• Ελληνικά
 • English
 • Διατροφή

  Αποτοξινωτικές δίαιτες, μύθος ή πραγματικότητα?

  Χριστός Ανέστη!!

  Ελπίζω να περάσατε πολύ όμορφα κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, να ξεκουραστήκατε και να ξεφύγατε από την καθημερινότητα. Μετά από τις ολιγοήμερες, και εν μέρει αναγκαστικές λόγω βλάβης του υπολογιστή μου, διακοπές από το διαδίκτυο μπαίνω κι εγώ πάλι σε πρόγραμμα.  Την περίοδο μετά τις διακοπές του Πάσχα κατακλυζόμαστε από δημοσιεύματα για την απώλεια κιλών και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Θες τα περιττά κιλά που συσσωρεύτηκαν τον χειμώνα, θες οι τυχόν καταχρήσεις των εορτών, θες το καλοκαίρι που πλησιάζει, όλοι μας τα διαβάζουμε ελπίζοντας πως θα βρούμε το μαγικό κολπάκι για να τα εξαφανίσουμε. Υπάρχει όμως?

  Detox diets, myth or reality? – Αποτοξινωτικές δίαιτες, μύθος ή πραγματικότητα?

  Η αλήθεια είναι πως όλες αυτές τις «ακραίες» μεθόδους απώλειας κιλών και αποτοξίνωσης τις έβλεπα πάντα με επιφύλαξη. Μια και το θέμα της αποτοξίνωσης είναι εξειδικευμένο ζήτησα από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη να μας μιλήσει για αυτό και την ευχαριστώ πολύ! Η Σταυρούλα διατηρεί και η ίδια δύο μπλογκς στα οποία μπορείτε να διαβάσετε πολύ ενδιαφέροντα άρθρα και συνταγές για την ισορροπημένη διατροφή: το Just Nutrition και το Stavroula Kriki Healthy Cooking.

  Detox diets, myth or reality? – Αποτοξινωτικές δίαιτες, μύθος ή πραγματικότητα?

  «Πράσινος χυμός για πρωινό, νερό με δυόσμο για δεκατιανό, χυμός πορτοκάλι για μεσημεριανό και ένας πυκνός ντοματοχυμός συνοδευμένος από ωμό μπρόκολο για βραδινό. Αυτό είναι ένα πλάνο διατροφής που πολλοί ακολουθούν κατά περιόδους και συνήθως μετά από τις υπερφαγίες των γιορτών. Γιατί; Επειδή οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν γίνει η νέα τάση της μόδας στον χώρο της υγιεινής διατροφής.

  Θα έλεγα ότι υπάρχουν δύο ειδών αποτοξίνωσης. Η μία είναι δόκιμη και η άλλη δεν είναι. Στη δεύτερη περίπτωση η λέξη έχει κακοποιηθεί από κομπογιαννίτες, τσαρλατάνους και «ειδικούς» της διατροφής χωρίς τα ανάλογα πτυχία. Ο σκοπός τους; Να προωθήσουν αβάσιμα προγράμματα διατροφής, ψεύτικες θεωρίες σε μακροσκελή βιβλία και προϊόντα που ισχυρίζονται ότι αποτοξινώνουν τον οργανισμό από τις τοξίνες που υποθετικά έχουν συσσωρευτεί.

  Από την άλλη, μία δόκιμη αποτοξίνωση θα ήταν αυτή η οποία αποβάλλει από τον οργανισμό αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες, ειδικά εάν τίθεται και το θέμα της εξάρτησης. Η αποτοξίνωση όμως του οργανισμού από θερμίδες δεν έχει λογική. Και η αλήθεια είναι ότι με εκπλήσσει το γεγονός που ένας λαός πάνω στον οποίο στηρίζεται η Μεσογειακή διατροφή, πέφτει θύμα της θεωρίας της αποτοξίνωσης. Κλείστε λιγάκι τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας τη Μεσογειακή διατροφή. Ένα τραπέζι στρωμένο με καρό τραπεζομάντηλο και από πάνω άπαχα κρέατα, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, γαλακτοκομικά, σαλάτες, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηροί καρποί. Όλα αυτά τα τρόφιμα μας δίνουν πρωτεΐνη, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που επιτρέπουν στον οργανισμό να λειτουργεί σωστά.

  Detox diets, myth or reality? – Αποτοξινωτικές δίαιτες, μύθος ή πραγματικότητα?

  Ένας τέτοιος υγιής οργανισμός αποτοξινώνεται φυσιολογικά μέσω των νεφρών, του ήπατος, του δέρματος και των πνευμόνων. Ακόμα και αυτή τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο, ο οργανισμός αποτοξινώνεται. Δεν υπάρχει κανένας άλλος γνωστός τρόπος που θα μπορούσε να εφαρμόσει κάποιος προκειμένου να κάνει έναν υγιή οργανισμό να δουλέψει ακόμα καλύτερα. Πάντως, εάν όντως συσσωρεύονταν τοξίνες στον οργανισμό μας σε τέτοιο βαθμό όπου δεν θα μπορούσε να τις αποβάλλει έτσι όπως πρέπει, τότε ή ο οργανισμός θα οδηγούνταν στον θάνατο ή θα χρειαζόταν άμεση ιατρική παρέμβαση.

  Οι δίαιτες αποτοξίνωσης, ωστόσο, διαφημίζονται ως μέθοδοι απομάκρυνσης τοξινών από τον οργανισμό ακολουθώντας μία περίοδο νηστείας (μη πρόσληψης τροφής) και στη συνέχεια μία αυστηρή διατροφή ωμών φρούτων και λαχανικών. Η θεωρία είναι ότι οι δίαιτες αυτές αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό, καθαρίζουν το παχύ έντερο, ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος και οδηγούν σε απώλεια βάρους. Αλλά δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία. Λίγες κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν μικρό δείγμα και βρίθουν από εσφαλμένες μεθοδολογίες. (Detox diets for toxin elimination and weight loss management: a critical review of evidence.; Klein, Kiat; J Hum Nutr Diet; 2014 Dec 18).

  Detox diets, myth or reality? – Αποτοξινωτικές δίαιτες, μύθος ή πραγματικότητα?

  Μερικοί άνθρωποι, βέβαια, έχουν δηλώσει ότι αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί μετά από περιόδους αποτοξίνωσης. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορους λόγους, όπως η μεγάλη κατανάλωση νερού που απαιτείται και η έλλειψη «κενών» υδατανθράκων που τείνουν να κάνουν τον άνθρωπο να αισθάνεται πιο κουρασμένο (π.χ. γλυκά και ζάχαρη). Όπως και η απώλεια βάρους μπορεί να αποδοθεί στη μείωση θερμίδων που γίνεται (ουσιαστικά στην στέρηση που υπόκειται ο οργανισμός). Αλλά όποια απώλεια βάρους και εάν γίνεται, αυτό το βάρος ξανα-επανέρχεται με την επιστροφή στη συνήθη διατροφή. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την αποτοξίνωση, όπως υπογλυκαιμία, καρδιακή αρρυθμία, απώλεια μυών και επιβάρυνση των νεφρών. Αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με τη διάρκεια και την αυστηρότητα της αποτοξίνωσης.

  Αλλά οι ισχυρισμοί γύρω από την αποτοξίνωση γίνονται και λίγο πιο αβάσιμοι (και γελοίοι) όσο η βιομηχανία επεκτείνεται. Γιατί στο κάτω κάτω είναι μία επιχείρηση που προσπαθεί να πουλήσει λύσεις στους καταναλωτές. Η τελευταία διαφήμιση που είδα ήταν για αποτοξινωτικά επιθέματα πελμάτων. Φοριούνται τη νύχτα και υπόσχονται ότι θα τραβήξουν όλες τις τοξίνες από τον οργανισμό μέσω των ποδιών. Το πρωί τα επιθέματα έχουν γίνει καφέ. Ωστόσο το χρώμα είναι απλά μία χημική αντίδραση με τον ιδρώτα από τα πόδια. Είναι μία απάτη και μία εκμετάλλευση του ευκολόπιστου καταναλωτή. Και η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα προϊόντα αποκαλύπτουν κάτι για την ανθρώπινη φύση. Όλοι θα θέλαμε αυτή την απλή λύση που θα μας ελευθέρωνε από τις αμαρτίες μας. Να μπορούσαμε να τρώμε απερίσκεπτα και με δυο τρία κολπάκια να τα αναιρούμε. Χωρίς κόπο, χωρίς δίαιτα, χωρίς άσκηση. Είναι ωραίο να σκεφτόμαστε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρχει, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Η απόλυτη «αποτοξίνωση» είναι να μην καπνίζουμε, να αθλούμαστε, να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες και να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή.

  Με λίγα λόγια το ανθρώπινο σώμα είναι εκπληκτικό. Έχει βρει τρόπους να αντιμετωπίζει τις τοξίνες χωρίς να χρειάζεται να του στερούμε σημαντικές πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να υπερφορτώνουμε τον οργανισμό με πράσινα, μαγικά λαχανικά και να ξεχνάμε την υπόλοιπη πυραμίδα τροφίμων.»

  Κρίκη Σταυρούλα

  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

  Email: stavroulakriki@gmail.com

  Κινητό: +306947606381

  LinkedIn: http://gr.linkedin.com/pub/stavroula-kriki/41/20a/472

  Facebook: https://www.facebook.com/kriki.stavroula

  Detox diets, myth or reality? – Αποτοξινωτικές δίαιτες, μύθος ή πραγματικότητα?

   

  Share on Social Media
   
      

  You Might Also Like

  15 Comments

 • Reply
  tanja@the green mixer
  17 Απριλίου, 2015 at 8:55 πμ

  Αυτό με τα επιθέματα πρώτη φορά το ακούω… τι άλλο θα βγάλουν για να φάνε τα λεφτά των “απελπισμένων “? Χρήσιμη πολύ η ανάρτηση. Χρόνια Πολλά και τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς!

  • Reply
   The Healthy Cook
   20 Απριλίου, 2015 at 10:49 μμ

   Χρόνια πολλά Τάνια μου!
   Ομολογώ πως όλοι αυτοί έχουν φοβερή φαντασία…
   Φιλιά!

 • Reply
  Culinary Flavors
  17 Απριλίου, 2015 at 10:40 πμ

  Από τότε που πέρασα τα 40 μπήκα σε μία τελείως διαφορετική λογική και άρχισα να προσέχω πολύ τι τρώω. Το ίδιο ισχύει και στις γιορτές. Βέβαια τρώω λίγο παραπάνω αλλά δεν χρειάζομαι εξαντλητικές δίαιτες για να φύγει. Είμαι πάντα σε φάση λογικής διατροφής πότε πιο εντατικής πότε πιο χαλαρής αναλόγως την εποχή και τα κιλά.

  • Reply
   The Healthy Cook
   20 Απριλίου, 2015 at 10:50 μμ

   Αυτό είναι το καλύτερο! 😉

 • Reply
  mia maria
  17 Απριλίου, 2015 at 11:22 πμ

  Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Ευχαριστούμε!

  • Reply
   The Healthy Cook
   20 Απριλίου, 2015 at 10:50 μμ

   Χρόνια πολλά Μαρία μου! Κι εγώ ευχαριστώ!

 • Reply
  άρης
  17 Απριλίου, 2015 at 11:36 πμ

  Πολύ χρήσιμο το άρθρο Εύη. Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες την κα Κρίκη.
  Έτσι αισθάνομαι και εγώ, δηλαδή όταν η διατροφή μου βασίζεται στην ποιότητα νιώθω πως δεν χρειάζεται να εφαρμόσω απότομες και αυστηρές αλλαγές (που μπορεί και να με σοκάρουν). Ίσως βέβαια σε ειδικές περιπτώσεις να κάνουν και καλό, φαντάζομαι θα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

  Πράγματι, υπάρχει τόση πληροφορία (και παρά-πληροφορία) γύρω μας που συχνά μπερδευόμαστε. Αυτό που έχω καταλάβει τα τελευταία χρόνια είναι πως τελικά η “υγιεινή” διατροφή παραμένει ένα πολύπλοκο θέμα, ίσως και για την ίδια την επιστήμη. Πόσο μάλλον για μας. Αναμφισβήτητα βέβαια αξίζει να προσπαθούμε 🙂

  • Reply
   The Healthy Cook
   20 Απριλίου, 2015 at 10:52 μμ

   Παν μέτρον άριστον!! Ισχύει και για την διατροφή αυτό! 😉

 • Reply
  sp00nstories
  17 Απριλίου, 2015 at 12:16 μμ

  Ευτυχώς ως τώρα δεν χρειάστικε να μπω σε εξαντλητικές δίαιτες όσο και αποτοξινωτικές και αυτό γιατί η καλή διατροφή είναι τρόπος ζωής για μένα. Το 80% της διατροφής μου είναι λαχανικά και φρούτα, ποτέ έτοιμα φαγητά και χυμοί και κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα. Μια φορά στο τόσο , όταν νιώθω ότι θέλω κάτι δεν το στερούμε αλλά πραγματικά το γεγονός ότι μπορώ και φτιάχνω τα πάντα με καλά υλικά με έχει σώσει.
  Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σου γύρω από τους μύθους της διατροφής ! Είναι απαράδεχτο να εκμεταλεύονται τον πόνο του άλλο για χρήματα!
  Την γλυκιά μου καλημέρα!!

  • Reply
   The Healthy Cook
   20 Απριλίου, 2015 at 10:54 μμ

   Αυτό που κάνεις είναι το καλύτερο νομίζω Λίλια! Έτσι μια παρασπονδία που και που δεν είναι καταστροφική!
   Φιλιά πολλά!!

 • Reply
  justsunday
  17 Απριλίου, 2015 at 1:15 μμ

  χρησιμη και ακρως ενδιαφερουσα αναρτηση!!!!!
  ευχαριστουμε!!!
  καλο σουκου!

  • Reply
   The Healthy Cook
   20 Απριλίου, 2015 at 10:54 μμ

   ευχαριστώ Κικίτσα!! φιλιά!!

 • Reply
  peps@pepi's kitchen
  18 Απριλίου, 2015 at 5:39 μμ

  πολύ χρήσιμη ανάρτηση!!

  • Reply
   The Healthy Cook
   20 Απριλίου, 2015 at 10:54 μμ

   ευχαριστώ πεπίτα μου!!

 • Reply
  Αποτοξινωτικες διαιτες, μυθος ή πραγματικητητα; - Stavroula's Healthy Cooking
  19 Ιουλίου, 2015 at 6:44 μμ

  […] να πάτε στο blog της λοιπον και να διαβάσετε αναλυτικά την άποψη μου πάνω στις δίαιτες αποτοξίνωσης. Και μιας και θα είστε εκεί μην διστάσετε να […]

 • Leave a Reply