• Ελληνικά
  • English
  • Διατροφή

    Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

    Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

    Ανακαλύφθηκε πριν από, τουλάχιστον, δύο χιλιάδες χρόνια. Δύο χώρες, η Κίνα και η Ινδία, ερίζουν για την πρωτιά της ανακάλυψης αυτής. Σήμερα, το πράσινο τσάι παράγεται και επεξεργάζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Αν όμως κάποιος θέλει πολύ καλής ποιότητας τσάι, θα το βρει μόνο στις επαρχίες της Κίνας και της Ιαπωνίας, όπου το έδαφος έχει αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για παραχθεί κορυφαίο και πολύ ευεργετικό πράσινο τσάι. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πρόσφατα όμως διερευνήθηκαν επιστημονικά.

    Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

    Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.  Χάρη σε ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό του φυτού του πράσινου τσαγιού, που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGCG),  αποδεικνύεται πως το τσάι αυτό αναστέλλει, ή, βοηθά στην αργή ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, και των νόσων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.  Πιο αναλυτικά:

    • η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) βοηθά στην πρόληψη συσσώρευσης λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών. Εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
    • η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) έχει αντιβακτηριδιακή δράση κατά των επιβλαβών οδοντικών βακτηρίων.
    • βοηθά στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Σε νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι η επιγαλλοκατεχίνη ανέστειλε τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων σε όγκους του μαστού.
    • το πράσινο τσάι διασπά το λίπος και η επιγαλλοκατεχίνη αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το λίπος «καίγεται» στο σώμα μας. Επίσης, καίει το λίπος της κοιλιάς, ενεργοποιώντας τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλίας και επιταχύνει την απώλεια βάρους κατά 77%.
    • διατηρεί σταθερή την ενέργεια, εξισορροπώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η επιγαλλοκατεχίνη βελτιώνει την χρήση της ινσουλίνης στο σώμα για την αποτροπή αύξησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, ευερεθιστότητα και επιθυμία για ανθυγιεινά τρόφιμα.
    • το πράσινο τσάι μπορεί να συμβάλλει κατά του καρκίνου του πνεύμονα, διότι η επιγαλλοκατεχίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.
    • ακόμη, η επιγαλλοκατεχίνη εμποδίζει και αναστέλλει τον καρκίνο του παχέος εντέρου,
    • όπως επίσης, καταστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.
    • όπως και με τις καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες ασθένειες, οξειδωτική βλάβη και φλεγμονή διέπουν επίσης τις καταστροφές της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως του Πάρκινσον, που σχετίζονται με τη γήρανση. Οι αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού και των κατεχινών βελτιώνουν την κατάσταση των ασθενών, προστατεύοντάς τους από νευροτοξικότητα. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες,  προσφέροντας σημαντικές νευροπροστατευτικές επιδράσεις κατά της νόσου του Πάρκινσον.
    • το πράσινο τσάι εμποδίζει την πρόκληση βλαβών στο δέρμα και τις ρυτίδες. Η επιγαλλοκατεχίνη φαίνεται να είναι 200 φορές πιο ισχυρή από τη βιταμίνη Ε, στο να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν προβλήματα στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες αντιδρούν με τα υγιή κύτταρα του σώματος, προκαλώντας ζημία και επομένως, μειώνοντας τον αριθμό τους, μειώνουμε και τις ρυτίδες, αλλά και άλλα σημάδια γήρανσης. Επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μπορεί να επιδράσει θετικά πολύ περισσότερο από ό, τι τα κύτταρα του δέρματος. Οι ελεύθερες ρίζες συνδέονται όλο και περισσότερο με πολλές σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

    Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

    Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το πιο πολλά οφέλη για την υγεία παρατηρούνται σε ανθρώπους που καταναλώνουν πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, ή και περισσότερα.  Η συνήθης κατανάλωση είναι 3 φλυτζάνια την ημέρα. Προειδοποιούν, όμως, πως η κατανάλωση ποσότητας τσαγιού σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου. Ως εκ τούτου, προτείνουν ότι το πράσινο τσάι πρέπει να καταναλώνεται σε μέτρια ή χαμηλή θερμοκρασία.

    Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε τις κατεχίνες και άλλα φλαβονοειδή στο τσάι είναι να πιείτε φρέσκο​​. Αφήστε το τσάι να μείνει στο νερό για τρία έως πέντε λεπτά για να φέρει έξω τις κατεχίνες του. Εμφιαλωμένα , έτοιμα προς κατανάλωση ροφήματα τσαγιού, ή χωρίς καφείνη, έχουν λιγότερες κατεχίνες και άλλα φλαβονοειδή.

    Το τσάι μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου από τα φρούτα και τα λαχανικά. Η προσθήκη λεμονιού ή γάλατος, ή πίνοντας τσάι ανάμεσα στα γεύματα θα αντισταθμίσει αυτό το πρόβλημα.

    Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.

     

    Πηγές:

    http://www.clickatlife.gr/diatrofi/story/16320

    http://www.naturalremedies.org/green-tea/

    http://www.health.harvard.edu/press_releases/benefit_of_drinking_green_tea

    http://www.lef.org/magazine/mag2008/apr2008_New-Research-On-The-Health-Benefits-Of-Green-Tea_01.htm

    http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-960-green%20tea.aspx?activeingredientid=960&activeingredientname=green%20tea

     

    Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

     

    Green tea, the eastern miracle – Πράσινο Τσάι, το ανατολίτικο θαύμα

     

    Share on Social Media
     
        

    You Might Also Like

    10 Comments

  • Reply
    peps
    2 Σεπτεμβρίου, 2014 at 7:28 πμ

    Η ώρα είναι 7:30….πίνω το πράσινο τσαγάκι μου και διαβάζω το άρθρο σου!!!
    Καλημέρα Ευούλα!!

    • Reply
      The Healthy Cook
      2 Σεπτεμβρίου, 2014 at 2:58 μμ

      γεια σου πεπίτα!!!
      αφιερωμένη σε σένα η ανάρτηση, αλλά και η επόμενη!! γιατί ξέρω πως είσαι φαν του πράσινου τσαγιού!! 😉

      • Reply
        peps
        2 Σεπτεμβρίου, 2014 at 5:37 μμ

        Ωωωωωωωω!!!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!!!!!!!! Ανυπομονώ!!!

  • Reply
    mookies
    3 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:29 μμ

    Δυστυχώς το τσάι (και το πράσινο) δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου ροφήματα. Πίνω μόνο όταν είμαι άρρωστη και αυτό με το ζόρι. Ίσως θα πρέπει ν αρχίσω να το πίνω σαν φάρμακο αλλά 3 με 5 φλυτζάνια την ημέρα δεν είναι πάρα πολύ βρε Εύα;

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:58 μμ

      Εμένα μου αρέσει Μίνα μου.. ομολογώ όμως ότι τα 3 φλυτζάνια τα έφτανα κάποτε, αλλά τα 5…. με τίποτα!! τελευταίως το έχω ξεχάσει λίγο, αλλά πρέπει να το εντάξω ξανά στη διατροφή μου.
      φιλιά!

  • Reply
    mookies
    3 Σεπτεμβρίου, 2014 at 8:29 μμ

    Δυστυχώς το τσάι (και το πράσινο) δεν συγκαταλέγεται στα αγαπημένα μου ροφήματα. Πίνω μόνο όταν είμαι άρρωστη και αυτό με το ζόρι. Ίσως θα πρέπει ν αρχίσω να το πίνω σαν φάρμακο αλλά 3 με 5 φλυτζάνια την ημέρα δεν είναι πάρα πολύ βρε Εύα;

    • Reply
      The Healthy Cook
      3 Σεπτεμβρίου, 2014 at 11:58 μμ

      Εμένα μου αρέσει Μίνα μου.. ομολογώ όμως ότι τα 3 φλυτζάνια τα έφτανα κάποτε, αλλά τα 5…. με τίποτα!! τελευταίως το έχω ξεχάσει λίγο, αλλά πρέπει να το εντάξω ξανά στη διατροφή μου.
      φιλιά!

  • Reply
    Green Tea, Grape & Peach Smoothie – Smoothie με Πράσινο Τσάι, Σταφύλι και Ροδάκινο
    4 Αυγούστου, 2020 at 10:49 πμ

    […] οφέλη του πράσινου τσαγιού και του ροδάκινου τα είπαμε πρόσφατα. Όσο για το […]

  • Reply
    Παγωμένο Τσάι Matcha με Δυόσμο - The Healthy Cook
    20 Αυγούστου, 2020 at 9:48 πμ

    […] που προέρχεται από ίδιο φυτό με το πράσινο τσάι, καλλιεργείται διαφορετικά και έχει μοναδικό […]

  • Reply
    Matcha Iced Tea with Mint - The Healthy Cook
    20 Αυγούστου, 2020 at 9:53 πμ

    […] it comes from the same plant as green tea, it is cultivated differently and has a unique dietary profile. Its growers cover the plants with […]

  • Leave a Reply