• Ελληνικά
  • English
  • Συμβουλές

    tip#3: Ζεμάτισμα των Κληματόφυλλων

    Καλή εβδομάδα! Ήρθε, επιτέλους, η εποχή που βρίσκουμε φρέσκα κληματόφυλλα στις λαϊκές αγορές. Ο Ιούνιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μήνας αφιερωμένος στα ντολμαδάκια! 🙂 Δεν νομίζω πως έχω ακούσει κάποιον που δεν του αρέσει αυτός ο τόσο ελληνικός και παραδοσιακός μεζές. Σήμερα θα μιλήσουμε για το ζεμάτισμα των κληματόφυλλων.Πριν από πολλά χρόνια, πολύ πριν αρχίσω το blogging, είχα διαβάσει σε ένα περιοδικό μαγειρικής  (το οποίο αν θυμάμαι καλά ήταν της Αλεξίας Αλεξιάδου) ένα κόλπο για το ζεμάτισμα των κληματόφυλλων, το οποίο θυμήθηκα πρόσφατα και είπα να το μοιραστώ μαζί σας. Το δοκίμασα και όντως με βόλεψε πολύ. Το βρίσκω πολύ πρακτικό, αν συνηθίζεται να φυλάτε αμπελόφυλλα  στην κατάψυξη.

    Blanching-Vine-Leaves – Ζεμάτισμα-Κληματόφυλλων

    Αφού ξεπλύνετε τα αμπελόφυλλα, τα χωρίζετε σε πακετάκια των 10-15 φύλλων. Κάθε πακετάκι το τυλίγετε σε ρολό και το δένετε με ένα σπαγκάκι. Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα έτσι όπως είναι, σε πακετάκια και τα σουρώνετε με προσοχή. Αν έχετε σουρωτήρι που μπαίνει μέσα στην κατσαρόλα, ακόμα καλύτερα. Τα σουρώνετε κατευθείαν χωρίς απώλειες. Τα αποθηκεύετε στην κατάψυξη όπως κάνατε πάντα.

    Με αυτό τον τρόπο τα κληματόφυλλα δεν τσαλακώνονται και δεν σκίζονται. Ζεματίζονται το ίδιο καλά και επιπλέον μπορείτε να αποψύξετε ακριβώς όσα θέλετε υπολογίζοντας τις μερίδες που θέλετε να μαγειρέψετε.

    Ελπίζω να βρείτε αυτό το κόλπο να σας εξυπηρετήσει. Και όπως καταλάβατε, η επόμενη συνταγή θα είναι ντολμαδάκια, βεβαίως βεβαίως! 😉

    Ραντεβού σε λίγες μέρες!

    ΥΓ. Προ ημερών σας είχα πει για τα μαθήματα αγιογραφίας που παρακολουθώ στα εργαστήρια τέχνης του δήμου Ηλιούπολης. Φέτος ήταν η τελευταία μου χρονιά, καθότι τελειόφοιτη, και ήρθε η ώρα για την έκθεσή μας. Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 5/6 στις 6.30, στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του δήμου, Μαρίνου Αντύπα 134 & Σοφοκλή Βενιζέλου 100. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 12/6 από τις 6.30 έως 10.00μμ. Όσοι θέλετε να δείτε τα έργα που αγιογραφήσαμε όλη την χρονιά είστε ευπρόσδεκτοι! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

    Blanching-Vine-Leaves – Ζεμάτισμα-Κληματόφυλλων

     

    Blanching-Vine-Leaves – Ζεμάτισμα-Κληματόφυλλων

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    8 Comments

  • Reply
    Ξανθή
    6 Ιουνίου, 2016 at 10:25 πμ

    Πολύ καλό!!
    Καλή εβδομάδα.

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:47 μμ

      ευχαριστώωω!

  • Reply
    peps@pepi's kitchen
    6 Ιουνίου, 2016 at 2:45 μμ

    cool!
    περιμένω με αγωνία τη συνταγή!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:47 μμ

      😉

  • Reply
    maraki4
    6 Ιουνίου, 2016 at 3:21 μμ

    Πολύ επίκαιρο και χρήσιμο!! Εγώ τα ζεματίζω διαφορετικά αλλα αυτός ο τρόπος νομίζω είναι πιο χρηστικός!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:49 μμ

      εμένα με βόλεψε πολύ και μου αρέσει που μπορείς να υπολογίσεις ακριβώς πόσα θα ξεπαγώσεις 😉
      ευχαριστώ Μαρία!

  • Reply
    neanikon
    6 Ιουνίου, 2016 at 11:20 μμ

    Αν και δεν τα τρώω τα ντολμαδάκια, βλέποντας τις φωτεινές φωτό σου το σκέφτομαι Εύη!
    Οπότε κρατά τα tips σου, μήπως και 🙂 περιμένω και την συνταγή…

    Φιλιά πολλά Εύη! Καλή εβδομάδα!
    Συγχαρητήρια και για την έκθεση!!!!!!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      15 Ιουνίου, 2016 at 10:49 μμ

      χαχαχα! για ξανασκέψου το!
      ευχαριστώ πολύ Άρη! φιλιά!

    Leave a Reply