Πολύ καιρό τώρα ήθελα να δοκιμάσω να φτιάξω σπιτικές καραμέλες. Ομολογώ πως όλη αυτή η διαδικασία με προβλημάτιζε λίγο. Θερμόμετρα, πολύ υψηλές θερμοκρασίες και απ’ ότι έλεγαν όσοι έχουν ασχοληθεί, και κάποιο βαθμό δυσκολίας. Τελικά, πρόσφατα αποφάσισα να το προσπαθήσω και αφού έκαψα τη καραμέλα μια δυο φορές, κατάφερα και έφτιαξα αυτές τις σπιτικές καραμέλες για το λαιμό, με λεμόνι και τζίντζερ!
Τα υλικά είναι απλά: λεμόνι, τζίντζερ, μέλι, και ζάχαρη. Το λεμόνι προσθέτει βιταμίνη C, το μέλι δρα ως μαλακτικό, το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ παράλληλα ενισχύει το ανοσοποιητικό. Όσο για την ζάχαρη… αυτή κάνει την καραμέλα! Ας φτιάξουμε λοιπόν σπιτικές καραμέλες για το λαιμό που έχουν την γεύση του φαρμάκου!
Διάβασα πάρα πολλές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, οι οποίες είχαν πολλές και εντελώς διαφορετικές πληροφορίες και συμβουλές. Οι περισσότερες από αυτές πιο πολύ με μπέρδεψαν παρά με διευκόλυναν. Για αυτό και πέταξα πολλές καραμέλες μέχρι να τις πετύχω… και έπλυνα πολλές φορές κατσαρόλα με καμένη καραμέλα… πιστέψτε με δεν είναι και ότι πιο εύκολο! Τις πιο χρήσιμες και ξεκάθαρες πληροφορίες τις πήρα από το βιβλίο “SugarBaby” της Gesine Bullock-Prado, το οποίο θυμήθηκα λίγο καθυστερημένα πως έχω στην βιβλιοθήκη μου. Είμαι πολύ ξεχασιάρα τελευταίως…
Κρατήστε λοιπόν σημειώσεις:
- Το θερμόμετρο καραμέλας είναι απαραίτητο εργαλείο σε αυτή τη συνταγή )όπως και η υπομονή!). Κι αν έχετε αποφασίσει να ασχοληθείτε με την καραμέλα, αυτό είναι ένα έξοδο που πρέπει να κάνετε. Με μια πρόχειρη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο είδα πως κυκλοφορούν θερμόμετρα σε αρκετά λογικές τιμές. Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε πολλά για να αγοράσετε ένα. Κι επειδή η καραμέλα θέλει ένα τσικ μόνο για να καεί, πρέπει να βεβαιωθούμε πως το θερμόμετρο δουλεύει σωστά, γι’ αυτό πρέπει να το καλιμπράρουμε, βάζοντάς το σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό. Το νερό βράζει στους 100ο C (212o F) στο επίπεδο της θάλασσας (όσο το υψόμετρο αυξάνεται τόσο η θερμοκρασία βρασμού πέφτει). Αν λοιπόν, το θερμόμετρο σας δείξει αυτή τη θερμοκρασία όταν το βάλετε στο βραστό νερό, δουλεύει σωστά. Αν όχι, θα πρέπει να υπολογίζετε τη διαφορά κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε. Δύο ή τρεις βαθμοί διαφορά, μπορεί να σας καταστρέψουν την καραμέλα.
- Χρησιμοποιήστε μια κατσαρόλα με παχύ πάτο. Επίσης, έχετε στο νου σας πως το μείγμα σχεδόν διπλασιάζεται καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, οπότε φροντίστε να είναι μεγάλη.
- Φτιάχνουμε την καραμέλα μας σε μέτρια φωτιά. Όχι δυνατή, ούτε μέτρια προς δυνατή, όπως διάβασα σε πολλές αναρτήσεις (τα αποτελέσματα σας τα είπα). Απλά μέτρια φωτιά.
- Χρησιμοποιείτε ξύλινη κουτάλα. Δεν λιώνει και καθαρίζει πολύ πιο εύκολα.
- Στην αρχή η θερμοκρασία του μείγματος αργεί να ανέβει. Από τους 121ο C (250o F) η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ γρήγορα. Να είστε ετοιμοπόλεμοι!
- Η καραμέλα καίει! Καίει πολύ! Θέλει πολύ προσοχή όταν θα έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία και θα πρέπει να τη ρίξετε στις θήκες. Επίσης, πρέπει να είστε γρήγοροι, γιατί η θερμοκρασία της πέφτει πολύ γρήγορα και πήζει, ειδικά αν η θερμοκρασία δωματίου είναι χαμηλή. Με βοήθησε πολύ το να ρίχνω πρώτα την καραμέλα σε μια κανατούλα πυρέξ με στόμιο και μετά να γεμίζω της θήκες. Αυτό όμως σημαίνει πως πρέπει να είστε ακόμη πιο γρήγοροι. Καλό είναι να έχετε ζεστάνει λίγο την κανατούλα πριν της ρίξετε την καραμέλα ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία της καραμέλας γρήγορα.
- Πιθανότατα θα έχετε δει πως υπάρχουν στο εμπόριο ειδικές θήκες σιλικόνης για καραμέλες. Μπορείτε να προμηθευτείτε αυτές αν θέλετε. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι: αν έχετε θήκες σιλικόνης για παγάκια, χρησιμοποιήστε αυτές για αρχή, εκτός αν το μέγεθος τους δεν βολεύει. Εγώ χρησιμοποίησα τέτοιες θήκες σε σχήμα καρδιάς (ουδεμία σχέση με τον Άγιο Βαλεντίνο!). Περάστε τις θήκες με ένα μείγμα ζάχαρης άχνης και κορν φλάουρ πριν ρίξετε την καυτή καραμέλα. Με το ίδιο μείγμα μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιες θήκες. Ανακατέψτε αρκετή ποσότητα ζάχαρης άχνης και κορν φλάουρ, ρίξτε το μείγμα σε ένα ταψάκι και με την βοήθεια ενός κουταλιού, κάντε λακουβίτσες, την μία δίπλα στην άλλη. Βρήκα πολύ βολική για αυτή τη δουλειά την στρογγυλή μεζούρα του ½ κουταλιού γλυκού (βλ. φωτογραφία). Με αυτό τον τρόπο έχετε ομοιόμορφες θήκες, με το τίποτα. Τέλος, ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος είναι να ρίξετε μικρές ποσότητες καραμέλας σε μια επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Εννοείται πως με αυτόν τον τρόπο δεν έχετε ομοιόμορφο σχήμα και επιπλέον σας παίρνει περισσότερο χρόνο, γιατί θα προσπαθείτε να δώσετε ένα στρογγυλό σχήμα στις καραμελίτσες σας και η υπόλοιπη καραμέλα κρυώνει. Εγώ χρησιμοποίησα και τους τρεις τρόπους. Τον τελευταίο δεν τον συνιστώ, ειδικά για αρχάριους στην καραμέλα. Όποιον τρόπο κι αν χρησιμοποιήσετε, ετοιμάστε τα όλα πριν αρχίσετε την παρασκευή της καραμέλας. Μετά δεν θα έχετε χρόνο.
- Η υγρασία είναι εχθρός της καραμέλας! Μπορεί να την καταστρέψει. Γι αυτό όταν αφήσετε τις καραμέλες σας να κρυώσουν και να σφίξουν, βεβαιωθείτε πως ο χώρος δεν είναι υγρός. (Για παράδειγμα, μην βράσετε χόρτα όσο οι καραμέλες κρυώνουν στην κουζίνα…… Θα κολλήσουν και δεν θα ξέρετε τι πήγε στραβά!! Σας μιλάω εκ πείρας!)
- Φυλάξετε τις καραμέλες σας σε ένα κουτί, ή βάζο και πασπαλίστε τις με το μείγμα ζάχαρης – κορν φλάουρ, ή σκέτη ζάχαρη άχνη για να μην κολλήσουν.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Μερίδες: 40 καραμέλες περίπου
Υλικά:
- 170 γρ. φρέσκο τζίντζερ, σπασμένο με κάποιο βαρύ αντικείμενο, ώστε να βγουν οι χυμοί του
- νερό
- 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού
- 190 γρ. ζάχαρη
- 180 γρ. μέλι
Εκτέλεση:
- Βάλτε το τζίντζερ σε ένα κατσαρολάκι και προσθέστε όσο νερό χρειάζεται για να το σκεπάσετε. Βάλτε το να βράσει. Αποσύρετε από την φωτιά, σκεπάστε με το καπάκι και αφήστε το να κάτσει για 10-15 λεπτά. Στραγγίστε και κρατήστε 1 φλυτζάνι από το υγρό.
- Ετοιμάστε τις θήκες.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με παχύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το 1 φλυτζάνι υγρού, τη ζάχαρη και το μέλι.
- Ανακατέψτε, με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Με ένα βρεγμένο με νερό πινέλο, ξύνετε τα τοιχώματα της κατσαρόλας, για να λιώσετε τους κρυστάλους της ζάχαρης που τυχόν έχουν δημιουργηθεί.
- Μόλις βεβαιωθείτε πως η ζάχαρη έχει λιώσει, σταματάτε να ανακατεύετε, τοποθετείτε το θερμόμετρο στην κατσαρόλα και αφήνετε το μείγμα να φτάσει τους 138ο C (280o F).
- Αποσύρετε από τη φωτιά και μεταφέρετε το μείγμα στις φόρμες όσο πιο γρήγορα μπορείτε (βλ. σημειώσεις).
- Αφήστε τις καραμέλες να κρυώσουν για αρκετές ώρες, ή και όλη τη νύχτα. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη και φυλάξτε σε αεροστεγές δοχείο.
Εννοείται πως με τις λίγες αυτές προσπάθειες δεν έγινα ειδική στην καραμέλα. Αυτά είναι όσα διαπίστωσα μέσα από τις αποτυχίες μου, κυρίως. Κάθε συμβουλή ή επισήμανση είναι καλοδεχούμενη. Ελπίζω οι σημειώσεις που σας δίνω να σας βοηθήσουν και να σας λύσουν κάποιες απορίες, ώστε να το επιχειρήσετε κι εσείς. Ξέρω είναι πολλά και όλη η διαδικασία θα σας φαίνεται βουνό. Έχει μια γοητεία όμως η καραμέλα!
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ |
|||||||
Ενέργεια | Υδατάνθρακες | Σάκχαρα | Λιπαρά | Κορεσμένα Λίπη | Πρωτείνες | Φυτικές Ινες | Χοληστερόλη |
35.2 | 9.3 | 8.4 | 0.0 | 0.0 | 0.2 | 0.2 |
0.0 |
53 Comments
Νέα & Ειδήσεις Δήμου Δάφνης Υμηττού
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:58 πμΚαλά Εύη δεν παίζεσαι με τίποτα. Συνταγή για καραμέλες…. Έχω μείνει άφωνη.
Εάν πάντως με πονέσει ο λαιμός μου, τώρα ξέρω που να απευθυνθώ.
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:22 πμχαχαχαχα!! έλα και σου έχω γιατρικό!!!
Αγγελική
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:11 πμΩραίες καραμελίτσες και ότι καλύτερο για το λαιμό αλλά εγώ και η καραμέλα έχουμε τσακωθεί μερικές φορές και τώρα είμαστε στον “πάγο”. Όταν τα ξαναβρούμε θα τις δοκιμάσω…
Καλημέρα Εύη μου!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:35 μμδώσε της μια ευκαιρία!!! μην είσαι τόσο σκληρή… 🙂
ευχαριστώ Αγγελική μου!!
Spitikoulia
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:12 πμΑααααα θέλω κι εγωωώ! Θα μου στείλεις μερικές; Χαχαχα!!!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:36 μμ🙂
sp00nstories
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:14 μμΜα να ανυπομονώ να κρυώσω βρε παιδί μου ένα πράγμα, γκούχου γκούχου:P
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:37 μμχαχαχαχαχα!!!!
άσε, τις δοκιμάζεις και χωρίς κρύωμα!!
άρης
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 12:40 μμΚαλημέρα !! Πολύ ωραίες οι καραμέλες σου !! Γίνονται και ωραίο δώρο !!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:37 μμευχαριστώ Άρη μου!!
justsunday
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:24 μμμπραβο σου ευη και παλι μπραβο σου!!!δεν θα επιχειρουσα ποτε να κανω καραμελες,θελει τοση δεξιοτεχνια και υπομονη που νομιζω δεν θα τα καταφερνα ποτε…. παρ ολο που τις ζηλεψα τις αψογες καραμελες σου…αν θελεις στειλε μου μερικες..αχαχα!!!
πολλα φιλια!!!
(kikitchen)
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:39 μμέχω επιμονή και υπομονή…… 🙂
peps@pepi's kitchen
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:54 μμτι έκανες ρε φίλε!!!! πω πω!!!
μπράβο σου!! δύσκολη δουλειά!!!
ε φαντάζομαι να έχουν περισσέψει….. δε πιστεύω να είσαστε άρρωστες για να τρώτε καραμέλες!!! χαχαχαχαχα
μ’ αρέσει η εκτέλεση με τις λακουβίτσες!
φιλάκια!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:40 μμχαχαχαχα!!! όχι ευτυχώς δεν αρρωστήσαμε ακόμα!
των φρονίμων τα παιδιά…. 😉
Beauty Follower
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:32 μμΠρωτα πρωτα ειναι πολύ ομορφες… ωραια ιδεα εχω και εγω αυτες τις παγοθηκες!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 2:41 μμευχαριστώωω!!
Zambia
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:01 μμΩραία και… επίκαιρη ανάρτηση! 🙂
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:38 μμ🙂
tanja@the green mixer
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:25 μμΠολυ όμορφες, πάρα πολυ!!! Η καραμέλα εχει γίνει από τις αγαπημένες μου διαδικασίες και συμφωνώ με όσα γράφεις.
tanja@the green mixer
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:33 μμτο βιβλιό από που το εχεις πάρει? μου είχε γυαλίσει αλλα δεν το βρήκα εδω και μετά δεν αξιώθηκα να το παραγγείλω από εξω..αξίζει λες?
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 3:37 μμευχαριστώ Τάνια μου!!
το βιβλίο το είχα παραγγείλει πριν χρόνια από το amazon. αξίζει, ειδικά εσύ νομίζω θα το ευχαριστηθείς!
τελευταίως έχω προσπαθήσει να μπω στο μπλογκ της, αλλά μου γράφει πως δεν έχω authorization ή κάτι τέτοιο… δεν ξέρω τι έχει γίνει…
dolmadaki
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:00 μμτελειες!!! τι εκανα και γω γτ τις ειχα δει στο φβ!! αλλα εγω τις εριξα σε λαδοκολλα…. καποιες κολλησαν καποιες οχι…. μου αρεσε η τεχνικη σου με το κορν φλαου κ τη ζαχαρη αλλα με τις θηκες εχω καποια επιφύλαξη!! θα τις ξανακανω για να δοκιμασω τη δικη σου γευση με το τζιτζερ!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:03 μμωραία!! περιμένω με αγωνία! 🙂
Magda | My Little Expat Kitchen
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:16 μμΔεν έχω φτιάξει ποτέ τέτοιες καραμέλες! Τί ωραία ιδέα και τί όμορφες που φαίνονται Εύη!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:04 μμΕυχαριστώ Μάγδα μου!!
Χρυσαυγή
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:42 μμΕύη είναι ώρες ώρες που με κομπλάρεις!
Μπράβο σου για τον επαγγελματισμό που δείχνεις, την σοβαρότητα με την οποία κάνεις κάθε τι που καταπιάνεσαι και τις γνώσεις που έχεις!!
Είχα καιρό να δω τόσο πλήρη ανάρτηση και με την κάθε λεπτομέρεια λυμένη από πλευράς του μπλόγκερ! Συγχαρητήρια! Είσαι εγγύηση!!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:05 μμε, όχι να σε κομπλάρω!!!!!
εσύ με κομπλάρεις με αυτά τα ωραία που μου λες! 🙂
mookies
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:29 μμΑυτό με το καλιμπράρισμα δεν το ήξερα και έχω και δύο θερμόμετρα να ασχολούμαι. Μπράβο, θα το δοκιμάσω γιατί το ένα (αυτό που με βολεύει περισσότερο) μου φαίνεται οτι είναι λίγο εκτός.
Υπέροχες οι καραμέλες Εύη μου, η διαδικασία με το τζίντζερ μου άρεσε πολύ, θα τη χρησιμοποιήσω σίγουρα. Περιεκτική και σίγουρα βοηθητική η ανάρτησή σου για τους νέους στο παιχνίδι της καραμέλας.
Πολλά φιλιά
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:07 μμναι το καλιμπράρισμα τελικά είναι πολύ σημαντικό!
χαίρομαι που λες ότι είναι βοηθητική.. πολύ το θέλω γιατί εγώ παιδεύτηκα μέχρι να βγάλω άκρη.
φιλιά Μίνα μου! ευχαριστώ!
Χρύσα
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:41 μμΑχ και να ήξερες πόσο τις χρειάζομαι αυτή τη στιγμή που νιώθω το λαιμό να τσιμπάει…
Και πόσο αναλυτική η περιγραφή σου, δεν αφήνει καμιά πιθανότητα για αποτυχία!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:08 μμείσαι και μακριά βρε πουλάκι μου.. τι να σε κάνω..
περαστικά!! ευχαριστώ!
Ερμιόνη
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:43 μμΕντάξει!
Απίστευτη συνταγή!
Έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά!
Μπράβο σου βρε κορίτσι!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:09 μμευχαριστώ! 🙂
Culinary Flavors
17 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:11 μμΠόσο μ’αρέσουν οι καραμελίτσες. Θα’θελα να’χα 10 σακουλίτσες! Χρειάζεται να πω και κάτι ακόμα; χαχα
The Healthy Cook
17 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:21 μμχαχαχαχαχαχα!!! όχι, καταλάβαμε!! 🙂
Αριάδνη
17 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:47 μμΚαι γω ηθελα να κανω τετοιες καραμελιτσες, αλλά ακόμη δεν το έχω δοκιμάσει. Δεν εχω και θερμόμετρο. Φαινονται υπέροχες πάντως 🙂
The Healthy Cook
18 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:49 πμευχαριστώ Αριάδνη!!!
sundayspoon
18 Φεβρουαρίου, 2015 at 10:20 πμΕξαιρετική ιδέα να φτιάξεις αυτές τις καραμέλες και μπράβο σου για την υπομονή! Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον όλη την ανάρτηση και επικέντρωσα ιδιαίτερα στις πληροφορίες/συμβουλές για την καραμέλα! Μπράβο και ευχαριστούμε πολύ!
Φιλάκια!
The Healthy Cook
18 Φεβρουαρίου, 2015 at 11:49 πμ🙂
lenia
18 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:42 μμΠολύ όμορφες! Το σπιτικό ε’ιναι πάντα καλύτερο!Μπράβο, Εύη μου!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:12 μμπάντα!! 🙂
jasmincookbook
18 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:07 μμcough, cough – can I have one of those lovely heart shaped candies? 😉
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:12 μμI will send you a dozen!! 😉
Jasmin
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 1:45 μμ<3 <3 <3
mia xara
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 9:32 πμΚαταπληκτικές καραμέλες και καταπληκτικές βήμα προς βήμα οδηγίες!!! Πρέπει να ομολογήσω ότι τώρα τελευταία ανακάλυψα ότι μου αρέσει πολύ το τζίντζερ, τόσο σε φαγητά όσο και σε ροφήματα…από σήμερα και σε καραμέλες! Καλή σου μέρα Εύη, ΧΟ
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2015 at 4:14 μμχαχαχαχα!! κι εγώ είμαι λάτρης του τζίντζερ! φαίνεται άλλωστε και στις συνταγές μου!
ευχαριστώ πολύ Χαρά μου!!
Marcela (tortadellafiglia)
20 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:19 μμWOW! I love your candies! I’m gonna prepare ones myself too!
The Healthy Cook
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 6:27 μμgreat!!! thank you Marcela 🙂
Cook Taste Live
21 Φεβρουαρίου, 2015 at 8:58 μμπολύ κατατοπιστική και πλήρης ανάρτηση σχετικά με την καραμέλα Εύη! Μπράβο!
ενώ μ αρέσει όλη αυτή η διαδικασία της καραμέλας (τρελαίνομαι να φτιάχνω butterscotch σως) τις καραμέλες,, καραμέλες (στην κανονική τους μορφή) δεν τις πολυτρώω οπότε δεν έχω φτιάξει ποτέ. Αλλά με βάζεις σε πειρασμό τώρα, με τόσο καλές οδηγίες!
Καλό τριήμερο! 🙂
The Healthy Cook
22 Φεβρουαρίου, 2015 at 5:29 μμευχαριστώ Ευάκι!!
δώσε τους μια ευκαιρία!! 🙂
καλό υπόλοιπο τριημέρου!
φιλιά!
Rosewater Nougat – Μαντολάτο με Ροδόνερο
4 Αυγούστου, 2020 at 7:37 πμ[…] δοκιμάσω εδώ και μήνες. Όπως ακριβώς συνέβη και με τις καραμέλες για τον λαιμό, έτσι και τώρα.. έψαξα συνταγές στο διαδίκτυο και σε […]
Despoina Beni
9 Νοεμβρίου, 2023 at 12:50 μμΤις έκανα και εγώ με κάποιες μικρές τροποποιήσεις και τις πήγα σε άλλο επίπεδο!😁😁😁το νερό το αντικατέστησα με αφέψημα ginger φυσικά και φασκόμηλου , το ginger το πολτοποιησα και το έριξα και αυτό μέσα καθώς επίσης πρόσθεσα κουρκουμα, μαυροπιπερο, και βοτανικό αλάτι…super duper! Απλά τέλειες !
Evi Skoura
9 Νοεμβρίου, 2023 at 7:57 μμΠραγματικά, άλλο επίπεδο! Τις φτιάξατε καλύτερα από εμένα 😀
Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!