Είστε σε δίαιτα? Τέλεια! Ώρα για γλυκό! Σας κάνει εντύπωση? Κι όμως, αυτά τα σοκολατένια muffins έχουν μόνο 193 θερμίδες! Δεν είναι κι άσχημα, όταν άλλα έχουν γύρω στις 500 θερμίδες, ή και περισσότερες, τι λέτε? Επίσης, δεν έχουν βούτυρο και αυγά, μόνο ασπράδια. Έχουν αλεύρι ολικής άλεσης, γιαούρτι 2%, κακάο και ξερά δαμάσκηνα. Είναι ότι πρέπει για να ξεγελάσετε την λαχτάρα σας για γλυκό, τις δύσκολες αυτές μέρες που προσπαθείτε να χάσετε κιλά… Άλλωστε και οι διαιτολόγοι μας αφήνουν να φάμε κανένα γλυκάκι που και που..
Σοκολατένια muffins … διαίτης
Ingredients
- 1 φλυτζάνι ξερά δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα
- ½ φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
- ¼ φλυτζανιού μέλι
- ασπράδι από 2 μεγάλα αυγά
- ¾ φλυτζανιού γιαούρτι με 2% λιπαρά
- 2 κουταλάκια γλυκού υγρή βανίλια
- 1 φλυτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
- ½ φλυτζάνι κακάο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ φλυτζάνι σταγόνες σοκολάτες
Instructions
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220οC (όχι δεν είναι τυπογραφικό λάθος!).
Χτυπήστε στο μίξερ, στο μπωλ με τα μαχαίρια, όλα τα υλικά από την αρχή της λίστας μέχρι και την υγρή βανίλια, ώστε να ομογενοποιηθούν.
Σε ένα άλλο μπωλ προσθέστε το κακάο, το αλάτι, το bakingpowder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι κοσκινισμένα και το αλεύρι ολικής άλεσης. Ανακατέψτε.
Προσθέστε και το μείγμα με τα υγρά υλικά και ανακατέψτε καλά, με απαλές κινήσεις. Η ζύμη σας θα είναι λίγο στεγνή και πυκνή, δεν θα “τρέχει”. Μην την φοβηθείτε. Βεβαιωθείτε πως ανακατεύτηκαν καλά όλα τα υλικά, χωρίς όμως να το παρακάνετε.
Τέλος, ρίξτε και τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατέψτε ελαφρά.
Μοιράστε το μείγμα στις ειδικές φόρμες για muffins (χρησιμοποιήστε 2 κουτάλια).
Ψήστε τα στους 220οC για πέντε λεπτά και μετά μειώστε την θερμοκρασία του φούρνου στους 190oC και ψήστε για άλλα 10 λεπτά. Όταν λήξει ο χρόνος δοκιμάστε να τα τρυπήσετε με μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμα, διαφορετικά ψήστε τα για άλλα 2 λεπτά και ξαναδοκιμάστε.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα 5-6 λεπτά να κρυώσουν και μετά αφαιρέστε τα από την φόρμα και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα.
Φυλάξτε τα σε δοχείο που κλείνει.
Nutrition
-
193.5 Calories
-
43.0g Carbohydrates
-
3.4g Fat
-
3.4g Fiber
-
4.6g Protein
-
2.0g Saturated fat
-
29.4g Sugar
Notes
Εφόσον χρησιμοποιείτε τις ειδικές μεζούρες μαγειρικής για να μετράτε τα υλικά σας, τότε να ξέρετε πως η ζύμη είναι ακριβώς όση χρειάζεται για 12 muffins. Μην φοβηθείτε να γεμίσετε τις φόρμες σας μέχρι πάνω.
Το ψήσιμο στους 220ο πρώτα και μετά στους 190ο βοηθάει ώστε να φουσκώσουν τα muffins και να αποκτήσουν τραγανή επιφάνεια.
Εγώ πάντως απόλαυσα ένα από αυτά τα σοκολατένια muffins … διαίτης με ένα ποτήρι γάλα για πρωινό!
4 Comments
createwithheart
17 Ιουνίου, 2014 at 12:31 μμΑυτά τα σοκολατένια muffins είναι τέλεια όχι μόνο για πρωϊνό, αλλά και με καφεδάκι τ’απόγευμα στην βεράντα! Και επειδή προσέχω τις θερμίδες που καταναλώνω, αλλά είμαι και γλυκατζού θα τα απολαύσω χωρίς τύψεις!! Φιλιά! 🙂
The Healthy Cook
18 Ιουνίου, 2014 at 2:40 πμμα το “χωρίς τύψεις” έχει σημασία σε αυτό το blog!!!!! 🙂
peps@pepi's kitchen
22 Οκτωβρίου, 2014 at 11:42 πμΕίναι τα πιο ωραία, ζουμερά, υγιεινά, σοκολατένια μάφινς που έχω φάει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Κατα λάθος έβαλα χουρμάδες αντι δαμάσκηνα…..
The Healthy Cook
22 Οκτωβρίου, 2014 at 7:39 μμχαίρομαι πολύ που σου άρεσαν!!! και με χουρμάδες θα είναι πολύ νόστιμοι!!! το λάθος.. έπιασε!! 😉