Ένα από τα πιο καλοκαιρινά φαγητά σε μια διαφορετική εκδοχή. Τα αγαπημένα όλων ντολμαδάκια με καβούρι και ρύζι και μια ελαφριά και πολύ νόστιμη σάλτσα με σαφράν. Ένα πολύ εύγευστο και ελαφρύ πιάτο που θα σας αρέσει πολύ!!
Τα αμπελόφυλλα , τα οποία τα βρίσκετε τώρα στις λαϊκές αγορές, εκτός από νόστιμα είναι και πολύ θρεπτικά, αφού περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλες πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ουσίες.
Το δυνατό σημείο των αμπελόφυλλων είναι η μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, Κ και χαλκού που περιέχουν. Αν προσθέσουμε και τις λοιπές θρεπτικές τους ουσίες, όπως ωμέγα-3 και ω-6 λιπαρά, βιταμίνη C, βιταμίνες Β (Β1 – θειαμίνη, Β2 – ριβοφλαβίνη, Β3 – νιασίνη, Β5 – παντοθενικό οξύ και φυλλικό οξύ), ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ανεβαίνουν ψηλά σε διατροφική εκτίμηση. Αποτελούν υγιεινή επιλογή για τους διαβητικούς, αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, ενώ κατατάσσονται στις αντιφλεγμονώδεις τροφές λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
Σύμφωνα με έρευνες, το εκχύλισμα αμπελόφυλλων από κόκκινα σταφύλια έχει θεραπευτική δράση στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (όταν το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα από τα πόδια στην καρδιά) μειώνοντας το οίδημα στα πόδια. Αυτό οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχουν. Ειδικά τα κόκκινα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνταν παλιά στη λαϊκή ιατρική των μεσογειακών χωρών ως κατάπλασμα για πρησμένα πόδια, για να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να θωρακίσουν τα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων.
Τα φρέσκα αμπελόφυλλα κάνουν την εμφάνισή τους στις λαϊκές αγορές και τα μανάβικα συνήθως τον Ιούνιο. Σε κάποια αμπέλια τα μαζεύουν (με προσοχή, για να μην τραυματίσουν την κληματαριά) ήδη από τον Μάιο. Πρέπει να είναι τρυφερά, χωρίς πολλά «νεύρα», να μην έχουν μεστώσει και, κυρίως, να προέρχονται από αμπέλι που δεν έχει ραντιστεί με φυτοφάρμακα. Διατηρούνται στην κατάψυξη, μέχρι την επόμενη σοδειά, κατά ομάδες (σε ματσάκια π.χ. των 10 φύλλων μέσα σε σακούλα ειδική για τρόφιμα). Προηγουμένως πρέπει να έχουν ξεπλυθεί καλά και να έχουν στεγνώσει (κάποιες νοικοκυρές τα ζεματίζουν σε καυτό αλατόνερο με λίγο λεμόνι ή ξίδι και μετά τα βουτούν ξανά σε κρύο νερό). Δείτε στις Συνταγές τις Ασπρούλας οδηγίες για την συντήρησή τους.
Τα ντολμαδάκια τα μαγείρεψα στον ατμό. Αν εσείς τα μαγειρέψετε κανονικά, φροντίστε να βάλετε στον πάτο της κατσαρόλας μερικά έξτρα αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα ντολμαδάκια. Επίσης, βάλτε επάνω στα ντολμαδάκια ένα βάρος (πχ. ένα πιάτο αναποδογυρισμένο) ώστε να μην ξετυλιχτούν όπως βράζουν.
Χρόνος προετοιμασίας & μαγειρέματος: 1 ώρα
Μερίδες: 4 (34 κομμάτια)
Υλικά:
- 34 τρυφερά αμπελόφυλλα
- 120 γρ. ψίχα καβουριού
- 1/3 φλυτζανιού (70 γρ.) ρύζι νυχάκι
- 1 μέτριο κρεμμύδι (120γρ. περίπου), ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά (15 γρ.) βούτυρο ή 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο (εγώ έβαλα βούτυρο)
- 20 γρ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¾ φλυτζανιού (185 ml) ξινόγαλα
- ¾ φλιτζανιού (220 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά
- αλάτι, πιπέρι
- σαφράν
Εκτέλεση:
- Πλένουμε τα αμπελόφυλλά και τα ζεματάμε 2 λεπτά σε ελαφρώς αλατισμένο βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε προσεκτικά ένα-ένα σε ένα σουρωτήρι.
- Βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά σε βραστό νερό και το σουρώνουμε.
- Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί λίγο και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Αφού τα σοτάρουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε το ρύζι αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε το καβούρι και ανακατεύουμε καλά.
- Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια, βάζοντας ένα κουταλάκι γέμιση σε κάθε φύλο. Τα ψήνουμε στον ατμό για 30 λεπτά περίπου.
- Για την σάλτσα, ζεσταίνουμε για λίγο το ξινόγαλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε 2-3 ίνες σαφράν. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει. Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια και τα περιχύνουμε με την σάλτσα.
Καλή όρεξη!!
Πηγή:
http://www.agrotikabook.gr/%CE%BE%CE%AD%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B8%CF%81%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%BB%CF%8C%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1
38 Comments
stylencritics
19 Ιουνίου, 2015 at 7:33 πμΝτολμαδάκια με ψύχα καβουριού;Αυτό αν είναι σούπερ ουζομεζές!!
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:27 μμόπως τα λες!! 😉
Ξανθή
19 Ιουνίου, 2015 at 9:25 πμΠάρα πολύ καλή πρόταση, ελπίζω να βρω κέφι να το φτιάξω.
Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά.
Καλό Σαββατοκύριακο.
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:28 μμχαίρομαι που σου αρέσουν!
καλό σ/κ!!
TheoDORA's Kitchen Diaries
19 Ιουνίου, 2015 at 11:29 πμΦαίνονται υπέροχα. Λατρεύω τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα!
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:29 μμκι εγώ τα λατρεύω! με αυτή τη συνταγή βρήκα έναν λόγο παραπάνω!
sp00nstories
19 Ιουνίου, 2015 at 11:34 πμΤο πήγες σε άλλη διάσταση έτσι? Σούπερ!!!!
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:30 μμλες?? χαχαχαχα!!
createwithheart
19 Ιουνίου, 2015 at 2:38 μμΥπέροχη συνταγή!!! Θέλω και ουζάκι με καλή παρέα! Καλό σ/κ Ευάκι μου, φιλιά! 🙂
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:31 μμεύκολα πράγματα θέλεις! 😉
φιλιά!
peps@pepi's kitchen
19 Ιουνίου, 2015 at 2:53 μμπροχωρημένο ντολμαδάκι με σπέσιαλ σάλτσα! 🙂
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:32 μμ🙂
stavroulakriki
19 Ιουνίου, 2015 at 3:09 μμWow! Πολυ πρωτοτυποη ιδεα! Και θρεπτικη 😉
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:33 μμ😉
ΕΛΕΝΑ
19 Ιουνίου, 2015 at 6:18 μμΞεχωριστά τα ντολμαδάκια σου, πιο καλοκαιρινά, μεζεδάκι σπέσιαλ για καλοφαγάδες!!
Φιλιά, καλό απόγευμα!
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:35 μμναι! είναι πράγματι πολύ νόστιμα!! χαίρομαι που σου αρέσουν Ελενάκι!
φιλιά και καλό σ/κ!
Marcela (tortadellafiglia)
19 Ιουνίου, 2015 at 6:27 μμSuch a delicious thing! Never had vine leaves before! Looks amazing!
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:37 μμyou should try them! 😉
Χρύσα
19 Ιουνίου, 2015 at 8:15 μμΓκουρμέ ντολμαδάκια με την καβουρόψιχα, και τρελαίνομαι για τη σως που τα συνοδεύει! Φανταστικό πιάτο Εύη!
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:38 μμευχαριστώ Χρύσα μου! χαίρομαι που σου αρέσουν!
η σάλτσα ταιριάζει τέλεια!
Αγγελική
19 Ιουνίου, 2015 at 10:45 μμΤο πιο γκουρμεδιάρικο ντολμαδάκι ever! Σου το είπα από το πρωί ότι το λαχτάρησα αυτό το πιάτο και ελπίζω κάποια στιγμή να το δοκιμάσω.
Με τα ντολμαδάκια δεν έχουμε επιχειρήσει να “γνωριστούμε” καλύτερα, οπότε ισχύει η προσφορά του instagram.
Σε φιλώ, καλό βράδυ!!
The Healthy Cook
19 Ιουνίου, 2015 at 11:41 μμχαχαχαχα!! θα φροντίσω εγώ να σας συστήσω!!!
φιλιά κοριτσάκι μου!!
Χρυσαυγη
20 Ιουνίου, 2015 at 8:46 πμΤα ντολμαδακια οοοοοοπως και να τα συναντησω μου αρεσουν!! Ειναι αγαπημενο φαγητο απο τοτε που ημουν παιδι ακομα! Οσο για την σαλτσα σου, ειναι ολα τα λευτα ετσι παχυρρευστη που ρεει απο πανω! Εκανες σπουδαιο φαγητο!!!
Καλο Σαββατοκυριακο κοριτσακι!!
The Healthy Cook
20 Ιουνίου, 2015 at 3:22 μμευχαριστώ πολύ! 🙂
theonewithallthetastes
20 Ιουνίου, 2015 at 6:01 μμΙδιαίτερη παραλλαγή ενός πολύ κλασικού πιάτου.
Η σάλτσα με ενθουσίασε, απλή και δροσερή, νομίζω η υπόξινη γεύση της ταιριάζει όμορφα με τα ντολμαδάκια.
Φιλιά
The Healthy Cook
21 Ιουνίου, 2015 at 6:13 μμπραγματικά ταιριάζει πολύ!! είναι πολύ γευστικός συνδυασμός!
ευχαριστώ! φιλιά πολλά!
neanikon
20 Ιουνίου, 2015 at 10:46 μμΚαλησπέρα Εύη !! Δεν έχω φάει ποτέ ντολμαδάκια, ούτε στην κλασσική τους μορφή..Δεν ξέρω κάπως μου κάνει η εμφάνισή τους…Βέβαια τώρα που κοιτάζω τις φοβερές σου φωτογραφίες μάλλον αρχίζω και αλλάζω γνώμη 🙂
The Healthy Cook
21 Ιουνίου, 2015 at 6:12 μμμα γιατί βρε Άρη χάνεις τέτοια λιχουδιά? 🙂
για ξανασκέψου το..
craftcooklove
21 Ιουνίου, 2015 at 7:56 μμΟμολογώ ότι οι ντολμάδες δεν μου αρέσουν!!! Ζήλεψα όμως την σως !! Φανταστική! Μπράβο Εύη μου άρεσε η παραλλαγή σου σε κλασικό παραδοσιακό φαγάκι! Φιλιά πολλά!
The Healthy Cook
22 Ιουνίου, 2015 at 11:15 πμευχαριστώ πολύ ΑΘηνούλα!! καλή εβδομάδα!
Culinary Flavors
23 Ιουνίου, 2015 at 11:10 πμΠολύ όμορφη η εναλλακτική που έφτιαξες! Μου αρέσει όταν πειράζουμε τις κλασσικές συνταγές! Φιλιά!
The Healthy Cook
24 Ιουνίου, 2015 at 12:52 πμευχαριστώ Κατερίνα μου!
φιλιά!
tanja@the green mixer
25 Ιουνίου, 2015 at 5:21 μμτρελαίνομαι για ντολμαδάκια και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελεθω με αυτά, που περιέχουν το αγαπημένο μου καβουράκι (και ας ειναι και κονσέρβα, δεν εχω κανένα θεμα).
The Healthy Cook
28 Ιουνίου, 2015 at 11:52 μμΤάνια μου χαίρομαι που σου αρέσουν!
φιλιά!
Beauty Follower
27 Ιουνίου, 2015 at 2:25 πμΜε καβουρι? Πρεπει να ειναι καλο!
The Healthy Cook
28 Ιουνίου, 2015 at 11:48 μμείναι!!! 😉
dolmadaki
16 Ιουλίου, 2015 at 10:05 μμμηπως να κατοχυρωνες την γεμιση;;; ολα τανησια να τα κανουν!!! πρεπει να ειναι τελεια!!! υποθετω κ με κανα καλαμαρι μπορεις ε?
The Healthy Cook
16 Ιουλίου, 2015 at 11:18 μμχαχαχαχα!!! ναι, θα την κατοχυρώσω!!! τέλεια ιδέα! 🙂
και με καλαμάρι θα γίνεται φαντάζομαι, αλλά το καβούρι νομίζω πως του ταιριάζει καλύτερα.