Μια διαφορετική μελιτζανόπιτα θα σας δείξω σήμερα. Οι πίτες αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής κουζίνας. Η παραδοσιακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από μια ευρηματική τακτική όπου η νοικοκυρά έπρεπε να επινοήσει φαγητά που μπορούσαν να μαγειρευτούν με τα όποια διαθέσιμα τρόφιμα, ώστε να χορτάσει η, μεγάλη συνήθως, αγροτική οικογένεια. Κι έτσι δημιουργήθηκαν κάθε λογής πίτες, αλμυρές και γλυκές, σε όλον τον ελλαδικό χώρο.
Τα διαθέσιμα τρόφιμα (κηπευτικά, χόρτα του βουνού, ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά) συμπληρώνονταν από τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τα αυγά και, αφού η νοικοκυρά, με μαεστρία, άνοιγε το σπιτικό φύλλο έφτιαχνε αριστουργήματα.
Οι πιο βιαστικές έφτιαχναν στα γρήγορα έναν χυλό με αλεύρι και τον ανακάτευαν με χορταρικά, αυγά, τυριά, τραχανά, κ.α., και σκάρωναν μια «γυμνή» πίτα, χωρίς φύλλο. Σε αυτή την λογική είναι και η σημερινή μελιτζανόπιτα. Πρόκειται για μια νόστιμη πίτα με μελιτζάνες, λίγη φέτα, μυρωδικά, κεφαλογραβιέρα και ένα χυλό από αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού. Η δόση αυτή είναι μεγάλη, για ένα στρογγυλό ταψί 28-29εκ., αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε την μισή, εάν θέλετε.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ και, αφού κρυώσει λίγο, το αναμειγνύουμε με τα αυγά, την φέτα, τον μαϊντανό και την ρίγανη. Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ετοιμάζουμε τον χυλό, αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά και ενώνουμε με το μείγμα της μελιτζάνας. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-29εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 1 ώρα περίπου. Διατροφική αξία ανά μερίδαΜελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο
Ingredients
Instructions
Nutrition
Notes
Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Cook Book Όλες οι Πίτες”, του Έθνους.
2 Comments
dolmadaki
17 Ιουλίου, 2019 at 12:38 μμυπεροχη !! παρεξηγημενη η μελιτζανα στις πιτες. μια ωραια παραλλαγη της μπατζινας με την μελιτζανα σιγουρα θα εχει ιδιατερη γευση
The Healthy Cook
17 Ιουλίου, 2019 at 2:56 μμΝαι, πράγματι ? Ευχαριστώ πολύ ντολμαδάκι μου!