ να κρατήσω αυτό το όμορφο φλιτζάνι; Σχεδόν μπορώ να τα γευτώ με τα νόστιμα ζουμερά σύκα και το πιπεράτο τζίντζερ. Τέλειος συνδυασμός!!
Φιλιά
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:21 μμχααχαχαχα!! θα σου στείλω ένα!!! 😉
χρυσαυγη
6 Μαρτίου, 2015 at 9:04 μμΧορταστικα και πολυ ωραια ψωμακια! Τα εχω φαει σε πολλες εκδοχες και η δικια σου με εχει εξιταρει.
Επιπλεον να πω ποσο μου αρεσε που ειδα φωτογραφιες απο την εκτελεση της συνταγης!!!!
Καλο βραδυ Ευη μου!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2015 at 9:22 μμχαίρομαι που σου αρέσουν Χρυσαυγή μου!!
καλό σ/κ να έχετε!!
mia xara
7 Μαρτίου, 2015 at 9:31 πμΠoλύ όμορφα scones και πολύ όμορφη φωτογραφική παρουσίαση και ενημέρωση!!!
Καλημέρα και καλό Σ/Κ, ΧΟ
The Healthy Cook
9 Μαρτίου, 2015 at 11:00 πμευχαριστώ Χαρά!!
καλή εβδομάδα!!
Marcela (tortadellafiglia)
8 Μαρτίου, 2015 at 12:59 πμomg! I love your healthy scones! Great idea for simple and fast breakfast 😀
The Healthy Cook
9 Μαρτίου, 2015 at 11:01 πμit is Marcela! thank you!! 🙂
ΕΛΕΝΑ
8 Μαρτίου, 2015 at 6:44 μμΘα θαυμάσω κι εγώ το πραγματικά υπέροχο και φινετσάτο σερβίτσιο σου, και φυσικά θα διπλοθαυμάσω τα λαχταριστά scones, τα οποία μπορώ να πω είναι από τα πιο ωραία που έχω δει μέχρι σήμερα!
Φιλιά!
The Healthy Cook
9 Μαρτίου, 2015 at 11:01 πμωωωωω!!! ευχαριστώ!
καλημέρα και καλή εβδομάδα Έλενα!!