Ποιος θα πει όχι σε ένα φλυτζάνι με ζεστό γάλα και πλούσια σοκολατένια γεύση? Η συνταγή για το σπιτικό μείγμα ζεστής σοκολάτας προέκυψε καταρχήν από την αγάπη μου για την ίδια την σοκολάτα. Όταν έγραφα τις πληροφορίες για τα κακάο νιμπς αναρωτήθηκα αν υπάρχουν σχετικές συνταγές στο διαδίκτυο και έκανα μια μικρή έρευνα. Προς μεγάλη μου έκπληξη, πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότερες συνταγές που βρήκα, κάθε άλλο παρά “σπιτικές” και “υγιεινές” ήταν. Αυτό με προβλημάτισε και με οδήγησε στο θέμα της σημερινής ανάρτησης.
Γιατί να φτιάξω σπιτικό μείγμα?
Ο ένας λόγος για τον οποίον ξεκίνησα αυτό το μπλογκ είναι γιατί κατάλαβα πόσο ψεύτικες είναι ορισμένες επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες μας φορτώνουν με “άδειες” θερμίδες που δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, καθώς και κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος και οι ευθύνες της καθημερινότητας, μας οδηγούν στις γρήγορες και εύκολες λύσεις όσον αφορά την καθημερινή μας διατροφή, και όχι μόνο. Όλο και πιο συχνά, αγοράζουμε έτοιμα σκευάσματα για να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, φτάνει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι και να ξέρουμε τι αγοράζουμε. Γι αυτό και πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων, προσέχοντας τα συστατικά τους. Όσοι παρακολουθείτε το μπλογκ και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, θα έχετε δει πως πολύ συχνά αναρτώ άρθρα από ειδικούς που δίνουν συμβουλές για το τι να προσέχουμε στις ετικέτες των τροφίμων. Όσοι δεν έχετε διαβάσει κάποιο σχετικό άρθρο, θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες εδώ και εδώ.
Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει όλοι μας να μάθουμε να ξεχωρίζουμε ποιο είναι το πραγματικά υγιεινό και “καθαρό” προϊόν από όλα αυτά που μας σερβίρουν. Στην αναζήτηση που έκανα για να βρω συνταγές για μείγμα ζεστής σοκολάτας, ανακάλυψα πως οι περισσότερες από αυτές περιείχαν έτοιμο μείγμα στιγμής για σοκολατένια πουτίγκα, ή/και γάλα σε σκόνη, κρέμα για καφέ σε σκόνη και έτοιμο μείγμα στιγμής για πουτίγκα βανίλιας. Και καλά, το γάλα σε σκόνη άντε να το καταλάβω, αλλά το έτοιμο μείγμα για πουτίγκα?? Και γιατί να κάνω τον κόπο και να μην αγοράσω την έτοιμη σοκολάτα και να τελειώνω? Εννοείται πως τίποτα από αυτά δεν είναι υγιεινό και, κατά την άποψη μου, κανένα από αυτά τα σκευάσματα δεν μπορεί να θεωρηθεί σπιτικό. Γι αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο ποιες συνταγές επιλέγουμε για να τραφούμε εμείς και, κυρίως, τα παιδιά μας.
Λίγα λόγια για την συνταγή
Η σημερινή μου συνταγή βασίστηκε σε αυτή που βρήκα εδώ. Σε αυτό το άρθρο εξηγείται και η χρήση του κορν φλάουρ στη συνταγή, το οποίο βοηθάει στο να μη δημιουργούνται σβώλοι στο μείγμα αλλά και γιατί προσδίδει μια απαλή πλούσια και κρεμώδη υφή στο γάλα. Στην ίδια ανάρτηση βρήκα πως για να μην κολλάει η σοκολάτα στα τοιχώματα του μπλέντερ, είναι καλό να την βάζουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά πριν την χρησιμοποιήσουμε. Το δοκίμασα και πιάνει!
Αντί για κακάο του εμπορίου, εγώ χρησιμοποίησα αλεσμένα κακάο νιμπς, με τα οποία έχω πάθει μια εμμονή τελευταία. Εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο, ή, να βάλετε βιολογικό κακάο που δεν έχει υποστεί επεξεργασία.
Στη λίστα με τα υλικά σας δίνω και ιδέες για να κάνετε την σοκολάτα σας ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Τα ίδια υλικά μπορείτε να τα προσθέτετε την ώρα που φτιάχνετε τη ζεστή σας σοκολάτα, προσαρμόζοντας τις δοσολογίες. Αν έχετε καμιά άλλη ιδέα να μου την πείτε!
Οι διατροφικές πληροφορίες στο τέλος της συνταγής έχουν υπολογιστεί με γάλα αγελάδας με 2% λιπαρά. Εννοείται πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο γάλα θέλετε εσείς (γάλα αμυγδάλου, σόγιας, κλπ) το οποίο θα ταιριάζει στις δικές σας διατροφικές συνήθειες.
Σπιτικό Μείγμα Ζεστής Σοκολάτας
Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
Μερίδες: 18-20
Υλικά:
- 185 γρ. ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα, 54% κακάο)
- 80 γρ. αλεσμένα κακάο νιμπς, ή ωμό ακατέργαστο κακάο
- 150 γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη ( μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και στέβια)
- 2 κουταλιές κορν φλάουρ
- 1/8 κουταλάκι αλάτι
- τα σποράκια από 1 λωβό βανίλιας
προαιρετικά:
- 1 κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο, 1 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο, 1 ½ κουταλάκι τριμμένη κανέλλα, ή,
- μερικές σταγόνες εκχύλισμα μέντας, ή,
- ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν, ή,
- 2 κουταλάκια τριμμένο καρδάμωμο
Εκτέλεση:
- Προσθέστε όλα τα υλικά στο μούλτι ή στο μπλέντερ και αλέστε τα μέχρι να γίνουν σκόνη, για 1 λεπτό περίπου. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, βάζοντας μέσα και τον λοβό της βανίλιας και φυλάξτε το σε σκοτεινό και ξηρό μέρος.
Για να φτιάξετε τη ζεστή σοκολάτα:
- Προσθέστε 2 με 3 κουταλιές από το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι όπου έχετε ζεστάνει ήδη 1 φλυτζάνι γάλα. Αν θέλετε το μείγμα ακόμα πιο παχύρευστο, αφήστε το σε χαμηλή φωτιά, να σιγοβράσει, για μισό λεπτό περίπου. Αν επιθυμείτε, προσθέστε επιπλέον γλυκαντική ουσία.
Εύχομαι να τo απολαύσετε!!
ΥΓ. Για τους τολμηρούς: Αν θέλετε να προσθέσετε marshmallows στη ζεστή σοκολάτα σας, φτιάξτε σπιτικά με την συνταγή της Λίλιας από το μπλογκ Spoon Stories.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
186.5 | 29.1 | 26.1 | 5.3 | 3.2 | 8.5 | 1.1 |
10.8 |
42 Comments
χρυσαυγη
16 Μαρτίου, 2015 at 8:20 πμΚαλα…..οι φωτογραφιες σου δεν υπαρχουν ! Αυτη τη φορα εσκισες! Οκ. Τι να λεμε για το ροφημα. Δεν θα υπαρχει καποιος που να μην του αρεσει!!! Αυτο δεδομενο. Ομως οι φωτογραφιες εκλεψαν την παρασταση με πρωτες και καλυτερες αυτες με τα κουταλια!!!!!!!!!!!!
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 6:34 μμευχαριστώ!! 🙂
peps@pepi's kitchen
16 Μαρτίου, 2015 at 8:31 πμΚαλά….δεν το πιστεύω……χαχαχαχα ήρθε τη κατάλληλη στιγμή η συνταγή σου!!!!
Δηλαδή την ήθελα τη περασμένη εβδομάδα αλλά και τώρα κουτί μου ήρθε μιας και θα ξαναφτιάξω τούρτα…
H φωτογράφιση άπαιχτη!!!
Το ρόφημα τέλειο!!!!
Μπράβο σου!!!!
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 6:35 μμκι άλλη τούρτα???
μπράβο βρε θηρίο!!!
peps@pepi's kitchen
17 Μαρτίου, 2015 at 1:43 μμτο έφτιαξα και το απολαμβάνω αυτή τη στιγμή που σου γράφω χαχαχαχαχα
έβαλα 3 γεμάτες κουταλιές σε ένα ποτήρι καυτό νερό.
αύριο θα το φτιάξω και με γάλα!!!
τέλειο είναι και όσο πρέπει γλυκό, δεν πρόσθεσα τίποτα!!
😉
Ξανθή
16 Μαρτίου, 2015 at 9:59 πμΠάρα πολύ καλό!! Έχουμε καταργήσει τον απογευματινό καφέ και ένα ρόφημα σοκολάτας είναι τέλειο. Θα το φτιάξω σήμερα κιόλας!!
Καλή εβδομάδα.
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 6:36 μμπεριμένω εντυπώσεις!
καλή εβδομάδα Ξανθή!!
Ξανθή
17 Μαρτίου, 2015 at 7:00 μμΤο έφτιαξα έβαλα κάρδαμο και πιπέρι. Μόλις τώρα το δοκιμάσαμε είναι πολύ καλό και έχει πολύ καλές αναλογίες. Ευχαριστώ πολύ!!
tanja@the green mixer
16 Μαρτίου, 2015 at 10:35 πμΠολυ χρήσιμες όλες οι πληροφορίες και η συνταγή άπαιχτη. Η συνταγή σοκολάτας μου άρεσει σκέτη, χωρίς τις προσθήκες (είμαι τηςκλασσικής γευσης).
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 6:37 μμκι εγώ σκέτη τη προτιμώ, αλλά που και που μου αρέσει με μέντα ή με πιπεράκι! 😉
Αγγελική
16 Μαρτίου, 2015 at 11:08 πμΚι εγώ προσπαθώ να κόψω τον απογευματινό καφέ και συνήθως πίνω τσάι…αλλά τώρα νομίζω θα το αλλάξω…!
Είχα φτιάξει παλιότερα μείγμα αλλά ήταν με κακάο. Η δικιά σου εκδοχή είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα!! Και με το γάλα φουντουκιού θα ταιριάζει υπέροχα…
Τώρα που το σκέφτομαι, μιας και πλησιάζει το καλοκαίρι (λέμε τώρα..) δεν θα μπορούσαμε να την απολαύσουμε και στην κρύα εκδοχή της;
Φιλιά πολλά Εύη μου!
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 6:39 μμσίγουρα θα ταιριάζει και με το γάλα φουντουκιού!! θα είναι πολύ καλό!
το καλοκαίρι ναι, με ένα καλό χτύπημα!!!
Beauty Follower
16 Μαρτίου, 2015 at 11:26 πμΤο μαγικό βαζάκι!
Πολύ ωραια ιδεα… και για δωρο 🙂
Καλή σου εβδομαδα!
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 6:40 μμγια δώρο είναι σούπερ!!
καλή εβδομάδα και σε σένα!
άρης
16 Μαρτίου, 2015 at 12:11 μμτι αρώματα θα ξεπροβάλλουν μόλις θα ανοίγουμε το βαζάκι !!! Εμένα θα μου αρέσε η έκδοση με τα μπαχάρια 🙂 ειδικά όσο ο καιρός είναι ακόμα κρύος.
Καλή εβδομάδα Εύη !!!
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 6:41 μμάστα… σου έρχεται να το φας με το κουταλάκι!!!
καλή εβδομάδα Άρη!!!
Ερμιόνη
16 Μαρτίου, 2015 at 8:51 μμΗ φιλοσοφία του blog σου μου αρέσει πολύ ούτως ή άλλως Εύη μου και με τη συνταγή σου αυτή το επιβεβαιώνω για μια ακόμα φορά.
Πράγματι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί σχετικά με αυτά που καταναλώνουμε και σε αυτά που προσφέρουμε στα παιδιά μας.
Η διαδικασία είναι τόσο εύκολη και το αποτέλεσμα ειδικά έτσι όπως φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία τόσο λαχταριστό που απλά είναι κρίμα να αγοράσουμε ξανά έτοιμο ρόφημα σοκολάτας.
Τα cocoa nibs τα συμπαθώ ιδιαιτέρως σε σημείο που τα τρώω και σκέτα 🙂
The Healthy Cook
16 Μαρτίου, 2015 at 11:31 μμσ΄ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Ερμιόνη!!
κι εσύ παθούσα με τα cacao nibs, ε? 😉
Χρύσα
16 Μαρτίου, 2015 at 11:37 μμΕγώ πάλι θέλω απλά να πάρω το βάζο και να φύγω, μπορώ;;;
Έχεις πάρα πολύ δίκιο για τα έτοιμα σκευάσματα, είναι να τρομάζεις αν δεις καλά τι περιέχουν….
Θα προτιμήσω την εκδοχή με το εκχύλισμα μέντας, είναι η αγαπημένη μου γεύση στη ζεστή σοκολάτα!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2015 at 7:24 μμκαι δεν το παίρνεις!! 😉
με μέντα μου αρέσει και μένα!
mia xara
17 Μαρτίου, 2015 at 8:25 πμΟι καταπληκτικές φωτογραφίες κάνουν τη ζεστή σοκολάτα ακόμη πιο λαχταριστή!!! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2015 at 7:26 μμευχαριστώ Χαρά μου!!
Marcela (tortadellafiglia)
17 Μαρτίου, 2015 at 11:26 πμThis chocolate mix is awesome! Great idea!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2015 at 7:26 μμthanks Marcela!! 🙂
sp00nstories
17 Μαρτίου, 2015 at 3:59 μμΚαταπληκτικές φωτογραφίες και το ρόφημα ακόμα πιο καταπληκτικό! Ανυπομονώ να το δοκιμάσω!!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2015 at 7:27 μμευχαριστώ!!
dolmadaki
17 Μαρτίου, 2015 at 6:23 μμτελειο τελειο!!!! πολυ καλη ιδεα οχι μονο για μας αλλα και για δωρο!!!
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2015 at 7:27 μμναι ντολμαδάκι μου!! είναι πολύ ωραίο δώρο!!
mookies
17 Μαρτίου, 2015 at 10:39 μμΈχεις απόλυτο δίκιο Εύη μου αλλά έχουμε βολευτεί όλοι με το να βρίσκουμε έτοιμα μείγματα. Τα έχω καταργήσει εδώ και καιρό αλλά για το ρόφημα σοκολάτας αρχίζω από τώρα! Υπέροχη η συνταγή σου και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις!
Φιλιά
The Healthy Cook
17 Μαρτίου, 2015 at 11:58 μμσ’ ευχαριστώ πολύ Μίνα μου!!
φιλιά!
Cook Taste Live
18 Μαρτίου, 2015 at 12:42 πμΤην ίδια απογοήτευση νιώθω όταν βρίσκω κάποια συνταγή για cake και το πρώτο υλικό στην λίστα είναι το ‘1 box yellow cake mix’. Επίσης απορώ και με αυτόν που σκέφτηκε να προσθέσει έτοιμο μείγμα στιγμής για πουτίγκα στην σοκολάτα! Και μετά σου λέει σπιτικές συνταγές..
Οπότε πολύ καλά έκανες που μοιράστηκες την δική σου σπιτική και πιο υγιεινή εκδοχή. Πιστεύω τα cocoa nibs και η βανίλια θα κάνουν το συγκεκριμένο ρόφημα πραγματικά ακαταμάχητο. Cheers λοιπόν!
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 10:30 μμμα, ναι! δεν είναι αξιοπερίεργο?
χαίρομαι που σου αρέσει Ευάκι! σ’ ευχαριστώ!
Culinary Flavors
18 Μαρτίου, 2015 at 9:13 πμΔηλώνω λάτρης της σοκολάτας! Φτιάχνω και εγώ τη δική μου σοκολάτα! Μου αρεσει πολύ η εκδοχή σου με βανίλια! Να’χα ένα φλυτζάνι τώρα!!!!
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 10:30 μμ🙂
justsunday
18 Μαρτίου, 2015 at 2:42 μμεγω ανηκω σε αυτος που δεν θα σηκωναν το χερακι τους μαζι με τους φαν της ζεστης σοκολατας κι ομως δηλωνω εδω και τωρα ευη μου οτι η προταση σου για σπιτικη σοκολατα με εντυπωσιασε και θα την κανω σιγουρα,σου βγαζω το καπελο για μια ακομη φορα για την απολυτα ολοκληρωμενη αναρτηση σου και για τις πληροφοριες που εμαθα διαβαζοντας την,μπραβο εβη!!!!!
kikitchen
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 10:31 μμΚικίτσα μου σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
καλό σ/κ!!
Αριάδνη
18 Μαρτίου, 2015 at 11:26 μμΕγω ειμαι καραφαν , όχι απλή φαν!!!!!!!!!!! Μας γλύκανες
Καλό ξημέρωμα
Φιλια 🙂
The Healthy Cook
20 Μαρτίου, 2015 at 10:31 μμφιλιά!! 🙂
TheoDORA's Kitchen Diaries
24 Μαρτίου, 2015 at 2:24 μμΠολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα για το πιπέρι καγιέν. Αυτά τα βαζάκια είναι υπέροχο δώρο για φίλους, ειδικά στις γιορτές. Υπέροχες και οι φωτογραφίες σου.
The Healthy Cook
24 Μαρτίου, 2015 at 2:34 μμείναι πραγματικά πολύ ωραίο δώρο!
σ’ ευχαριστώ πολύ Θεοδώρα!!
Constance @ LiveEatCreate
25 Νοεμβρίου, 2016 at 6:06 μμΤο δοκίμασα με το κάρδαμο κ ήταν υπέροχο! Θα το προτείνω σαν ιδέα για homemade gifts in a jar 😉
The Healthy Cook
7 Δεκεμβρίου, 2016 at 11:53 μμχαίρομαι πολύ! σας ευχαριστώ!