Για μένα το καλοκαίρι είναι η εποχή των smoothies. Ομολογώ ότι την υπόλοιπη χρονιά δεν φτιάχνω συχνά, σχεδόν καθόλου εδώ που τα λέμε. Αλλά το καλοκαίρι που με χάνεις που με βρίσκεις, πάνω από το μπλέντερ είμαι…. Με αυτό το smoothie με μάνγκο, ροδάκινο και κουρκουμά ενθουσιάστηκα! Είναι τόσο δροσιστικό, τόσο νόστιμο και τόσο μυρωδάτο που είμαι σίγουρη θα σας αρέσει κι εσάς πολύ. Επιπλέον, είναι ένας καλός τρόπος να καταναλώνετε κουρκουμά, που μόνο ευεργετικός είναι για τον οργανισμό.
Όπως σας είχα πει και σε παλιότερη ανάρτηση, αυτή την εποχή μπορείτε να φυλάτε τα καλοκαιρινά φρούτα στην κατάψυξη και να τα απολαμβάνετε για πολύ περισσότερο καιρό. Κόψτε τα σε κομμάτια, χωρίστε τα σε συγκεκριμένες ποσότητες ( 1 φλυτζάνι, κλπ.) και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για όσο καιρό θέλετε. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε, ροδάκινα, γιαρμάδες, φράουλες, ή ότι άλλο φρούτο θέλετε για πολύ περισσότερο καιρό από όσο κρατάει η εποχή τους, Επιπλέον με τα παγωμένα φρούτα, δεν χρειάζεστε και παγάκια στο smoothie σας και δεν αλλοιώνεται η γεύση του.
Το σημερινό smoothie το έφτιαξα με στραγγιστό γιαούρτι. Αν είστε vegan μπορείτε να το κάνετε με κρέμα καρύδας, ή γάλα αμυγδάλου, απλά έχετε στο νου σας να μειώσετε, ή να παραλείψετε τελείως το νερό.
Ο κουρκουμάς, φυτό ανθοφόρο που ανήκει στην οικογένεια του τζίντζερ, αναγνωρίζεται στην κινεζική και ινδική ιατρική ως εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες, καθώς και ως θεραπευτικό μέσο για το μετεωρισμό, τον ίκτερο, τις εμμηνορροϊκές δυσκολίες, την αιματουρία, την αιμορραγία και τους κολικούς. Μπορεί επίσης να εφαρμοσθεί τοπικά σε κατάπλασμα, για την ανακούφιση πόνου ή φλεγμονής. Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνει βακτηριακές λοιμώξεις στα τραύματα , ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, εμποδίζοντας στην οξείδωση της LDL (“κακής”) χοληστερόλης, αποτρέποντας έτσι τον σχηματισμό αθηροσκληρωτικής πλάκας. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως ο κουρκουμάς συμβάλει στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου, όπως αυτόν του προστάτη, του μαστού, του δέρματος και του παχέως εντέρου. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β6.
Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά, οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην μείωση του πόνου σε άτομα με αρθρίτιδα, οφείλονται στην κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη βοηθά τους ασθενείς που παραπονιούνται για πόνο και άλγη στις αρθρώσεις από την αρθρίτιδα, από μυϊκούς πόνους και από διαστρέμματα να ανακουφιστούν.
Ο κουρκουμάς απορροφάται πιο εύκολα από το σώμα, όταν συνδυάζεται με λάδι ή με άλλες ουσίες, όπως το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα. Αρκούν 1-2 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για να πάρετε τα οφέλη του, χωρίς αρνητικές παρενέργειες. Για αυτό το λόγο πρόσθεσα και λίγο φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα) στην συνταγή ως προαιρετικό συστατικό. Αν θέλετε το παραλείπετε.
Η κανέλα βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου, μειώνει το στρες και έχει και αυτή αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Το μάνγκο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και β- καροτένιου, αντιοξειδωτικό που λειτουργεί ως ασπίδα σε πολλές μορφές καρκίνου. Είναι επίσης πλούσιο σε λυκοπένιο, το οποίο είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και απαραίτητο για την προστασία των κυττάρων και την καταστολή της ανάπτυξης όγκων. Ένα μόνο μάνγκο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C, ενώ είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το μάνγκο, συμβάλλουν στην τόνωση του μεταβολισμού κι έτσι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες.
Το ροδάκινο είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Περιέχει πρωτεΐνες, ζάχαρη, αρκετή ποσότητα βιταμίνης C και Ε, πολλά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, φώσφορο, βιοτίνη, σίδηρο και ασβέστιο. Τα 100 γρ. ροδάκινο προσφέρουν στον οργανισμό μας μόνο 40 θερμίδες. Χάρη στο σύμπλεγμα βιταμινών, κυρίως C και Ε, που περιέχει προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, βοηθάει στην αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι καλό διουρητικό και υπακτικό. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πολύτιμο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματος. Επίσης χάρη στην περιεκτικότητα του σε ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες, το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους έχουν άγχος, υπερένταση και νιώθουν κόπωση. Δρα ως ηρεμιστικό και αγχολυτικό.
Χρόνος προετοιμασίας: 5 λεπτά
Μερίδες: 1 μεγάλο smoothie
Υλικά:
- 1 φλυτζάνι ( 150 γρ.)μάνγκο κομμένο σε χοντρά κομμάτια, κατεψυγμένο
- ½ φλυτζάνι (80 γρ.) ροδάκινο κομμένο σε κομμάτια, κατεψυγμένο
- 1/3 φλυτζανιού νερό
- 80 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2 %, ή κρέμα καρύδας
- ¼ κουταλάκι τριμμένο κουρκουμά
- ¼ κουταλάκι τριμμένα κανέλα
- λίγο φρέσκο τριμμένο τζίντζερ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προσθέτετε όλα τα υλικά στο δοχείο του μπλέντερ και τα πολτοποιείτε μέχρι να λιώσουν.
- Αν θέλετε το διακοσμείτε με νιφάδες καρύδας, ξερά ή φρέσκα φρούτα επιλογής σας.
Σημείωση: Οι ιδέες και πληροφορίες που παρουσιάζονται σε αυτό το μπλογκ έχουν ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή κάποιου ειδικού σε θέματα διατροφής και υγείας. Προτού ξεκινήσεις κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή άθλησης, ή προτού εντάξεις κάποια ιδιαίτερη τροφή στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, μίλησε με έναν ειδικό, γιατρό ή διαιτολόγο. Ιδίως αν πάσχεις από κάποια σοβαρή πάθηση.
Πηγή:
http://www.iatropedia.gr/articles/read/12491
20 Comments
aris
29 Ιουλίου, 2015 at 8:33 πμΚαλημέρα !!! Τέλεια βόμβα υπερτροφών 😉
Ευχαριστούμε Εύη, τόσο για την συνταγή όσο και για την πληροφορίες που μας προσφέρεις.
Και για τις υπέροχες φωτογραφίες !!!
The Healthy Cook
30 Ιουλίου, 2015 at 12:52 πμκι εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Άρη!:)
peps@pepi's kitchen
29 Ιουλίου, 2015 at 10:25 πμυπέροχο χρώμα!!!
σούπερ γεύση!!!
πάω να παρω μάνγκο να το βάλω στη κατάψυξη να το φτιάξω αύριο!!
The Healthy Cook
30 Ιουλίου, 2015 at 12:52 πμπεριμένω νέα!
jasmincookbook
29 Ιουλίου, 2015 at 12:56 μμThis smoothie combination is perfect, Evi… Adding turmeric is great twist.
Cheers!
The Healthy Cook
30 Ιουλίου, 2015 at 12:53 πμIt is!! Thank you Jasmin!
Αγγελική
29 Ιουλίου, 2015 at 2:58 μμΤο μάνγκο δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα, αλλά ο συνδυασμός που μας προτείνεις με ιντριγκάρει!!
Κι εγώ έχω αναπτύξει σχέση πάθους με τον μπλέντερ μου τις τελευταίες εβδομάδες!!
Φιλάκια Εύη μου!
The Healthy Cook
30 Ιουλίου, 2015 at 12:54 πμναι, το καλοκαίρι μόνο τέτοια θέλω να τρώω.
φιλιά πολλά!
Χρύσα
30 Ιουλίου, 2015 at 12:10 πμΜμμμ, πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω αυτό το συνδυασμό! Δεν έχει τίποτα που να μην μου αρέσει αυτό το smoothie!
The Healthy Cook
30 Ιουλίου, 2015 at 12:54 πμ😉
mia maria
31 Ιουλίου, 2015 at 10:24 πμΠολύ ωραίο, πολύ καλοκαιρινό!
The Healthy Cook
31 Ιουλίου, 2015 at 2:51 μμμερσί!!
craftcooklove
31 Ιουλίου, 2015 at 1:54 μμΠάλι εξαιρετικά αγαπημένα υλικά!!! Λατρεύω τα smoothies!! Και θέλω οπωσδήποτε να δοκιμάσω κουρκουμά !!! Ευχαριστούμε για τη συνταγή !! Φιλάκια πολλά!!
The Healthy Cook
31 Ιουλίου, 2015 at 2:52 μμκι εγώ ευχαριστώ Αθηνούλα!! φιλιά!
Culinary Flavors
4 Αυγούστου, 2015 at 10:57 πμΑγαπώ και γω τρελλά τα smoothies και αυτό δείχνει τέλειο! Φιλιά!
The Healthy Cook
6 Αυγούστου, 2015 at 12:52 μμευχαριστώ! φιλιά!
sp00nstories
4 Αυγούστου, 2015 at 5:59 μμΤο μάνγκο μου αρέσει και έτσι όπως το συνδύασες σίγουρα είναι όνειρο!! Κέρασε, φιλενάδα κέρασε!!!
The Healthy Cook
6 Αυγούστου, 2015 at 12:52 μμκόπιασε κοριτσάκι!!
Marcela (tortadellafiglia)
4 Αυγούστου, 2015 at 6:13 μμThis smoothie looks so refreshing and delicious! Thanks for sharing!
The Healthy Cook
6 Αυγούστου, 2015 at 12:52 μμthanks Marcela!