Η σημερινή συνταγή για υγιεινά fish & chips ήταν για εμένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Όχι μόνο γιατί έφτιαξα μια λιχουδιά που πάντα μου άρεσε, στην υγιεινή της εκδοχή και μάλιστα πάααρα πολύ νόστιμη, αλλά και γιατί ήταν ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσω τις σάλτσες Τόπος. Ο συνδυασμός των γεύσεων ήταν εξαιρετικός, οπότε δεν είχα παρά να τα παρουσιάσω και σε εσάς ?
Τα fish & chips ήταν για μένα πάντα μια αγαπημένη αμαρτία. Όσο ταξίδευα, τα έτρωγα συχνά. Στο μυαλό μου τα έχω συνδυάσει έτσι: βόλτα δίπλα στην θάλασσα στο Σύδνεϋ και ένα χωνάκι fish & chips στο χέρι. ? Τότε, όμως, δεν πρόσεχα ιδιαίτερα την διατροφή μου. Τώρα που ανακάλυψα την υγιεινή εκδοχή τους, θα τα απολαμβάνω πιο συχνά και θα είναι και σπιτικά! Το ψάρι (μπακαλιάρος) δεν έχει κουρκούτι, αλλά μια πραγματικά πολύ νόστιμη και εύκολη κρούστα με θρυμματισμένο παξιμάδι και θυμάρι , ενώ οι πατάτες είναι η γνωστή συνταγή για πατάτες τηγανιτές στον φούρνο, μόνο που εδώ έβαλα και γλυκοπατάτα και έκοψα τις πατάτες πιο ψιλές.
Οι σάλτσες «Τόπος» είναι μια νέα σειρά ελληνικών φυτικών σαλτσών που συνδυάζουν την αγνή μεσογειακή διατροφή και χορτοφαγία, αλλά πιστέψτε με, θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο καλοφαγά! Βασίζονται σε πιστοποιημένη βιολογική σόγια και σε ολόφρεσκα λαχανικά. Περιέχουν πολύ λιγότερα λιπαρά και καθόλου ζωικά συστατικά, άρα είναι ιδανικές όχι μόνο για χορτοφάγους και vegans, αλλά και για όσους νηστεύουν. Δεν απευθύνονται όμως μόνο σε αυτό το κοινό. Απευθύνονται και σε όσους προσέχουν την διατροφή τους και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Εντάξει, το ομολογώ, έχω λατρέψει τις συσκευασίες και τις ονομασίες τους! Σήμερα διάλεξα τρεις από αυτές για να τις συνδυάσω με τα fish & chips μου: Την Φυτικώς Άψογη Ναγυονέζζα (που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πασίγνωστη ξαδέλφη μαγιονέζα), την Σκανδαλώδη Ροζ Ναγυονέζζα (με πιπεριά Φλωρίνης και κάππαρη) και την Αμερικανίζουσα Αγγουροναγυονέζζα ( με αγγουράκι τουρσί, που θυμίζει ταρτάρ). Ταίριαξαν καταπληκτικά με τα υγιεινά fish & chips! Όμως η σειρά αποτελείται και από ακόμα δύο σάλτσες, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Δοκιμάστε αυτή την συνταγή. Θα με θυμηθείτε! Μην σας τρομάζουν τα πολλά βήματα στην συνταγή. Είμαι πολύ αναλυτική, ώστε να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερες απορίες.
Υγιεινά Fish & Chips
Ingredients
- για τις πατάτες:
- 4 μέτριες πατάτες, πλυμένες (μπορείτε να τις συνδυάσετε και με γλυκοπατάτες)
- 1 ½ κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι κύμινο
- 1 κουταλάκι πάπρικα
- 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
- ¼ κουταλάκι ξερό θυμάρι
- 1 κουταλάκι αλάτι
- ¼ – ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- μια πρέζα πιπέρι
- για τα ψάρια:
- 700-800 γρ. φρέσκο ή αποψυγμένο, καθαρισμένο φιλέτο μπακαλιάρου*
- 1 ½ φλυτζάνι ψίχουλα από παξιμάδια ολικής αλεσμένα στο μούλτι**
- 1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
- ¾ φλυτζάνι αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
- ¼ κουταλάκι πιπέρι
- 2 ½ κουταλιές μουστάρδα Dijon
- 3 αυγά χτυπημένα
- Φυτικώς Άψογη Ναγυονέζζα Τόπος, για το σερβίρισμα
- Σκανδαλώδη Ροζ Ναγυονέζζα Τόπος, για το σερβίρισμα
- Αμερικανίζουσα Αγγουροναγυονέζζα Τόπος, για το σερβίρισμα
Instructions
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτά μπαστουνάκια, όχι μεγαλύτερα του 1 εκ. Εάν θέλουμε μπορείτε να αφήσουμε την φλούδα. Τις βάζουμε σε ένα δοχείο με νερό και τις αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C.
Σε ένα μικρό μπωλ αναμειγνύουμε όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά για τις πατάτες.
Σουρώνουμε τις πατάτες και τις στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν πολύ τραγανές.
Τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και φροντίζουμε να καλυφθούν καλά. Πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε καλά (με τα χέρια καλύτερα) ώστε να καλυφθούν όλες.
Τις αραδιάζουμε στο ταψί σε μία στρώση και τις ψήνουμε στον φούρνο, στην μεσαία σχάρα, για 20’. Τις γυρίζουμε και τις ψήνουμε για άλλα 20’.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τα ψάρια κόβοντας τον μπακαλιάρο σε κομμάτια 8Χ3εκ. περίπου. Τα αλατίζουμε, εάν ο μπακαλιάρος μας δεν είναι ήδη αλατισμένος (βλ. σημείωση).
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ πιάτο και το αναμειγνύουμε με το πιπέρι.
Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε τα χτυπημένα αυγά και τα αναμειγνύουμε με την μουστάρδα.
Σε ένα τρίτο βαθύ πιάτο αναμειγνύουμε τα αλεσμένα παξιμάδια και το ξερό θυμάρι
Πανάρουμε τα μπαστουνάκια ψαριού περνώντας τα πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από τα αλεσμένα παξιμάδια. Τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, στην μεσαία σχάρα του φούρνου.
Σερβίρουμε τα υγιεινά fish & chips αμέσως και συνοδεύουμε με τις πολύ ταιριαστές σάλτσες Τόπος.
Nutrition
-
565 Calories
-
75g Carbohydrates
-
163mg Cholesterol
-
11.9g Fat
-
10g Fiber
-
41g Protein
-
2.2g Saturated fat
-
889mg Sodium
-
4g Sugar
Notes
*Εάν ο μπακαλιάρος που θα χρησιμοποιήσετε είναι κατεψυγμένος, προσέξτε γιατί μπορεί να είναι ήδη αλατισμένος. Εάν όχι, αλατίστε το ψάρι πριν το πανάρετε.
**Χρησιμοποίησα παξιμαδάκια ολικής Κυθήρων, περίπου 350γρ.)
2 Comments
Alexandra Martinou
17 Σεπτεμβρίου, 2024 at 8:08 μμΚαλησπέρα! Μπορείτε να μου πείτε στους πόσους βαθμούς ψήνετε το ψάρι; Επίσης, το βάζετε στο γκριλ;
Ευχαριστώ!
Evi Skoura
19 Σεπτεμβρίου, 2024 at 6:20 μμΚαλησπέρα!
Ψήνουμε στους 220C, το γράφω στο βήμα 2. Και ψήνουμε στις αντιστάσεις.
Εύχομαι να τα απολαύσετε!