Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε μέρη μακρινά. Θα φτάσουμε μέχρι την αμερικανική ήπειρο και θα δοκιμάσουμε ένα πασίγνωστο και παραδοσιακό πιάτο, το τσίλι κον κάρνε. Παρόλο που όλοι το έχουμε στο μυαλό μας ως κλασσική μεξικάνικη συνταγή, το τσίλι κον κάρνε έχει ανακηρυχθεί ως το επίσημο πιάτο την πολιτείας του Τέξας, από το 1977.
Είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου έθνικ συνταγές. Πρόκειται για ένα απλό και εύκολο πιάτο. Επιπλέον, είναι πολύ υγιεινό. Μας προσφέρει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών, πρωτεΐνης, σύνθετους υδατάνθρακες, ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, φώσφορο, λυκοπένιο, βιταμίνες και άλλα μέταλλα. Σερβίρεται με ρύζι και ξινή κρέμα (ή γιαούρτι), πάνω σε τορτίγια, σε καλαμποκόψωμο, σε σπαγγέτι, σαν ντιπ και γενικά είναι ένα πολύπλευρο πιάτο. Περιέχει μοσχαρίσιο κιμά, φασόλια (κυρίως κόκκινα και ενίοτε λευκά), μπαχαρικά, τομάτα και φυσικά καυτερή πιπεριά. Παραδοσιακά είναι καυτερό πιάτο. Εσείς , βέβαια, μπορείτε να το κάνετε όσο καυτερό θέλετε. Στην συνταγή που σας δίνω είναι τόσο καυτερό όσο μπορούν να αντέξουν οι περισσότεροι. Σερβίροντάς το με ρύζι, το κάψιμο του μαλακώνει πολύ.
Τα δοκίμασα και πάνω σε μικρά πιτάκια από κέιλ, σαν ένα κέρασμα σε φίλους που ήρθαν ξαφνικά και ήταν καταπληκτικά! Σερβίρετέ τα έτσι, μαζί με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και θα με θυμηθείτε! Βέβαια, στις φωτογραφίες δεν βλέπετε γιαούρτι, γιατί όταν τα έστησα ωραία ωραία να τα φωτογραφίσω συνειδητοποίησα πως μου είχε τελειώσει…. Φανταστείτε λοιπόν και ένα μπωλ με γιαούρτι κάπου εκεί ανάμεσα… 🙂
Είναι σημαντικό να αφήσετε το φαγητό να σιγοβράσει για όση ώρα σας λέω, δηλαδή περίπου 1 ώρα, ώστε να χυλώσει ωραία η σάλτσα και να έχετε τέλειο αποτέλεσμα.
Τσίλι κον Kάρνε
Ingredients
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, άπαχο
- 800 γρ. τοματάκια κονκασέ
- 1 κουταλιά πελτέ τομάτας
- 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 5 μέτριες σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 2 κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 3-4 μικρές καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
- 1 κονσέρβα (των 400 γρ.) κόκκινα φασόλια, σουρωμένα και ξεπλυμένα
- ½ κονσέρβα (των 200 γρ.) καλαμπόκι (προαιρετικό)
- 1 ½ κουταλάκι τριμμένο κύμινο
- 1 ½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
- 1 κουταλάκι κανέλλα
- 1 κουταλιά βαλσαμικό ξύδι
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- ¾ φλυτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο
Instructions
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτετε το σκόρδο, τα καρότα , το σέλερι, τις πιπεριές και αφήστε τα μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά.
Δυναμώστε την φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τον κιμά. Σοτάρετέ τον μέχρι να πάρει όλος ο κιμάς χρώμα, ανακατεύοντας, για περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το κύμινο, την πάπρικα και την κανέλα και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα ντοματάκια, τον πελτέ ντομάτας, το ξύδι, την ζάχαρη, τα φασόλια, το καλαμπόκι και τις καυτερές πιπεριές και αλατοπιπερώστε. Ανακατέψτε καλά.
Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να χυλώσει η σάλτσα, ανακατεύοντας που και που. Ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό κάποια στιγμή.
5 λεπτά πριν το σβήσετε προσθέστε τον μαϊντανό.
Σερβίρετε με ρύζι (εγώ προτίμησα καστανό) και στραγγιστό γιαούρτι ή ξινή κρέμα.
Nutrition
-
274 Calories
-
24g Carbohydrates
-
39mg Cholesterol
-
14g Fat
-
6g Fiber
-
16g Protein
-
4g Saturated fat
-
216mg Sodium
-
8g Sugar
-
1g Trans fat
Notes
Διατροφική αξία ανά μερίδα (341g)
18 Comments
peps@pepiskitchen
1 Μαρτίου, 2016 at 7:08 πμΔεν περίμενα οτι θα έβλεπα ανάρτηση με τσιλι κον κάρνε και θα ήθελα να το φτιάξω!!! Έχω δοκιμάσει σε εστιατόρια και δεν μου άρεσε καθόλου, άσε που ήταν πολύ βαρύ. Το σπιτικό όμως θα ‘ναι άααααλλο πράγμα!!!!!
Μ’εχει ξετρελλάνει κι αυτή η φωτο που αχνίζει το φαγητό!!!!!
Πω πω….θα γίνει χαμός με τα μεξικάνικα και τα ινδονησιακά!!!!
Άντε…καλημέρα!!!!
The Healthy Cook
1 Μαρτίου, 2016 at 11:24 μμείμαι περίεργη, θα σου αρέσει όταν το δοκιμάσεις?
ευχαριστώ πεπίτα! καλό μήνα!
peps@pepiskitchen
7 Μαρτίου, 2016 at 3:42 μμ…μολις έφαγα…..είναι φανταστικό!!!! απίθανη γεύση!!!!!!!!!!!! μπράβο!!!!
The Healthy Cook
7 Μαρτίου, 2016 at 5:48 μμσ’ ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες την συνταγή μου! ξέρω ότι δεν το είχες σε υπόληψη αυτό το πιάτο 🙂
Ξανθή
1 Μαρτίου, 2016 at 11:46 πμΚαλά όλες οι φωτογραφίες υπέροχες και δελεαστικές αλά αυτή πάνω στα πιτάακια εμε΄να με κέρδισε!!
Καλό μήνα!!
The Healthy Cook
1 Μαρτίου, 2016 at 11:25 μμέχεις δίκιο. ταίριαζαν τέλεια οι γεύσεις!
ευχαριστώ και καλό μήνα!
Beauty Follower
1 Μαρτίου, 2016 at 9:05 μμΧορταστικες φωτογραφιες!
http://beautyfollower.blogspot.gr/
The Healthy Cook
1 Μαρτίου, 2016 at 11:25 μμ🙂
dolmadaki
2 Μαρτίου, 2016 at 8:19 πμποσο μου αρεσει αυτο το φαι!!! με τηγανιτες πατατουλες διπλα η μεσα σε τορτιγιες η ψωμακι!!! σλουρπ!!! εξαιρετικες φωτογραφιες μου τρεχουν τα σαλια κ μονο που τις βλεπω!!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:02 μμευχαριστώ πολύ Αναστασία!! 🙂
Αγγελική | CooKika
2 Μαρτίου, 2016 at 1:01 μμΈτσι, καυτερά να ανοίγουν οι μύτες!!χαχα!!
Οι φωτογραφίες, ειδικά η αχνιστή, σκίζουν!! Μπράβο Εύη, τέλεια ανάρτηση!!
Φιλάκια xxxx
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:03 μμέτσι!! ευχαριστώ κοριτσάκι μου!!
sp00nstories
2 Μαρτίου, 2016 at 2:59 μμΜου αρέσει πολύ αλλά και αν δεν μου άρεσε, έτσι όπως το παρουσίασες κούκλα πάλι θα το ήθελα!!Τέλειο!!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:03 μμχαίρομαι που σου αρέσει! 🙂
tanja@the green mixer
3 Μαρτίου, 2016 at 2:23 μμΤέλειο φαγητο και πολύ ομορφη παρουσίαση…….
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:04 μμμερσί!! 🙂
neanikonaris
5 Μαρτίου, 2016 at 8:27 μμΤι ωραίο φαγητο! Αλλά και τι εκπληκτικές φωτογραφίες Εύη!!!!! Αυτή που αχνίζει το φαγητό είναι απίθανη, φαταστική! Μπράβο και ξανά μπράβο !!!!!!!!!
Μία ολοκληρωμένη και άψογη ανάρτηση! Από κάθε άποψη!
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:06 μμευχαριστώ πολύ Άρη!