• Ελληνικά
  • English
  • Για χορτοφάγους/ Λαχανικά/ Συνταγές/ Υγιεινά Γεύματα

    Galette με Παραδοσιακές Τομάτες και Πέστο

    Κάθε χρόνο περιμένω πως και πως αυτή την εποχή του χρόνου για τις χωριάτικες, παραδοσιακές τομάτες που βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς μου, από ένα Ευβοιώτη παραγωγό. Είναι αυτές οι τομάτες με τα διάφορα χρώματα, τις πολλές ρυτίδες και το ακανόνιστο σχήμα. Είναι αυτές οι παραδοσιακές τομάτες με την καταπληκτική γεύση και μυρωδιά, σαν αυτές που τρώγαμε παιδιά.

    Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να τις τρως ωμές, αλλά ήθελα επιτέλους να τις χρησιμοποιήσω σε μια συνταγή. Αποφάσισα να φτιάξω αυτή την πολύ καλοκαιρινή galette, με τομάτες, φέτα και πέστο βασιλικού με αμύγδαλα.

    Heirloom-Tomato-Pesto-Galette – Galette-Παραδοσιακές-Τομάτες-Πέστο

    Την ζύμη την έφτιαξα με αλεύρι δίκοκκου σιταριού και βασίστηκα στην συνταγή της Ντίνας Νικολάου για την ζύμη μπριζέ με ελαιόλαδο*. Βγήκε πολύ καλή, άνοιξε πολύ όμορφα σε φύλλο (με λίγη προσοχή βέβαια) και χάρηκα που πέτυχε η galette. Το αλεύρι αυτό, έχοντας λιγότερη γλουτένη από το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, έχει διαφορετική συμπεριφορά. Στο άνοιγμα της ζύμης και στο κλείσιμο της galette ήθελε λίγο προσοχή, αλλά είναι πραγματικά πολύ νόστιμο και δίνει μια πιο γήινη, πιο ρουστίκ γεύση στην ζύμη.

    Το πέστο είναι αυτό που έχω χρησιμοποιήσει στην κρύα σούπα με πράσο και φινόκιο. Ταίριαξε πολύ!

     

    Galette με Παραδοσιακές Τομάτες και Πέστο

    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
    Χρόνος προετοιμασίας: 50 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά περίπου

    Υλικά

    • ζύμη:
    • 250 γρ. αλεύρι ολικής δίκοκκου σιταριού
    • 100 γρ. ελαιόλαδο
    • 1/3 φλυτζανιού γάλα
    • 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
    • ½ κουταλάκι αλάτι
    • πέστο:
    • 2 φλυτζάνια φύλλα φρέσκου βασιλικού
    • 1/3 φλυτζανιού καβουρδισμένα αμύγδαλα
    • 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • ½ κουταλάκι αλάτι
    • 1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
    • πιπέρι
    • γέμιση:
    • 350 γρ. χωριάτικες παραδοσιακές τομάτες, πλυμένες & καθαρισμένες
    • ½ φλυτζάνι θρυμματισμένη φέτα
    • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 1 αυγό, χτυπημένο
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

    1

    Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε να γίνει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.

    2

    Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το αλάτι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε. Δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

    3

    Κόβουμε τις τομάτες σε φέτες πάχους 0.5 εκ. και τις απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.

    4

    Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το πέστο. Βάζουμε στον κάδο του μούλτι τα πρώτα 5 υλικά και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, ιδανικά με το μούλτι εν λειτουργία. Προσθέστε το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το πέστο σε ένα σκεύος, σκεπάζουμε την επιφάνεια του με μια διάφανη μεμβράνη και το φυλάμε στο ψυγείο. (Μπορείτε να το φτιάξετε την προηγούμενη μέρα).

    5

    Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

    6

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.

    7

    Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε την μεμβράνη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη, σε μια επίπεδη, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, αλευρωμένη επιφάνεια, σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 28 εκ. περίπου.

    8

    Απλώνουμε στο κέντρο της ζύμης το μισό πέστο, αφήνοντας ένα κενό 2,5-3 εκατοστά περίπου γύρω-γύρω.

    9

    Απλώνουμε ένα στρώμα από τομάτες πάνω στο πέστο, πασπαλίζουμε με το μισό κρεμμύδι και με την μισή φέτα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά: πέστο, τομάτες, κρεμμύδι, φέτα.

    10

    Διπλώνουμε με προσοχή τις άκρες τις ζύμης για να σφραγίσουμε την galette. Καλό είναι να την διπλώσουμε χρησιμοποιώντας το αντικολλητικό χαρτί.

    11

    Αλατίζουμε ελαφρά και πιπερώνουμε.

    12

    Αλείφουμε την ζύμη με το χτυπημένο αυγό και την μεταφέρουμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί. Την ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.

    13

    Την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και πασπαλίζουμε με φύλλα φρέσκου βασιλικού.

    Διατροφικός πίνακας

    • 544 Ενέργεια
    • 39g Υδατάνθρακες
    • 76mg Χοληστερίνη
    • 38g Λίπος
    • 3g Φυτικές ίνες
    • 12g Πρωτεΐνες
    • 7g Κορεσμένα λίπη
    • 626mg Νάτριο
    • 4g Σάκχαρα

    Σημειώσεις

    Διατροφική αξία ανά μερίδα (204g)

    Καλή επιτυχία!

    Σημειώσεις:

    *Στο βιβλίο «Αλμυρές πίτες και τάρτες», Ντίνα Νικολάου, Εκδόσεις Καθημερινή, Αθήνα 2009.

    Heirloom-Tomato-Pesto-Galette – Galette-Παραδοσιακές-Τομάτες-Πέστο

     

    Heirloom-Tomato-Pesto-Galette – Galette-Παραδοσιακές-Τομάτες-Πέστο

     

    Share on Social Media
    •   
    •   
    •   
    •   

    Δείτε επίσης

    4 Comments

  • Απάντηση
    mia maria
    28 Αυγούστου, 2017 at 11:51 πμ

    Τι όμορφες που είναι οι ντομάτες! Η galette φαίνεται νοστιμότατη. Τόσο λαχταριστή!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      31 Αυγούστου, 2017 at 10:39 μμ

      ευχαριστώ Μαρία μου!

  • Απάντηση
    Ξανθή
    28 Αυγούστου, 2017 at 6:23 μμ

    Αυτό πονάει πολύ, πρώτον γιατί αυτή τη στιγμή για ένα περίεργο λόγο πεινάω και δεύτερον θέλω τέτοιες ντομάτες τώρα!!!!

    • Απάντηση
      The Healthy Cook
      31 Αυγούστου, 2017 at 10:40 μμ

      χαχαχα! θα τις βρεις όταν με το καλό γυρίσεις 🙂

    Αφήστε το σχόλιό σας