Η σημερινή συνταγή είναι μια άκρως γευστική, μυρωδάτη και χορταστική σούπα. Είναι μια παραλλαγή της γνωστής μας κρεμμυδόσουπας, ενισχυμένη με ποικιλία μανιταριών και ένα νέο ζυμαρικό, το τραχανότο.
Εδώ και καιρό είχα στο μυαλό μου να φτιάξω μια σούπα με διάφορα μανιτάρια και σκεφτόμουν πως να την “στήσω”. Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου υλικά, όμως, μια σκέτη σούπα μανιταριών μου φαινόταν πολύ ανιαρό πιάτο. Σκέφτηκα, λοιπόν, να προσθέσω τραχανότο, ένα νέο ζυμαρικό από σιτάρι γιαούρτι και γάλα, το οποίο είχα δει σε διάφορες συνταγές στο διαδίκτυο και ήθελα να δοκιμάσω. Την ημέρα που είχα σκοπό να αρχίσω τις δοκιμές, τσουπ, δημοσιεύει η Κατερίνα από το Culinary Flavors την συνταγή της για την κλασσική γαλλική κρεμμυδόσουπα!! Αυτό ήταν!! Η τέλεια έμπνευση!! Ακολούθησα, εν μέρει, την συνταγή της Κατερίνας, πρόσθεσα και τα υπόλοιπα υλικά, και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Μια σούπα πλούσια, χορταστική, γεμάτη γεύσεις και αρώματα!
Χρησιμοποίησα 3 ειδών μανιτάρια. Τα κοινά, φρέσκα λευκά μανιτάρια που βρίσκουμε παντού και δύο ειδών αποξηραμένα, κανθαρέλλες και bolets, ή porcini Χιλής. Εσείς προσθέστε ότι ποικιλία μανιταριών σας αρέσει. Αν δεν σας αρέσουν τα αποξηραμένα, ή αν δεν τα βρίσκετε εύκολα, χρησιμοποιήστε περισσότερα φρέσκα. Τα αποξηραμένα, όμως, προσθέτουν έξτρα γεύση και άρωμα στο πιάτο.
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (και γι αυτό μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας και αποτελούν ιδανική τροφή για τους χορτοφάγους), φυτικές ίνες, βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, ενώ έχουν μικρή θερμιδική αξία γιατί περιέχουν μικρές ποσότητες λίπους και υδατανθράκων. Πιο αναλυτικά, τα μανιτάρια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη D (απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου), φώσφορο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και κάλιο (ενώ είναι φτωχά σε νάτριο).
Όσο για το τραχανότο, αν δεν μπορείτε να το βρείτε (δείτε εδώ τα σημεία πώλησης), χρησιμοποιήστε ζυμαρικό για σούπες της αρεσκείας σας, όπως τραχανά, κριθαράκι, κλπ. Απλά έχετε στο νου σας πως ανάλογα με τι ζυμαρικό θα χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να υπολογίσετε και τον χρόνο που χρειάζεται να βράσει. Το τραχανότο θέλει μόνο 5 λεπτά βράσιμο. Αν κάποιο άλλο ζυμαρικό θέλει περισσότερο χρόνο θα πρέπει να το προσθέσετε στο φαγητό λίγο νωρίτερα.
Ας δούμε τώρα τη συνταγή:
Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά
Μερίδες: 4, ως κυρίως πιάτο
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι βραστό νερό
- 25 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σας
- 2,5 κουταλιές ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένες, ή, λιωμένες
- 250 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλάκι ξανθιά ζάχαρη
- 1 λίτρο ζωμό βοδινού, ζεστό (οι χορτοφάγοι χρησιμοποιήστε ζωμό λαχανικών)
- ½ φλυτζάνι τραχανότο
- 1/3 φλυτζανιού λευκό ξηρό κρασί
- 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι
- ψωμί σε φέτες
- ½ – ¾ φλυτζανιού τριμμένη γραβιέρα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας
Εκτέλεση:
- Ρίξτε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο μπωλ με το βραστό νερό και αφήστε τα σκεπασμένα για 20 λεπτά περίπου. Στίψτε τα καλά με τα χέρια σας αλλά μην πετάξετε το νερό.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και την ζάχαρη και σοτάρετε για 2 λεπτά περίπου.
- Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό. Χαμηλώστε λίγο την φωτιά και αφήστε τα κρεμμύδια να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά.
- Ρίξτε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και σοτάρετε για 10 λεπτά περίπου.
- Προσθέστε το νερό των μανιταριών και τον ζωμό και μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε το κρασί και το μπράντι.
- Αφήστε να πάρει πάλι μια βράση και ρίξτε το τραχανότο, αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να σιγοβράσει για 5-7 λεπτά.
- Ανάψτε το γκριλ. Απλώστε τριμμένο τυρί πάνω στις φέτες ψωμιού και ψήστε μέχρι να πάρει το τυρί χρώμα, 3-4 λεπτά.
- Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ με μια φέτα ψωμί πάνω της.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
350 | 22.1 | 3.5 | 14.0 | 5.2 | 15.1 | 6.2 |
17.6 |
34 Comments
Drunk Tomato
3 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:26 μμΈνα απόλυτα πλούσιο πιάτο θρεπτικά υγειινά αλλά και εύκολο χωρίς δυσκολίες !
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:12 μμ🙂
Αριάδνη
3 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:28 μμδεν εχω δοκιμασει να κανω τραχανότο, αλλα με ιντριγκάρει πολύ και η συνταγη σου!
Καλό ξημέρωμα, καλό μήνα
Σε φιλώ 🙂
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:13 μμδοκίμασέ το Αριάδνη! είναι πολύ καλό!
καλό μήνα και σε σένα!
χρυσαυγη
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:54 πμΕυη εφτιαξες μια καταπληκτικη σουπα!!!! Δεν εχω λογια δηλαδη. Ολα μου αρεσουν ανεξαιρετως σε αυτην. Πολυ του γουστου μου!!
Δεν μπορω να μην σχολιασω ωστοσο και την ωραια σου κοκκινη κατσαρολα!! 🙂
Καλο βραδυ κοριτακι!!!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:15 μμευχαριστώ πολύ μικρή μου!!
χαίρομαι που σου αρέσει! και η σούπα και η κατσαρόλα!! 😉
peps
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:30 πμΕξαιρετική σούπα με υλικά που μ’ αρέσουν πολύ!!!!!!!!!!
Πλούσια σε γεύση….φαντάζομαι!!!
Έχεις τέτοια κατσαρόλα?????? τη θέλω για φωτογράφιση χαχαχαχα
Καλημέρα Ευούλα!!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:17 μμπλούσια δεν λες τίποτα!!
νόμιζα πως την θυμόσουν την κατσαρόλα 🙂
tanja@the green mixer
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:54 πμΔεν εχω δοκιμάσει τραχανότο, ούτε σούπα κρεμμυδιών, μόνο μανιτατόσουπα, που σε διαβεβαιω δεν είναι τόσο βαρετή όσο νομίζεις.
Η δική σου 3 σε 1 εκδοχή μου αρέσει εξίσου, μου κάνει πολύ χουχουλιάρικο comfort food φαγητό ιδανικό για μια κρύα μέρα.
Συμφωνώ με την peps για την κατσαρόλα (μα ποσά κιλά είναι μαζί με την σούπα? κάνεις και γυμναστική παράλληλα)
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:19 μμόπως το λες Τάνια μου!!
είναι πολύ χουχουλιάρικο πιάτο!
όσο για την κατσαρόλα…. κάνω σίγουρα γυμναστική!! είναι πολύ βαριά!! χεχε!
mia maria
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:08 πμΠολύ ωραία η σούπα. Τραχανότο δεν έχω δοκιμάσει, ευκαιρία είναι!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:20 μμχαίρομαι που σου αρέσει Μαρία μου!!
Ξανθή
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:20 πμΑυτό το τραχανότο το ακούω αλλά δεν το έχω βρει πουθενά, έχεις την καλοσύνη να μου πεις που το βρίσκεις.
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:21 μμσου στέλνω μήνυμα Ξανθή μου!
αρης
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:48 πμκαι εγώ πρώτη φορά ακούω το τραχανότο !! Εξαιρετική πρόταση και πανέμορφες φωτογραφίες !!!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:21 μμευχαριστώ Άρη μου!!
Αθηνά
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:53 μμτρελαίνομαι για μανιτάρια και κρεμμύδια! Πολύ όμορφη η πρότασή σου! Και μου αρέσει πολύ που αναλύεις τα θρεπτικά συστατικά! Ευχαριστούμε πολύ!Φιλιά
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:22 μμεγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Αθηνά μου!! 🙂
Αγγελική
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:21 μμΕντάξει, δεν έχω πολλά να πω…Απλά τέλειο! Και εγώ το τραχανότο δεν το έχει δει κάπου στην αγορά αλλά με ή χωρίς σίγουρα θα την δοκιμάσω σύντομα!
Φιλιά!
The Healthy Cook
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:24 μμκοκκινίζω….. χαχαχα!!!
δοκίμασέ τη και θα με θυμηθείς! 😉
ευχαριστώ Αγγελική μου!!
Ερμιόνη
4 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:00 μμΠροσωπικά ενθουσιάστηκα με τη σούπα σου Εύη μου!
Τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και το τραχανότο, συνδυαζόμενα πρέπει να δημιουργούν μια απίστευτα δυνατή γεύση!
Ωραίο πιάτο… χειμωνιάτικο και άκρως καταπραϋντικό!
Φιλιά
The Healthy Cook
6 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:54 πμέχει πράγματι πολύ πλούσια και γεμάτη γεύση!!
ευχαριστώ Ερμιόνη μου! χαίρομαι που σου άρεσε!
justsunday
5 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:24 μμΕυη φανταστικη η σουπα σου, συνδυασες αψογα τοσο υπεροχα υλικα!! Θα την δοκιμασω σιγουρα!!!
Φιλια!!!
The Healthy Cook
6 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:56 πμκαλωσόρισες!! 🙂
χαίρομαι που σου αρέσει!!
περιμένω εντυπώσεις!
mookies
5 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:57 μμΗ τρία σε ένα σούπα σου πρέπει να έγινε πεντανόστιμη Εύη μου! Μόνο την κρεμυδόσουπα και την μανιταρόσουπα να βάλεις μαζί έχεις εγγυημένα αποτελέσματα. Πραγματικά πετυχημένη η έμπνευσή σου! Το τραχανότο δεν το έχω δοκιμάσει, παρόλο που το έχω δει σε μερικές συνταγές, για να πω την αλήθεια δεν το έψαξα ακόμα, φαίνεται να ταιριάζει με τα υπόλοιπα υλικά.
Φιλιά
The Healthy Cook
6 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:57 πμευχαριστώ Μίνα μου!!
Φιλιά!!
Beauty Follower
5 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:40 μμΔύο σε ένα! Νοστιμιά 🙂
The Healthy Cook
6 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:57 πμ😉
sundayspoon
6 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:56 πμΟμολογώ ότι ο τραχανάς είναι ένα υλικό που δεν έχω δουλέψει ιδιαίτερα, αν και κάποια στιγμή στο μέλλον σίγουρα θα καταπιαστώ και μαζί του. Παρόλα αυτά η σούπα σου, μέσα από τις εξαιρετικές φωτογραφίες, φαίνεται άκρως δελεαστική! Δεν θα έλεγα όχι σε μια μερίδα… 🙂
Φιλιά!
The Healthy Cook
7 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:58 μμέλα να σε κεράσω! 🙂
Marcela (tortadellafiglia)
7 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:56 μμI LOVE onion soup! You made it so perfectly! I wish I could eat it right now!
The Healthy Cook
7 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:58 μμ🙂
TheoDORA's Kitchen Diaries
14 Οκτωβρίου, 2015 at 7:03 μμΟ,τι πρέπει για τα κρύα βράδια. Στον καναπέ, τυλιγμένη σε κουβέρτα με ένα μπολ από το αυτό φανταστικό φαγητό!
The Healthy Cook
14 Οκτωβρίου, 2015 at 11:09 μμαυτό έκανα σήμερα! 😉 παρόλο που δεν είχε κρύο…. χεχε!