Πολλές φορές έχουμε ακούσει και διαβάσει για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και του κακάο. Στην προηγούμενη ανάρτηση Σοκολατένιες μπαλίτσες με γύρη, σας ανέφερα επιγραμματικά τις ευεργετικές ιδιότητες των cacao nibs, των θρυμματισμένων καρπών του κακαόδεντρου. Σήμερα θα μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά για αυτούς.
Το κακάο προέρχεται από τους σπόρους του δέντρου Theobroma cacao, ενός μικρού, αειθαλούς φυτού που κατάγεται από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Το κακαόδεντρο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του Ισημερινού, στη σκιά μεγαλύτερων δένδρων. Οι κυριότερες περιοχές καλλιέργειας βρίσκονται στη Νότια Αμερική, τη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχουν τρία είδη κακαόδεντρου: Criollo, Forastero και Trinitario. Η ποικιλία Forastero καλλιεργείται κυρίως στη Βραζιλία και τη Δυτική Αφρική και παράγει περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής. Το ύψος του κακαόδεντρου κυμαίνεται από 6 (συνήθως) έως και 12 μέτρα. Τα φύλλα του είναι απλά δερματώδη, επιμήκη και φθάνουν τα 30 εκατοστόμετρα. Τα άνθη του εμφανίζονται στον κορμό και στα κλαδιά. Είναι άοσμα και έχουν άσπρο, ροζ, κίτρινο ή λαμπρό κόκκινο χρώμα. Οι καρποί είναι μεγάλοι, ωοειδείς, κιτρινοκάστανοι έως μωβ και ωριμάζουν σε 4-6 μήνες. Οι ώριμοι καρποί έχουν μήκος 35 περίπου εκατοστόμετρα και διάμετρο περίπου 12. Κάθε καρπός περιέχει 20-40 ωοειδή σπέρματα καλυμμένα από μια γλυκόπικρη, άσπρη γλοιώδη σάρκα.
Τα cacao nibs λοιπόν είναι οι κόκκοι του κακάο (μοιάζουν με αυτούς του καφέ) που έχουν υποστεί μια διαδικασία ζύμωσης, έχουν καβουρδιστεί, έχουν διαχωριστεί από το κέλυφος τους, και έχουν σπαστεί σε μικρότερα κομμάτια. Σε αυτή την μορφή τα βρίσκετε στην αγορά, αν και κυκλοφορούν και ολόκληροι, όπως τους βλέπετε και στην φωτογραφία. Αν τα αγοράσετε ολόκληρα τα θρυμματίζετε εσείς με την βοήθεια του μούλτι. Το κέλυφος, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα σκληρό είναι και αυτό βρώσιμο. Η γεύση τους είναι ελαφρώς πικρή, αλλά έντονα σοκολατένια και εξαρτάται από το πόσο πολύ έχουν καβουρδιστεί οι κόκκοι του κακάο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι τα cacao nibs είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά και περιέχουν λίγο λίπος.
Τα cacao nibs είναι η λιγότερο επεξεργασμένη και πιο φυσική μορφή της αγαπημένης μας σοκολάτας. Όλοι γνωρίζουμε για τα αντιοξειδωτικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας. Φανταστείτε πόσο πιο πλούσια σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά είναι τα cacao nibs, αφού έχουν υποστεί πολύ λιγότερη επεξεργασία. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA, πρόωρη γήρανση. ακόμα και καρκίνους. Τα φλαβονοειδή, πέρα από την δράση τους ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες, είναι γνωστά και για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.
Είναι από τις πιο πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές. Τα 30γρ. κόκκων κακάο περιέχουν 64mg μαγνήσιο, μέταλλο που είναι απαραίτητο για πάνω από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό και σημαντικό για την σωστή μυϊκή και νευρική λειτουργία, για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η ίδια ποσότητα, δηλαδή τα 30γρ., περιέχουν 183mg καλίου! Το κάλιο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και άλλων ζωτικών οργάνων.
Είναι, επίσης, πλούσια σε σίδηρο και φυτικές ίνες. Τα 30 γρ. cacao nibs περιέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας δόση σιδήρου, ενώ περιέχουν 9 γρ. φυτικών ινών!
Το κακάο έχει την ικανότητα να ενεργεί στους νευροδιαβιβαστές, στους αγγελιοφόρους δηλαδή, που λένε στον εγκέφαλο πως να ενεργεί και πως να νιώθει. Διεγείρει, λοιπόν, τον εγκέφαλο να απελευθερώσει συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές που μπορούν να προκαλέσουν συναισθήματα, όπως η ευφορία. Μας φτιάχνει λοιπόν την διάθεση! Το λέει και η επιστήμη!
Πρέπει να σημειώσουμε πως το κακάο περιέχει και μια ουσία, την θεοβρωμίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία παρόμοια με την καφεΐνη, χωρίς όμως την ισχυρή διεγερτική της δράση. Παρόλα αυτά είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης, περιέχει οξαλικό οξύ, μια ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, παρόλο που το κακάο περιέχει ασβέστιο, δεν θεωρείται σημαντική πηγή λόγω αυτού του οξέως.
Προσθέστε τα cacao nibs στην διατροφή σας και μειώστε όσο γίνεται τα πολύ επεξεργασμένα προϊόντα σοκολάτας που συνηθίζουμε να προσθέτουμε σε κέικ, μπισκότα κλπ, τα οποία μας επιβαρύνουν με όλα τα αρνητικά της ραφιναρισμένης ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν. Προσθέστε τα στο πρωινό σας, στα smoothies σας, στο παγωτό σας, στα γλυκά σας, ή φάτε ακόμα και σκέτα, και θα χαρείτε και εσείς τα πλούσια οφέλη τους.
Πηγές:
http://www.huffingtonpost.ca/2013/08/02/cacao-nibs_n_3695571.html
http://www.foodbites.eu/j15/trofima/diergasies/381-cocoa
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF
http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/7-health-benefits-cocoa-nibs.html
30 Comments
Αγγελική
26 Ιανουαρίου, 2015 at 4:21 μμΠολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου Εύη! Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές cacao nibs και η γεύση τους είναι όντως ιδιαίτερη. Εάν δεν σου αρέσουν τα πικρά (για μένα αυτό δεν είναι πρόβλημα) δεν το τρως και πολύ ευχάριστα, αλλά είναι τόσο θρεπτικό που αξίζει!
The Healthy Cook
26 Ιανουαρίου, 2015 at 6:20 μμέτσι είναι Αγγελική μου!!
αν δεν μπορεί κάποιος να τα φάει σκέτα, μπορεί άνετα να τα προσθέσει στο πρωινό, σε μπάρες δημητριακών, κλπ.
φιλιά!!
Αριάδνη
26 Ιανουαρίου, 2015 at 7:01 μμΩστε απο εδω προερχεται!!!!!! Πολύ χρησιμη αναρτηση
The Healthy Cook
26 Ιανουαρίου, 2015 at 7:08 μμ🙂
sp00nstories
26 Ιανουαρίου, 2015 at 7:32 μμΧρήσιμο άρθρο και ξεκάθαρο για τα καλά των καρπών και τα κακά της έτοιμης σοκολάτας!! Ευχαριστούμε!!
The Healthy Cook
26 Ιανουαρίου, 2015 at 7:38 μμκι εγώ!! 🙂
Athena CraftCookLove
26 Ιανουαρίου, 2015 at 8:28 μμΕυχαριστούμε για το άρθρο σου!! Θέλω πολύ να τα δοκιμάσω σε κέικ…θα σου πω εντυπώσεις!!
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 1:29 πμπεριμένω με αγωνία!! 🙂
peps@pepi's kitchen
26 Ιανουαρίου, 2015 at 8:35 μμΜ’ αρέσουν πολύ, πάρα πολύ κι ας είναι πικρά!!
Ωραίο άρθρο!!
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 1:30 πμκι εμένα!! 😉
ευχαριστώ πεπίτα!!
Cook Taste Live
26 Ιανουαρίου, 2015 at 9:25 μμτα λατρεύω! άλλωστε κατα την γνώμη μου και η σοκολάτα.. όσο πιο ‘πικρή’ τόσο καλύτερα! αν είναι κάτω από 62% κακάο δεν την θεωρώ σοκολάτα της προκοπής!
πολύ ωραία αυτά τα posts σου, πολλές χρήσιμες πληροφορίες μαζεμένες!
Καλή εβδομάδα!
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 1:31 πμσ’ αυτό συμφωνούμε!! αγαπώ πολύ την πικρή σοκολάτα!
ευχαριστώ Ευάκι! καλή εβδομάδα!
Χρύσα
26 Ιανουαρίου, 2015 at 10:15 μμΛοιπόν, τις τελευταίες μέρες όλο λέω να ψάξω να βρω πληροφορίες για αυτά, και να που βρήκα όλη τη γνώση συγκεντρωμένη εδώ! Ομολογώ ότι δεν τα έχω δοκιμάσει, αλλά σκοπεύω να το κάνω άμεσα!
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 1:32 πμδοκίμασέ τα και πες μου εντυπώσεις!! είμαι περίεργη!
Irene E. from Greece
26 Ιανουαρίου, 2015 at 10:41 μμΧρήσιμη ανάρτηση με πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Εδώ και καιρό γνωρίζω για τα cocoa nibs από διάφορα άρθρα, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα. Φαντάζομαι ότι το θέμα της πικρίλας θα ξεπερνιέται αν προστεθεί μέσα σε κάποια μείγματα για κούκις, μπάρες κλπ. μαζί με άλλα γλυκά υλικά και δεν καταναλωθούν ως έχουν. Θα ψάξω να τα βρω!
Καλή εβδομάδα.
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 1:35 πμκαλωσόρισες Ειρήνη!
ναι ξεπερνιέται σίγουρα, ανάλογα βέβαια πόσο αντέχει ο καθένας την πικρή γεύση. εμένα δεν μου φαίνονται πικρά, αλλά κάποιοι άλλοι μπορεί να μην τα θέλουν.
καλή εβδομάδα!
Culinary Flavors
27 Ιανουαρίου, 2015 at 9:54 πμΆρα λοιπόν έχω δίκιο που λατρεύω τη σοκολάτα!!!! Φιλιά!!
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 6:47 μμε ναι!! αφού το λέει και η επιστήμη!! 😉
dolmadaki
27 Ιανουαρίου, 2015 at 5:47 μμαααα πολυ ενδιαφερον ποστ!!! θα παω να φαω μια σοκολατα τωρα που ξερω καποια πραγματα να το γιορτασω!!
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 6:50 μμχαχαχαχαα!!! 🙂
mookies
27 Ιανουαρίου, 2015 at 6:43 μμΠρέπει να αγοράσω cocoa nibs και να φτιάξω καμιά συνταγή, γιατί παρόλο που έχω δοκιμάσει δεν έχω φτιάξει κανένα γλυκό ακόμα. Η ελαφρά πικρή γεύση τους ξεπερνιέται αν δεν τα φας σκέτα, εκτός φυσικά αν σου αρέσει η λίγο πικρή σοκολάτα, όπως σε εμένα οπότε κανένα πρόβλημα. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου, μια από τις λίγες φυσικές τροφές που εκτός από θρεπτική είναι και πολύ νόστιμη έως εθιστική!
Φιλιά
The Healthy Cook
27 Ιανουαρίου, 2015 at 6:51 μμευχαριστώ Μίνα μου!!
Drunk Tomato
28 Ιανουαρίου, 2015 at 12:35 πμΑπιστευτες φωτογραφίες και αρκετα εποικοδομητικό το πόστ σου
The Healthy Cook
28 Ιανουαρίου, 2015 at 11:10 πμκαλωσόρισες!!
ευχαριστώ πολύ!! 🙂
αρης
29 Ιανουαρίου, 2015 at 8:13 πμΕυχαριστούμε που μας ενημερώνεις !!! Είναι σπουδαία τροφή !!
The Healthy Cook
29 Ιανουαρίου, 2015 at 3:12 μμ🙂
Τάρτες Σοκολάτας με Μάτσα | The Healthy Cook – Πάστα Φλώρα
25 Μαΐου, 2019 at 12:20 μμ[…] κακάο νιμπς […]
Σοκολατένιο Porridge με Φαγόπυρο – Chocolate Buckwheat Porridge (VEG, GF, LF) - The Healthy Cook
17 Αυγούστου, 2020 at 8:33 πμ[…] in a bowl, garnish with fresh fruits of your choice, and whatever you crave for. I put cacao nibs, bananas, blueberries, and some extra […]
Cocoa nibs
24 Ιουνίου, 2021 at 9:55 μμWonderful article and quality info. Cacao nibs have many health benefits. Especially for diabetes control and do keep our heart healthy cacao nibs does a good job. I consume cacao nibs regularly as part my job. I work in Cocoa mantra, who is one of the Cacao nibs manufacturers in India. A request to the author and readers to visit us at https://www.CocoaMantra.com
Thank you
Srikanth
Cocoa Mantra
Hot Chocolate Mix – Μείγμα για Ζεστή Σοκολάτα
20 Δεκεμβρίου, 2023 at 8:42 μμ[…] ίδια την σοκολάτα. Όταν έγραφα τις πληροφορίες για τα κακάο νιμπς αναρωτήθηκα αν υπάρχουν σχετικές συνταγές στο […]