• Ελληνικά
  • English
  • Αλμυρά/ Για χορτοφάγους/ Εορταστικές Συνταγές/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

    Σήμερα σας έχω ένα εντυπωσιακό και νόστιμο πρώτο πιάτο για το γιορτινό σας τραπέζι. Ψητή κολοκύθα με άγρια μανιτάρια , μήλο και κάστανα. Υγιεινό και εύκολο πιάτο, με αγαπημένα χειμωνιάτικα υλικά.

    Η κολοκύθα κατακτά σιγά-σιγά το ελληνικό τραπέζι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια πολύ λίγες νοικοκυρές μαγείρευαν πιάτα με κολοκύθα και οι περισσότερες περιορίζονταν στις πίτες. Τελευταίως κυκλοφορούν όλο και περισσότερες συνταγές, πολλές από αυτές μάλιστα είναι και αρκετά πρωτότυπες. Επίσης βλέπουμε όλο και περισσότερες ποικιλίες κολοκύθας να κυκλοφορούν στην αγορά.

    Η πρωταγωνίστρια του Halloween, καθώς και όλες οι ποικιλίες της κολοκύθας, συγκαταλέγονται πλέον στις υπερτροφές.  Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (εξού και το έντονο πορτοκαλί χρώμα), τα οποία αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Είναι, όμως, πλούσια και σε δύο πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά, την λουτείνη και την ζεαξανθίνη, που προστατεύουν  τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.  Επιπλέον, η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και σε βιταμίνη C, η οποία της προσδίδει σημαντικές αντι-γηραντικές, αντι-καρκινικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες. Το μαγνήσιο, το κάλιο και ο ψευδάργυρος που περιέχει μας βοηθούν να έχουμε γερά οστά και δόντια, καλή λειτουργία της καρδιάς και επιπλέον ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

    Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

    Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έρευνες επιστημόνων που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κολοκύθα ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και προλαμβάνει το διαβήτη τύπου 2.

    Όσο για τις εντυπωσιακές ιδιότητες του κολοκυθόσπορου, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο Κολοκυθόσποροι & Ηλιόσποροι.

    Η συνταγή απαιτεί άγρια μανιτάρια. Εγώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα μείγμα αποξηραμένων άγριων μανιταριών, τα οποία τα μούλιασα σε χλιαρό νερό για περίπου 15 λεπτά. Περιείχε κανθαρέλλες, bolets ή πορτσίνι Χιλής, πλευρότους και λεντινούλες. Θα χρειαστείτε 50-60γρ. αποξηραμένα για να πάρετε 150γρ. νωπών μανιταριών. Αν χρησιμοποιήσετε κι εσείς αποξηραμένα, μουλιάστε τα και στραγγίστε τα καλά πριν τα προσθέσετε στο φαγητό. Εναλλακτικά, αντί για νερό μπορείτε να τα μουλιάσετε και σε λευκό κρασί.

    Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

    Ας δούμε τώρα τη συνταγή:

    Χρόνος που χρειάζεται:   1 ώρα και 30 λεπτά

    Μερίδες:   4, σαν ορεκτικό

    Υλικά:

    • 2 μικρές κολοκύθες, 700γρ. περίπου η μία
    • 50γρ. βούτυρο
    • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
    • 150γρ. άγρια μανιτάρια επιλογής σας (καθαρισμένα, και κομμένα ανάλογα με το είδος)
    • 1 μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
    • 90γρ. βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα, χοντροκομμένα
    • 1 κουτάλι φρέσκια ματζουράνα ή θυμάρι, ψιλοκομμένο
    • αλάτι, πιπέρι

    Εκτέλεση:

    1. Οι κολοκύθες σας θα πρέπει να στέκονται όρθιες, χωρίς να γέρνουν. Κόψτε λίγο από τον πάτο, αν χρειάζεται για να σταθούν. Κόψτε το πάνω μέρος (καπάκι) και αδειάστε τη από τους σπόρους.
    2. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.
    3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Ρίξτε τα κρεμμυδάκια και μαγειρέψτε τα για 1-2 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας τα.
    4. Προσθέστε τα μανιτάρια και τα μήλα και σοτάρετέ τα για λίγα λεπτά.
    5. Ρίξτε όσο αλάτι και πιπέρι θέλετε, προσθέστε τα κάστανα και το μυρωδικό και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα.
    6. Αλατίστε καλά και πιπερώστε το εσωτερικό της κολοκύθας και γεμίστε τη με τη γέμιση. Σκεπάστε με το καπάκι της κολοκύθας, τοποθετείστε τη σε ένα ταψί και ψήστε τη για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά η σάρκα της κολοκύθας.

     

    Σερβίρετε τις κολοκύθες με πράσινη σαλάτα επιλογής σας.

    Συνταγή προσαρμοσμένη από το περιοδικό Delicious.

     

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

     
    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες Χοληστερόλη
    291.6 50.4 5.4 11.0 6.5 4.8 12.6

    27.4

     

    Πηγές:

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/11456

    http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=63

    Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

    Baked Squash with Wild Mushrooms, Apple & Chestnuts – Ψητή Κολοκύθα με Άγρια Μανιτάρια, Μήλο & Κάστανα

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    19 Comments

  • Απάντηση
    Χρυσαυγή
    24 Νοεμβρίου, 2014 at 5:50 μμ

    Εντυπωσιάστηκα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Και βλέποντάς την ολόκληρη φυσικά, αλλά και σερβιρισμένη τόσο όμορφα που την έχεις στήσει.
    Χρειάζεται να πω για το πόσο μου αρέσει?
    Νομίζω (και ελπίζω να με διαψεύσεις Εύη) ότι μέχρι τα Χριστούγενα δεν θα έχεις πιο εντυπωσιακό φαγητό από αυτό!!!!

    Φιλιά πολλά!!!!!!!!!

  • Απάντηση
    Jasmin
    24 Νοεμβρίου, 2014 at 6:45 μμ

    Hei Evi,
    great, imaginative dish… and on your first photo it looks alot like some forest magician 🙂

  • Απάντηση
    Jasmin
    24 Νοεμβρίου, 2014 at 6:45 μμ

    Hei Evi,
    great, imaginative dish… and on your first photo it looks alot like some forest magician 🙂

  • Απάντηση
    stylencritics
    24 Νοεμβρίου, 2014 at 7:09 μμ

    Εντυπωσιακό μόνο;; Και ο συνδυασμός κολοκύθας – μανιτάρι , τέλειος!!

  • Απάντηση
    stylencritics
    24 Νοεμβρίου, 2014 at 7:09 μμ

    Εντυπωσιακό μόνο;; Και ο συνδυασμός κολοκύθας – μανιτάρι , τέλειος!!

  • Απάντηση
    peps@pepi's kitchen
    25 Νοεμβρίου, 2014 at 7:31 πμ

    Εντυπωσιακό!!!!!!
    Τι ωραία χρώματα και σουπερ γεύσεις!!
    Έχει δίκιο η Jasmin……κι εμένα μου θύμισε κάτι σα ξωτικό του δάσους, το καπάκι μοιάζει με σκουφάκι! χαχα
    Θα το φτιάξω σίγουρα, ίσως όχι με ολόκληση κολοκύθα, αλλά θα το φτιάξω…αφού δε με φωνάζεις για δοκιμή!!!!!!
    Ουφ!

  • Απάντηση
    tanja@the green mixer
    25 Νοεμβρίου, 2014 at 9:30 πμ

    καλημερα! δεν ήξερα ότι συγκατελεγονται στις υπερτροφές. Βασικά δεν ήξερα τίποτα για τις κολοκύθες, απλά τις χρησιμοποιούσα επειδή μου αρέσουν. Πολύ όμορφο το πιάτο, σίγουρα θα εντυπωσιάσει σε εορταστικό τραπέζι.

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      26 Νοεμβρίου, 2014 at 2:04 πμ

      αφού τις χρησιμοποιείς είμαστε οκ!! αυτό φτάνει! 🙂

  • Απάντηση
    Χρύσα
    25 Νοεμβρίου, 2014 at 9:32 μμ

    Καταρχήν, πόσο όμορφη σύνθεση έχει αυτό το πιάτο! Δεύτερον, δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο ωραία θα ταίριαζε η κολοκύθα με τα μανιτάρια, και μου άρεσε πολύ και ο συνδυασμός των μανιταριών που διάλεξες!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      26 Νοεμβρίου, 2014 at 2:06 πμ

      ταιριάζει πολύ με τα μανιτάρια! αγαπώ πολύ τα μανιτάρια και τα άγρια ακόμη περισσότερο!
      καλό βράδυ Χρύσα μου!!

  • Απάντηση
    mia maria
    27 Νοεμβρίου, 2014 at 1:16 πμ

    Πολύ όμορφο φαγητό και πολύ εμφανίσιμο! Όλα τα υλικά που έβαλες είναι αγαπημένα μας!

  • Απάντηση
    Beauty Follower
    28 Νοεμβρίου, 2014 at 9:57 μμ

    Αυτό θα πει food styling!

  • Αφήστε το σχόλιό σας