• Ελληνικά
  • English
  • Λαχανικά/ Πίτες/ Συνταγές

    Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

    Νόστιμη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, με αλεύρι ζέας - A delicious Greek eggplant no-phyllo pie, with whole wheat emmer flour

    Μια διαφορετική μελιτζανόπιτα θα σας δείξω σήμερα. Οι πίτες αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ελληνικής κουζίνας. Η παραδοσιακή κουζίνα χαρακτηρίζεται από μια ευρηματική τακτική όπου η νοικοκυρά έπρεπε να επινοήσει φαγητά που μπορούσαν να μαγειρευτούν με τα όποια διαθέσιμα τρόφιμα, ώστε να χορτάσει η, μεγάλη συνήθως, αγροτική οικογένεια. Κι έτσι δημιουργήθηκαν κάθε λογής πίτες, αλμυρές και γλυκές, σε όλον τον ελλαδικό χώρο.

    Νόστιμη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, με αλεύρι ζέας

    Τα διαθέσιμα τρόφιμα (κηπευτικά, χόρτα του βουνού, ελαιόλαδο, φρέσκα μυρωδικά) συμπληρώνονταν από τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο και τα αυγά και, αφού η νοικοκυρά, με μαεστρία, άνοιγε το σπιτικό φύλλο έφτιαχνε αριστουργήματα. 

    Οι πιο βιαστικές έφτιαχναν στα γρήγορα έναν χυλό με αλεύρι και τον ανακάτευαν με χορταρικά, αυγά, τυριά, τραχανά, κ.α., και σκάρωναν μια «γυμνή» πίτα, χωρίς φύλλο. Σε αυτή την λογική είναι και η σημερινή μελιτζανόπιτα. Πρόκειται για μια νόστιμη πίτα με μελιτζάνες, λίγη φέτα, μυρωδικά, κεφαλογραβιέρα και ένα χυλό από αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού. Η δόση αυτή είναι μεγάλη, για ένα στρογγυλό ταψί 28-29εκ., αλλά εσείς μπορείτε να φτιάξετε την μισή, εάν θέλετε.

    Νόστιμη μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, με αλεύρι ζέας

    Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Μερίδες: 8
    Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

    Υλικά

    • 3 μέτριες μελιτζάνες , κομμένες σε μικρά κυβάκια
    • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
    • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
    • 3 αυγά, χτυπημένα
    • 130γρ. φέτα, θρυμματισμένη
    • ½ ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 1 πρέζα ρίγανη
    • αλάτι, πιπέρι
    • λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα, για το πασπάλισμα
    • χυλός:
    • 500γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
    • 2 ¼ φλυτζάνια (560ml) γάλα
    • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση

    1

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες και τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι, μέχρι να μαλακώσουν.

    2

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπωλ και, αφού κρυώσει λίγο, το αναμειγνύουμε με τα αυγά, την φέτα, τον μαϊντανό και την ρίγανη.

    3

    Σε ένα άλλο μεγάλο μπωλ ετοιμάζουμε τον χυλό, αναμειγνύοντας καλά όλα τα υλικά και ενώνουμε με το μείγμα της μελιτζάνας.

    4

    Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 28-29εκ. στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C, για 1 ώρα περίπου.

    Διατροφικός πίνακας

    • 388 Ενέργεια
    • 63g Υδατάνθρακες
    • 85mg Χοληστερίνη
    • 19.8g Λίπος
    • 15g Φυτικές ίνες
    • 15g Πρωτεΐνες
    • 6.4g Κορεσμένα λίπη
    • 245mg Νάτριο
    • 12g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Διατροφική αξία ανά μερίδα

    Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό “Cook Book Όλες οι Πίτες”, του Έθνους.

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    2 Comments

  • Απάντηση
    dolmadaki
    17 Ιουλίου, 2019 at 12:38 μμ

    υπεροχη !! παρεξηγημενη η μελιτζανα στις πιτες. μια ωραια παραλλαγη της μπατζινας με την μελιτζανα σιγουρα θα εχει ιδιατερη γευση

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      17 Ιουλίου, 2019 at 2:56 μμ

      Ναι, πράγματι ? Ευχαριστώ πολύ ντολμαδάκι μου!

    Αφήστε το σχόλιό σας