Και να λοιπόν η συνταγή που σας υποσχέθηκα! Σούπα με λαχανάκια Βρυξελλών και μπλε τυρί, ένας πραγματικά εκπληκτικός συνδυασμός. Ένα θα σας πω, την δοκίμασαν άνθρωποι που δεν έτρωγαν με τίποτα τα λαχανάκια (βέβαια, αν κρίνω από τα σχόλια στην προηγούμενη ανάρτηση αρέσουν σε πολλούς περισσότερους απ’ ότι νόμιζα 🙂 ) και ενθουσιάστηκαν!
Τα λαχανάκια είναι ένα αρκετά παρεξηγημένο λαχανικό. Όσοι διαβάσατε την ανάρτηση για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, θα διαπιστώσατε πόσο ωφέλιμα είναι. Δυστυχώς, ο κόσμος τα αποφεύγει, αλλά νομίζω πως τελικά όλα εξαρτώνται στο πως μαγειρεύεις το κάθε τι.
Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω φτιάξει πολλές φορές. Έχω δοκιμάσει να τα σοτάρω και με βούτυρο και με λάδι και κατέληξα πως λίγο βούτυρο, ή μισό βούτυρο μισό λάδι είναι η πιο γευστική επιλογή. Το θέλουν το βουτυράκι τους!
Επίσης δοκίμασα να την φτιάξω και με ζωμό λαχανικών και με ζωμό κότας. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο γευστικό, άρα διαλέγετε και παίρνετε.
Όσο για το τυρί, το μπλε τυρί είναι ιδανικό. Η αρχική συνταγή από το “From a Chef’s Kitchen” (εξαιρετικό μπλογκ btw) είχε ρικότα, αλλά λόγω της αδυναμίας μου στο μπλε τυρί (την οποία έχω εκφράσει πολλάκις…) είπα να το δοκιμάσω. Έρωτας με την πρώτη κουταλιά! Μετά τη δοκίμασα και με ώριμο stilton και του πήγαινε εξίσου, απλά πιθανόν να θέλει λίγο μικρότερη ποσότητα. To stilton έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα. Ας δούμε την συνταγή:
Σούπα με Λαχανάκια Βρυξελλών και Μπλε Τυρί
Ingredients
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 700 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένα και κομμένα στα 2 ή στα 4 ανάλογα με το μέγεθος τους (κρατήστε στην άκρη 4 για την διακόσμηση)
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών, ή κότας (κατά προτίμηση σπιτικός)
- 40 γρ. μπλε τυρί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- διακόσμηση:
- ½ κουταλιά ελαιόλαδο
- 1/4 φλυτζανιού αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
- 4 από τα λαχανάκια Βρυξελλών
- επιπλέον μπλε τυρί (προαιρετικά)
Instructions
Ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σοτάρετε το κρεμμύδι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το σκόρδο και τα λαχανάκια.
Προσθέτετε τον ζωμό, αφήνετε να πάρουν βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανάκια.
Προσθέτετε το μπλε τυρί και πολτοποιείτε την σούπα.
Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Κόψτε τα 4 λαχανάκια που έχετε φυλάξει σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και σοτάρετε τα λαχανάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τους αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρετε την σούπα στα πιάτα και διακοσμήστε τη με τις φέτες από τα λαχανάκια και λίγα αμύγδαλα φιλέ. Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέστε και «ψίχουλα» από μπλε τυρί.
Nutrition
-
295 Calories
-
24g Carbohydrates
-
23mg Cholesterol
-
19g Fat
-
9g Fiber
-
12g Protein
-
7g Saturated fat
-
1138mg Sodium
-
6g Sugar
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (504g)
Τι λέτε? Σας έπεισα να τα δοκιμάσετε? Περιμένω εντυπώσεις.
25 Comments
peps@pepiskitchen
7 Ιανουαρίου, 2016 at 9:53 πμΝαι ναι! Μ’ έπεισες!
Πήρα τα υλικά…θα τη φτιάξω σήμερα!!!
Ωραία φωτογραφιση!!
peps@pepiskitchen
7 Ιανουαρίου, 2016 at 2:48 μμ…φανταστικήηηηηηη
θ’ αρχίσω να τρώω λαχανάκια!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2016 at 4:45 μμχαχαχαχα!!! αφού το πέτυχα κι αυτό!
χαίρομαι που σας άρεσε!
Ξανθή
7 Ιανουαρίου, 2016 at 11:00 πμΜε μπλε τυρί πάντα όλες τις χορτόσουπες!!
Καλημέρα.
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2016 at 4:43 μμναι, ναι!! συμφωνώ! 🙂
Χρυσαυγή
7 Ιανουαρίου, 2016 at 12:11 μμΜε λίγο μπλε τυρί όλα γίνονται καλύτερα!! χαχαχαχαχαα
Ακόμα και τα λαχανάκια!!
Οντως το μπλε τυρί το έχω δοκιμάσει κι εγώ σε σούπα με σελινόριζα και ήταν εκπληκτικό το αποτέλεσμα. Αρα είμαι 1000% σίγουρη ότι και η σούπα με τα παρεξηγημένα λαχανάκια θα είναι φανταστική!!!
Μπράβο Εύη!! Με ωραία συνταγή επέλεξες να μας παρουσιάσεις τα λαχανάκια. Και πολύ ωραία φωτογράφιση!!!!!!!!!!
Σε φιλώ!!
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2016 at 4:44 μμτο μπλε τυρί που πάει παντού!! χαχαχα!!
ευχαριστώ Χρυσαυγή μου!!
createwithheart
7 Ιανουαρίου, 2016 at 3:55 μμΑγαπώ πολύ και γω το μπλε τυρί και θέλω σαν τρελή να δοκιμάσω αυτή την καταπληκτική συνταγή! Φιλιάααα…. 🙂
The Healthy Cook
7 Ιανουαρίου, 2016 at 4:46 μμνα την δοκιμάσεις Ελενάκι. πιστεύω θα σου αρέσει!
φιλιά!
Χρύσα
7 Ιανουαρίου, 2016 at 11:22 μμΩ ναι, αυτή τη σούπα θέλω πολύ να τη δοκιμάσω! Απίστευτος συνδυασμός, αγαπημένος.
Με έξτρα stilton για μένα παρακαλώ!
The Healthy Cook
8 Ιανουαρίου, 2016 at 7:14 μμήμουν σίγουρη πως θα σου άρεσε 😉
έφτασεεε!
Beauty Follower
8 Ιανουαρίου, 2016 at 12:12 πμΑααα εκει το πήγαινες 😉
Πολύ καλό!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
8 Ιανουαρίου, 2016 at 7:15 μμ😉
mia xara
8 Ιανουαρίου, 2016 at 8:52 πμΠολύ ωραίος συνδυασμός υλικών, λατρεύω τόσο τα λαχανάκια όσο και το μπλε τυρί 🙂 Καλή χρονιά, ΧΟΧΟ
The Healthy Cook
8 Ιανουαρίου, 2016 at 7:15 μμσ’ ευχαριστώ Χαρά!
καλή χρονιά και σε σένα!
sp00nstories
9 Ιανουαρίου, 2016 at 5:35 μμΕγώ με αυτά τα λαχανάκια δεν τα πάω καλά αλλά άνετα θα τα δοκίμαζα έτσι!Καλή χρονιά κούκλα!!
The Healthy Cook
10 Ιανουαρίου, 2016 at 10:05 μμκαλή χρονιά Λίλια!
δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς! 😉
Αριάδνη Στ.
9 Ιανουαρίου, 2016 at 8:36 μμΜια φορά όταν δοκίμασα λαχανάκια Βρυξελλών, μου φάνηκαν πολύ άγευστα. Βέβαια σ αυτο έφταιγε και η οικοδέσποινα. Με τη δικη σου, συνταγή θα ειναι πολύ πολύ καλύτερα και γευστικά!
Καλη χρονιά, καλό Σαββατόβραδο!
Φιλιά 🙂
The Healthy Cook
10 Ιανουαρίου, 2016 at 10:07 μμευχαριστώ Αριάδνη!!
καλή χρονιά και σε σένα!
φιλιά!
craftcooklove
10 Ιανουαρίου, 2016 at 9:54 μμΤα λαχανάκια Βρυξελλών τα αγαπώ δεν μπορώ να πω το ίδιο για το τυράκι!!! Αλλά την δοκίμαζα άνετα χωρίς τυρί! Πολύ όμορφη παρουσίαση! Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
10 Ιανουαρίου, 2016 at 10:08 μμεδώ μας την έσκασες!! να σου αρέσουν τα λαχανάκια και να μην σου αρέσει το τυρί… 😉
δεν πειράζει, δοκίμασέ τη και σκέτη, ή βάλε ρικότα όπως είχε η αρχική συνταγή
πολλά φιλιά Αθηνούλα!
Αγγελική
11 Ιανουαρίου, 2016 at 10:33 πμΕμένα με έπεισες!! Είδα και το blue cheese και λύγισα…
The Healthy Cook
11 Ιανουαρίου, 2016 at 6:46 μμξέρω, ξέρω…. χαχαχαχα!!
Marion
11 Ιανουαρίου, 2016 at 2:28 μμΜε χρονοκαθυστέρηση γράφω τώρα τελευταία…;)
Λοιπόν εγώ έχω πεισθεί αφου μου αρέσουν τα λαχανάκια. Τώρα για το μπλε τυρι εχω ενα θεμα. Αλλα η ποσότητα ειναι λίγη και σίγουρα θα ταιριάζει πολύ με τη σούπα και τα υπόλοιπα υλικά. Πολύ ωραία εμφάνιση πάντως .
Θα την έχω υπόψη 😉
Φιλιά
The Healthy Cook
11 Ιανουαρίου, 2016 at 6:49 μμσαν την δική μου την χρονοκαθυστέρηση δεν είναι 🙂
ναι, δεν είναι πολύ έντονο. δίνει γεύση στη σούπα χωρίς να ξεχωρίζει.
ευχαριστώ Μάριον! σε φιλώ!