Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε για μένα 🙂 Τελείωσαν οι εξετάσεις και επιτέλους έχω λίγες μέρες ελεύθερες μέχρι να ξεκινήσω την πρακτική άσκηση. Γεμάτο καλοκαίρι θα είναι το φετινό, αλλά τουλάχιστον θα το περάσω δημιουργικά και θα μάθω καινούργια και ωραία πράγματα! Και να που τώρα που αρχίζω να χαλαρώνω έπιασαν και οι ζέστες…. Καύσωνας, λέει, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, έρχεται, λέει, και σε εμάς… Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό… Ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι με δροσιστικά φαγητά και ποτά, όπως αυτή η κρύα σούπα με πράσο και φινόκιο και πέστο καβουρδισμένου αμύγδαλου!
Είναι εύκολη σούπα, χωρίς πολλά υλικά και μπελαλίδικη εκτέλεση. Άλλωστε η ζέστη δεν θέλει και πολλά. Το πέστο που θα σας περισσέψει, κάντε το μια ωραία μακαρονάδα 😉
Κρύα Σούπα με Πράσο και Φινόκιο
Υλικά
- πέστο:
- 2 φλυτζάνια φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 1/3 φλυτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα
- 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- πιπέρι
- σούπα:
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα πράσα, κομμένα σε ροδέλες (τα άσπρα και ανοιχτά πράσινα μέρη τους)
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 ½ κουταλάκι μαραθόσπορο, κοπανισμένο
- 4 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου (κατά προτίμηση σπιτικό)
- 2 φινόκιο, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
1
πέστο:
2
Βάλτε στον κάδο του μούλτι τα πρώτα 5 υλικά και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ιδανικά με το μούλτι εν λειτουργία, και πολτοποιήστε. Προσθέστε το πιπέρι, και ανακατέψτε. Μεταφέρετε το πέστο σε ένα σκεύος, σκεπάστε την επιφάνεια του με μια διάφανη μεμβράνη και φυλάξτε το στο ψυγείο. (Μπορείτε να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα).
3
σούπα:
4
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το σκόρδο και τον μαραθόσπορο και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι τα πράσα να διαφανήσουν.
5
Προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλου και το φινόκιο. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε την φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το φινόκιο.
6
Πολτοποιήστε την σούπα στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και μεταφέρετε την ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη νύχτα.
7
Σερβίρετε σε μπωλ και γαρνίρετε με το πέστο καβουρδισμένου αμύγδαλου και, προαιρετικά, με φρέσκο μάραθο.
Διατροφικός πίνακας
-
474
Ενέργεια
-
21g
Υδατάνθρακες
-
3mg
Χοληστερίνη
-
41g
Λίπος
-
6g
Φυτικές ίνες
-
10g
Πρωτεΐνες
-
6g
Κορεσμένα λίπη
-
971mg
Νάτριο
-
3g
Σάκχαρα
Σημειώσεις
Διατροφική αξία ανά μερίδα (475g)
Κρύα Σούπα με Πράσο και Φινόκιο
Υλικά
- πέστο:
- 2 φλυτζάνια φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 1/3 φλυτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα
- 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
- πιπέρι
- σούπα:
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 μεγάλα πράσα, κομμένα σε ροδέλες (τα άσπρα και ανοιχτά πράσινα μέρη τους)
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 ½ κουταλάκι μαραθόσπορο, κοπανισμένο
- 4 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου (κατά προτίμηση σπιτικό)
- 2 φινόκιο, κομμένα σε μέτρια κομμάτια
- 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
πέστο:
Βάλτε στον κάδο του μούλτι τα πρώτα 5 υλικά και πολτοποιήστε τα. Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ιδανικά με το μούλτι εν λειτουργία, και πολτοποιήστε. Προσθέστε το πιπέρι, και ανακατέψτε. Μεταφέρετε το πέστο σε ένα σκεύος, σκεπάστε την επιφάνεια του με μια διάφανη μεμβράνη και φυλάξτε το στο ψυγείο. (Μπορείτε να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα).
σούπα:
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε το σκόρδο και τον μαραθόσπορο και συνεχίζετε να σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι τα πράσα να διαφανήσουν.
Προσθέτετε τον ζωμό κοτόπουλου και το φινόκιο. Αφήστε να πάρει βράση, χαμηλώστε την φωτιά, σκεπάστε και σιγοβράστε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει το φινόκιο.
Πολτοποιήστε την σούπα στο πολυμίξερ ή στο μπλέντερ και μεταφέρετε την ξανά στην κατσαρόλα. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλη νύχτα.
Σερβίρετε σε μπωλ και γαρνίρετε με το πέστο καβουρδισμένου αμύγδαλου και, προαιρετικά, με φρέσκο μάραθο.
Διατροφικός πίνακας
-
474 Ενέργεια
-
21g Υδατάνθρακες
-
3mg Χοληστερίνη
-
41g Λίπος
-
6g Φυτικές ίνες
-
10g Πρωτεΐνες
-
6g Κορεσμένα λίπη
-
971mg Νάτριο
-
3g Σάκχαρα
Σημειώσεις
Διατροφική αξία ανά μερίδα (475g)
4 Comments
Ξανθή
26 Ιουνίου, 2017 at 7:04 μμΚρύα σούπα δεν έχω δοκιμάσει,άμεσα πρέπει, είναι ένας τρόπος λήψης επιπλέον υγρών.
The Healthy Cook
2 Ιουλίου, 2017 at 10:38 μμείναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να καταπολεμάς την ζέστη 🙂
Galette με Παραδοσιακές Τομάτες και Πέστο - The Healthy Cook
27 Αυγούστου, 2020 at 6:36 πμ[…] πέστο είναι αυτό που έχω χρησιμοποιήσει στην κρύα σούπα με πράσο και φινόκιο. Ταίριαξε […]
Heirloom Tomato & Pesto Galette - The Healthy Cook
27 Αυγούστου, 2020 at 6:40 πμ[…] almond pesto in this recipe is the one I have used in chilled leek and fennel soup. It matches […]