Τώρα που γνωρίζετε τα πάντα για την τσουκνίδα, ήρθε η στιγμή να την εντάξουμε στην διατροφή μας. Η σημερινή μου πρόταση είναι η τσουκνιδόσουπα, μια εύκολη, γρήγορη και πολύ νόστιμη σούπα και πάνω από όλα πολύ θρεπτική.
Η πιο διαδεδομένη συνταγή με τσουκνίδα στην Ελλάδα είναι η τσουκνιδόπιτα. Αν όμως θέλετε κάτι γρήγορο, απλό και χωρίς πολλά λιπαρά και θερμίδες δοκιμάστε αυτή τη σούπα. Θα σας ζεστάνει και θα γεμίσει με χρώμα τις μουντές μέρες του χειμώνα.
Όπως είπαμε και στην ανάρτηση για τις ευεργετικές ιδιότητες της τσουκνίδας, είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα, ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδηρο, σε βιταμίνες A, C, E, Κ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, σε λιπαρά οξέα, σε ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Η σούπα μας περιέχει, πέρα από όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα και βόριο από τις πατάτες και το σέλερι.
Πρέπει να είστε προσεκτικοί με την φρέσκια τσουκνίδα μια και τα φύλλα της τσιμπάνε. Μέχρι να την ζεματίσετε καλό είναι να φοράτε χοντρά γάντια κουζίνας για να μην τσιμπηθείτε. Αφού ζεματιστεί, η τσουκνίδα δεν τσιμπάει. Αν τυχόν και τσιμπηθείτε και σας πιάσει φαγούρα, δείτε εδώ πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
Τσουκνιδόσουπα
Ingredients
- 150 γρ. τσουκνίδα (χωρίς τα κοτσάνια)
- 25 γρ. βούτυρο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1.5 λίτρο ζεστό νερό
- 0.5 λίτρο από το νερό της τσουκνίδας
- αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
- ½ φλυτζάνι στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά (και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)
- λίγο σχοινόπρασο, για το σερβίρισμα
Instructions
Αφού πλύνετε την τσουκνίδα και κόψετε τα κοτσάνια της, ζεματίστε τη σε βραστό νερό για 2 λεπτά περίπου. Στραγγίστε τη, αλλά κρατήστε 500 ml από το ζουμί της.
Μόλις κρυώσει λίγο, χοντροκόψτε τη με ένα μαχαίρι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σέλερι.
Προσθέστε τις πατάτες, χαμηλώστε την φωτιά, σκεπάστε και αφήστε τα λαχανικά να μαγειρευτούν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το 1.5 λίτρο ζεστό νερό και τα 500 ml από το ζουμί της τσουκνίδας και δυναμώστε την φωτιά ώστε να πάρουν βράση. Μετά χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε μέχρι οι πατάτες και το σέλερι να έχουν μαλακώσει αρκετά.
Προσθέστε την τσουκνίδα, όσο αλάτι και πιπέρι επιθυμείτε και συνεχίστε το σιγανό βράσιμο για 3-4 λεπτά ακόμα.
Πολτοποιήστε την σούπα και τέλος προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά.
Σερβίρετε ζεστή με λίγο επιπλέον γιαούρτι και 2-3 φυλλαράκια σχοινόπρασο.
Nutrition
-
169 Calories
-
21g Carbohydrates
-
9mg Cholesterol
-
8g Fat
-
3g Fiber
-
4g Protein
-
3g Saturated fat
-
69mg Sodium
-
6g Sugar
Notes
Aπό την ώρα που θα προσθέσετε την τσουκνίδα στην κατσαρόλα, προσέξτε μην την παραβράσετε, γιατί θα χάσει το ζωντανό της χρώμα, την γεύση της και την θρεπτική της αξία.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (499g)
22 Comments
Ξανθή
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:19 μμΜένει να βρω τσουκνίδες, οι οποίες βέβαια στο χωριό θα έχουν κυριεύσει το σύμπαν αλλά…
The Healthy Cook
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:55 μμεγώ βρίσκω στην λαϊκή της γειτονιάς μου πολύ συχνά.
έλα καμιά βόλτα! 😉
peps@pepiskitchen
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:24 μμΠροκλητική!!!!
Μα τι χρώματα!!!
Ελπίζω να βρω στη λαική για να τη φτιάξω!
The Healthy Cook
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:56 μμδεν έχει απίθανο χρώμα? κάτι έχω πάθει με τα πράσινα φαγητά φέτος! χαχαχα!!!
Αθηνά
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:53 μμΦανταστικό χρώμα έχει η σούπα, την φοβάμαι στον χειρισμό την τσουκνίδα, έχω φοβία από μικρή που τσιμπιόμουν συνεχώς και έψαχνα μολόχες χα χα !!! Πάντως μόνο και μόνο για την θρεπτική της αξία, αξίζει να την δοκιμάσω… Πολλά φιλιά!!
The Healthy Cook
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:57 μμαν την πιάσεις με τα γάντια της κουζίνας (αυτά τα χοντρά που πλένουμε τα πιάτα) δεν έχεις κανέναν φόβο!
είναι πανεύκολο! πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσεις!
φιλιά και ευχαριστώ!
νικη
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:46 μμΠολύ πρωτότυπη σούπα,μπράβο!
The Healthy Cook
15 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:58 μμκαλωσόρισες Νίκη! ευχαριστώ πολύ! 🙂
katerina@delightfularea.com
16 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:10 πμτέλεια συνταγή, υπέροχο χρώμα, πάντα ενδιαφέρουσα επιλογή υλικών!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:58 μμευχαριστώ Κατερινάκι!!
Αγγελική
16 Φεβρουαρίου, 2016 at 12:23 μμΜα τι ζωντανό χρώμα!! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τσουκνίδα, κι εγώ έχω την φοβία από τα παιδικά βιώματα. Αλλά, όπως λέει και η Πέπη, είναι ιδιαιτέρως προκλητική!
Φιλάκια!!
The Healthy Cook
16 Φεβρουαρίου, 2016 at 8:58 μμείναι η άτιμη!
Culinary Flavors
18 Φεβρουαρίου, 2016 at 9:51 πμΕξαιρετικό χρώ μα και ασυνήθιστη πρώτη ύλη! Είμαι περίεργη!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:28 πμτο χρώμα είναι πολύ προκλητικό, αλλά και η γεύση δεν πάει πίσω!
neanikon
18 Φεβρουαρίου, 2016 at 11:37 μμΕίναι τέλεια η πρότασή σου Εύη! Τέλεια! Αξιοποιείς υπέροχα μία σπουδαία τροφή που η φύση μας δίνει απλόχερα!
Ευχαριστούμε!
The Healthy Cook
19 Φεβρουαρίου, 2016 at 1:30 πμόπως τα λες Άρη. είναι από τα πολύτιμα υλικά που η φύση μας δίνει απλόχερα και εμείς δεν του δίνουμε σημασία!
ευχαριστώ!
sp00nstories
2 Μαρτίου, 2016 at 3:05 μμΔεν παίζεσαι…<3
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:04 μμχαχαχαχα!!! <3
tanja@the green mixer
3 Μαρτίου, 2016 at 2:47 μμΧαζευα προχτες το μικροσκοπικο “μποστάνι” του πατέρα μου, και ανάμεσα σε αυτό που είχε σπείρει είχε ξεπεταχτει τσουκνίδα και σκέφτηκα την σούπα σου (μπορεί να μην γράφω πολύ τελευταία, αλλά διαβάζω).
The Healthy Cook
6 Μαρτίου, 2016 at 11:05 μμαυτό μου φτάνει!! 😉
dolmadaki
19 Φεβρουαρίου, 2017 at 4:14 μμπωωωωω τι υπεροχο χρωμα! και τι πρωτοτυπη και ενδιαφερουσα σουπα!
The Healthy Cook
27 Φεβρουαρίου, 2017 at 7:00 μμευχαριστώ ντολμαδάκι μου!