• Ελληνικά
 • English
 • Διατροφή

  Παιδί και Διατροφή: Μεγαλώνοντας έναν “Smart Eater”

  Για την συμμετοχή μου στο 1ο Lifeme Workshop σας έχω ήδη μιλήσει. Αυτό που δες σας έχω πει είναι πως μέσα από αυτή την συμμετοχή μου γνώρισα πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μία από αυτούς είναι και η Κυριακή Απέργη, διαιτολόγος-διατροφολόγος, που συμμετείχε στο Workshop με μια ενδιαφέρουσα ομιλία. Είχε σαν θέμα κάτι που συζητάω πολύ συχνά με φίλες και φίλους που έχουν μικρά παιδιά και αγωνιούν για την διατροφή τους. Η αγωνία τους έχει να κάνει με το πώς θα εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους να τρώνε σωστά και να κάνουν τις σωστές επιλογές μεγαλώνοντας. Ζήτησα, λοιπόν, από την Κυριακή να γράψει ένα άρθρο και για εσάς, με αυτό το θέμα: «Παιδί και Διατροφή: Μεγαλώνοντας έναν smart eater”.

  Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition

  photo: unsplash

  “Το 1ο Lifeme Workshop είναι πλέον γεγονός! Με αφετηρία την ομιλία μου με τίτλο «Μεγαλώνοντας έναν smart eater», που έλαβε χώρα στο στις 14-4 στο ΟΑΚΑ, προσπάθησα να αναδείξω την πραγματική δυσκολία στο εγχείρημα να μάθουμε τα νήπια και τα παιδιά της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας να τρέφονται σωστά, αλλά και να προσφέρω μικρά και ουσιαστικά ‘tips’ για να πετύχουμε την σωστή διατροφική εκπαίδευση των μικρών μας φίλων.

  Ξεκινώντας από την πρώτη τροφή του ανθρώπου, το μητρικό γάλα, διαπιστώνουμε την «έμφυτη» προτίμηση του ανθρώπου να «αγαπά» τα γλυκά, υδατανθρακούχα και λιπαρά τρόφιμα, που είναι εύπεπτα και αποδίδουν εύκολα αρκετές θερμίδες, ενώ έχει την τάση να αποφεύγει οτιδήποτε πικρό ή ξινό, που θα πρέπει να καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα για να αποδώσει ενέργεια. Πόσο εύκολα άραγε είναι να μην μάθει το παιδί την «γλυκιά» γεύση, αφού ήδη την ξέρει;

  Ο συνδυασμός αυτού του διαχρονικού, γονιδιακού δεδομένου με την στροφή της σύγχρονης κοινωνίας προς τροφές υψηλού ενεργειακού περιεχομένου, αλλά χαμηλού κόστους και θρεπτικής αξία, κατανοούμε ότι, το να επιλέξει πλέον κάποιος σωστά «τι» θα βάλει στο πιάτο του, γίνεται αρκετά πολύπλοκο. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνει ο βομβαρδισμός διαφημίσεων, καθώς και post από «celebrities» και «μη» φωτογραφιών στα social media, που κάλλιστα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στην «νέα» κατηγορία του «foodporn»! Όταν ένας ενήλικας, ο οποίος πιθανόν να έχει επίγνωση των συνεπειών της διατροφής του στην υγεία του, δυσκολεύεται να τηρήσει μια υγιεινή διατροφή, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο αυτό είναι για ένα νήπιο ή για ένα παιδί, που δεν γνωρίζει γιατί δεν κάνει να τρώει όλη μέρα- κάθε μέρα μόνο παγωτό και πίτσα, που τρώνε οι φίλοι του και ο αγαπημένος του «ήρωας»;

  Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition

  photo: unsplash

  Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι οι περισσότεροι πιστεύουν η υγιεινή διατροφή δεν είναι ούτε άνοστη, ούτε ακριβή ή χρονοβόρα. Σε μια ισορροπημένη διατροφή δεν υπάρχουν «καλές ή κακές» τροφές, αλλά πιο «καλοί» και «λιγότερο καλοί» «παίκτες» και «όλα» επιτρέπονται στην σωστή ποσότητα και συχνότητα. Η προσπάθεια για να αυξήσουμε το «διατροφικό iQ» του παιδιού, θα πρέπει να ξεκινά από πολύ, πολύ μικρή ηλικία, σχεδόν από την ενδομήτρια ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συμμετέχει «υπό ίσους όρους» και με σταθερότητα και οι δύο γονείς, αλλά και όλοι οι φροντιστές του παιδιού, ενώ φωνές, απαγορεύσεις, τιμωρίες και πίεση φαίνεται βιβλιογραφικά ότι έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

  Η διατροφή πρέπει να βασίζεται στην εξατομίκευση, τόσο για το εκάστοτε παιδί, όσο και για τις οικογενειακές συνιστώσες, αλλά θα πρέπει να ισχύει ο «χρυσός» κανόνας ότι ο γονιός αποφασίζει «τι, ποτέ και που» θα φάει η οικογένεια και το παιδί «αν θα φάει, τι από τα προσφερόμενα και πόσο». Ο γονιός αγοράζει και φροντίζει να υπάρχει διαθέσιμη θρεπτική τροφή, ενώ δεν απαγορεύει «σνακ και γλυκά», αλλά ούτε τα προσφέρει ελεύθερα.

  Όσον αφορά την επιβράβευση, θα πρέπει να είναι «μικρή» και «λεκτική» και να υπάρχει «ενίσχυση» για την «ποιότητα» της πράξης και όχι την «ποσότητα». Καλό θα ήταν το παιδί από μικρή ηλικία να καταλάβει ότι τρώμε σωστά για να είμαστε υγιής, δραστήριοι, χαρούμενοι και όχι για να είμαστε αδύνατοι, καλοί, όμορφοι, να χάσουμε κιλά, λίπος κτλ. Σε αυτό το πλαίσιο σχόλια για την εικόνα σώματος, καλό θα ήταν να αποφεύγονται και να εστιάζεται η προσπάθεια στην αλλαγή της θρεπτικότητας της διατροφής.

  Η υγιεινή και θρεπτική διατροφή μπορεί να γίνει εύκολη, νόστιμη και απολαυστική με πολύ φαντασία, άφθονη παραμυθόσκονη και συμμετοχή όλης της οικογένειας υπό την καθοδήγηση ειδικού, όπου αυτό χρειάζεται.”

  Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

  Ιστοσελίδα: www.kiriakiapergi.gr

  Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 13, Μελίσσια

  Τηλέφωνο: 6987121394

  Ακολουθείστε την Κυριακή στο Facebook και στο Instagram για περισσότερες διατροφικές συμβουλές.
  Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition

  photo: unsplash

   

  Παιδί και Διατροφή - Child Nutrition

  photo: unsplash

   

  Share on Social Media
   
      

  You Might Also Like

  No Comments

  Leave a Reply