Αυτή την συνταγή σας την χρωστάω εδώ και καιρό. Σας την είχα υποσχεθεί στο Instagram και άργησα να την ολοκληρώσω. Τα bagels, αυτά τα στρογγυλά ψωμάκια, είναι μια πολύ ωραία ιδέα για σάντουιτς στο σχολείο ή στο γραφείο, ειδικά εάν θέλεις λίγο να ξεφύγεις από το κλασσικό ψωμί του τοστ. Σήμερα σας παρουσιάζω την εύκολη εκδοχή για bagels ολικής, γιατί η κλασσική είναι πιο περίπλοκη και με περισσότερη δουλειά. Θα την δούμε κι αυτήν κάποια στιγμή.
Η συνταγή βασίζεται στον συνδυασμό αλευριού και στραγγιστού γιαουρτιού. Όσοι διαβάζετε το μπλογκ από την αρχή πιθανόν να θυμάστε πως η ζύμη πίτσας στην συνταγή της Pissaladiere βασίζεται στον ίδιο συνδυασμό. Πρόκειται για την πιο εύκολη και γρήγορη ζύμη πίτσας, που δεν χρειάζεται φούσκωμα. Έτσι και εδώ, τα bagels δεν χρειάζονται χρόνο να φουσκώσουν και γίνονται πολύ γρήγορα. Να έχετε, βέβαια, στο νου σας πως η αναλογία αλευριού/γιαουρτιού μπορεί να διαφέρει και εξαρτάται στα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε. Γιαούρτι από γιαούρτι διαφέρει σε υγρασία, όπως διαφέρουν και τα άλευρα μεταξύ τους. Εκεί, ίσως, να πρέπει εσείς να “παίξετε” λίγο με την ζύμη. 😉
Εύκολα Bagels Ολικής Άλεσης
Ingredients
- 110γρ. αλεύρι ολικής άλεσης, και επιπλέον για το ζύμωμα
- 100γρ. αλεύρι ντίνκελ 1050
- 3 κουταλάκια baking powder
- ¾ κουταλάκι αλάτι
- 375γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- τα σπόρια από 1 λοβό καρδάμωμου, σπασμένα στο γουδί (προαιρετικά)
- 1 ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο με 2-3 σταγόνες νερό, για την επάλειψη
- σουσάμι, για το πασπάλισμα
Instructions
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
Σε ένα μέτριο μπωλ αναμειγνύουμε τα αλεύρια, το baking powder, και το αλάτι.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Η ζύμη θα είναι λίγο «ψιχουλιαστή». Ζυμώνουμε αρκετά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να μπορούμε να την δουλέψουμε. Η ζύμη μας στο τέλος θα πρέπει να κολλάει ελαφρώς.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μπαλάκια των 100γρ. περίπου.
Ζυμώνουμε κάθε μπάλα, με την βοήθεια αλευριού, σε μπαστουνάκια 12-14εκ. Τα κάνουμε κουλούρια και, εάν χρειάζεται, κολλάμε τις δύο άκρες τους με πολύ λίγο νερό. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Αλείφουμε τα bagels με το μείγμα ασπραδιού-νερού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε 30-35 λεπτά περίπου, στην δεύτερη σχάρα (από κάτω) του φούρνου. Αφήνουμε να κρυώσουν.
→ Η γνώμη της ειδικού:
Εύκολα Bagels Ολικής Άλεσης
Ανά μερίδα:
- Θερμίδες: 143 kcal, Λίπος: 2.9 γρ. εκ των οποίων Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 1.5 γρ., Υδατάνθρακες: 24.3 γρ. εκ των οποίων Φυτικές Ίνες: 3.5 γρ. και Απλά Σάκχαρα: 3 γρ., Πρωτεΐνη: 6.9 γρ., Νάτριο: 32.3 mg, Χοληστερόλη: 13.2mg
Nutrition Tips:
- Το αλεύρι Ντίνκελ έχει παρόμοια διατροφική αξία με το σιτάρι. Ωστόσο, έχει λίγο πιο αυξημένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (μέσα σε αυτές και η γλουτένη) και ψευδάργυρο.
Μαρία Μεντζέλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Χαροκοπείου Παν. με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στο Life Coaching
Kιν. 6984515475
E-mail: maria.mentzelou@hotmail.com
No Comments