• Ελληνικά
  • English
  • Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα/ Ψάρι & Θαλασσινά

    Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

    Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

    Ναι, ξέρω… είναι λίγο “αντισυμβατική” η σημερινή συνταγή. Σε πολλούς θα κάνει εντύπωση ο συνδυασμός των υλικών. Πίτσα με κρεμμύδια, αντζούγιες και ελιές… Έτσι κι εγώ. …Όταν διάβασα την συνταγή για την Pissaladiere (αυτό είναι το όνομά της) εξεπλάγην. Η Pissaladiere, που λέτε, είναι μια παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Νότιας Γαλλίας και ιδιαίτερα της Νίκαιας, την οποία την μαγειρεύουν στα πανηγύρια. Μάλιστα στην αυθεντική συνταγή, η στρώση των κρεμμυδιών πρέπει έχει το ίδιο πάχος με την ζύμη.

    Μετά λοιπόν από την πρώτη έκπληξη μόλις διάβασα την συνταγή, σκέφτηκα ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρον συνδυασμός υλικών. Τα κρεμμύδια μαγειρεύονται  περίπου 1 ώρα. Στην ουσία καραμελώνουν χωρίς την προσθήκη ζάχαρης κι έτσι η γλυκύτητά τους έρχεται και δένει με την αλμυρή γεύση της αντζούγιας. Το σίγουρο είναι πως στην προετοιμασία της συνταγής πρέπει να προσέξετε πολύ το αλάτι. Όσοι δεν τα πάτε καλά με τα αλμυρά μπορείτε να ξαρμυρίσετε λίγο τις αντζούγιες , αλλά και τις ελιές. Πάντως ένα θα σας πω: είναι εξαιρετικός μεζές παρέα με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί ή ούζο.

    Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

    Το άλλο “αντισυμβατικό” της σημερινής ανάρτησης είναι η ζύμη. Δεν έφτιαξα αυτή τη ζύμη που ορίζει η συνταγή, ή οποία γίνεται ουσιαστικά με ζύμη ψωμιού. Δοκίμασα μια συνταγή που συναντούσα συχνά τελευταία και πραγματικά μου είχε κινήσει την περιέργεια. Πρόκειται για ζύμη για πίτσα που ετοιμάζεται σε 5 λεπτά. Ναι!!  Ούτε πολύ ζύμωμα, ούτε φούσκωμα, ούτε πάλι ζύμωμα, κλπ. Και το καλύτερο? Έχει μόνο δύο υλικά, αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και στραγγιστό γιαούρτι. Εγώ πρόσθεσα και λίγο ξερό εστραγκόν στην ζύμη το οποίο ταιριάζει πολύ με το κρεμμύδι και έγινε τέλεια! Να σας πω την αλήθεια την φοβόμουνα λίγο… Τα δύο αυτά υλικά δεν μου γέμιζαν και πολύ το μάτι για ζύμη πίτσας, αλλά ήμουν τόσο περίεργη να τη δοκιμάσω! Αφήστε που τα σχόλια που διάβαζα στο διαδίκτυο ήταν όλα θετικά. Κι έτσι αποφάσισα να την φτιάξω. Και μου άρεσε πολύ!! Την άνοιξα πολύ ψιλή γιατί έτσι μου αρέσουν οι ζύμες πίτσας. Να φανταστείτε πως μου βγήκε και μια ακόμη πίτσα ατομική.  Ψήθηκε υπέροχα και έγινε τραγανή και ωραία! Σας προτείνω να την δοκιμάσετε. Είναι μια πολύ πρακτική ζύμη για λύση της τελευταίας στιγμής και για όσους και όσες βαριούνται την κλασσική διαδικασία φουσκώματος.

    Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

    Θα πρέπει να σας πω πως οι αντζούγιες, παρόλο που σνομπάρονται από πολλούς ανήκουν στην κατηγορία των ψαριών που περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα είδος λίπους που ελαττώνει τον κίνδυνο θρομβώσεων και δρα προστατευτικά στην καρδιά.  Τα κρεμμύδια όντας πλούσια σε βιοτίνη (η οποία βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους και της ζάχαρης) και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες, βοηθούν στην αποτοξίνωση του αναπνευστικού συστήματος και στην καταπολέμηση του άσθματος, της βρογχίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας, και του διαβήτη. Ας δούμε τώρα την συνταγή γιατί πολλά είπα πάλι:

    Χρόνος προετοιμασίας:   1 ώρα και 30 λεπτά

    Μερίδες:  8 κομμάτια

    Υλικά:

    Για τη ζύμη

    • 1 ½ φλυτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ίσως σας πάρει λίγο παραπάνω)
    • 1 φλυτζάνι γιαούρτι στραγγιστό, 2% λιπαρά
    • ½ κουταλάκι ξερό εστραγκόν

    Για την πίτσα

    • 1 κιλό κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
    • ¼ φλυτζάνι ελαιόλαδο
    • ¼ κουταλάκι φρέσκο δενδρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένο
    • ¼ κουταλάκι ξερό θυμάρι
    • ¼ κουταλάκι ξερή ματζουράνα
    • 1/8 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
    • λίγο αλάτι
    • 25 γρ. πάστα αντζούγιας (μισό σωληνάριο των 50γρ.)
    • 12 – 14 φιλέτα αντζούγιας
    • 1/3 φλυτζανιού ελιές Καλαμών, σε ροδέλες
    • λίγο ακόμη πιπέρι για το τέλος

    Εκτέλεση:

    1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ρίξτε τα κρεμμύδια και αλατίστε τα. Σκεπάστε και αφήστε τα να μαγειρευτούν. για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.
    2. Ξεσκεπάστε, προσθέστε τα μυρωδικά και το πιπέρι και αφήστε τα να μαγειρεύονται μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να γίνουν σαν μια μαλακιά μαρμελάδα, άλλα 30-40 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε να τα ανακατεύετε.
    3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C.
    4. Ανακατέψτε όλα τα υλικά για την ζύμη σε ένα μπωλ. Μην ρίξετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Μπορεί να μην το χρειαστεί όλο, ή, μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω. Ζυμώνετε για λίγο μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Ανοίξτε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια στο μέγεθος και το σχήμα που θέλετε. Στρώστε τη ζύμη σε ένα ταψάκι για πίτσα, ελαφρώς λαδωμένο.
    5. Απλώστε μια πολύ λεπτή στρώση πάστας αντζούγιας (περίπου μισό σωληνάριο των 50 γρ., όπως σας γράφω παραπάνω)
    6. Απλώστε τα κρεμμύδια ομοιόμορφα, πάνω από την πάστα αντζούγιας.
    7. Στολίστε με τα φιλέτα αντζούγιας και τις ελιές και ρίξτε λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι. ( όπως σας είπα και πριν μπορείτε να ξαρμυρίσετε για λίγο τις αντζούγιες και τις ελιές αν είναι αλμυρές).
    8. Ψήστε την πίτσα για περίπου 15-20 λεπτά, ή όσο χρειάζεται για να ψηθεί ην ζύμη σύμφωνα με τα γούστα σας.

    Σερβίρετε τη πίτσα με κρεμμύδια, αντζούγιες και ελιές ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαύστε τη με ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί!

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
    240.7 29.1 1.1 10.4 1.5 9.0

    2.3

     

    Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

     

    Onion & Anchovy Pizza and a Crust express – Πίτσα με Κρεμμύδια & Αντζούγιες και μια Ζύμη εξπρές

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    20 Comments

  • Reply
    GiGi Eats Celebrities
    19 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:25 πμ

    I just want to spoon the pizza topping into my mouth! 🙂

  • Reply
    mookies
    20 Σεπτεμβρίου, 2014 at 9:46 μμ

    Aντισυμβατική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου!

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:52 μμ

      Καλημέρα Μίνα!!! Είναι!
      Και η πίτσα και η ζύμη από μόνη της!

  • Reply
    χρυσαυγη
    20 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:25 μμ

    Μπραβο, μπραβο, μπραβο!!
    Λατρευω αντζογια! Ειμαι η μονη που δεν χρειαζεται επιχειρηματα για να την πεισεις πως η πιτσα αυτη ειναι εκπληκτικη!!!
    Οσο για τη ζυμη, με εντυπωσιασαν τα μονο δυο υλικα της και σκοπευω να την δοκιμασω!!!

    * Και κατι τελευταιο. Γιατι ενω ανεβαζεις στο φεις την αναρτηση το πρωι, στον μπλογκερ εμφανιζεται μετα απο πολλες ωρες…το βραδυ;

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:57 μμ

      Καλημέρα Χρυσαυγή μου!!!
      Όσο περνάει ο καιρός βλέπω πως έχουμε τα ίδια γούστα!! 😉
      Όσο γι αυτό που με ρωτάς, δεν ξέρω να σου απαντήσω…. Μπορεί στο facebook να βάζω τις αναρτήσεις το πρωί, αλλά εδώ στο μπλογκ τις βάζω από το προηγούμενο βράδυ. Αυτήν εδώ, δηλαδή, την έβαλα Παρασκευή ξημερώματα. Τώρα γιατί στο blogger εμφανίζεται τόσο αργά, δεν ξέρω…
      Φιλιά!!!

  • Reply
    lenia
    21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:48 μμ

    Πολύ αντισυμβατική η πίτσα σου, Εύη μου! Ψάρι δεν τρώω, αλλά τα υπόλοιπα υλικά είναι υπέροχα. Και πολύ εύκολη η ζύμη! Πρέπει να την δοκιμάσω!
    Φιλάκια από την όμορφη Ζάκυνθο!

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:58 μμ

      ναι, η γέμιση της πίτσας μάλλον δεν είναι για σένα… αλλά τη ζύμη νομίζω θα τη βολευτείς πολύ!!
      φιλιά στην όμορφη Ζάκυνθο! 😉

  • Reply
    peps
    21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:26 μμ

    ,,,εγώ πάλι ….δεν είμαι της αντζούγιας αλλά…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗ ΠΙΤΣΑ ΣΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Δε μου λες…..πότε θα συναντηθούμε?????

    • Reply
      The Healthy Cook
      21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:04 μμ

      δεν είσαι της αντζούγιας????? δεν το περίμενα αυτό από σένα!!!!!!!
      όσο για την ερώτησή σου, είμαι ανοιχτή σε προτάσεις…..;)

  • Reply
    stylencritics
    21 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:38 μμ

    Αγαπώ αντζούγιες. Πάστα μπορώ να φτιάξω και μόνη μου;

    • Reply
      The Healthy Cook
      23 Σεπτεμβρίου, 2014 at 10:14 μμ

      γεια σου Σόνια!!
      συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση αλλά τώρα είδα τυχαία το σχόλιό σου…. η τεχνολογία μας γελάει κάποιες φορές! 🙂
      λοιπόν ναι, μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου λιώνοντας όση ποσότητα αντζούγιας θέλεις ώστε να γίνει κρέμα και προσθέτοντας αλάτι και πιθανόν και λίγη ζάχαρη για ισορροπία.
      για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείς 2-3 κουταλιές πάστα.
      ελπίζω να σε κάλυψα.
      καλό σου βράδυ!

      • Reply
        stylencritics
        24 Σεπτεμβρίου, 2014 at 4:22 μμ

        Πανεύκολο!!
        Ευχαριστώ πάρα πολύ 🙂

  • Reply
    Ερμιόνη
    22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 12:01 πμ

    Πολύ ιδιαίτερη ζύμη… μόνο 2 υλικά και εστραγκόν -το οποίο υπεραγαπώ- για μυρωδιά!
    Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!
    Το καραμελωμένο κρεμμύδι με την υπέροχη γλυκιά του γεύση το λατρεύω, αλλά τις αντζούγιες θα μου επιτρέψεις να τις παραλείψω 🙂
    Φιλιά πολλά!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:53 πμ

      τη ζύμη σίγουρα θα τη κρατήσεις!!!
      η αντζούγια, ξέρω ότι αρέσει σε λίγους!!
      καλή εβδομάδα Ερμιόνη!!

  • Reply
    Eleanna (foodaki.gr)
    22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:30 πμ

    Δεν ξαφνιάζομαι για τις αντζούγιες στην πίτσα! Είναι συνηθισμένο υλικό σε Ιταλικές πίτσες. Ακόμα και στη σαλάτα του Καίσαρα μπαίνουν 😉 Αυτό που μου αρέσει περισσότερο ακόμα στη συνταγή σου είναι η βάση της πίτσας, που είναι τόσο εύκολη και λεπτή! Ως φαν της πίτσας, θα τη δοκιμάσω σύντομα!

    • Reply
      The Healthy Cook
      22 Σεπτεμβρίου, 2014 at 1:58 πμ

      οι Ιταλοί τις χρησιμοποιούν, εμείς όμως δεν τις συνηθίζουμε… άλλο αν εμένα μου αρέσουν πολύ!!! 🙂
      απλά στη συγκεκριμένη συνταγή η γεύση της αντζούγιας είναι πολύ έντονη. είναι μόνο για τους λάτρεις.
      η ζύμη είναι σούπερ!! θα την λατρέψεις, νομίζω, όπως εγώ!
      καλή εβδομάδα Ελεάννα!!

  • Reply
    gourmetgetaway
    4 Οκτωβρίου, 2014 at 1:00 πμ

    OMG!!! This looks so good!
    Hubby loves anchovy! I will have to make it for him.

    • Reply
      The Healthy Cook
      4 Οκτωβρίου, 2014 at 3:47 μμ

      I am glad you like it!!
      If you do make it, let me know! 🙂

    Leave a Reply