• Ελληνικά
  • English
  • Επιδόρπια/ Συνταγές

    Χαλβάς/Πουτίγκα με Χουρμάδες

    Date Pudding-Halwa – Χαλβάς/Πουτίγκα με Χουρμάδες

    Khajur ka Halwa, έτσι λέγεται η σημερινή συνταγή μας, στην ινδική γλώσσα.  Πρόκειται για μια παραδοσιακή ινδική συνταγή,  που παρόλο που θεωρείται χαλβάς, μοιάζει περισσότερο με πουτίγκα.

    Ήθελα να βρω μια ιδιαίτερη συνταγή για χουρμάδες. Συνήθως τους συναντάς σε κέικ με σοκολάτα και άλλα “αμαρτωλά”μεν, αλλά πεντανόστιμα δε, επιδόρπια. Το συγκεκριμένο έχει ελάχιστα υλικά και ετοιμάζεται πολύ γρήγορα.  Το μόνο χρονοβόρο στην όλη διαδικασία είναι η μία ώρα περίπου αναμονής, ώστε να δέσει το γλυκό στο ψυγείο. Η γλυκύτητά του βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στη φυσική γλυκύτητα των χουρμάδων, εμείς δεν προσθέτουμε καθόλου ζάχαρη, ή, άλλη γλυκαντική ουσία. Τέλος, ο κρόκος Κοζάνης  προσθέτει μια ξεχωριστή επίγευση.

    Date Pudding-Halwa – Χαλβάς-Πουτίγκα με Χουρμάδες

    Την συνταγή την ανακάλυψα στο Journey Kitchen. Η προσθήκη του καβουρδισμένου αμύγδαλου είναι η δική μου πινελιά, και νομίζω πως του ταιριάζει ιδιαίτερα. Ας δούμε λοιπόν την συνταγή:

    Χρόνος προετοιμασίας και αναμονής: 1 ώρα και 15 λεπτά

    Μερίδες: 4

    Υλικά:

    • 250 γρ. χουρμάδες
    • 2 φλυτζάνια γάλα, 2% λιπαρά
    • 1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο
    • 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
    • 1 κουταλάκι σκόνη κάρδαμο
    • 4-5 ίνες κρόκου Κοζάνης
    • ¾ φλυτζανιού αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο

    Εκτέλεση:

    1. Αφαιρέστε τα κουκούτσια από τους χουρμάδες και χτυπήστε τους ελαφρά για να λιώσουν λίγο και να ανοίξουν.
    2. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεστάνετε το βούτυρο και προσθέστε τους χουρμάδες. Αφήστε τους να σωταριστούν για ένα λεπτό περίπου, ανακατεύοντας ελαφρά, μέχρι να σκουρύνουν λιγάκι.
    3. Προσθέστε στο μείγμα το γάλα, το κάρδαμο, τον κρόκο και το εβαπορέ και ανακατέψτε καλά.
    4. Είναι έτοιμο να το κατεβάσετε από την φωτιά όταν είναι ακόμα αραιό, αλλά έχει αρχίσει να “κρατάει” λίγο στο κουτάλι.
    5. Αφήστε, δέκα λεπτά περίπου, να κρυώσει και προσθέστε το ½ φλυτζάνι από τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Ανακατέψτε.
    6. Μεταφέρετε το μείγμα στα σκεύη που θα το σερβίρετε.
    7. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για περίπου 45 λεπτά με μια ώρα. Πριν το σερβίρισμα γαρνίρετε με τα υπόλοιπα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

    Σερβίρετε το χαλβά από χουρμάδες κρύο, παρέα με το απογευματινό σας καφεδάκι. Εναλλακτικά, μπορεί να καταναλωθεί σαν μαρμελάδα, στο πρωινό, πάνω στο φρυγανισμένο ψωμί σας.

     

    ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

    Ενέργεια Υδατάνθρακες Σάκχαρα Λιπαρά Κορεσμένα Λίπη Πρωτείνες Φυτικές Ινες
    378

    58.4

     47.7  14.4  3.6  10.4  7.5

     

    Date Pudding-Halwa – Χαλβάς-Πουτίγκα με Χουρμάδες

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    7 Comments

  • Reply
    peps
    24 Ιουλίου, 2014 at 11:49 πμ

    Τι λες τώρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Σου έγραψα στο προηγούμενο άρθρο οτι δε μ αρέσουν οι χουρμάδες…..αλλά αυτό το γλυκό θα το φτιάξω οπωσδήποτε!
    Πολύ ωραίο και το Journey Kitchen!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      24 Ιουλίου, 2014 at 6:37 μμ

      είμαι περίεργη αν θα σου αρέσει!
      ΧΧ

  • Reply
    stylencritics
    24 Ιουλίου, 2014 at 12:04 μμ

    Δεν τους συμπαθώ τους χουρμάδες κι ας διάβασα όσα έγραψες. Με τί άλλο μπορώ να αντικαταστήσω τους χουρμάδες για να φτιάξω αυτή τη τόσο λαχταριστή πουτίγκα ;

    • Reply
      The Healthy Cook
      24 Ιουλίου, 2014 at 6:36 μμ

      γεια σου Σόνια!!
      με έβαλες σε σκέψεις!!!! 🙂
      Στην ινδική κουζίνα χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο για να φτιάξουν χαλβά με φρέσκα καρότα, ανανά, τριμμένο μήλο, κολοκύθα, μάνγκο και πολλά άλλα.
      Εγώ όμως θα δοκίμαζα την ίδια συνταγή αντικαθιστώντας τους χουρμάδες με ξερά βερίκοκα ή δαμάσκηνα. Επειδή όμως δεν το έχω φτιάξει ακόμα, δεν μπορώ να σου εγγυηθώ για το αποτέλεσμα.
      Αν το δοκιμάσεις εσύ, θα ήθελα πολύ να μάθω αν βγήκε καλό!
      Καλές διακοπές να έχεις! Να περάσεις τέλεια!!

  • Reply
    mookies
    24 Ιουλίου, 2014 at 7:11 μμ

    Πολύ εξωτική η συνταγή σου, μου αρέσει πολύ. Θα έλεγα ότι η προσθήκη σου του ταιριάζει ιδιαίτερα, γίνεται λίγο περισσότερο “επιδόρπιο”.
    Έβαλες αποξηραμένους ή φρέσκους χουρμάδες;

    • Reply
      mookies
      24 Ιουλίου, 2014 at 7:13 μμ

      Μόλις πήρα την απάντησή σου από πιο πάνω

      • Reply
        The Healthy Cook
        24 Ιουλίου, 2014 at 7:21 μμ

        Καλησπέρα!!
        Χρησιμοποίησα τους χουρμάδες που βλέπεις στην πρώτη φωτογραφία. Δεν είναι οι αποξηραμένοι που αγοράζεις στα σούπερ-μάρκετ, αλλά αυτοί που βρίσκεις στα καταστήματα με ξηρούς καρπούς κλπ. Φρέσκους δεν τους λες γιατί είναι ελαφρώς επεξεργασμένοι. Αν δεν κάνω λάθος είναι αποξηραμένοι και μετά μερικώς επανυδατωμένοι. Πιστεύω πως αν βρεις μαλακούς αποξηραμένους μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις.
        Χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή!!
        Φιλιά!!

    Leave a Reply